Dobry człowiek w potrzebie
- Blazej
- Latam: Tylko Swobodnie
- Doświadczenie: Sympatyk
Dobry człowiek w potrzebie
Cześć,
nasz kumpel z Beskidów i członek tego forum dosyć poważnie rozwalił się w Kolumbii. Ubezpieczenie się skończyło i brakuje kasy aby go sprowadzić i kontynuować leczenie w kraju. Każda złotówka się liczy. Dzięki.
https://zrzutka.pl/cgknba?fbclid=IwAR1U ... 9_t2xGuvAA
nasz kumpel z Beskidów i członek tego forum dosyć poważnie rozwalił się w Kolumbii. Ubezpieczenie się skończyło i brakuje kasy aby go sprowadzić i kontynuować leczenie w kraju. Każda złotówka się liczy. Dzięki.
https://zrzutka.pl/cgknba?fbclid=IwAR1U ... 9_t2xGuvAA
- Zbyszek Gotkiewicz
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
-
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
Re: Dobry człowiek w potrzebie
Czesc Blazej,
Mysle ze po powrocie Andrzeja do kraju powinien skorzystac z pomocy http://glideclubgdynia.pl/fundusz-main-menu. Przy okazji przypominam ze fundusz mozna wepsrzec 1.5% podatku.
Mysle ze po powrocie Andrzeja do kraju powinien skorzystac z pomocy http://glideclubgdynia.pl/fundusz-main-menu. Przy okazji przypominam ze fundusz mozna wepsrzec 1.5% podatku.
pzdr,
/Szymon
/Szymon
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
- uriuk
- Site Admin
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Kontakt:
Zupełnie niedawno przestrzegałem kogoś przed zakupem najniższej polisy KL. Z tego co widzę, to nawet wyższa polisa może okazać się niewystarczająca. Myślę, że cenną dla wszystkich byłaby informacja, jaką polisę miał nasz pechowy kolega. Znaczy się na jaką kwotę.
-
- Doświadczenie: Przelotowiec
Też jestem ciekawy jak się rozłożyły koszty. Bo tutaj z tego co widzę w grę wchodził długi pobyt w szpitalu, więc to może wyczerpać każdą polisę.
Ale ile kosztowała np. akcja ratownicza, ile pierwsze operacje.
Ale ile kosztowała np. akcja ratownicza, ile pierwsze operacje.
- Blazej
Andrzej ma wykupiony najwyższy wariant ubez. w PSP.
Powiem o sobie. Jako szwedzki pilot muszę wykupić dedykowane ubezpieczenie w celu przedłużenia mojej licencji na kolejny rok. Z 3 pakietów zawsze biorę największy. To około 1 tys. zł. Dodatkowo od 2 lat wykupuję AXA Kössen czyli 90 €. A od zeszłego roku kiedy zacząłem startować w zawodach na czas wyjazdów wykupuję PZU Vojager.
Powiem o sobie. Jako szwedzki pilot muszę wykupić dedykowane ubezpieczenie w celu przedłużenia mojej licencji na kolejny rok. Z 3 pakietów zawsze biorę największy. To około 1 tys. zł. Dodatkowo od 2 lat wykupuję AXA Kössen czyli 90 €. A od zeszłego roku kiedy zacząłem startować w zawodach na czas wyjazdów wykupuję PZU Vojager.
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Do tej pory nie było takich problemów z kl. W tej sytuacji może skontaktujesz się z zarządem PSP żeby zasygnalizować problem (Kolumbia zrobiła się modna) i może też uzyskasz jakąś pomoc finansową od stowarzyszenia. Fundusz rehabilitacji tr,eBay będzie wykorzystać gdy zacznie się rehabilitować.
Zbyszek Gotkiewicz
- uriuk
- Site Admin
- Kontakt:
Kilkanaście lat temu organizowałem latanie w Meksyku. Jeden z uczestników miał podobny problem. Lądowanie przygodne, kręgosłup, operacja, transport sanitarny itp. Wtedy jego polisa była wystarczająca (ale ceny się zmieniają).
- Blazej
Nie jestem członkiem PSP. Ale myślę, że lada dzień kiedy otrzymam więcej info to napiszę coś w tej kwestii i opublikuję na profilach i grupach paralotniowych.
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Ty nie jesteś, ale poszkodowany był członkiem stowarzyszenia.
Zbyszek Gotkiewicz
-
Blazej pisze:
A od zeszłego roku kiedy zacząłem startować w zawodach na czas wyjazdów wykupuję PZU Vojager.
len jestem, a moze pamietasz i nie bede musial sprawdzac - koszty ratownictwa sa jakos ograniczone w polisie PZU, czy do wysokosci oplaconych kosztow leczenia?
- uriuk
- Site Admin
- Kontakt:
Jeszcze jeden aspekt. Przez dwadzieścia parę lat szwendam się po dziwnych zakątkach globu. Byłem świadkiem kilkunastu wypadków, w tym kilku śmiertelnych. Przeważnie angażuję się w akcje ratowniczą więc mam jakiś tam wgląd w sytuację. Przeważnie szpital sprawdza wysokość polisy i dopasowuje leczenie do jej wysokości (czyli kombinuje ile może wycisnąć z ubezpieczyciela). Tutaj sytuacja jest inna i zastanawiam się na ile wypadek był poważny, a może szpital pocisnął koszty na maksa. Zawsze staram się zawieżć poszkodowanego do prywatnej kliniki, bo w ten sposób maleje sznasa na przewał. Prywatna klinika nie pozwoli sobie na utratę renomy, a w państwowej im to zwisa i starają się podreperować swój budżet, a europeiczyk nie trafia się codziennie.
- Blazej
Tomasz P. pisze:Blazej pisze:
A od zeszłego roku kiedy zacząłem startować w zawodach na czas wyjazdów wykupuję PZU Vojager.
len jestem, a moze pamietasz i nie bede musial sprawdzac - koszty ratownictwa sa jakos ograniczone w polisie PZU, czy do wysokosci oplaconych kosztow leczenia?
- tooosh
Tomasz P. pisze:Blazej pisze:
Poklikałem na szybko:
- w Finansowej Chacie w ubezpieczniu wyjazdowym kupowanym na dni za 11zł/dzień jest 150k pln na koszty leczenia i 50k pln na akcję ratowniczą (EUROPA, co ze światem?)
- w AXA Koessen za 90€ na rok można dokupić 20k€ na koszty leczenia (wchodzą inne dodatki)
- PZU Vojager, kupowane na dni - 33zł/dzień za 500k kosztów leczenia, ale bez akcji ratowniczej albo 18zł/dzień za 200k kosztów leczenia, rezygnując z NNW/OC/ubezpieczenia bagażu cena dzienna spada o 3zł, kwoty ubezpieczenia można zwiększyć do 600 i 800k.
- Gavin McClurg w newsletterze z podcastu Cloudbase Mayhem regularnie pisze o ubezpieczeniu: cloudbasemayhem.com/unscrambling-insurance-are-you-covered/ , temat zaczął "promować" po poważnym wypadku w Himalajach paralotniarza z USA/CAN, na którego zbierano 250k$ (poważna hospitalizacja i transport medycznym samolotem do USA/Kanady). Nie wnikałem mocniej w temat, nie wiem jak to działa.
-
Ja korzystam z Axy ktora za ~17 pln/dzien daje 600k pln KL i ratownictwa. Za 27 pln mozna podniesc stawke do 40M. Obie kwoty przez rankomat. W Kolumbii dziala ale do zwrotu mialem raptem pare stowek.
pzdr,
/Szymon
/Szymon
- tooosh
szymon.strus pisze:Ja korzystam z Axy ktora za ~17 pln/dzien daje 600k pln KL i ratownictwa. Za 27 pln mozna podniesc stawke do 40M. Obie kwoty przez rankomat. W Kolumbii dziala ale do zwrotu mialem raptem pare stowek.
Poklikałem w rankomat.pl, ubezpieczenie podróży do Ameryki Południowej - Kolumbii (w tym ratownictwo i koszty leczenia???) do 200k pln wychodzi za 17,20zł/dzień, a do 600k za 24,30zł/dzień, a 40 mln pln to 45,20zł/dzień
W Europie (kliknąłem na Austrię i Słowenię) - 12,90zł za 200k pln i 16,90zł za 600k pln, a 40 mln zł to 27,40 zł/dzień
Haczykiem może być pozycja Transport powrotny 2 000 zł
-
tooosh pisze:szymon.strus pisze:Ja korzystam z Axy ktora za ~17 pln/dzien daje 600k pln KL i ratownictwa. Za 27 pln mozna podniesc stawke do 40M. Obie kwoty przez rankomat. W Kolumbii dziala ale do zwrotu mialem raptem pare stowek.
Poklikałem w rankomat.pl, ubezpieczenie podróży do Ameryki Południowej - Kolumbii (w tym ratownictwo i koszty leczenia???) do 200k pln wychodzi za 17,20zł/dzień, a do 600k za 24,30zł/dzień, a 40 mln pln to 45,20zł/dzień
W Europie (kliknąłem na Austrię i Słowenię) - 12,90zł za 200k pln i 16,90zł za 600k pln, a 40 mln zł to 27,40 zł/dzień
Zwykle korzystam z Warty, ale na szczescie nie mialem okazji weryfikowac. Przy 2 mln KL wychodzi kolo 45 zl/dzien. Deklaruja taki sam limit dla akcji ratowniczych i tramsportu medycznego.
-
tooosh pisze:szymon.strus pisze:Ja korzystam z Axy ktora za ~17 pln/dzien daje 600k pln KL i ratownictwa. Za 27 pln mozna podniesc stawke do 40M. Obie kwoty przez rankomat. W Kolumbii dziala ale do zwrotu mialem raptem pare stowek.
Racja, podalem stawki dla Europy
pzdr,
/Szymon
/Szymon
-
Szanowni,
Ponieważ znów są daleko prowadzące insynuacje, które stanowczo mijają się z prawdą to napiszę tu tylko raz.
Kolega stanowczo NIE miał wykupionej najwyższej polisy jak twierdzi Błażej. Ponieważ nie jestem upoważniony do udzielania publicznie takich informacji to nie napiszę tu jaka to dokładnie była opcja.
Napiszę jednak, że zaraz po zgłoszeniu nastąpiła błyskawiczna weryfikacja z naszej strony - dokładnie 2 minuty od zapytania z Hestii było udzielone przez nas potwierdzenie, że polisa jest aktywna, tak by nie było żadnej zbędnej zwłoki w realizacji niezbędnych świadczeń.
Niestety pakiet nie był najwyższy, stąd przy tak rozległych obrażeniach mogło nastąpić wyczerpanie limitu.
Gorąca prośba na przyszłość - starajcie się weryfikować informację. Klawiatura wszystko przyjmie, gówno można wrzucić do wentylatora i rozbryzga się szybciutko, ale posprzątać jak zwykle nie ma komu..
Pozdrawiam,
Paweł Warzybok
PSP
Ponieważ znów są daleko prowadzące insynuacje, które stanowczo mijają się z prawdą to napiszę tu tylko raz.
Kolega stanowczo NIE miał wykupionej najwyższej polisy jak twierdzi Błażej. Ponieważ nie jestem upoważniony do udzielania publicznie takich informacji to nie napiszę tu jaka to dokładnie była opcja.
Napiszę jednak, że zaraz po zgłoszeniu nastąpiła błyskawiczna weryfikacja z naszej strony - dokładnie 2 minuty od zapytania z Hestii było udzielone przez nas potwierdzenie, że polisa jest aktywna, tak by nie było żadnej zbędnej zwłoki w realizacji niezbędnych świadczeń.
Niestety pakiet nie był najwyższy, stąd przy tak rozległych obrażeniach mogło nastąpić wyczerpanie limitu.
Gorąca prośba na przyszłość - starajcie się weryfikować informację. Klawiatura wszystko przyjmie, gówno można wrzucić do wentylatora i rozbryzga się szybciutko, ale posprzątać jak zwykle nie ma komu..
Pozdrawiam,
Paweł Warzybok
PSP
Wróć do „Bezpieczeństwo i Wypadki”