Łączymy się z Polskim Stowarzyszeniem Paralotniowym.

Kwestie techniczne i nie tylko...
Awatar użytkownika
Michał Adamczuk
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Re: Łączymy się z Polskim Stowarzyszeniem Paralotniowym.

Postautor: Michał Adamczuk » 04 stycznia 2023, 20:40

GreeN_DG pisze:Przejrzałem strone www psp. Dodam, że byłem programistą webowym i nie tylko.

Przerażające są najważniejsze sekcje gdzie informacje są z datami z 2014-2015 np. "członkostwo", czyli miejsce gdzie powinien trafić w celu zebrania pierwszych informacji nowy adept latania.

Załącznik dot. pozwolenia radiowego nie istnieje.

Sekcja "nasza działalność" nie istnieje.

Karta rabatowa na 2013 rok.

Przerażające jest to, że zmiany treści nie wymagają wielkich nakładów finansowych i czasowych.

Zaangażuj się.

GreeN_DG
Doświadczenie: Uczeń

Postautor: GreeN_DG » 04 stycznia 2023, 20:43

Michał Adamczuk pisze:
GreeN_DG pisze:Przejrzałem strone www psp. Dodam, że byłem programistą webowym i nie tylko.

Przerażające są najważniejsze sekcje gdzie informacje są z datami z 2014-2015 np. "członkostwo", czyli miejsce gdzie powinien trafić w celu zebrania pierwszych informacji nowy adept latania.

Załącznik dot. pozwolenia radiowego nie istnieje.

Sekcja "nasza działalność" nie istnieje.

Karta rabatowa na 2013 rok.

Przerażające jest to, że zmiany treści nie wymagają wielkich nakładów finansowych i czasowych.

Zaangażuj się.

Jak najbardziej mogę pomóc w kwestii www.

Awatar użytkownika
Michał Adamczuk

Postautor: Michał Adamczuk » 04 stycznia 2023, 20:51

Super, prześlij mi swoje namiary na priv a skontaktuję Cię z ludźmi którzy tym zarządzają.

JaroXS
Doświadczenie: Akrobata

Postautor: JaroXS » 04 stycznia 2023, 21:14

GreeN_DG pisze:A ja pierwszy raz opłaciłem składkę. Pierwszy raz bo moja przygoda z lataniem zaczęła się w połowie tamtego roku.

Piszecie tutaj, że PSP ułatwia pozyskanie pozwolenia radiowego. Jak odbywa się ten proces?

Zgadzam się z Jarkiem, że finanse powinny być jawne, przez co będzie można "pojąć" jakie są możliwości lub jakich możliwości nie ma a wtedy starać się pozyskiwać dodatkowe środki.

Co teraz dzieje się z całą sumą składek, bo śledząc ten temat wynika, że "nie wiadomo"?

Nie wiadomo co dzieje sie z kasa i dziwie sie ze to osoba wplacajacym pieniadze nie przeszkadza. Osobiscie obstawiam ze PSP ma na koncie od kilkudziesieciu do kilkuset tysiecy zlotych ktore nie sa zarzadzane i gnija w banku i je zzera inflacja. Dokladniej to obstawiam ze blizej 200 tys zlotych. I to jest przerazajace. Nawet Mateusz tutaj wczesniej napisal ktory jest w zarzadzie ze PSP jest martwe, dlatego argumentowalem ze w takim przypadku lepiej jest rozwiazac zarzad i oddac ludziom pieniadze.

Mozna mowic ze PSP jest non profit i ze sami se zrobta lepiej skoro tacy madrzy jestescie, ale tak mozna powiedziec kiedy jest zupelna jawnosc finansowa tak jak np. my mamy w BLK czeskim.

Bez podstawowej jawnosci w organizacji ktora ma niby reprezentowac wszystkich paralotniarzy to szopka jest i powstaje wiele pytan trudnych...

Aby sie nie skonczylo z PSP kiedys jak z tym 1 milionem o ktorym Gotek wspomnial i ze ktos nagle emeryture bedzie mial...
Jarek Borowiec | www.flyordie.info

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 04 stycznia 2023, 21:30

Jaro. Zaczynasz insynuować co robi się niesmaczne.
Zbyszek Gotkiewicz

JaroXS

Postautor: JaroXS » 04 stycznia 2023, 21:49

Widzisz Gotek kiedyś zadalem sobie trud i pare osob popytalem, bo siedzialem przed kompem i zastanawialem sie czy oplacic skladke. Po informacji "tylko nie mow ze Ci mowilem" zdecydowalem ze wysle kase na chore dzieci do szpitala. A to czy ktos wyprowadzi kase z PSP to masz racje niesmaczne - przepraszam. Niepowinny mi takie mysli przychodzic do glowy w koncu za ostatnie 25 lat tak niewiele walow bylo w lotnictwie polskim wraz z przygotowywaniem dokumentow do ULC a potem celowym usuwaniem zdan z programow szkolen...Ehh...

Zaczeliscie watek to sie odezwalem i wyrazilem swoje zdanie i napisalem to co wiem, co ja robie itd.
Byc moze dzialaczom PSP jest smutno czytac moje wypociny ale smutna prawda jest taka ze PSP istnieje tylko na papierze i w dodatku niewiadomo co sie dzieje z kasa. To moze jakis nowy wal stulecia powstaje w naszym swiatku paralotniowym? hmm? Kto to wie? Kiedys ufalismy pewnym kolegom instruktorom a potem sie okazalo ze dobrze to konkurencje potrafili wykosic...

Ja obecnie PSP nie wierze... to juz bardziej wierze ze Bitcoin bedzie po 200 tys dolarow i to w bardzo niedalekiej przyszlosci.

Pozdrawiam,

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 04 stycznia 2023, 22:11

Jaro. Zachowujesz się jak mały gnojek. Albo przedstaw zarzuty albo przeproś.
Zbyszek Gotkiewicz

JaroXS

Postautor: JaroXS » 04 stycznia 2023, 22:32

Ale dlaczego mnie obrazasz? Przeciez napisalem ze przepraszam ze nawiazalem do Twojego 1 miliona o ktorym wspomniales. Nie powinienes jednak sie dziwic czlowiekowi w koncu sam tez znasz wiele roznych tematow historycznych gdzie wyciagnieto z ludzi kase i wykoszono konkurencje. Wybacz ze taki dystans sie we mnie wytworzyl - swoje argumenty przedstawilem. Nie musisz na mnie pluc tylko dlatego ze wyrazilem swoje dosc krytyczne zdanie.

Awatar użytkownika
der
Latam: Swobodnie i z Napędem

Postautor: der » 04 stycznia 2023, 22:42

"twojego miliona"
BOSZE

JaroXS

Postautor: JaroXS » 04 stycznia 2023, 22:46

No a czyjego, przeciez nie ja wspominalem o historii z milionem. Nawiazalem do tego co moze spotkac i PSP jezeli do organizacji dostana sie niepowolane osoby. Czasami trzeba czytac ze zrozumieniem a nie kierowac sie nienawiscia w stosunku do rozmowcy i z gory zakladac ze ma zle intencje.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 04 stycznia 2023, 23:21

Jaro. Nie brnij. Być może w tych czeskich stowarzyszeniach gdzie działasz złodziejstwo jest na porządku dziennym, ale nie przekładaj tego na PSP. Już widzisz jak wygląda insynuacja?
Zbyszek Gotkiewicz

JaroXS

Postautor: JaroXS » 05 stycznia 2023, 07:05

Jak to sie mowi okazja czyni zlodzieja. I nie ma znaczenia ktory to kraj. Dla mnie watek sie wyczerpal. Jezeli ktos ma energie i checi to proponuje aby naklonil zarzad to opublicznienia wynikow finansowych PSP a potem wydal te wszystkie pieniadze jak najszybciej.

Pozdrawiam,

Jarek

Postautor: Jarek » 05 stycznia 2023, 13:13

Michał Adamczuk pisze:To świetny pomysł z tymi startowiskami. Ja praktycznie nie latam w polskich górach, więc może podrzucicie jakieś startowisko, które pod auspicjum PSP można byłoby zorganizować?

W górach to i tak jest nie najgorzej. A jak znaleźć hol w centrum kraju "na warun"? ;)
Tylko z tym to chyba nie da się nic zrobić...
Pozdrawiam

matgaw
Doświadczenie: Przelotowiec

Postautor: matgaw » 05 stycznia 2023, 16:21

Jarek pisze:W górach to i tak jest nie najgorzej. A jak znaleźć hol w centrum kraju "na warun"? ;)
Tylko z tym to chyba nie da się nic zrobić...

Odwieczny problem holowania jest taki, że holowanie pilotów solo jest mało opłacalne, a z kolei piloci nie będą się nawzajem holować z pasji, bo każdy by chciał polatać jak jest warun.

Jakiś czas temu hole kosztowały około 30 zł. Na jednej wyciągarce bębnowej można wyholować około 6 pilotów na godzinę - czyli 180 zł.

Aby zrobić to po bożemu, potrzeba pracy co najmniej 2 osób - kierownika startu i wyciągarkowego. Do tego wszystkiego paliwo, drogie liny, droga wyciągarka, opłaty za lotnisko / koszenie... No niestety kiepsko.

Do tego trzeba doliczyć z godzinę na rozłożenie i złożenie sprzętu, za co już nikt nie dopłaci. I trzeba być dostępnym.

Jak wiatr zmienia kierunek albo zbytnio się wzmaga - to stoisz / przestawiasz się, i nie zarabiasz.

Zostaje albo robić hole po 60 zł, albo podczepiać się pod szkoły / hole tandemów, które przy okazji holują solo.

JaroXS

Postautor: JaroXS » 05 stycznia 2023, 19:33

Albo brac wiecej kasy za jeden hol np. 100 pln. Jak policzysz ile wydasz na paliwo jadac w gory z centrum polski na Skrzyczne lub na Javorovy, i czas to i tak to jest tanio pod warunkiem ze hol jest na 600m i terma dziala ;)

25 zl za jeden hol to placilem w 2006 to roku w Lodzi kiedy Bolek holowal na 800m. 100 - 120 za hol to powinno kosztowac dzisiaj.

Awatar użytkownika
Michał Adamczuk

Postautor: Michał Adamczuk » 05 stycznia 2023, 21:03

Kwestię holi dyskutowaliśmy rok temu na walnym. Akurat o holowaniu coś wiem, więc żywo uczestniczyłem w dyskusji. Sprawa rozbija się o miejsce, kwestię dostępności dla nie-czlonkow, rentowności, wyciagarkowego. Najłatwiej kupić wyciągarkę, potem zaczynają się schody.
Jeśli ktoś ma na oku jakieś sensowne miejsce, to można podejść do tematu.

Awatar użytkownika
der

Postautor: der » 05 stycznia 2023, 21:10

Hol holowi nierówny. Dziś mieszkając w Łodzi aby się wyholować byłbyś skazany na zrobienie ponad 100km w jedną stronę. I byłby to hol maksymalnie na 400m, jeśli by ci się poszczęściło. Chyba, że chciałbyś się wyholować te 2 dni w sezonie. To byłoby bliżej. I niżej. W każdym biznesie istnieje coś takiego jak sufit cenowy. Kiedy się go przebije, spokojnie można zwijać interes.
W przypadku holi sądzę, że obecnie byłaby to już połowa kwoty jaką podałeś.
Ten biznes głównie opiera się o szkoły. A te głównie żyją z... handlu.
Aby było komu sprzedać, trzeba go wyszkolić. Aby mu ponownie sprzedać, trzeba go nauczyć latać.
Nieużywanego sprzętu nikt nie wymienia na nowszy.
Już w poprzednim sezonie, gdy ceny przebiły 30zł, zauważyłem pośród pilotów co raz więcej podejść jednej szansy.

Awatar użytkownika
Michał Adamczuk

Postautor: Michał Adamczuk » 05 stycznia 2023, 21:22

Bardziej chodzi mi o miejsca nastawione na latanie przelotowe, sportowe, jak Piła czy Konopki.

Natomiast co do tych zarzutów, to pytanie ile ich autorów było na ostatnim walnym? Przecież wtedy można wszystko sprawdzic, wypytać zarząd itd.
Rozumiem temat startowisk w górach, strony www itd upadły tutaj nim się narodziły?

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 05 stycznia 2023, 21:24

W Polsce tylko jedno miejsce oferuje hole na 600 metrów. Jest to Borsk. W pozostałych masz około 300 metrów. Jeśli się umie latać to wystarcza, ale i tak trzeba liczyć do trzech holi dziennie. Jeśli chce ktoś brać sto zł za hol, to weekendowy wyjazd na latanie za holem zaczyna kosztować tyle co weekend w Słowenii lub Meduno. Poza tym piloci nie są podstawą działalności holówek, a jedynie dodatkiem i to takim mało priorytetowym. Liczy się szkolenie i tandemy bo to jest przewidywalne, dużo mniej wrażliwe na pogodę oraz kaprysy. Myślę, że dla osób chcących się holować najlepszym wyjściem byłyby małe, kilkuosobowe kluby z wyciągarką Prokopcia/Dera. Wiadomo, że taki klubik będzie działał tylko kilka sezonów, ale dla nielubiących jeździć w góry to najlepsze rozwiązanie.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
der

Postautor: der » 05 stycznia 2023, 21:26

Jest jeszcze Piła

Z Łodzi do Piły jest dalej niż do Szczyrku. Chyba jednak nie o to Jaro chodziło ;)

Wróć do „Sprawy Forum”