Jest świeżutki wykaz na stronie ULC: https://ulc.gov.pl/_download/osrodki_sz ... _0-180.pdf
Wynika z niego, że w wyroku został wydany zakaz szkolenia na 2 lata. I są tam wpisane pod tą szkołą uprawnienia do kursu INS(PGP).
Podmioty szkolące
-
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Doświadczenie: Przelotowiec
Re: Podmioty szkolące
- Załączniki
-
- wykaz.png (68.81 KiB) Przejrzano 2773 razy
- Blazej
- Latam: Tylko Swobodnie
- Doświadczenie: Sympatyk
Zbyszek Gotkiewicz pisze: A aktywność na fejsie jest tym samym co wypuszczanie rakiet przez Putina na Kijów przy każdej międzynarodowej wizycie.
Pycha kroczy tuż przed upadkiem
- Zbyszek Gotkiewicz
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Sąd sam z siebie nie zamierza opublikować anonimizowanego wyroku. Bez tego nie można upublicznić wyroku ani uzasadnienia. W Polsce jest jawność orzekania, a nie jawność wyroków. Tzn publiczność może przyglądać się na sali rozpraw, ale nie wolno upublicznić wyroku, nawet gdy sąd orzeknie jako karę dodatkową upublicznienie wyroku. Tylko sąd upublicznia i w sposób jaki uzna za stosowny (np na tablicy ogłoszeń w sądzie). Puścić tego dalej i tak nie wolno. W związku z tym dobrze by było napisać takie pismo do Sądu.
biuro.podawcze@wroclaw.so.gov.pl
Proszę o podanie, w jaki sposób mogę się zapoznać z wyrokiem i uzasadnieniem wyroku. Sądu Okręgowego we Wrocławiu z dn. 25 kwietnia 2022 sygn IV Ka 549/21. (anonimizowanym)
Wyrok ten jest następstwem wyroku kasacyjnego Sądu Najwyższego z dnia 5 lutego 2021
sygn V KK 327/19, który znalazłem w bazie orzeczeń Sądu Najwyższego. Ze względu na precedensowy charakter sprawy jestem zainteresowany finalnym rozstrzygnięciem, a zwłaszcza jego uzasadnieniem.
Podpis zainteresowanego.
Myślę, że dobrze by było, gdybyśmy coś podobnego napisali, podając interes społeczny jako suto tego zainteresowania. Może jak kilka osób napisze to dokonają wysiłku anonimizacji i udostępnią w swojej bazie orzeczeń.
Uzasadnienie jest podobno bardzo rzeczowe i może służyć pozostałym instruktorom jako przykład rozumienia ich odpowiedzialności w świetle prawa.
biuro.podawcze@wroclaw.so.gov.pl
Proszę o podanie, w jaki sposób mogę się zapoznać z wyrokiem i uzasadnieniem wyroku. Sądu Okręgowego we Wrocławiu z dn. 25 kwietnia 2022 sygn IV Ka 549/21. (anonimizowanym)
Wyrok ten jest następstwem wyroku kasacyjnego Sądu Najwyższego z dnia 5 lutego 2021
sygn V KK 327/19, który znalazłem w bazie orzeczeń Sądu Najwyższego. Ze względu na precedensowy charakter sprawy jestem zainteresowany finalnym rozstrzygnięciem, a zwłaszcza jego uzasadnieniem.
Podpis zainteresowanego.
Myślę, że dobrze by było, gdybyśmy coś podobnego napisali, podając interes społeczny jako suto tego zainteresowania. Może jak kilka osób napisze to dokonają wysiłku anonimizacji i udostępnią w swojej bazie orzeczeń.
Uzasadnienie jest podobno bardzo rzeczowe i może służyć pozostałym instruktorom jako przykład rozumienia ich odpowiedzialności w świetle prawa.
Zbyszek Gotkiewicz
-
- Latam: Tylko Swobodnie
- Doświadczenie: Akrobata
Hej,
tak dla informacji...
tak dla informacji...
- Załączniki
-
- Screenshot_01.png (99.61 KiB) Przejrzano 2496 razy
Jarek Borowiec | www.flyordie.info
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
W miejsce prywatnej firmy powstała spółka i urzędnicy ULC mogą sobie swoim zakazem dupę podetrzeć.
Zbyszek Gotkiewicz
-
- Doświadczenie: Były Pilot
Takie pytania, czy ULC może odmówić wpisania spółki do Rejestru Podmiotów Szkolących? Co z programami szkolenia? Mam wrażenie, że pokazano wymiarowi sprawiedliwości i środowisku paralotniowemu środkowy palec.
ab
ab
-
- Latam: Nie latam
- Kontakt:
Spodziewałem się takiego obrotu sprawy. Gdyby mu sąd zabrał dożywotnio Świadectwo Kwalifikacji, to sprawa miała by się inaczej. Wprawdzie nikt by mu nie zakazał bycia właścicielem firmy jako takiej ale osobiście szkolić by mu nie wolno (i latać w ogóle). Gdyby w sprawie karnej dostał zawiasy, to był by to straszak przed takimi numerami. A tak to wyszło jak zwykle. Zamknęli mu firmę albo zabronili prowadzenia działalności osobiście. Jeżeli jednak ma dalej ŚK i uprawnienia INS, to kto mu zabroni być czyimś pracownikiem? Nikt. Będzie mógł dalej szkolić na słupa i śmiać się wszystkim w twarz.
Obstawiam, że ULC bez problemu wpiszę tą szkołę do ewidencji. Jeżeli spełni wszystkie wymogi formalne, to nie ma prawa postąpić inaczej. A kto pisał program szkolenia, to chyba wszyscy tu wiedzą.
Obstawiam, że ULC bez problemu wpiszę tą szkołę do ewidencji. Jeżeli spełni wszystkie wymogi formalne, to nie ma prawa postąpić inaczej. A kto pisał program szkolenia, to chyba wszyscy tu wiedzą.
Mateusz Lubecki
tel: +48 660 43 44 46
tel: +48 660 43 44 46
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
-
Cześć. Jak na razie nic nowego. Czekamy..
-
Cześć. Prokurator uwzględnił zażalenie o umorzeniu postępowania. Obecnie jest już postępowanie i sygnatura sprawy za czyn z art.177 paragraf 1.