Szkolenie paralotniowe przez email, youtube, pw.

Tu można wrzucać filmy. Zanim podzielisz się z nami swoim odkryciem, sprawdź proszę, czy już go tu nie ma.
Winston Smith
Latam: Nie latam
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Re: Szkolenie paralotniowe przez email, youtube, pw.

Postautor: Winston Smith » 16 września 2022, 14:26

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Nie ma sensu dyskutować z człowiekiem który się wstydzi nawet swojego nazwiska.

Szkoda, mógłbyś pod nazwiskiem wykazać, że twoje powyższe stwierdzenia są prawdziwe, zamiast robić taki unik.

JaroXS
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Akrobata

Postautor: JaroXS » 16 września 2022, 14:34

Jak Was czytam to nie wiem czemu mi sie to kojarzy

Panowie, panowie, panowie, watek jest o szkoleniach online. Bede merytoryczny i juz w ten weekend bedziecie mogli obejrzec film jakie ja mam zdanie na ten temat :D

Pozdrawiam
Jarek Borowiec | www.flyordie.info

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 16 września 2022, 14:47

Pewnie dlatego, że żyjesz w dużo lepszym kraju według twoich opinii niż my.
Zbyszek Gotkiewicz

JaroXS

Postautor: JaroXS » 16 września 2022, 17:17

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Pewnie dlatego, że żyjesz w dużo lepszym kraju według twoich opinii niż my.

Czechy sa bardzo podobne do Polski tylko ze powierzchniowo duzo mniejsze.

Wladza tutejsza nakradla tyle ze szkoda gadac nawet. Przy tym wszystkie afery polskie moga sie schowac. Wlasnie sadza Babisza za pranie brudnych pieniedzy a to premier byl. Pomijam juz fakt ze czesi donosili 15 lat ruskim co robia. Wlasnie sadza drugiego kolesia w tej sprawie. W powyzszym watku odnosnie polityki zwlaczacie sie w kwestiach o ktorych nie macie bladego pojecia i ja rowniez.

Wlasnie wrocilem z Frankfurtu nad Menem. Wiecie co mowilem jak wjezdzalem do Czech? Zlata Ceska Republika i to samo bym mowil wracajac do domu do Polski. Powiedzialem to dlatego bo zauwazylem ze Niemcy maja przejbane etnicznie. Syryjczycy, pakistancy, turkowie, czeczency, jednym slowem turban na turbanie. Wczesniej myslalem ze tylko holendrzy i francuzi maja przejebane jak burke na burce widzialem. Ale nieee Niemcy tez juz sie zblizaja do sciany. Nie chce tego obserwowac w Czechach i Polsce szczerze mowiac. Poki co sie trzymamy...

A to co teraz sie dzieje na swiecie to poczatek resetu, ktory musi przyjsc po 35 latach dobrobytu na swiecie. Ludzie sa rozarci na maksa. Pokolenie milenium ktore przychodzi do mnie na rozmowy o prace to dobrze pokazuje.

Obecnie w Czechach 1 kwh pradu kosztuje 2.30 pln ale chca obnizyc do 1.5pln. 1m3 gazu ziemnego 6 pln. Daje temu ta zime pokud sie nic nie zmieni. Potem recesja prawidlowa czyli wysokie ceny i wyrzucanie ludzi z pracy. Teraz to jest spacer rozowym parkiem...

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 16 września 2022, 18:00

Pamiętam twoje bardzo entuzjastyczne opinie na temat Czech gdy porównywałeś z Polską. Jakoś na początku pandemii.
A co do migracji to trzeba mieć do tego trochę dystansu. Ciekawe co mogli sądzić o migracji Germanów na półwysep Apeniński Etruskowie pochodzący z Libanu. Z tego co pamiętam, też byli niezadowoleni.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
Blazej
Doświadczenie: Sympatyk

Postautor: Blazej » 16 września 2022, 18:24

Dystansu powiadasz Zbyszek? Zaledwie przedwczoraj Szwedzi zaglosowali na prawicową partię, znaną między innymi z chęci zmiany przepisów migracyjnych. Po kilkunastu latach życia pośród nich wcale im się nie dziwię. Grupowe gwałty, zabójstwa, wojny gangów, brak chęci asymilacji, nauki języka czy podjęcia pracy. Kobiety boją się wychodzić wieczorami z domów a Szwedzi wyjeżdżają z kraju.
Pamiętam Szwecję przed wielką falą migracyjną w 2010 i znam ją teraz. Łatwo jest być wyrozumiałym, zdystansowanym i promigracyjnym siedząc na kanapie w bezpiecznej jeszcze Polsce.

JaroXS

Postautor: JaroXS » 16 września 2022, 18:25

Nadal uwazam ze czesi daja lepszy standart zycia niz jest obecnie w Polsce, ale nie ma co popadac w euforie. Ja akurat moge porownac to dobrze bo 25 lat mieszkalem w Polsce i 15 lat mieszkam w Czechach.

Do migracji trzeba miec dystans taki aby sie pozniej nie okazalo ze Turbani ktorzy przyjechali 5 lat temu nagle beda meczety stawiac , a jak ich policja bedzie kontrolowac to burki z glowy nie sciagna bo maja swojego boga zapominajac juz po jakiej i czyjej ziemi chodza.

Obecnie jest w Polsce 5 mln Ukraincow, czy to dobrze? Jeszcze nie wiem :D Chociaz mentalnosc podobna. Jedni i drudzy pija to moze sie jakos dogadamy :D

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 16 września 2022, 18:59

Nie jestem specjalistą od migracji oprócz znajomości faktu, że migracje są nieodłączną cechą ludzkiej natury. Było tego więcej niż wojen. A z naturą nie wygrasz. Dlatego może lepiej przyjrzeć się ludzkiej naturze i szukać rozwiązania problemów niż stawiać mury? Bo mury też nie są zgodne z naszą naturą. Są tylko przejawem poczucia zagrożenia. Zderzenie kultury skandynawskiej z kulturą bliskowschodnią rzeczywiście musi być szokujące dla obu stron. Natomiast Ukraińcy z niczym w Polsce się nie zderzyli. Nie jest prawdą to co Jaro napisał o wódce. My i Ukraińcy to ten sam naród, mamy te same geny to samo pochodzenie ten sam język i te same wady. Dlatego nie widzę najmniejszych problemów związanych ze współpracą z Ukrainą. Wódkę piliśmy tylko dlatego, bo to była jedyna rozrywka na jaką nas było stać dzięki komunistom. Migracja Ukraińców do Polski jest problemem porównywalnym z migracją Słowaków do Czech.
Zbyszek Gotkiewicz

JaroXS

Postautor: JaroXS » 16 września 2022, 20:38

Zbyszek wszystko ok do momentu jezeli w szkolach polskich ukraincy nie beda wymuszali nauki jezyka ukrainskiego. W Czechach poki co nikt nie uczy slowackiego. Przy tej liczbie uciekinierow za 10 lat moze byc jednak inaczej.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 16 września 2022, 20:46

A Czesi w Cieszynie się skarżą że ktoś ich zmusza do mówienia po Polsku?
Zbyszek Gotkiewicz

JaroXS

Postautor: JaroXS » 16 września 2022, 21:03

Nie czaisz. Zycie przy granicy lub na granicy nie ma nic wspolnego z masowa migracja. Masowa migracja stwarza realne zagrozenia dla kultury i moze wplywac na zmiany w Twojej wsi jak bardzo bys nie kochal ukraincow. Uwazam ze to co sie obecnie dzieje nie jest dobre dla polski i innych krajow sasiednich.

Dla mnie jedynym sensownym rozwiazaniem jest pokonanie Rosji na terytorium Ukrainy tak aby uciekinierzy mogli wrocic do swojego kraju. Oczywiscie wielu juz nigdy nie wroci na Ukraine ale im wiecej ich zostanie w Polsce tym gorzej w mojej ocenie dla nas samych. Taka prawda...

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 16 września 2022, 22:04

Można na to popatrzeć z innej strony. Ukraińcy ratują nam dupę nie tylko walcząc z Rosją ale też zastępując tych młodych Polaków, którzy uciekli za granicę szukając lepszego życia i wyrównując braki pokoleniowe w starzejącym się społeczeństwie. W naszym interesie jest, żeby Ukraińcy u nas zostali bo nasi emigranci nie wrócą nawet jeśli chwalą obecną władzę a państwo w najmniejszym stopniu nie przygotowuje się do zmiany struktury demograficznej kraju. Jedynym pomysłem jest budowanie piramidy finansowej opartej na wzroście demograficznym i gospodarczym co właśnie się skończyło.
Zbyszek Gotkiewicz

JaroXS

Postautor: JaroXS » 16 września 2022, 22:30

Nie zgadzam sie z Toba. W naszym interesie jest pomagac ale tak aby mogli wrocic do swojej ziemi a nie ze zostana u nas na dobre olewajac swoj wlasny kraj. Ja ich tutaj na dobre nie chce bo niby dlaczego?

Ukraincy przede wszystkim walcza o swoja ziemie. Ziemia polski i trwale obywatelstwo Polski ich nie powinno masowo interesowac.

To czy Ruscy by poszli dalej po zdobyciu Ukrainy to czysta spekulacja. Byc moze nie. Ja jednak ryzykowac tego nie chce dlatego warto im pomoc w wojnie i odbudowie kraju tak aby mogli wrocic do siebie.

Masowa emigracja jest niebezpieczna a juz szczegolnie kiedy nie ma wzrostu demograficznego. Tak wlasnie Muzlumanie zaoraja cala Europe... gdzie burki w Polsce nie beda nowoscia...

wladek1
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: wladek1 » 16 września 2022, 22:44

Ziemia Norweska trwałe obywatelstwo norweskie nie powinno Polaków interesować.
Czy ty człowieku rozumiesz w ogóle co piszesz?
To jest totalna brednia.
Władysław Peter

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 16 września 2022, 22:49

Wzrusza mnie troska emigrantantów którzy wyjechali z Polski o dalszy prawidłowy rozwój ich ojczyzny :))) Miałem niedawno ostrą dyskusję z jednym Szwedem polskiego pochodzenia przekonującym mnie, że rządy PiS to najlepsze co mogło nas spotkać a jeśli są jakieś trudności to jest to wina Tuska. Argumenty działały identycznie jak na tego anonima odważnie broniącego w tym wątku rządów Kaczyńskiego.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
Blazej
Doświadczenie: Sympatyk

Postautor: Blazej » 16 września 2022, 23:23

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Wzrusza mnie troska emigrantantów którzy wyjechali z Polski o dalszy prawidłowy rozwój ich ojczyzny :)))

W 2005 wyjechałem do Szwecji. Nie znając angielskiego i szwedzkiego pierwszą pracą było sprzątanie szwedzkich kibli i biur. Od 2014 jestem safety supervisorem pracy na wysokościach w dostępie linowym na platformach wiertniczych i instalacjach offshorowych w sektorze norweskim. Biegle mówię po angielsku i szwedzku. Od 2009 mam swoje mieszkanie w Sztokholmie. Kilka lat temu przyjechałem na Żar i już zostałem. Od tego czasu nie byłem w domu. W drugim dniu wojny na Ukrainie złożyłem wniosek do WOTu. Lada dzień idę na szkolenie. PIS i kaczyńskiego uważam za dokładnie takie samo gówno jak PO z tuskiem i trzaskowskim na czele. Ale to właśnie ci dwaj nazywają mnie naziolem i faszystą, kiedy wraz z dziesiątkami tysięcy normalnych ludzi, rodzin z dziećmi 11go Listopada dumnie idziemy ulicami Warszawy. I tak się cały czas zastanawiam co zrobią i jak się zachowają ci nieemigranci dbający o prawidłowy rozwój ich ojczyzny kiedy ruska swołocz wjedzie do Polski :D . Taaaaak, to tylko kaczyński dzieli Polaków :D . Emigranci, których ja znam tylko smutno pokiwaliby głową czytając ten Twój przysryw :roll:

wladek1

Postautor: wladek1 » 16 września 2022, 23:33

Ba jest lepiej, kolega sobie wemigrował i jest ok, ale tylko dlatego że to nie jest masowe i nie nosi burki. A może jednak Czesi pomyślą podobnie a że to nie jest duży kraj to mogą uznać że kolega to jest masa i będzie spieprzaj dziadu. Tu nie ma logiki niczego nie ma.
Władysław Peter

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 16 września 2022, 23:45

Święto 11 listopada zostało zawłaszczone przez narodowców i zadymiarzy finansowanych przez PIS. I wszystko zależy od tego co robiłeś w czasie tego pochodu. Czy manifestowałeś radość z odzyskanej niepodległości czy podpalałeś balkony bo ci się nie podobały.
Zbyszek Gotkiewicz

wladek1

Postautor: wladek1 » 16 września 2022, 23:54

11 listopada w Warszawie to przykre widowisko, czym tu się zachwycać? Jeśli udział w tym to duma ma być ręce opadają. Z kolei uznawanie wszystkich za gówno to wygodna wymówka, malkontenctwo niczego nie wnosi konstruktywnego. Miej odwagę i się określ kim i za kim jesteś.
Władysław Peter

Awatar użytkownika
prokopcio
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Postautor: prokopcio » 16 września 2022, 23:56

Czyli te szkolenie online Mazbiego mówicie to średni pomysł jednak ?
Łukasz Prokop

Wróć do „Filmy paralotniowe”