Nowy standard czy strzał w stopę? Uprząż Submarine od Ozone w sprzedaży
- Zbyszek Gotkiewicz
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Re: Nowy standard czy strzał w stopę? Uprząż Submarine od Ozone w sprzedaży
Żyjemy w dziwnych czasach gdy niszczy się autorytety a miernoty i celebryci są stawiane na piedestałach. A ty jesteś zarówno twórcą jak i ofiarą tych czasów. Będę tępił takie dziadostwo umysłowe jakie prezentujesz bo nie chce żyć w twoim świecie. A pierwsza zasada której nie potrafisz zrozumieć to żeby zmienić coś z czym się nie zgadzamy trzeba wykonać jakąś pracę a nie tylko gadać że jest źle.
Zbyszek Gotkiewicz
-
- Latam: Tylko z Napędem
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
Zbyszek Gotkiewicz pisze:...zasada której nie potrafisz zrozumieć to żeby zmienić coś z czym się nie zgadzamy trzeba wykonać jakąś pracę a nie tylko gadać że jest źle.
Wiesz co mozna zrobic? (nie kontynuujmy w tym temacie tylko w jakims zblizonym do tych zagadnien)
-
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Doświadczenie: Przelotowiec
A możecie mnie oświecić - jaki problem próbujecie tu rozwiązać odnośnie tej uprzęży, bo już się kompletnie pogubiłem?
Znowu program szkolenia jest zły, czy certyfikacja jest zła, czy jeszcze coś innego?
Znowu program szkolenia jest zły, czy certyfikacja jest zła, czy jeszcze coś innego?
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Ok. Dałem się sprowokować po sugestii fotolota, że Dudek nie powinien mi dawać sprzętu do testowania. Niby moja wina ale nie mam na razie zamiaru opuszczać forum. Prędzej znowu zablokuje fotolota.
Zbyszek Gotkiewicz
-
Zablokuj on tylko prowokuje,
Władysław Peter
- Domin
- Kontakt:
Mam nadzieję, że link do reklamy Spajka będzie dla wszystkich widoczny. Zawodnicy przykładają wiele wagi do widoczności przyrządów, a tu taki klops - kokpit wewnątrz uprzęży
- Domin
- Kontakt:
Film chyba nie jest widoczny - to jest relacja na Fb. Kokpit jest pod wierzchnia warstwą kokona. Na przyrządy patrzy się przez plastikową szybkę wszytą w konon.
Może ten link zadziała:
https://m.facebook.com/story.php?story_ ... e&s=aEkTS0
Może ten link zadziała:
https://m.facebook.com/story.php?story_ ... e&s=aEkTS0
-
- Latam: Tylko Swobodnie
chyba wszystko jasne
- prokopcio
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Obserwuję świat technologiczny bardzo intensywnie i widzę w ( moim odczuciu ) w którymś momencie przesadną i bezpodstawną próbę ulepszania czegoś "na siłę", tzn jest sens - marketingowy.
Takie wykresy i udowadnianie matematyczne ( tak, jest prawdziwe ) jest chwytem marketingowym...
Jestem skłonny się założyć, że w rzeczywistych/realnych warunkach lotu jako całość ( a nie pomiar samych oporów uprzęży ) wyraźnie zauważalna będzie różnica pomiędzy przesiadką z poz1. na poz2 ( siedząca vs kokon ) to już różnica między poz3. a poz4 (kokon plus vs submarine ) będzie niewielka mimo ładnie wyglądającego wykresu i cyferek.
czekam na rzeczowe testy z powietrza
ps. "manipulacja" wykresami jak to robi się w TV to sztuka i pokażę Wam za chwilkę moje spojrzenie na wykres z filmiku Tylko lekko go "naprawię".
To jest oryginalny z filmu :
Takie wykresy i udowadnianie matematyczne ( tak, jest prawdziwe ) jest chwytem marketingowym...
Jestem skłonny się założyć, że w rzeczywistych/realnych warunkach lotu jako całość ( a nie pomiar samych oporów uprzęży ) wyraźnie zauważalna będzie różnica pomiędzy przesiadką z poz1. na poz2 ( siedząca vs kokon ) to już różnica między poz3. a poz4 (kokon plus vs submarine ) będzie niewielka mimo ładnie wyglądającego wykresu i cyferek.
czekam na rzeczowe testy z powietrza
ps. "manipulacja" wykresami jak to robi się w TV to sztuka i pokażę Wam za chwilkę moje spojrzenie na wykres z filmiku Tylko lekko go "naprawię".
To jest oryginalny z filmu :
Ostatnio zmieniony 20 czerwca 2023, 11:44 przez prokopcio, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz Prokop
- prokopcio
sumując opory stałe ( olinowanie _ skrzydło )
Pokazuje, gdzie był wielki przeskok w ograniczeniu oporów.
i efekt WOW submarine znacznie się zmniejsza a to te same dane.
producent celowo rozbił na osobne wykresy opory stałe, żeby na oko brały "mniejszy udział w całości" a znaczącym była uprząż.
Pokazuje, gdzie był wielki przeskok w ograniczeniu oporów.
i efekt WOW submarine znacznie się zmniejsza a to te same dane.
producent celowo rozbił na osobne wykresy opory stałe, żeby na oko brały "mniejszy udział w całości" a znaczącym była uprząż.
Łukasz Prokop
- prokopcio
Ale najciekawsze jest zsumowanie wszystkiego razem tzn skrzydło + liny + uprzęże czego teraz nie mam czasu zrobić.
oczywiście ta uprząż jest najlepsza jeśli chodzi o opory ( i nie tylko ) i tego nie podważam
Ale nie daje nam to w rzeczywistości tyle ile wydawać by się mogło się z liczb na filmie.
Życie zweryfikuje czy cię przyjmie jak przesiadka z siedzącej do kokonów....
wątpię. Choć prestiż u nas ma spore znaczenie.
kto tak naprawdę wykorzystuje realnie fakt zmiany szybkości internetu ze 150MB/s na 500MB/s ?
natomiast przeskok 20 lat temu z 57kb/s na 256kb/s to była przepaść.
oczywiście ta uprząż jest najlepsza jeśli chodzi o opory ( i nie tylko ) i tego nie podważam
Ale nie daje nam to w rzeczywistości tyle ile wydawać by się mogło się z liczb na filmie.
Życie zweryfikuje czy cię przyjmie jak przesiadka z siedzącej do kokonów....
wątpię. Choć prestiż u nas ma spore znaczenie.
kto tak naprawdę wykorzystuje realnie fakt zmiany szybkości internetu ze 150MB/s na 500MB/s ?
natomiast przeskok 20 lat temu z 57kb/s na 256kb/s to była przepaść.
Łukasz Prokop
-
Każda składowa się liczy - grosik do grosika, procent do procenta - pamiętajmy ze mowa jest o zawodnikach - myśle że szybko się przyjmie - ewentualnie za chwile będziemy mieli wysyp podobnych konstrukcji innych producentów.
Jeden dwa dobre wyniki w tej uprzęży na zawodach i zaraz polowa zawodników będzie latała w submarinach.
ps. czekam już na widok pilotów na skrzydłach C w submarinach - na photonach w submarinach - +10 do ego
Jeden dwa dobre wyniki w tej uprzęży na zawodach i zaraz polowa zawodników będzie latała w submarinach.
ps. czekam już na widok pilotów na skrzydłach C w submarinach - na photonach w submarinach - +10 do ego
- Domin
- Kontakt:
W zawodach na glajtach C wiele osób już lata w Submarinach i nawet widuje się jedną Szwajcarkę na glajciku B w tej uprzęży
Ciekawą alternatywą może być ukraińska uprząż Nearbirds, z której wychodzi się bez potrzeby ręcznego odsuwania zamków kokona i która ma widoczny kokpit.
Ciekawą alternatywą może być ukraińska uprząż Nearbirds, z której wychodzi się bez potrzeby ręcznego odsuwania zamków kokona i która ma widoczny kokpit.
- Załączniki
-
- n_male.jpg (181.34 KiB) Przejrzano 6403 razy
-
Sam zastanawiam się nad zakupem glejta klasy C w układzie dwurzędówki (z racji tego że moje skrzydło podstawowe Delta2 nienadaje się już nawet jako skrzydło zapasowe, a zapasowe jest klasy D i też ma swoje lata. Ale sam nie biore pod uwagę zakupu aż tak kosmicznej uprzęży. No ale ja nie jestem zawodnikiem. Gdybym był - napewno chciał bym przetestować tego typu uprząż.
Domin - fajnie że pokazujesz podobne konstrukcje - nie szukałem nowej uprzęży wiec i fajnie znaleść info o podobnych konstrukcjach w tym wątku.
Domin - fajnie że pokazujesz podobne konstrukcje - nie szukałem nowej uprzęży wiec i fajnie znaleść info o podobnych konstrukcjach w tym wątku.
Domin pisze:Ciekawą alternatywą może być ukraińska uprząż Nearbirds, z której wychodzi się bez potrzeby ręcznego odsuwania zamków kokona i która ma widoczny kokpit.
Za to cały czas 'odkurzacz' działa w tle aby była napompowana