Wojna na Ukrainie

Dyskusja na tematy nie pasujące w żaden sposób do pozostałych kategorii na forum. Dyskusje niezwiązane z glajtami, a nawet nielotnicze proszę umieszczać w "Szwarc, mydło i powidło"
JaroXS
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Akrobata

Re: Wojna na Ukrainie

Postautor: JaroXS » 25 lutego 2022, 09:46

micro pisze:Ludzie, przecież Rosjanie weszli tylko do dwóch suwerennych republik ostrzeliwanych kilka lat przez banderowców.
Tam ginęli ludzie i szły błagalne prośby, aby Rosja pomogła im w zaprzestaniu tego ludobójstwa.

No i znowu przez pomyłkę dałem kciuk w górę z nerwów w zasadzie po przeczytaniu Twojej wypowiedzi.
Jarek Borowiec | www.flyordie.info

ciacholot
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Były Pilot

Postautor: ciacholot » 25 lutego 2022, 09:58

Dla mnie sprawa jest prosta. Gdyby nie interesy skrajnościowców, którym w głowach roi się coś na kształt nieśmiertelnej boskości i wszechmocnej władzy, to normalni ludzie, którzy dziś strzelają do siebie, siedzieli by gdzieś przy ognisku smażąc kiełbasę i popijając piwkiem. Poprostu byli byśmy wszyscy kolegami na np. startowiskach, a nie wrogami z zaciśniętą pięścią. Należy użyć wszystkich możliwych narzędzi, żeby odsunąć od władzy takich sterników którzy używają przemocy i krzywdy do osiągania jakichkolwiek celów. W dzisiejszych czasach granice i nacje są bez sensu. Zresztą zawsze były tylko po to żeby ludzie mogli za cokolwiek dać sobie w pysk albo coś drugiemu rozpierdolić. U nas też szczucie jest na porządku dziennym i Ci mający większe problemy z myśleniem łatwo ulegają takiemu stanowi rzeczy.
W sytuacji jaka jest na Ukrainie wzniosłe hasła o zaniepokojeniu i potępianiu nie wystarczą. Nie wystarczą też długoterminowe sankcje. Świat powinien sparaliżować wszystko co się da temu psychopacie bo inaczej dojdzie on z powrotem do Berlina bo Ławrow już to zameldował. Pogrąży przy tym swoich nieświadomych rodaków, wpędzi w biedę i wsadzi im do głowy niechęć i wrogość do całego Świata. Przeleje krew wszystkich sąsiadów i naszą też pod pretekstem "ludobujstwa" w wykonaniu zielonych ludzików i umundurowanych nie oznaczonych niby nie wiadomo kogo. Nie do wiary że takie coś przechodzi w dzisiejszych czasach i jeszcze znajduje poparcie. Ja jestem przerażony.

Taka jeszcze moja obserwacja:
Paradoksalnie agresor chcący coś zająć najpierw to rozpierdala, a potem przejmuje gruzowisko. Czyż to nie kwintesencja głupoty ludzkości?
Mariusz Kilian

ciacholot

Postautor: ciacholot » 25 lutego 2022, 10:29

Zbyszek.
Podpiszesz swoją książkę mojej koleżance?
Kupi ją w prezencie dla swojego kolegi i prosi o Twój podpis.
Ośmiela się bo wpłaciła na ambulans po tym jak jej linka zapodałem, a że jest dociekliwa to Cię sprawdziła i ma roszczenia teraz :roll: :)
Mariusz Kilian

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 25 lutego 2022, 10:58

Jasne że podpiszę chociaż taka pobazgrana jest potem trudniejsza do odsprzedania.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
Blazej
Doświadczenie: Sympatyk

Postautor: Blazej » 25 lutego 2022, 16:41

Wszyscy dzisiaj zginęli

SP8EBC
Latam: Nie latam
Kontakt:

Postautor: SP8EBC » 25 lutego 2022, 16:49

Film nagrany z drugiej strony chwile przed atakiem. Wygląda na legitny:
Mateusz Lubecki
tel: +48 660 43 44 46

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 25 lutego 2022, 17:00

I Ukraina też się dorobiła swojego Westetplatte.
Zbyszek Gotkiewicz

JaroXS

Postautor: JaroXS » 25 lutego 2022, 17:07

25 osob, mala wyspa i okret wojenny. Zolnierze Ukrainy przekazali im swoj poglad, ale jakos ruscy nie chcieli dluzej dyskutowac...

Ruskich jedynie mozna zatrzymac sila. Kazdy dzien oporu to dzien wygrany.

W pracy zatrudniam jednego programiste z Ukrainy. Jego zone wlasnie sciagnelismy do Czech. Reszta rodziny w Dniepru zostala. Chlopak strasznie przezywa...

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 25 lutego 2022, 17:33

Klement. A polscy piloci którzy uciekli w 39 z Polski i potem walczyli w bitwie o Anglię to według ciebie też byli zdrajcami i tchórzami?
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
der
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: der » 25 lutego 2022, 18:07

Klement pisze:
JaroXS pisze: W pracy zatrudniam jednego programiste z Ukrainy. Jego zone wlasnie sciagnelismy do Czech. Reszta rodziny w Dniepru zostala. Chlopak strasznie przezywa...

Rozumiem że już jest w drodze na Ukrainę, walczyć za ojczyznę?

Nie wiem jak programista z Czech, ale ekipa kilkunastu facetów pracujących u miejscowego pomidorowego potentata dziś się już do roboty nie stawiła, są w drodze do kraju.

ciacholot

Postautor: ciacholot » 25 lutego 2022, 19:04

Ponieważ zbiórka kasy na ambulans idzie bardzo dobrze to nasuwają mi się takie myśli:

1. Moim zdaniem należało by to auto przygotować do przejazdu od sprzedawcy do miejsca docelowego. Może jest w okolicach sprzedawcy ktoś z nas kto by to ogarnął za niewygórowane pieniądze tak aby nie wysyłać czegoś nie sprawnego.

2. Może po trasie tego auta przez Polskę poszukamy ofiarodawców czegoś co jest potrzebne na Ukrainie. Gdyby Zbyszek ustalił czym możemy auto załadować to można by spróbować. Puste by nie jechało. Ja ze swojej branży chętnie coś zapakuję, a jeśli nie ja to po kraju poszukam coś trwałego od kolegów.

Macie jakieś pomysły?
Mariusz Kilian

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 25 lutego 2022, 19:27

:| Rozmawiałem ze sprzedawcą. Auto jest sprawne z przeglądem. Jedynie trzeba sprawdzić skrzynie biegów, ale to zrobią chłopaki na miejscu. Po drodze jestem umówiony w Toruńskich Zakładach Materiałów Opatrunkowych. Mam listę opatrunków potrzebnych w przypadku ran postrzałowych. Opatrunków kupę tyle na ile pozwoli nadmiar gotówki.
Zbyszek Gotkiewicz

JaroXS

Postautor: JaroXS » 25 lutego 2022, 19:58

Klement pisze:
JaroXS pisze: W pracy zatrudniam jednego programiste z Ukrainy. Jego zone wlasnie sciagnelismy do Czech. Reszta rodziny w Dniepru zostala. Chlopak strasznie przezywa...

Rozumiem że już jest w drodze na Ukrainę, walczyć za ojczyznę?

Wiesz co, lepiej jedz ten popkorn.
Chlopak ma 20 lat nawet nie wiesz co przezywa i co targa jego uczuciami.

wladek1
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: wladek1 » 25 lutego 2022, 23:42

Klement pisze:
Zbyszek Gotkiewicz pisze:Klement. A polscy piloci którzy uciekli w 39 z Polski i potem walczyli w bitwie o Anglię to według ciebie też byli zdrajcami i tchórzami?

Polscy piloci dopóki mieli czym latać to latali i walczyli. Naturalnym było po przegranej kampanii przegrupować się na terytorium sojuszniczym i w odpowiednim momencie podjąć walkę na nowo. To chyba oczywiste, co nie?

Tak właśnie było. Więc?
Władysław Peter

Jarko_147
Latam: Tylko z Napędem
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Postautor: Jarko_147 » 26 lutego 2022, 06:14

Klement pisze:
Zbyszek Gotkiewicz pisze:Klement. A polscy piloci którzy uciekli w 39 z Polski i potem walczyli w bitwie o Anglię to według ciebie też byli zdrajcami i tchórzami?

Polscy piloci dopóki mieli czym latać to latali i walczyli. Naturalnym było po przegranej kampanii przegrupować się na terytorium sojuszniczym i w odpowiednim momencie podjąć walkę na nowo. To chyba oczywiste, co nie?

Nie do końca. Wiele oddziałów wymaszerowało z Polski jeszcze w czasie kampanii wrześniowej ( nie tylko piloci). Po przedostaniu się głownie do Francji i GB, w większości stanęli do walki. Dalej uważasz, ze byli tchórzami?
Jednak po części się zgodzę. Czym innym jest wycofanie się w celu przegrupowania widząc beznadziejność sytuacji, a czym innym ucieczka od wojny. Pytanie, czy każdy, kto próbuje uciec jest tchórzem? ( czyt. kobiety, dzieci, starcy, ludzie po 30-40 roku życia mający rodziny na utrzymaniu, etc.)
Inną sprawą jest przydatność takiego świeżego rekruta na polu walki. Ktoś, kto nie miał styczności z wojskiem i zgłasza się gdy wojna już wybuchła nadaje się tylko na mięso armatnie. Wyszkolenie przydatnego żołnierza zazwyczaj trwa dłużej, niż będzie trwał konflikt.
Swoją drogą sam nie wiem jakbym się zachował w takiej sytuacji, bo obecnie nie czuję emocjonalnego związku z państwem, które próbuje mnie wydoić i dopierdolić na każdym możliwym polu, a politycy zamiast dbać o dobro kraju dbają o swoje kieszenie i nawet się już z tym nie kryją... a ludzie zamiast zjednoczyć się i stanąć murem, to tylko narzekają lub tworzą grupki i każda "protestuje" o swoje, czy najgorsze "no tak, ale niech kto inny..."

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Potrzeby kontakt z Jaro.

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 26 lutego 2022, 08:38

Trzeba, żeby ktoś w Pradze odebrał dziewczynę z dzieckiem. Jadą z Ukrainy. Trzeba ją wysłać do Polski albo przyjedzie po nią ojciec, ale ona nie zna języków i trzeba jej pomóc jak przyjedzie do Pragi. Skontaktuj się proszę z moim kolegą który zna ojca tej dziewczyny. Numer do kolegi +4850144zero zero58. Piotr.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
agnesky
Doświadczenie: --Wybierz-z-listy--

Postautor: agnesky » 26 lutego 2022, 08:50

Zbyszek Gotkiewicz pisze:https://zrzutka.pl/hggwgk

wbrew powątpiewaniom, że uda się uzbierać na auto-ambulans w szybkim czasie, jesteśmy już bardzo BLISKO. Koledzy paralotniarze, pełna mobilizacja, do uzbierania zostało 6176zł !

https://zrzutka.pl/hggwgk

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Kontakt do Jaro

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 26 lutego 2022, 09:24

Jeśli ktoś ma telefon to poproszę. Chodzi o pomoc dla Ukrainki z dzieckiem w Pradze. Kontakt do mnie +48604153402
Zbyszek Gotkiewicz

ciacholot

Postautor: ciacholot » 26 lutego 2022, 11:40

Wpłacają nie tylko paralotniarze.
Rozpowszechniajcie linka wszędzie.
Na moje oko za kilka dni trzeba będzie szukać drugiej karetki.
Mariusz Kilian

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 26 lutego 2022, 13:00

Relacja z wyprawy ambulansem będzie na http://gotkiewicz.geoblog.pl/wpis/24321 ... na-reakcja
Zbyszek Gotkiewicz

Wróć do „Ogólne”