Opinie.

Latanie bezsilnikowe
JaroXS
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Akrobata

Re: Opinie.

Postautor: JaroXS » 28 grudnia 2022, 22:21

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Skoro to tylko kwestia gustu to określanie wszystkiego co nam się nie podoba jako "zjebane" jest troszkę niesprawiedliwe. Choć powinienem się do tego przyzwyczaić. Też samiec alfa nastawiony wyłącznie na wygrywanie. Dla niego wszystko jest albo zajebiste albo chujowe. Nie muszę dodawać, że wszystko co posiada jest zajebiste.

A nie patrzyłeś czasem na to z tej strony że warto docenić to co Twój rozmówca mówi, mimo że jemu się nie podoba itd. ?
Nie patrzyłeś na to w taki sposób że po kiego grzyba komu NEMO które jest najbardziej bezpiecznych niby skrzydłem którym można jakieś kilometry przelecieć niby, ale nie jest skrzydłem wesołym które dobrze chodzi za ręką?

To klient decyduje o tym co się przyjmie na rynku a co nie. W mojej ocenie to 1.8kg z frontem to pomyłka bo wiem że lud który szuka czegoś poważnego dla swojego stylu latania będzie szukał raczej czegoś co ma zapas pod dupą. To oczywiście znowu moje prywatne zdanie ale znam wielu różnych dziwnych pilotów.

Pozdrawiam,
Jarek Borowiec | www.flyordie.info

Awatar użytkownika
tooosh
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: tooosh » 28 grudnia 2022, 22:58

JaroXS pisze:No wydawało mi się że styl latania, chodzenia po górach powinien definiować mniej więcej aresenał który człowiek posiada. Dlatego takie pytanie a nie inne.

Zgadzam się. W tym momencie częściej jeżdżę autem na startowisko, więc pewnie niska waga szpeju nie byłaby moim priorytetem przy jego kompletowaniu. Teraz mam szpej, jaki mam i nie widzę potrzeby, żeby go zmieniać. Mieści się w moim zakresie komfortu i bezpieczeństwa przy moim typie latania. Jakbym nie był ograniczony miejscem, mentalem i finansami to pewnie miałbym 5 różnych zestawów na 20h rocznego nalotu.

Każde rozwiązanie ma swoje plusy i minusy, a 3-4kg uprzęże na pewno trafią w potrzeby większego procenta pilotów.

Dwa razy rzucałem pakę z frontkontenera. Podoba mi się to, że cały czas widzę rączkę. Pomogło to w jej złapaniu przy nietypowych kierunkach i zwrotach sił działających na mnie tuż przed rzutem. Do tego jestem pewien, że rzucając z brzucha, zaczynając od zgiętej ręki, wytworzę większą siłę, niż spod tyłka.
Nie uważam jednak, że to jedyne sensowne rozwiązanie.

JaroXS pisze:Znam takich co nigdy nie przeszli więcej jak 500m z plecakiem za 10 lat swojego latania. 99% z nich chce ultralekkiego sprzętu ale nigdy go nie będą potrzebować :->

Jeśli chcą, mogą, nie wpływa to na ich bezpieczeństwo, a daje szczęście, to niech robią, co chcą. ;)
http://www.SRUdoChmury.pl

Marcin Duszyński

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 28 grudnia 2022, 23:14

JaroXS pisze:[quote="Zbyszek Gotkiewicz"

A nie patrzyłeś czasem na to z tej strony że warto docenić to co Twój rozmówca mówi, mimo że jemu się nie podoba itd. ?
Nie patrzyłeś na to w taki sposób że po kiego grzyba komu NEMO które jest najbardziej bezpiecznych niby skrzydłem którym można jakieś kilometry przelecieć niby, ale nie jest skrzydłem wesołym które dobrze chodzi za ręką?
Nemo jest najweselszym skrzydłem jakie znam. Dodam, że latałem i szkoliłem na Nemo.

To klient decyduje o tym co się przyjmie na rynku a co nie. W mojej ocenie to 1.8kg z frontem to pomyłka bo wiem że lud który szuka czegoś poważnego dla swojego stylu latania będzie szukał raczej czegoś co ma zapas pod dupą. To oczywiście znowu moje prywatne zdanie ale znam wielu różnych dziwnych pilotów.

Pozdrawiam,

Nemo jest najweselszym skrzydłem jakie znam. Dodam, że latałem i szkoliłem na Nemo.
A co do uprzęży to mam swoje preferencje, ale daję radę polatać w każdej. Nie spotkałem jeszcze tak zjebanej która by się nie nadawała do latania. A idealnej też jeszcze nie spotkałem.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Latam: Swobodnie i z Napędem
Kontakt:

Postautor: uriuk » 29 grudnia 2022, 15:15

Zbyszek Gotkiewicz pisze: Nie spotkałem jeszcze tak zjebanej która by się nie nadawała do latania. A idealnej też jeszcze nie spotkałem.

Dawno temu trafila mi sie uprzaz z czterema karabinkami. Do przednich przyczepialo sie tasmy A i B, a do tylnych C i D. Po przechyleniu sie do przodu skrzydlo przyspieszalo, a po odchyleniu do tylu zwalnialo. To bylo jeszcze przed wynalezieniem speed-systemu.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 29 grudnia 2022, 16:44

uriuk pisze:
Zbyszek Gotkiewicz pisze: Nie spotkałem jeszcze tak zjebanej która by się nie nadawała do latania. A idealnej też jeszcze nie spotkałem.

Dawno temu trafila mi sie uprzaz z czterema karabinkami. Do przednich przyczepialo sie tasmy A i B, a do tylnych C i D. Po przechyleniu sie do przodu skrzydlo przyspieszalo, a po odchyleniu do tylu zwalnialo. To bylo jeszcze przed wynalezieniem speed-systemu.

Musiało się tym fajnie latać szczególnie przy dużej wędrówce środka parcia.
Zbyszek Gotkiewicz

Wróć do „PG”