Szkolenie paralotniowe przez email, youtube, pw.
- Zbyszek Gotkiewicz
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Re: Szkolenie paralotniowe przez email, youtube, pw.
Jarek jest indywidualistą i trudno będzie go przekonać do działania pod innym szyldem niż jego własny.
Zbyszek Gotkiewicz
-
- Latam: Tylko Swobodnie
- Doświadczenie: Akrobata
Michał Adamczuk pisze:Ciekawe, że w pierwszym akapicie piszesz, że bycie społecznikiem w Polsce wiąże się z doświadczeniem hejtu, po czym w drugim akapicie atakujesz właśnie społeczników za brak działań:)
Pozwolę sobie na przypuszczenie, że jeśli zwrócisz się do PSP z pomysłem i chęcią jego wdrożenia, to stowarzyszenie chętnie Cię wesprze.
To nie jest takie czarno biale jak Ci sie wydaje. Dam przyklad. Jestes czlonkiem PSP bo oplaciles czlonkostwo. Chcesz cos zrobic dobrego i piszesz pismo sam po nocach do ULC lub PKBWL. Na koniec dostajesz zjebke od zarzadu bo wystepujesz imieniem PSP a innym sie nie podoba forma Twojego pisma ale sami nic nie sa w stanie napisac nie mowiac juz o redagowaniu Twojego dokumentu. Wychodzisz na koniec na frajera ktory zmarnowal swoj czas i jeszcze go opierdolili za to ze forma pisma mogla byc inna ale sami nic nie zrobili aby dany watek ruszyc. Pytam sie gdzie tu logika?
Tutaj nie chodzi o to ze ktos jest indywidualista czy nie. Chodzi o to aby cokolwiek robic i nie przerywac sobie jak ktos chce dzialac w dobrej sprawie i ma energie. Obecnie PSP to tylko 3 litery nic wiecej. Czy ktos z Was w ogole zadal kiedys pytanie co sie dzieje z cala ta kasa? Czy ktos z Was w ogole poprosil publicznie o podeslanie stanu konta bankowego? Czy ktos z Was zapytal czemu tej kasy nie wydaja i na co zbieraja?
Ja kiedys zapytalem przez telefon. Otrzymalem odpowiedz, tylko wiesz nie mow ze Ci mowilem. To co to za fraszka jest?
Pozdrawiam,
Jarek Borowiec | www.flyordie.info
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Ja parę ładnych lat poświęciłem na rozwój i podtrzymanie działalności PSP. I niestety wiem, że jeśli ktoś chce żeby stowarzyszenie działało to musi stać się jego częścią i włożyć w to dużo pracy żeby podnieść poziom cywilizacyjny naszego środowiska. A potem przyjdą następni i zrobią to samo, żeby podtrzymać funkcjonowanie tej cywilizacji. Masz energię, pomysły i chęć działania to robisz to. Nie chcesz współpracować z innymi bo to źle wygląda na kanale jeśli jest się tylko członkiem zespołu to tworzysz własne projekty bez konsultowania ich z pilotami i instruktorami których te projekty mają dotyczyć. I potem dajesz wyraz frustracjom i rozczarowaniom że Twoje wysiłki nie zostały docenione. Pamiętasz gdy Ci zaproponowałem stworzenie wspólnego programu szkoleniowego? Odpisałeś mi wtedy, że chcę się lansować na twojej popularności. Stąd moje podejrzenia o skrajny indywidualizm który z jednej strony pozwala na stworzenie samodzielnego stanowiska ale z drugiej blokuje możliwość współpracy. Czyli w rezultacie jest to mało twórcze. Do takich działań potrzebni są ludzie, którzy może i nie mają powodów do tak mocnego błyszczenia w środowisku, ale potrafią się dogadywać z zainteresowanymi i przez kilka lat poświęca swój czas do realizacji założonych celów. To, co zostało stworzone w PSP działa do tej pory i jest platformą do dalszych działań. Potrzebni są tylko chętni do pracy a nie do lansu.
Zbyszek Gotkiewicz
-
Ja tez poswiecilem czas na rozwoj PSP. Utrzymywalem strone, bylem nawet czescia komisji jak PSP powstalo. Pomagalem nawet w budowie strony PLP. Zbyszek pouczasz czlowieka ktory sie angazowal spolecznie i ktory mial pomysly. Nie robilem tego dla lansu.
A co do programu szkolenia to nigdy Ci czegos takiego nie napisalem. Napisalem ze jak chcesz cos tworzyc to trzeba podniesc rekawy do gory i zaczac cos pisac poprawiac dokument ktory zaczalem tworzyc itd. Nie napisales ani jednej linijki nie zredagowales nic, a jedynie krytykowales ze to wszystko powinno byc inaczej. Gdybys chcial komus pomoc to bys zadzwonil i pogadal. Pamietam ze ja do Ciebie zadzwonilem. Pamietasz co mi powiedziales przez telefon? Jarek ale po co chcesz jechac gadac o dokumencie z ludzmi ze SILP przeciez Ty nic nie zmienisz. To sa Twoje slowa po ktorych stwierdzilem ze jedyne co niestety Ci zostalo to pieprzenie tutaj na forum i wkladanie swoich wlasnych madrosci jak to niby nie powinno wszystko byc.
A co do programu szkolenia to nigdy Ci czegos takiego nie napisalem. Napisalem ze jak chcesz cos tworzyc to trzeba podniesc rekawy do gory i zaczac cos pisac poprawiac dokument ktory zaczalem tworzyc itd. Nie napisales ani jednej linijki nie zredagowales nic, a jedynie krytykowales ze to wszystko powinno byc inaczej. Gdybys chcial komus pomoc to bys zadzwonil i pogadal. Pamietam ze ja do Ciebie zadzwonilem. Pamietasz co mi powiedziales przez telefon? Jarek ale po co chcesz jechac gadac o dokumencie z ludzmi ze SILP przeciez Ty nic nie zmienisz. To sa Twoje slowa po ktorych stwierdzilem ze jedyne co niestety Ci zostalo to pieprzenie tutaj na forum i wkladanie swoich wlasnych madrosci jak to niby nie powinno wszystko byc.
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Ja twój program przeczytałem i wykazałem Ci wiele zagrożeń dla systemu szkolenia. Ty mojego programu nie przeczytałeś i piszesz coś o zakasywaniu rękawów. Jeśli chodzi o marazm w PSP to też od dawna to zauważam. Żeby temu zaradzić chciałem to forum połączyć z PSP tak, aby stało się ono częścią stowarzyszenia. I wyobraź sobie, że moja propozycje zawetował w zarządzie właśnie Mateusz. A teraz płacze że praca społeczna jest trudna i niewdzięczna. Jasne, że jest. Szczególnie gdy ma się źle postawione priorytety. Gdy w PSP prezesem był Piotrek Góźdź i były to bardzo aktywne czasy., jeśli nie wiedzieliśmy jaką podjąć decyzję padało pytanie: jakie rozwiązanie będzie najlepsze ska pilotów. I tak robiliśmy żeby to piloci byli beneficjentem. Trzeba od nowa stworzyć katalog problemów do rozwiązania i po kolei go realizować bo tamten już dawno został zamknięty. W tej chwili uważam, że największym problemem staje się obniżenie poziomu szkoleń i brak weryfikacji ich poziomu. Może ktoś widzi jeszcze jakieś inne problemy?
Zbyszek Gotkiewicz
-
Ja bym to tez zawetowal. Moze cos w tym jest nie zastanawiales sie nad tym mocniej?
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
JaroXS pisze:Ja bym to tez zawetowal. Moze cos w tym jest nie zastanawiales sie nad tym mocniej?
Wiem że nie wyobrażasz sobie bycie częścią zespołu Samce alfa tak mają, że wszystkich pozostałych samców muszą zdominować. A zgodzenie się z czyjąś propozycją to jest porażka takiego samca, spadniecie z podium pracowicie budowanego i oddanie pola innemu samców. I to nie wina tych samców bo taka jest konstrukcja i inaczej nie potrafią. Dlatego trzeba cierpliwie czekać na takiego który nie tylko ma wizję i pomysły na pomaganie pilotom, ale także będzie umiał przekonać innych do swoich pomysłów. Mam nadzieję, że tacy się pojawią bo jak widać wiele dzięki takim ludziom do tej pory zostało zrobione. Lista jest długa choć pewnie mało kto ma pojęcie ile do tej pory zostało zrobione dzięki wspólnemu wysiłkowi. To forum jest też tego przykładem.
Zbyszek Gotkiewicz
-
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
Smutno się czyta ten wątek. A tą stronę nawet smutniej niż początek.
Widać że rozmawiają ludzie z wiedzą, doświadczeniem i chęcią zmian, a dominują zaszłości zamiast porozumienia.
Nawet na forum gdzie rozmawiacie tylko we dwoje, bez sztywnych struktur i nikt nie ma prawa weta...
Widać że rozmawiają ludzie z wiedzą, doświadczeniem i chęcią zmian, a dominują zaszłości zamiast porozumienia.
Nawet na forum gdzie rozmawiacie tylko we dwoje, bez sztywnych struktur i nikt nie ma prawa weta...
-
- Latam: Nie latam
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Zbyszek Gotkiewicz pisze:Ty mojego programu nie przeczytałeś i piszesz coś o zakasywaniu rękawów.
Zbyszku, gdzie można przeczytać przygotowany przez Ciebie program szkolenia ?
Jarkowy jest tutaj: https://flyordie.info/index.php/dokumenty
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Winston Smith pisze:Zbyszek Gotkiewicz pisze:Ty mojego programu nie przeczytałeś i piszesz coś o zakasywaniu rękawów.
Zbyszku, gdzie można przeczytać przygotowany przez Ciebie program szkolenia ?
Jarkowy jest tutaj: https://flyordie.info/index.php/dokumenty
Dyskusja była podejmowana wielokrotnie. Część z niej jest tutaj:
viewtopic.php?f=56&t=4664&p=48478&hilit=Program+szkolenia#p48478
Pełny program wraz z metodologia wykonania ćwiczeń jest w mojej książce. W wątku są tylko nazwy ćwiczeń i umiejętności.
Zbyszek Gotkiewicz
-
Zbyszek, wiesz co jest jeszcze ciekawe ze jak Piotrek Gozdz udzielal sie spolecznie i robil rozne rzeczy jakos Ci nie przeszkadzalo ze publicznie o tym z nikim nie dyskutuje i nie chce o tym gadac na forum. Jaka ironia. Z jednej strony wytykasz mi indywidualizm, lans itd. a jak cos zaczalem pisac to nie potrafiles napisac ani jednej linijki do mojego dokumentu, zredagowac w nim cos, i wskazac chcby telefonicznie jak bys to przepisal. Piszesz natomiast ze cos zamiesciles w swojej ksiazce ktora sprzedajesz. O fuck...
Wiesz kto sie natomiast odezwal sam od siebie z pomoca naniesienia pewnych poprawek do obszernego dokumentu? Darek Cisek. Tak ten ktory nie udziela sie na forach, ale sam przez wiele lat walczyl z ULCem i innymi. I nie tylko sie odezwal ale on realnie otworzyl word w domu i zaczal pisac komentarze. Tak wyglada praca wspolna ktora ma na celu wprowadzic lepsze zmiany.
Loze szydercow publiczna jest latwo stworzyc, trudniej jest jednak cos doprowadzic do konca. Nooo ale Ty to powinienes wiedziec w koncu wydales ksiazke pod swoim imieniem i nazwiskiem a nie pod logiem PSP...
Wiesz kto sie natomiast odezwal sam od siebie z pomoca naniesienia pewnych poprawek do obszernego dokumentu? Darek Cisek. Tak ten ktory nie udziela sie na forach, ale sam przez wiele lat walczyl z ULCem i innymi. I nie tylko sie odezwal ale on realnie otworzyl word w domu i zaczal pisac komentarze. Tak wyglada praca wspolna ktora ma na celu wprowadzic lepsze zmiany.
Loze szydercow publiczna jest latwo stworzyc, trudniej jest jednak cos doprowadzic do konca. Nooo ale Ty to powinienes wiedziec w koncu wydales ksiazke pod swoim imieniem i nazwiskiem a nie pod logiem PSP...
-
Zbyszek Gotkiewicz pisze:...Może ktoś widzi jeszcze jakieś inne problemy?
Te problemy można dzielić na różne kategorie, np.:
1) problemy związane ze szkoleniami
2) problemy pilotów (tych już samodzielnych)
I jeśli o tych drugich chodzi, to trochę ciężko czasem znaleźć możliwość wyholowania w centrum kraju. Niby dokoła warun aż piszczy, ale nikt nie holuje. Szkoły paralotniowe koncentrują się na zarabianiu pieniędzy i nie ma czemu się dziwić. Opłaca im się szkolić kursanta, zabierać go na wyjazdy zagraniczne, itd. Ale jeśli z czasem kursant się usamodzielni i potrzebuje tylko holu, by polecieć XC po kraju, to ma problem. Pozostaje mu zrobić wyciągarkę osobistą i znaleźć miejsce do startu... albo jechać 200-300km do najbliższego działającego holu/góry.
Nie wiem, czy też o takie problemy chodziło
Pozdrawiam
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Jeśli chodzi o program szkolenia, to wklejam tu moje oczekiwania które opisalem w podobnej dyskusji która miała tu miejsce w 2018 roku:
Moje przemyślenia na temat minimum programowego są następujące: Pilot zaczynający samodzielne latanie powinien znać swój sprzęt. Powinien umieć wyregulować uprząż, umieć zamontować zapas, sprawdzić prognozę oraz warunki meteo, prawidłowo przygotować się do lotu: zapiąć uprząż, podpiąć skrzydło i speeda, postawić skrzydło klasykiem, utrzymywać skrzydło nad głową, utrzymywać i zmieniać kierunek podczas rozbiegu, prawidłowo się oderwać od ziemi, umieć zmieniać kierunek lotu za pomocą ciała i sterówek, robić ciasne zakręty, stabilizować skrzydło poprzez aktywny pilotaż, umieć latać z założonymi uszami oraz ze speedem, umieć wylądować w przestrzeni ograniczonej. Powinni też umieć przygotować się poza miejscem startu aby nie blokować startowiska i składać się poza lądowiskiem. Z ćwiczeń w powietrzu trzymanie sterówek w jednym reku i sterowanie w ten sposób, łapanie za uchwyt zapasu, posługiwanie się radiem. Ilość lotów szkoleniowych powinna zostać taka, jak w obecnym programie, jedynie bym dał większą elastyczność jeśli chodzi o czas spędzony w powietrzu. Z wiedzy teoretycznej muszą znać niebezpieczne zjawiska meteorologiczne, podział przestrzeni powietrznej, wydłużenie, obciążenie powierzchni, krzywą biegunową, certyfikację skrzydeł, przepisy, starzenie się sprzętu, separacja i zasady antykolizyjne, loty termiczne i żaglowe, stany niebezpieczne lotu, zasady użycia zapasu.
Po takim szkoleniu pilot powinien uzyskać zaświadczenie ukończenia kursu wraz z ubezpieczeniem i kartą wyszkolenia IPPI 3, co umożliwiło by mu latać legalnie w Polsce, Czechach, Słowacji i krajach, które nie określiły wymagań IPPI w stosunku do pilotów paralotniowych. Legalne latanie z takim uprawnieniem w krajach gdzie jest obowiązujące minimum IPPI 4 jedynie pod opieką instruktora. Wszystko co by było powyżej tego minimum można oferować pilotom w ramach następnych kursów.
Pilot z takim zaświadczeniem ukończenia kursu mógłby latać przy prędkości wiatru do 4 m/s w warunkach termicznych i żaglowych przy zapewnieniu separacji minimum 100 metrów od innych użytkowników (trzeba wprowadzić ćwiczenie ile to jest 100 metrów przy ocenie na oko) i latanie tylko na skrzydłach klasy A.
Tak oceniam minimum przy którym z czystym sumieniem można pozwolić pilotom na samodzielne latanie. Oczywiście w tym szkicu trzeba jeszcze wprowadzić dużo korekt, ale zarys wydaje mi się być słuszny.
Moje przemyślenia na temat minimum programowego są następujące: Pilot zaczynający samodzielne latanie powinien znać swój sprzęt. Powinien umieć wyregulować uprząż, umieć zamontować zapas, sprawdzić prognozę oraz warunki meteo, prawidłowo przygotować się do lotu: zapiąć uprząż, podpiąć skrzydło i speeda, postawić skrzydło klasykiem, utrzymywać skrzydło nad głową, utrzymywać i zmieniać kierunek podczas rozbiegu, prawidłowo się oderwać od ziemi, umieć zmieniać kierunek lotu za pomocą ciała i sterówek, robić ciasne zakręty, stabilizować skrzydło poprzez aktywny pilotaż, umieć latać z założonymi uszami oraz ze speedem, umieć wylądować w przestrzeni ograniczonej. Powinni też umieć przygotować się poza miejscem startu aby nie blokować startowiska i składać się poza lądowiskiem. Z ćwiczeń w powietrzu trzymanie sterówek w jednym reku i sterowanie w ten sposób, łapanie za uchwyt zapasu, posługiwanie się radiem. Ilość lotów szkoleniowych powinna zostać taka, jak w obecnym programie, jedynie bym dał większą elastyczność jeśli chodzi o czas spędzony w powietrzu. Z wiedzy teoretycznej muszą znać niebezpieczne zjawiska meteorologiczne, podział przestrzeni powietrznej, wydłużenie, obciążenie powierzchni, krzywą biegunową, certyfikację skrzydeł, przepisy, starzenie się sprzętu, separacja i zasady antykolizyjne, loty termiczne i żaglowe, stany niebezpieczne lotu, zasady użycia zapasu.
Po takim szkoleniu pilot powinien uzyskać zaświadczenie ukończenia kursu wraz z ubezpieczeniem i kartą wyszkolenia IPPI 3, co umożliwiło by mu latać legalnie w Polsce, Czechach, Słowacji i krajach, które nie określiły wymagań IPPI w stosunku do pilotów paralotniowych. Legalne latanie z takim uprawnieniem w krajach gdzie jest obowiązujące minimum IPPI 4 jedynie pod opieką instruktora. Wszystko co by było powyżej tego minimum można oferować pilotom w ramach następnych kursów.
Pilot z takim zaświadczeniem ukończenia kursu mógłby latać przy prędkości wiatru do 4 m/s w warunkach termicznych i żaglowych przy zapewnieniu separacji minimum 100 metrów od innych użytkowników (trzeba wprowadzić ćwiczenie ile to jest 100 metrów przy ocenie na oko) i latanie tylko na skrzydłach klasy A.
Tak oceniam minimum przy którym z czystym sumieniem można pozwolić pilotom na samodzielne latanie. Oczywiście w tym szkicu trzeba jeszcze wprowadzić dużo korekt, ale zarys wydaje mi się być słuszny.
Zbyszek Gotkiewicz
-
- Latam: Nie latam
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Zbyszku, napisałeś potrzebną i wartościową książkę, ale ona (ani żadna jej część) nie jest programem szkolenia.
To jest dobry teoretyczny materiał uzupełniający do szkolenia ale to nie jest program, np. rozdział "Meteorologia" mówi tylko pobieżnie o wietrze i chmurach, o formalnej stronie latania nie ma nic. Indeks w drugim wydaniu skupia się głównie na technice pilotażu, pomijając inne aspekty.
Program szkolenia to jest m.in szczegółowa i kompletna lista zagadnień do opanowania, wykraczająca poza zawartość "Sumy..." i "Summy..."
JaroXS ma rację pisząc jak powinna wyglądać wspólna praca nad dokumentem. Myślę że współpracując, moglibyście stworzyć program szkolenia znacznie lepszy od obecnego, tylko trzeba by przestać cały czas sprawdzać, kto ma większego ...
To jest dobry teoretyczny materiał uzupełniający do szkolenia ale to nie jest program, np. rozdział "Meteorologia" mówi tylko pobieżnie o wietrze i chmurach, o formalnej stronie latania nie ma nic. Indeks w drugim wydaniu skupia się głównie na technice pilotażu, pomijając inne aspekty.
Program szkolenia to jest m.in szczegółowa i kompletna lista zagadnień do opanowania, wykraczająca poza zawartość "Sumy..." i "Summy..."
JaroXS ma rację pisząc jak powinna wyglądać wspólna praca nad dokumentem. Myślę że współpracując, moglibyście stworzyć program szkolenia znacznie lepszy od obecnego, tylko trzeba by przestać cały czas sprawdzać, kto ma większego ...
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Program jest w Summie na początku książki. To dość obszerny materiał stworzony z myślą głównie o instruktorach. Dalsza część książki omawia zagrożenia udowodnione wypadkami i metody ich uniknięcia.
Zbyszek Gotkiewicz
-
Może wypada zacząć od znalezienia platformy do tworzenia takiego programu szkoleń?
Zwłaszcza jeżeli do czegoś takiego chcecie zaprzęgnąć większą ilość mózgów.
Forum to raczej kiepskie miejsce bo ciężko technicznie odnosic się do poszczególnych linijek danego dokumentu.
Siedzenie z Wordem w piwnicy i przerzucanie się później tym dokumentem przez mejla żeby inni pisali komentarza też jest archaiczne i powolne.
Ostatecznie mamy 21 wiek i są dobrze ugruntowane narzędzia do kolaboratywnej edycji które pozwalają potem spiąć sprawnie rzecz w całość, nanosić zmiany o których łatwo dyskutować w danym kontekście, mieć to pod wszystko pod kontrolą wersji żeby było wiadomo kto co i kiedy i żeby nikogo sława osobista nie ominęła Pierwszy z brzegu do głowy przychodzi GitHub gdzie łatwo robić proste dokumenty używając markdowna, ale na pewno znalazłoby się kilka lepszych i też darmowych gdyby chwilę poszukać.
Zwłaszcza jeżeli do czegoś takiego chcecie zaprzęgnąć większą ilość mózgów.
Forum to raczej kiepskie miejsce bo ciężko technicznie odnosic się do poszczególnych linijek danego dokumentu.
Siedzenie z Wordem w piwnicy i przerzucanie się później tym dokumentem przez mejla żeby inni pisali komentarza też jest archaiczne i powolne.
Ostatecznie mamy 21 wiek i są dobrze ugruntowane narzędzia do kolaboratywnej edycji które pozwalają potem spiąć sprawnie rzecz w całość, nanosić zmiany o których łatwo dyskutować w danym kontekście, mieć to pod wszystko pod kontrolą wersji żeby było wiadomo kto co i kiedy i żeby nikogo sława osobista nie ominęła Pierwszy z brzegu do głowy przychodzi GitHub gdzie łatwo robić proste dokumenty używając markdowna, ale na pewno znalazłoby się kilka lepszych i też darmowych gdyby chwilę poszukać.
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
To nie program jest problemem bo ten obecnie funkcjonujący spełnia swoje zadanie jeśli jest dobrze rozumiany i realizowany. A problem w tym, że nie jest.
Zbyszek Gotkiewicz
-
Pogubiłem się. Miałem wrażenie że chwilę wcześniej rozmawialiście o programie szkoleń / wymaganiach szkoleniowych?
Z resztą całkowicie mniejsza o to co dokładnie nazwiemy tutaj problem, mój post odnosił się tylko do tego że widzę że od jakiegoś czasu próbujecie stworzyć jakiś dokument (a w zasadzie to każdy próbuje na własną rękę), i chciałem tylko wskazać że są do tego fajne narzędzia dzięki który można sprawnie tworzyć takie rzeczy kolaboratywnie. Ale to wymaga zostawienia pewnych rzeczy z tyłu a nie przerzucania się na zasadzie "a ty kiedyś"...
Z resztą całkowicie mniejsza o to co dokładnie nazwiemy tutaj problem, mój post odnosił się tylko do tego że widzę że od jakiegoś czasu próbujecie stworzyć jakiś dokument (a w zasadzie to każdy próbuje na własną rękę), i chciałem tylko wskazać że są do tego fajne narzędzia dzięki który można sprawnie tworzyć takie rzeczy kolaboratywnie. Ale to wymaga zostawienia pewnych rzeczy z tyłu a nie przerzucania się na zasadzie "a ty kiedyś"...
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Ta dyskusja na już wieloletnią tradycję. Odwołania do programu biorą się stąd, że jest to podstawa do rozliczania szkół z ich pracy. No i brakuje systemy oceny pracy szkół bo po pierwsze instruktorzy nie wiedzą czego i jak mają uczyć. Podobny problem mają uczniowie. Narzędziem, które chyba by było przydatne do oceny pracy szkół byłoby zadanie pytań absolwentom dotyczących tego jak ich szkolenie zostało zrealizowane. Najprostsze to ile lotów wykonałeś na poszczególnych etapach szkolenia. Ile czasu spędziłeś w powietrzu w czasie szkolenia. A potem zaczyna się lista moich oczekiwań. Na przykład czy w czasie szkolenia używałeś speeda i ile razy. Albo czy były ćwiczenia alpejki i ile razy.
Zbyszek Gotkiewicz
-
Hm, odnośnie ankiety z jednej strony tak, z drugiej strony komu trzeba taką ankietą dowodzić że średni poziom szkoleń jest słaby? Myślałem że to dość powszechnie znany fakt? Czy może miałaby to być to dźwignia służąca do wywierania nacisków na ULC żeby nastąpiły w ogóle jakiekolwiek zmiany?
Solidny program opracowany na poziomie środowiska / stowarzyszenia byłby dobrą rzeczą (zwłaszcza publiczny i łatwo dostępny), niezależnie od tego czy ULC go wdroży czy nie. Chociażby dlatego że jak taki świeżak po kursie się na niego nadzieje to zrobi "o kurde, tego w ogóle nie robiliśmy" i może zacznie się doszkalać.
Ja całość problemu na wysokim poziomie widzę tak że to jest biznes vs niesprawnie działające państwo.
Ze strony państwa mamy jakieś wymagania co do szkoleń (osobiście mam wrażenie że są niskie, ale też nigdy nie widziałem jak wygląda oficjany dokument który je specyfikuje więc może jestem w błędzie), które są słabo egzekwowane z tego co piszesz.
Z drugiej strony mamy biznes czyli środowisko instruktorów, a biznes siłą rzeczy dąży do maksymalizacji zysków / minimalizacji kosztów. Więc poniekąd słaby program (lub słaba jego realizacja) jest szkołom na rękę, bo obecnie delikwent po zrobieniu I + II weźmie jeszcze III, a potem pewnie jeszcze seminaria albo kursy / wyjazdy doszkalające. (I to jest jak najbardziej ok, za wiedzę się płaci). I tutaj mam wrażenie że szkoły widzą zagrożenie tam gdzie go nie ma - tzn uważają że podniesienie poziomu I+II spowoduje że jakiś tam procent ludzi mniej zdecyduje się na dalsze szkolenia. Osobiście wątpię żeby to był jakiś znaczący odsetek, jeżeli w ogóle. Jeżeli po I+II ktoś wychodzi ze szkoły na dobrym poziomie to znajdzie się dalej na krzywej Dunniga Krugera, czyli w miejscu "wiem że wielu rzeczy nie wiem", a nie "wow, skończyłem kurs, wiem o tym wszystko". Także paradoksalnie poprawienie I+II mogłoby zwiększyć ilość chętnych na kursy doszkalające. Czy wystarczająco żeby pokryć straty klientów wynikających z większej ceny podstawowego kursu? Nie mam pojęcia. Za to wiem po sobie że większość wiedzy po kursie musiałem zdobywać sam, i jest ona dziś szeroko dostępna za darmo dla chcącego (i znającego język). Więc tym bardziej obecny stan rzeczy i podejście niektórych szkół wydaje mi się drogą do nikąd.
Z grubsza tak rozumiem problem, ale jestem w tym sporcie raczej świeży, więc upraszam o poprawienie mojego rozumowania. Jednocześnie nie mam zamiaru obrażać żadnej szkoły, są na pewno szkoły prowadzone przez pasjonatów którzy dają więcej niż minimum na kursach i chwała im za to.
Być może nie wszystkie tradycje są dobre
Solidny program opracowany na poziomie środowiska / stowarzyszenia byłby dobrą rzeczą (zwłaszcza publiczny i łatwo dostępny), niezależnie od tego czy ULC go wdroży czy nie. Chociażby dlatego że jak taki świeżak po kursie się na niego nadzieje to zrobi "o kurde, tego w ogóle nie robiliśmy" i może zacznie się doszkalać.
Ja całość problemu na wysokim poziomie widzę tak że to jest biznes vs niesprawnie działające państwo.
Ze strony państwa mamy jakieś wymagania co do szkoleń (osobiście mam wrażenie że są niskie, ale też nigdy nie widziałem jak wygląda oficjany dokument który je specyfikuje więc może jestem w błędzie), które są słabo egzekwowane z tego co piszesz.
Z drugiej strony mamy biznes czyli środowisko instruktorów, a biznes siłą rzeczy dąży do maksymalizacji zysków / minimalizacji kosztów. Więc poniekąd słaby program (lub słaba jego realizacja) jest szkołom na rękę, bo obecnie delikwent po zrobieniu I + II weźmie jeszcze III, a potem pewnie jeszcze seminaria albo kursy / wyjazdy doszkalające. (I to jest jak najbardziej ok, za wiedzę się płaci). I tutaj mam wrażenie że szkoły widzą zagrożenie tam gdzie go nie ma - tzn uważają że podniesienie poziomu I+II spowoduje że jakiś tam procent ludzi mniej zdecyduje się na dalsze szkolenia. Osobiście wątpię żeby to był jakiś znaczący odsetek, jeżeli w ogóle. Jeżeli po I+II ktoś wychodzi ze szkoły na dobrym poziomie to znajdzie się dalej na krzywej Dunniga Krugera, czyli w miejscu "wiem że wielu rzeczy nie wiem", a nie "wow, skończyłem kurs, wiem o tym wszystko". Także paradoksalnie poprawienie I+II mogłoby zwiększyć ilość chętnych na kursy doszkalające. Czy wystarczająco żeby pokryć straty klientów wynikających z większej ceny podstawowego kursu? Nie mam pojęcia. Za to wiem po sobie że większość wiedzy po kursie musiałem zdobywać sam, i jest ona dziś szeroko dostępna za darmo dla chcącego (i znającego język). Więc tym bardziej obecny stan rzeczy i podejście niektórych szkół wydaje mi się drogą do nikąd.
Z grubsza tak rozumiem problem, ale jestem w tym sporcie raczej świeży, więc upraszam o poprawienie mojego rozumowania. Jednocześnie nie mam zamiaru obrażać żadnej szkoły, są na pewno szkoły prowadzone przez pasjonatów którzy dają więcej niż minimum na kursach i chwała im za to.
Ta dyskusja na już wieloletnią tradycję.
Być może nie wszystkie tradycje są dobre