Cena lic FAI- AP s...syny
-
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Doświadczenie: Instruktor
Cena lic FAI- AP s...syny
W tym roku AP pojechało z ceną 200zl. Czy znacie ceny w innych krajach? AP traktuje nas jak barany. FAI powinno się dowiedzieć jaką podwyżkę nam AP zafundowało i za co ? Tak się napracują przy tym wystawianiu?. Na forum szybowcowym już wrze.
- Blazej
- Latam: Tylko Swobodnie
- Doświadczenie: Sympatyk
Re: Cena lic FAI- AP s...syny
Szwecja, 100 SEK zapłaciłem za swoją. Ważność 01.01.2021-31.12.2025
Dodam, że od tamtej pory kwota się nie zmieniła.
Dodam, że od tamtej pory kwota się nie zmieniła.
Ostatnio zmieniony 02 marca 2023, 18:15 przez Blazej, łącznie zmieniany 1 raz.
- pepperoni
- Doświadczenie: Uczeń
No zbyt wiele to nie dostajesz za te 200 zł. Właściwie to jedynie umożliwienie brania udziału w zawodach. Trochę jak haracz to wygląda, a nie opłata za realną usługę.
- pepperoni
- Doświadczenie: Uczeń
Żeby wyrobić licencję FAI musisz przynależeć do klubu sportowego m.in. takiego jak PKS, Tęcza, Zefir.
Potem składasz wniosek do Aeroklubu Polskiego o wydanie licencji FAI i tam płacisz wspomnianą opłatę w wysokości 200 zł (było 40 zł). Tego kroku nie da się pominąć o ile mi wiadomo, ponieważ tylko AP ma prawo wydawać w Polsce licencje.
-
- Latam: Nie latam
- Doświadczenie: Były Pilot
- Kontakt:
Lista wstydu, a raczej lista odbiorców tej wiadomości jest tutaj:]
https://www.aeroklub-polski.pl/lotnie-i-paralotnie/
1. Przewodniczący – Jacek PROFUS
2. Wiceprzewodniczacy – Paweł FARON
3. Członek – Paweł KUMOREK
4. Członek – Jędrzej JAXA-ROŻEN
5. Członek – Paweł WARZYBOK
6. Członek – Paweł CHRZĄSZCZ
7. Członek – Krzysztof MACIEJCZUK
Biorąc pod uwagę, że jedną z osób jest obecny członek zarządu PSP widzę w tym szansę dla Jarka. I wyjątkowo mówię to bardzo poważnie, bez żadnych wycieczek personalnych bo moja opinia na temat Polskich Związków Sportowych jest chyba znana. Pewnie komisja będzie pociskała tani kit o kosztach bierzącej działalności i inne głupoty. Ponieważ AP jako PZS dostaję dotację z Ministerstwa Sportu fajnie by było wiedzieć na co idą te pieniądze z wpłąt za licencje sportowe. Tego jednak nikt z nas się nie doczeka.
Mateusz Lubecki
tel: +48 660 43 44 46
-
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
Dziękuje za słowa uznania Mateusz ale jednak akurat w tym przypadku komisja nie ma żadnego wpływu na stawki za wydanie licencji FAI.
Takie opłaty ustala bezpośrednio AP.
Takie opłaty ustala bezpośrednio AP.
-
- Kontakt:
A może jakaś uchwała zarządu AP w tej sprawie, czy mamy wierzyć na słowo? I czy czasami prezes PSP nie jest jednocześnie członkiem zarządu AP i ma w związku z tym bliski kontat z prezydium? I może jednocześnie z udziałem KLiP intensywnie lobbować przeciwko 5x podniesieniu opłaty w zasadzie za nic? Mam nadzieję, że przynajmniej opłaty za pozwolenie radiowe do UKE wnosicie terminowo.
Mateusz Lubecki
-
- Doświadczenie: Przelotowiec
Licencje FAI na każdy sport lotniczy kosztują 200 zł, więc wątpię że komisja od szmatolotów ma tam dużo do gadania
https://www.aeroklub-polski.pl/wp-conte ... e-2023.pdf
- marek mastalerz
- Kontakt:
Ze strony AP
"Członkowie Zarządu Aeroklubu Polskiego
Jerzy Makula - Prezes Aeroklubu Polskiego
Jan Nosal – I Wiceprezes Aeroklubu Polskiego
Paweł Michalski – II Wiceprezes Aeroklubu Polskiego
Leszek Cwojdziński
Mirosław Górski
Joanna Jakubowska
Krzysztof Krawcewicz
Andrzej Osowski
Wiktor Wyszywacz
Sprawy do Zarządu Aeroklubu Polskiego prosimy kierować drogą elektroniczną na adres zarzad@aeroklubpolski.pl"
Zdobędziesz się na to żeby przeprosić?
"Członkowie Zarządu Aeroklubu Polskiego
Jerzy Makula - Prezes Aeroklubu Polskiego
Jan Nosal – I Wiceprezes Aeroklubu Polskiego
Paweł Michalski – II Wiceprezes Aeroklubu Polskiego
Leszek Cwojdziński
Mirosław Górski
Joanna Jakubowska
Krzysztof Krawcewicz
Andrzej Osowski
Wiktor Wyszywacz
Sprawy do Zarządu Aeroklubu Polskiego prosimy kierować drogą elektroniczną na adres zarzad@aeroklubpolski.pl"
Zdobędziesz się na to żeby przeprosić?
-
- Doświadczenie: Akrobata
Marek komisja a lista czlonkow zarzadu to dwie rozne rzeczy. Na liscie czlonkow AP jest Mirek ktory jest tez prezesem PSP. Nie wiem za co Mateusz ma przepraszac.
Jarek Borowiec | www.flyordie.info
-
- Kontakt:
marek mastalerz pisze:Zdobędziesz się na to żeby przeprosić?
A ty zbierzesz się na przeprosiny za naplucie na wszystkich polaków i nazwanie (w tym mnie) rusofobami, miesiąc po zbrodniczej inwacji Rosjan na Ukraine?
Mateusz Lubecki
- marek mastalerz
- Kontakt:
Mateusz może pogadać z Mirkiem i go zapytać zamiast robić zamieszanie na forum.
Z jego postu można wnieść, że pretensje o wysokość opłaty za licencje należy mieć do KLIPu i PSP.
A wydaje mi się że nie tam leży problem.
Z jego postu można wnieść, że pretensje o wysokość opłaty za licencje należy mieć do KLIPu i PSP.
A wydaje mi się że nie tam leży problem.
- marek mastalerz
- Kontakt:
SP8EBC pisze:marek mastalerz pisze:Zdobędziesz się na to żeby przeprosić?
A ty zbierzesz się na przeprosiny za naplucie na wszystkich polaków i nazwanie (w tym mnie) rusofobami, miesiąc po zbrodniczej inwacji Rosjan na Ukraine?
Odkleiłeś się już całkiem.
Polaków pisze się z wielkiej litery, patrioto.
-
- Kontakt:
matgaw pisze:Licencje FAI na każdy sport lotniczy kosztują 200 zł, więc wątpię że komisja od szmatolotów ma tam dużo do gadania
Każda dyscyplina ma w tej tabelce osobną rubrykę, co sugeruję, że niekoniecznie musi tam znajdować się taka sama wartość. Nie o to jednak chodzi. Chodzi o to, że AP jest organizacją o bardzo zdywersyfikowanych przychodzach. Są właścicielami GSS Żar, są właścicielami CSS w Lesznie (EDIT: Poprawka, jak doczytałem dzisiaj rano CSS Leszno nie istnieje od kilku lat a na tym miejscu działa Aeroklub Leszczyński), mają podajże GOBL, pewnie wynajmują trochę nieruchomości. No i w końcu mają celowe dotację z MSiT, w tym na działalność sportową. Ręce opadają, że osobom która chcę reprezentować PL, może i w sportach nie olimpijskich ale jednak reprezentować kraj, podnosi się opłaty x5 nie dajac nic w zamian.
Poza tym nie uważasz, ze jest trochę nie fair, że licencja sportowa dla samolociarzy kosztuje tyle same co dla nas? Gdzie godzina lotu samolotem kosztuje rząd wielkości więcej? Pytanie, czy oni mają tak tanio, czy my mamy tak drogo.
Zresztą o co ja się pruje. Polskie Związki Sportowe. Już kiedyś minister Bańka to fajnie opisał.
Witold Bańka: Zarządzanie w polskich związkach sportowych to jest nowotwór
https://www.rmf24.pl/tylko-w-rmf24/pora ... Id,3355974
https://www.rp.pl/publicystyka/art11304 ... polityczne
https://www.sport.pl/inne/7,64998,25308 ... alnie.html
https://sportowefakty.wp.pl/inne/848876 ... askakiwala
I teraz już chyba każdy wie dlaczego czuję w tym momencie takie obrzydzenie.
Ostatnio zmieniony 03 marca 2023, 07:29 przez SP8EBC, łącznie zmieniany 2 razy.
Mateusz Lubecki
-
Nie jest ważne kto imiennie firmuje taką podwyżkę. To uchwalił AP który ma bogatą historię pobierania haraczy. Były opłaty w AR na spłatę zadłużenia kiedy księgowa wyprowadziła ponad 1mln PLN. Teraz nieuzasadniona podwyżka lic FAI, gdzie zalecana jest, o ile pamiętam, opłata kosztów wystawienia. Jak wiadomo koszta AP ma spore czyli wszystko gra. Zbieramy na następny milion do wyprowadzenia? Nie -no teraz to 5mln aby było proporcjonalnie do podwyżki za FAI-ki. Warto powiadomić FAI o tym procederze.
-
- Kontakt:
marek mastalerz pisze:SP8EBC pisze:marek mastalerz pisze:Zdobędziesz się na to żeby przeprosić?
Odkleiłeś się już całkiem.
Polaków pisze się z wielkiej litery, patrioto.
No i co w związku z tym? Takie typowo lewicowe odwracanie od clue tematu? Nie mamy argumentów, to przynajmniej się poczepiamy ortografi? No tak, napisałem z malej litery, bo nie docisnąłem Shift do końca. Coś to zmienia?
Mateusz Lubecki
-
- Kontakt:
KLIF pisze:Były opłaty w AR na spłatę zadłużenia kiedy księgowa wyprowadziła ponad 1mln PLN.
I to był numer stulecia. Pamiętam, że jako członek zarządu PSP byłem wtedy na specjalnym walnym, zwołanym tylko z tego powodu gdzie zarząd AP wraz z ich prawnikiem i Komisją Rewizyjną tłumaczyli się z całej zainstaniałej sytuacji. Nie wiem po co ARy płaciły tę skłądkę , a nie postawiły się wtedy w bokiem i podziękowały za współprace zarządowi. Miały przecież wtedy osobowość prawną i były niezależnymi instytucjami. Może chodziło o programy szkolenia, do które prawa majątkowe ma AP, moze o coś innego. Ciężko powiedzieć. Tym nie mniej, scyzoryk się w kieszeni sam otwiera od czytanai takich historii.
Ostatnio zmieniony 03 marca 2023, 08:07 przez SP8EBC, łącznie zmieniany 1 raz.
Mateusz Lubecki
- der
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
pepperoni pisze:
Żeby wyrobić licencję FAI musisz przynależeć do klubu sportowego m.in. takiego jak PKS, Tęcza, Zefir.
Potem składasz wniosek do Aeroklubu Polskiego o wydanie licencji FAI i tam płacisz wspomnianą opłatę w wysokości 200 zł (było 40 zł). Tego kroku nie da się pominąć o ile mi wiadomo, ponieważ tylko AP ma prawo wydawać w Polsce licencje.
E tam Benek musi mieć chyba jakieś rabaty bo inaczej po co mu ten PKS skoro z prezesem Januszem to koledzy
- marek mastalerz
- Kontakt:
Wracając do źródła tego wątku. Uważam że robienie tutaj zadymy nic nie da, bo kto z AP tym miałby się przejąć?
Jeśli coś miałoby się zmienić, to ktoś (najlepiej instytucja jak PSP) musiałby napisać pismo do AP z prośbą o uzasadnienie wysokości opłat. Łatwo się domyślić, że AP jakoś to uzasadni, i co dalej?
Taką realną zmianę mogłoby wymóc tylko FAI, ale jak oni się dowiedzą, że u nas jest składka na poziomie 42 euro to nie sądzę żeby o to zawalczyli.
Jedyne co to da, to sygnał niezadowolenia ze środowiska, ale nie liczyłbym na zmianę stawek. Tym niemniej, sygnał który trafi do osób decyzyjnych w AP może powstrzymać, albo spowolnić ewentualne podwyżki. I tyle wydaje mi się jest do ugrania.
To jest moja opinia i mogę się oczywiście mylić.
Jeśli coś miałoby się zmienić, to ktoś (najlepiej instytucja jak PSP) musiałby napisać pismo do AP z prośbą o uzasadnienie wysokości opłat. Łatwo się domyślić, że AP jakoś to uzasadni, i co dalej?
Taką realną zmianę mogłoby wymóc tylko FAI, ale jak oni się dowiedzą, że u nas jest składka na poziomie 42 euro to nie sądzę żeby o to zawalczyli.
Jedyne co to da, to sygnał niezadowolenia ze środowiska, ale nie liczyłbym na zmianę stawek. Tym niemniej, sygnał który trafi do osób decyzyjnych w AP może powstrzymać, albo spowolnić ewentualne podwyżki. I tyle wydaje mi się jest do ugrania.
To jest moja opinia i mogę się oczywiście mylić.