NOWE skrzydło dla początkującego po kursie, co kupić??.

Dział dla niezorientowanych, acz chętnych. Odpowiemy tu na najbardziej podstawowe pytania. Dla ułatwienia nam zadania prosimy o podanie jakiejś lokalizacji i innych szczegółów, które mogą okazać się istotne.
Centek15
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

NOWE skrzydło dla początkującego po kursie, co kupić??.

Postautor: Centek15 » 24 maja 2022, 15:29

Witam wszystkich bardzo serdecznie, mam na imię Krzysiek.
Jestem świeżo po kursie, oraz mam kilka lotów za sobą na szkolnym, wypożyczonym skrzydle po kursie, jakieś 3h. Nie chcę mieć przerwy w lataniu, więc planuje zakup skrzydła od razu. Szukalem używanych, niestety ciężko o coś sensownego, więc zdecydowałem się na zakup nowego skrzydła i nowej uprzęży, lub nowego skrzydła i uprzęży używanej.
Co polecicie w dolnym B lub dobrym A na początek przygody, co da tez frajdę czasem polatać długo w dobrych warunkach?
Mój budżet to około 12-13tys zł. Chętnie kupiłbym lepsze skrzydło na rzecz używanej uprzęży, ale jestem zielony w tych tematach.
Odezwało się do mnie kilku dealerów skrzydeł, proponują mi Skywalka Mescal 6 (B), skywalk tequila 5 (A), davinci classic (B), davinci rythm 2 (A).
Ja osobiście przejrzałem oferty DUDKA i nemo 5 lub Universal 1.1 chodzą mi po głowie, aczkolwiek nie umiem znaleźć cen tych skrzydeł (strona Dudka chyba nie ma cen, a inni podają 12-15tys zł).
Niestety nie znam innych marek czy modeli.
Polećcie coś od siebie, doradźcie czy warto pchać się w nowe skrzydło, oraz czy może lepiej kupić nowe, ale tanie (jak np davinci).
Pozdrawiam i do zobaczenia w powietrzu.

JakubM

Re: NOWE skrzydło dla początkującego po kursie, co kupić??.

Postautor: JakubM » 24 maja 2022, 16:42

Hej!
Kupiując skrzydło zwracaj uwagę na to czy marka jest rozpoznawalna. Nic nie ujmując skrzydłom Dudka bardzo trudno je później sensownie sprzedać, a cena nowego jest podobna do znanych marek (mam tu na myśli swobodne, nie napędowe). Z davinci może byc podobnie, ale tu nie mam własnego doświadczenia (sam bym od nich nie kupił).
Poza tym, moim zdaniem trudno Ci będzie zauważyć różnicę pomiędzy różnymi markami.

A jak ci się śpieszy to dostępność sprzętu może być kryterium podstawowym. Jak sprawdzałem na jesieni (jeszcze w czasie pandemi) to Phi, Gin i BGD mieli zapasy, u reszty trzeba było długo czekać.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 24 maja 2022, 17:33

Ze sprzedaniem Nemo nie ma problemu. To dobre, rozpoznawalne skrzydła z dobrym serwisem. Optic jest już mniej znany a Colt prawie wcale. Czyli Nemo można odsprzedać bez wielkiego ryzyka utraty wartości ale już Optica bym brał z myślą o 4-5 latach używania gdzie można potem mocno obniżyć cenę. Tyle, że Optic nie jest skrzydłem odpowiednim dla pilota świeżo po kursie.
Zbyszek Gotkiewicz

MariusG
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: MariusG » 24 maja 2022, 17:36

Przede wszystkim to zastanów się gdzie i ile będziesz latał / na ile swobodnie życie pozwala Ci na uprawianie tego sportu - kupno nowego skrzydła w sytuacji, gdy np. sytuacja życiowa nie pozwala na pobawienie się więcej niż np. 30-40 godzin rocznie spowoduje, że skrzydło bardziej będzie traciło na wartości z powodu lecącego rocznika niż Ty będziesz miał korzyści z korzystania z nowego skrzydła ;) Nie mogę się zgodzić co do skrzydeł używanych tj. że nie ma nic sensownego - wystarczy przejrzeć paraglidingforum czy giełdowe grupy na facebooku lub napisać ogłoszenie o kupnie, niektórzy latają chcąc się pozbyć a jedynie czekają na okazję w postaci kupca ("jak się jakiś trafi do sprzedam a jak nie to będę latał"). Zastanów się jak sobie radzisz, w jakie miejsca będziesz jeździł - kupno nowego skrzydła do ciorania i łachania go w tłumie i po drzewach np. na Mieroszowie jest średnio uzasadnione na etapie nauki latania i zaliczania różnych błędów ;) Jeśli nie przejmujesz się swoją sytuacją finansową i nie przeszkadza Ci np. fakt, że w sytuacji chęci zmiany skrzydła za rok sprzedasz je za nieproporcjonalnie niższą cenę w stosunku do nalatanych godzin czy nie szkoda Ci, że przy nauce latania skrzydło dostanie w kość to kup nowe, w przeciwnym wypadku zastanowiłbym się nad skrzydłem używanym. Na tej podstawie oceniłbym dalej w jaką markę iść - w przypadku nowego rzeczywiście pchanie się w nieznane byty może spowodować trudność w dalszej odsprzedaży. Warto zastanowić się nad serwisowaniem, naprawami itp. - tutaj np. NOVA oferowała ciekawe rozwiązania - https://www.nova.eu/pl/service/nova-protect/ . To nie żadna reklama, po prostu znam osoby, które z tego korzystały a także inne osoby, które po kursie kilka z rzędu wieszały swoje nowe glajty na drzewach z całkiem głupich powodów :) Inne marki prawdopodobnie też oferują inne programy ochrony/gwarancji do swoich nowych skrzydeł, tutaj trzeba byłoby przejrzeć ofertę producentów.
Ostatnio zmieniony 24 maja 2022, 17:47 przez MariusG, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam!
Mariusz

szymon.strus

Postautor: szymon.strus » 24 maja 2022, 17:47

czesc Krzysiek,

Jesli pojdziesz typowa sciezka swiezego pilota to spedzisz kupe czasu na laczce cwiczac GH, odwiedzisz wszystkie okoliczne pagory zlatujac po kilkanascie razy, wpakujesz sie w krzaki, drzewka, itp... nie sa to idealne warunki dla nowego skrzydla :) Wiec troche szkoda kasy. Poszukaj czegos w miare nowego, nie starszego niz 4-5lat, z pelnym przegladem. Polatasz 1-2 sezony i sprzedasz z niewielka strata (a przy obecnej galopadzie cen to moze i za ta sama kwote :D) i kupisz cos nowego na konkretne latanie. Uprzaz raczej posluzy Ci dluzej wiec mozna pojsc w nowa. Chociaz jak zaczniesz robic przeloty i naogladasz kolegow w kokonach to tez Ci sie zachce :)

Kupujac nowe nie pchaj sie w wynalazki. Albo sa ciezko, albo wcale sprzedawalne. Nie umniejszam walorow uzytkowych tych skrzydel, ale nizsza cena po prostu wynika z popularnosci marki. Szukaj czegos ze stajni Skywalka, Advance, Nova, Ozone, Gin, Niviuk, BGD... Jak Ci sie znudzi to latwiej znajdziesz kupca. A i raczej odpusc sobie lekkie wersje ze wzgledu na pkt 1.

Powodzenia
pzdr,
/Szymon

Centek15

Postautor: Centek15 » 24 maja 2022, 20:01

A co powiecie na rozwiązanie kupna używanego skrzydła DUDEK NEMO 4, polatanie rok czasu na wydmach (80% mojego latanie odbędzie się na wydmach bo mam obok domu 6 miejscówek) a za rok oddać skrzydło żonie (tez chce zrobić kurs) I potem docelowo kupić sobie coś innego ?

ciacholot
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Były Pilot

Postautor: ciacholot » 24 maja 2022, 20:23

Zaraz po kursie nikt z nas nie był pewien czy będzie latał z kilku powodów. Ja np. myślałem, że będę latał napędowo, a okazało się, że latanie swobodne bardziej mnie pożarło. Niektórzy po zderzeniu się z ilością czasu jaki jest potrzebny na latanie, rezygnują bo to nie jest sport, że jak się przypomni to sobie polatam a jak nie to może następnym razem. Trzeba latać systematycznie bo wtedy jest bezpiecznie, a czasu trzeba sporo na to.
Zmierzam do tego, że lepiej kupić używkę i dotknąć "językiem" tej zabawy, a dopiero jak zyska się pewność że chce się latać, kupować nowy sprzęt. Poza tym zaraz po kursie zupełnie nie wie się czego się chce i czego należy szukać.
Utrata wartości skrzydła używanego jest zdecydowanie mniejsza, ale to i tak wtórna sprawa bo pierwszorzędną jest brak wiedzy czego się chce.
Nemo Dudkowe jest dobrym wyborem i będzie je łatwo sprzedać. Na Allegro za wiele ich niema. Z uprzężą też bym nie szalał. Trzeba polatać trochę, poznać ludzi, poprzymierzać to i owo. Coś popróbować. Nabrać piórek i wtedy kupić sprzęt na więcej niż dwa sezony. Będzie świadomość wyboru i znajomość rynku. Jak się wykosztujesz, a będzie nie to co chcesz to się będziesz męczył, a jak kupisz nie za całą kasę to łatwiej będzie zmienić po trochu zabawki na inne.
Mariusz Kilian

Centek15

Postautor: Centek15 » 24 maja 2022, 20:55

ciacholot pisze:Zaraz po kursie nikt z nas nie był pewien czy będzie latał z kilku powodów. Ja np. myślałem, że będę latał napędowo, a okazało się, że latanie swobodne bardziej mnie pożarło. Niektórzy po zderzeniu się z ilością czasu jaki jest potrzebny na latanie, rezygnują bo to nie jest sport, że jak się przypomni to sobie polatam a jak nie to może następnym razem. Trzeba latać systematycznie bo wtedy jest bezpiecznie, a czasu trzeba sporo na to.
Zmierzam do tego, że lepiej kupić używkę i dotknąć "językiem" tej zabawy, a dopiero jak zyska się pewność że chce się latać, kupować nowy sprzęt. Poza tym zaraz po kursie zupełnie nie wie się czego się chce i czego należy szukać.
Utrata wartości skrzydła używanego jest zdecydowanie mniejsza, ale to i tak wtórna sprawa bo pierwszorzędną jest brak wiedzy czego się chce.
Nemo Dudkowe jest dobrym wyborem i będzie je łatwo sprzedać. Na Allegro za wiele ich niema. Z uprzężą też bym nie szalał. Trzeba polatać trochę, poznać ludzi, poprzymierzać to i owo. Coś popróbować. Nabrać piórek i wtedy kupić sprzęt na więcej niż dwa sezony. Będzie świadomość wyboru i znajomość rynku. Jak się wykosztujesz, a będzie nie to co chcesz to się będziesz męczył, a jak kupisz nie za całą kasę to łatwiej będzie zmienić po trochu zabawki na inne.

Mega dobrze powiedziane. Poczytałem tez sporo forum oraz postów na fb I wybór padł na używanego Dudka nemo 4. Jak mi się znudzi, żona poćwiczy groundhandling przed kursem a ja kupię nowe za rok, jak będę wiedział już czego chce.
Dziękuję za odpowiedź.

ugryzek1

Postautor: ugryzek1 » 25 maja 2022, 13:05

Właściwie to dlaczego w Polsce nie są popularne skrzydła Ozone? Gdybym teraz zmieniał, albo miał kupić nowe do latania swobodnego, to właśnie w tę markę bym celował (z tego co zauważyłem we Włoszech i Słowenii to te skrzydła bardzo fajnie latają, kręcą ciasne kółka płasko, w turbulencji nimi "nie miota" - chyba, że to kwestia dobrych pilotów, którzy ich użytkują, i z którmi miałem okazję się zaprzyjaźnić w powietrzu razem kręcąc kominy ;) ).

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 25 maja 2022, 13:12

Popularność sprzętu zależy głównie od sprzedawcy i promowania sprzętu. Dla mnie bardziej zaskakująca jest spotykanie kiepskich konstrukcji niż niewielka popularność tych dobrych. Bo jaką na przykład masz opinię o skrzydłach Gin?
Zbyszek Gotkiewicz

JakubM

Postautor: JakubM » 25 maja 2022, 13:19

A ja bym powiedział, że Ozone to najpopularniejsza marka w Polsce :-)
Ale żadnych twardych danych nie mam - tylko subiektywne odczucia.

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 25 maja 2022, 13:26

JakubM pisze:A ja bym powiedział, że Ozone to najpopularniejsza marka w Polsce :-)

Jesli lokalny instruktor sprzedaje dziwne skrzydla to lokalna spolecznosc moze odniesc wrazenie, ze najpopularniejszym skrzydlem w Polsce jest np Pro Design, czy Mac, ale wystarczy sie troszke ruszyc ze swojego grajdola, zeby poszerzyc horyzonty.

Kuba

Postautor: Kuba » 25 maja 2022, 17:22

ugryzek1 pisze:Właściwie to dlaczego w Polsce nie są popularne skrzydła Ozone?

Zależy w którym segmencie rynku paralotniowego - wśród zawodników w klasie CCC są najpopularniejsze ;-)
Ostatnio zmieniony 25 maja 2022, 17:34 przez Kuba, łącznie zmieniany 1 raz.

Kuba

Postautor: Kuba » 25 maja 2022, 17:32

JakubM pisze:A ja bym powiedział, że Ozone to najpopularniejsza marka w Polsce :-)

Twarde dane można dość łatwo zebrać z analizy lotów na portalach.
Wg. leonardo.pgxc.pl (https://leonardo.pgxc.pl/strona/stats) najpopularniejszy we wszystkich zarejestrowanych lotach jest Advance, ale portal nie jest bardzo popularny, więc zbiera ułamek lotów.
Inne portale nie umożliwiają "wyklikania" sobie tego typu raportu.
XContest pozwala w dziennych raportach wybrać kraj lotu oraz klasę skrzydła, ale trzeba by takie raporty zagregować.
A wyszukiwarka lotów wymaga, żeby podać okrągły obszar w którym jest lot, ale klasy ma już tylko zaagregowane (Fun, Sport, Open).
Jak będę miał chwilę, to zrobię z tego jakieś lepsze statystyki.

Awatar użytkownika
marek mastalerz
Kontakt:

Postautor: marek mastalerz » 25 maja 2022, 19:58

Do autora wątku.
Jeśli ci pasuje wagowo to na tym forum masz ogłoszenie sprzedaży bardzo dobrego skrzydła dla początkujacych:
viewtopic.php?f=25&t=4832

Pozdrawiam
marek mastalerz
szkoła paralotniowa cloudbase
http://cloudbase.pl/

Centek15

Postautor: Centek15 » 25 maja 2022, 20:23

marek mastalerz pisze:Do autora wątku.
Jeśli ci pasuje wagowo to na tym forum masz ogłoszenie sprzedaży bardzo dobrego skrzydła dla początkujacych:

Pozdrawiam

Rozmawiałem ze sprzedającym przez fb, niestety wagowo nie dla mnie, a już chciałem kupować.

Tomasz P.

Postautor: Tomasz P. » 28 maja 2022, 20:17

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Popularność sprzętu zależy głównie od sprzedawcy i promowania sprzętu. Dla mnie bardziej zaskakująca jest spotykanie kiepskich konstrukcji niż niewielka popularność tych dobrych. Bo jaką na przykład masz opinię o skrzydłach Gin?

A to sie tu Gina chwali, czy gani? Czy przypadkowo nazwa tej wlasnie marki zostala przywolana? Nie slyszalem zadnej zlej opinii, wrecz przeciwnie raczej zadowolone glosy, choc to glownie zagranica. W Polsce zdaje sie nie za bardzo popularny producent. Szukalem z pol roku temu jakiegos dealera bo bylem zainteresowany uprzeza, to uslyszalem jedynie, ze trzeba czekac. Dealer w Austrii mial od reki.

ArturK

Postautor: ArturK » 28 maja 2022, 20:37

Centek15 pisze:
marek mastalerz pisze:Do autora wątku.

Pozdrawiam

Rozmawiałem ze sprzedającym przez fb, niestety wagowo nie dla mnie, a już chciałem kupować.

Tak tajemniczo piszesz. Ile masz wagi startowej z wszystkim (ty i wszystko co w plecaku) ?
Pozdr.,
Artur

Tomasz P.

Postautor: Tomasz P. » 28 maja 2022, 20:53

ArturK pisze:
Tak tajemniczo piszesz. Ile masz wagi startowej z wszystkim (ty i wszystko co w plecaku) ?

Kolega, oby niedyskrecja zostala mi wybaczona, na upartego startowej 90 by uzbieral, stad pomysl sprzedawania mu skrzydla 29-metrowego uznalem za nienajlepszy :)

ArturK

Postautor: ArturK » 28 maja 2022, 20:59

Tak pytam bo mam do sprzedania niskie B XS od 70 do 90 kg -> viewtopic.php?f=25&t=4841
Pozdr.,
Artur

Wróć do „Wejście dla początkujących”