Cena lic FAI- AP s...syny

Latanie bezsilnikowe
Robo

Re: Cena lic FAI- AP s...syny

Postautor: Robo » 03 marca 2023, 11:17

Czepiacie się nie jest tak drogo :lol:
Czesi 100 zł https://www.aeroklub.cz/jak-se-stat-clenem/
Niemcy 10 EUR https://www.daec.de/fai-sportlizenz/

SP8EBC
Latam: Nie latam
Doświadczenie: Były Pilot
Kontakt:

Postautor: SP8EBC » 03 marca 2023, 12:18

Ile licencji FAI może kupić Niemiec za swoją średnią krajową? ;)
Mateusz Lubecki
tel: +48 660 43 44 46

matgaw
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Przelotowiec

Postautor: matgaw » 03 marca 2023, 13:46

W Niemczech 4 razy taniej niż w Polsce, i to jeszcze bez wyrównania względem zarobków. No nieźle...

JaroXS
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Akrobata

Postautor: JaroXS » 03 marca 2023, 15:18

Pisałem prywatnie do PSP aby zrozumieć po co powstało LKZ Zefir i taką dostałem odpowiedź:

Spółka LKS Zefir Sp z o.o. również powstała w celu zaoszczędzenia znaczącej sumy
pieniędzy, by umożliwić naszym członkom posiadanie licencji FAI. Opłaty jakie pobiera
Aeroklub Polski za bycie Klubem Sportowym są zależne od ilości członków danego podmiotu
– stąd decyzja o wyodrębnieniu osobnego podmiotu odpowiedzialnego tylko za te działania
by obniżyć koszty jego funkcjonowania, a dać możliwość członkom stowarzyszenia
uczestnictwa w zawodach rangi międzynarodowej FAI1 oraz FAI2.

Także jeżeli nie jesteś członkiem PSP płacisz LKZ 220 PLN / rok (jest drożej nawet niż w AP jeżeli to dobrze rozumiem)
Jeżeli jesteś członkiem PSP płacisz 120 PLN / rok (ok jest taniej niż w AP ale nadal drogo w porównaniu z Niemcami ;) )

Mirek jest prezesem LKZ Zefir, prezesem PSP ale i członkiem AP. Należy zadawać Mirkowi pytania co i dlaczego.
Jarek Borowiec | www.flyordie.info

SP8EBC
Latam: Nie latam
Doświadczenie: Były Pilot
Kontakt:

Postautor: SP8EBC » 03 marca 2023, 15:39

Poprawka Jarek. Te 120 PLN to tylko oplata ma LKS Zefir. Dwiescie PLN I tak musisz zaplacic. Razem wychodzi 350 PLN rocznie za licencje. Fajnie co nie?
Mateusz Lubecki
tel: +48 660 43 44 46

matgaw

Postautor: matgaw » 03 marca 2023, 15:52

Jarek, a co to jest ten skrót "LKZ Zefir" którym się ciągle posługujesz? Lotniczy Klub Zportowy Zefir?

To co podałeś to są opłaty za członkostwo w klubie. Licencja to osobna sprawa...

JaroXS

Postautor: JaroXS » 03 marca 2023, 16:24

To jest spolka z o. o. Ktora cos robi ale nie wiem co. Ja probuje zrozumieć sens skoro wychodzi 350pln. Odpowiedziano mi ze powstala w celu oszczedzania kasy tylko czyjej ...

Awatar użytkownika
pepperoni
Doświadczenie: Uczeń

Postautor: pepperoni » 03 marca 2023, 16:49

JaroXS pisze:To jest spolka z o. o. Ktora cos robi ale nie wiem co. Ja probuje zrozumieć sens skoro wychodzi 350pln. Odpowiedziano mi ze powstala w celu oszczedzania kasy tylko czyjej ...

Oprócz tego, że każdy pilot płaci samodzielnie opłatę do Aeroklubu Polskiego za wyrobienie licencji sportowej (aktualnie 200 zł), to każdy klub sportowy dodatkowo płaci do Aeroklubu Polskiego składkę w zależności ilu ten klub ma członków (czym więcej tym drożej), a ją z kolei ów klub pobiera od członków w opłatach za członkostwo.

Żadnego z etapów nie da się pominąć. Musisz być członkiem klubu sportowego i musisz wnieść opłatę do AP.

BTW Stawianie wielokropka na końcu pytania z tezą raczej nie służy otrzymaniu odpowiedzi i lepszemu "zrozumieniu".

Tomasz P.
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: Tomasz P. » 03 marca 2023, 17:52

Blazej pisze:Szwecja, 100 SEK zapłaciłem za swoją. Ważność 01.01.2021-31.12.2025

Dodam, że od tamtej pory kwota się nie zmieniła.

Blazej, a trzeba byc jakos formalnie zwiazny ze Szwecja, zeby wystapic tam o licencje?

matgaw

Postautor: matgaw » 03 marca 2023, 17:55

pepperoni pisze:Oprócz tego, że każdy pilot płaci samodzielnie opłatę do Aeroklubu Polskiego za wyrobienie licencji sportowej (aktualnie 200 zł), to każdy klub sportowy dodatkowo płaci do Aeroklubu Polskiego składkę w zależności ilu ten klub ma członków (czym więcej tym drożej), a ją z kolei ów klub pobiera od członków w opłatach za członkostwo.

Żadnego z etapów nie da się pominąć. Musisz być członkiem klubu sportowego i musisz wnieść opłatę do AP.

BTW Stawianie wielokropka na końcu pytania z tezą raczej nie służy otrzymaniu odpowiedzi i lepszemu "zrozumieniu".

W dodatku to wszystko można po prostu przeczytać na stronach AP, albo się po prostu wie jeśli się ma/miało licencję FAI...

JaroXS

Postautor: JaroXS » 03 marca 2023, 18:44

pepperoni pisze:
JaroXS pisze:To jest spolka z o. o. Ktora cos robi ale nie wiem co. Ja probuje zrozumieć sens skoro wychodzi 350pln. Odpowiedziano mi ze powstala w celu oszczedzania kasy tylko czyjej ...

Oprócz tego, że każdy pilot płaci samodzielnie opłatę do Aeroklubu Polskiego za wyrobienie licencji sportowej (aktualnie 200 zł), to każdy klub sportowy dodatkowo płaci do Aeroklubu Polskiego składkę w zależności ilu ten klub ma członków (czym więcej tym drożej), a ją z kolei ów klub pobiera od członków w opłatach za członkostwo.

Wszystko spoko ale 350 pln to po prostu przegiecie paly i jeszcze sie wspomina o jakims oszczedzaniu pieniedzy. W Czechach wydanie FAI kosztuje 250 kc czyli 50 pln, czyli prawie tyle samo co w dojczlandzie. Nie ma tutaj czego usprawiedliwiac to zwykly rozboj w bialy dzien.

pwarzybok

Postautor: pwarzybok » 03 marca 2023, 19:13

Ponieważ Jaro jak zwykle lubi się wypowiadać i bić pianę bez uprzedniego sprawdzenia jakiejkolwiek informacji to ja dodam szczegóły:
LKS Zefir Sp zoo faktycznie powstał by umożliwić szerokiemu gronu osób posiadanie licencji fai.
Ścieżka wygląda tak, że dana organizacja musi być członkiem PZS ( w tym wypadku AP), posiadać licencje klubu sportowego (wnieść opłatę), ubezpieczyć swoich członków zgodnie z wymogami ustawy o sporcie, a dalej umożliwić im wystąpięnie o wydanie licencji fai.
Lks zefir sp zoo powstał dlatego, że gdyby psp zostało członkiem AP (jak kiedyś) to samej składki liczonej od ilości członków musiałoby wnieść kilkanaście tys rocznie.
Nie stać nas na taki wydatek, więc powstał osobny podmiot. Jednak ma on swoje koszty utrzymania (choćby księgowość). Jest to pewnie jedna z niewielu jak nie jedyna organizacja która ma w Polsce tak wysoki limit członków dostępny. Każda inna ma oczywiście najmniejszą możliwą ilość miejsc by nie ponosić wyższej opłaty składkowej do AP.
O ich formach prawnych nie będę się wypowiadał - ale polecam to sprawdzić w ramach odpowiedzialności.

Niestety takie są fakty. A opłata za członkostwo w lks zefir pozwala w miarę osiągnąć wyrównanie kosztów prowadzenia spółki - choć i tak przy mniejszej ilości licencji jaka była np rok temu kasy nie wystarczyło..

JaroXS

Postautor: JaroXS » 03 marca 2023, 19:47

Pawel, licencja jest prawie 8x drozsza w porownaniu do sasiednich krajow. Szczerze to LKZ sp zoo pomaga AP zbierac kolejny 1 mln, dlatego czlowieka wkurza jak ktos uzywa tutaj slowa "oszczednosc".

Awatar użytkownika
pepperoni

Postautor: pepperoni » 03 marca 2023, 20:03

JaroXS pisze:Pawel, licencja jest prawie 8x drozsza w porownaniu do sasiednich krajow. Szczerze to LKZ sp zoo pomaga AP zbierac kolejny 1 mln, dlatego czlowieka wkurza jak ktos uzywa tutaj slowa "oszczednosc".

Czekaj czekaj, obwiniasz kluby sportowe, że grają w grę z AP na zasadach podyktowanych przez AP? A jakie mają wyjście? Nie płacić składek do AP i nie zgłaszać swoich członków, żeby ci nie mogli licencji wyrobić?

Może zamiast w kolejnym temacie obrzucać niezawinionych ludzi/instytucje błotem i obwiniać garbatego, że ma proste dzieci, to napisałbyś do AP zapytanie dlaczego licencje w Polsce są takie drogie. Dlaczego każą płacić tak dużo klubom i dlaczego ściągają tyle pieniędzy od pilotów za wydanie licencji. Przecież większość ze wspomnianej kwoty 350 zł idzie bezpośrednio lub pośrednio do AP, bo o ile do klubu możesz przynależeć takiego lub innego, bo jest wybór, to jedynym w Polsce podmiotem wydającym licencje jest Aeroklub Polski i tam chyba należy w pierwszej kolejności zapukać i jeśli nie będą w stanie wyjaśnić wysokości opłat to zrobić dym.

Awatar użytkownika
Michał Adamczuk

Postautor: Michał Adamczuk » 03 marca 2023, 20:12

Ale przecież łatwiej zrobić gosnoburzę i obrzucać ludzi błotem w internecie niż coś faktycznie zrobić.
A i tradycyjnie nie sprawdzić faktów przed zrobieniem awantury.

JaroXS

Postautor: JaroXS » 03 marca 2023, 20:49

pepperoni pisze:
JaroXS pisze:Pawel, licencja jest prawie 8x drozsza w porownaniu do sasiednich krajow. Szczerze to LKZ sp zoo pomaga AP zbierac kolejny 1 mln, dlatego czlowieka wkurza jak ktos uzywa tutaj slowa "oszczednosc".

Czekaj czekaj, obwiniasz kluby sportowe, że grają w grę z AP na zasadach podyktowanych przez AP? A jakie mają wyjście? Nie płacić składek do AP i nie zgłaszać swoich członków, żeby ci nie mogli licencji wyrobić?

Może zamiast w kolejnym temacie obrzucać niezawinionych ludzi/instytucje błotem i obwiniać garbatego, że ma proste dzieci, to napisałbyś do AP zapytanie dlaczego licencje w Polsce są takie drogie. Dlaczego każą płacić tak dużo klubom i dlaczego ściągają tyle pieniędzy od pilotów za wydanie licencji. Przecież większość ze wspomnianej kwoty 350 zł idzie bezpośrednio lub pośrednio do AP, bo o ile do klubu możesz przynależeć takiego lub innego, bo jest wybór, to jedynym w Polsce podmiotem wydającym licencje jest Aeroklub Polski i tam chyba należy w pierwszej kolejności zapukać i jeśli nie będą w stanie wyjaśnić wysokości opłat to zrobić dym.

Tak dokładnie tak. Jak ktoś fauluje non stop to się z nim nie gra. AP fauluje tak że czerwona się należy. LKZ sp zoo nie likwiduje faulowania ale pozwala na kolejne faule. Tym samym LKZ sp zoo jest tak samo dla mnie winne jak AP. LKZ sp zoo to kolejny SLUP od wyciągania kasy dla AP bo tutaj nie ma żadnych oszczędności jeżeli licencja jest 8x droższa. Możecie się z tym nie zgadzać ale takie jest moje zdanie. Składka tu, składka tam, składka kij wie gdzie jeszcze, aby kolejny melonik komuś na konto zebrać. Składki płacę po to aby mnie ktoś reprezentował i rozwiązywał pewne problemy a nie mówił ciągle "wiesz Jaro nie da się, albo weź Jaro zrób sam jaki taki mądry jesteś, napisz do AP". Spróbujcie trochę myśleć inaczej na miłość boską. Ja mogę pisać do AP ale to jest w obowiązku PSP które powinno protestować wysyłać pisma grozić sądami europejskimi ;) kij wie czym jeszcze bo to jest chore aby paralotniarze w Polsce mieli 8x droższe FAJKI niż w krajach sąsiednich. PSP w końcu ma tylu członków i oszczędności na koncie aby prawnicy mogli się wykazać. Tutaj masz też konflikt interesów bo Mirek jest w komisji AP ale i jest też prezesem PSP no i jest też prezesem LKZ sp zoo. To po której stronie gra Mirek?

I co znowu kogoś obsmarowałem? Mówię jak to wygląda z zewnątrz. Jest słabo i strasznie drogo.

Pozdrawiam,
Ostatnio zmieniony 03 marca 2023, 20:57 przez JaroXS, łącznie zmieniany 1 raz.

JaroXS

Postautor: JaroXS » 03 marca 2023, 20:51

Michał Adamczuk pisze:Ale przecież łatwiej zrobić gosnoburzę i obrzucać ludzi błotem w internecie niż coś faktycznie zrobić.
A i tradycyjnie nie sprawdzić faktów przed zrobieniem awantury.

Ale jaka gównoburza, przecież spokojnie dyskutujemy. Nie bądź taki przewrażliwiony. Tobie nie przeszkadza że tyle kasy idzie leśnym dziadkom na konto za nic?

Pozdrawiam,

Awatar użytkownika
pepperoni

Postautor: pepperoni » 03 marca 2023, 21:00

JaroXS pisze:
pepperoni pisze:

Tak dokładnie tak. Jak ktoś fauluje non stop to się z nim nie gra. AP fauluje tak że czerwona się należy. LKZ sp zoo nie likwiduje faulowania ale pozwala na kolejne faule. Tym samym LKZ sp zoo jest tak samo dla mnie winne jak AP. LKZ sp zoo to kolejny SLUP od wyciągania kasy dla AP bo tutaj nie ma żadnych oszczędności jeżeli licencja jest 8x droższa. Możecie się z tym nie zgadzać ale takie jest moje zdanie. Składka tu, składka tam, składka kij wie gdzie jeszcze, aby kolejny melonik komuś na konto zebrać. Składki płacę po to aby mnie ktoś reprezentował i rozwiązywał pewne problemy a nie mówił ciągle "wiesz Jaro nie da się, albo weź Jaro zrób sam jaki taki mądry jesteś, napisz do AP". Spróbujcie trochę myśleć inaczej na miłość boską. Ja mogę pisać do AP ale to jest w obowiązku PSP które powinno protestować wysyłać pisma grozić sądami europejskimi ;) kij wie czym jeszcze bo to jest chore aby paralotniarze w Polsce mieli 8x droższe FAJKI niż w krajach sąsiednich. PSP w końcu ma tylu członków i oszczędności na koncie aby prawnicy mogli się wykazać. Tutaj masz też konflikt interesów bo Mirek jest w komisji AP ale i też PSP no i jest też prezesem LKZ sp zoo. To po której stronie gra Mirek?

I co znowu kogoś obsmarowałem? Mówię jak to wygląda z zewnątrz. Jest słabo i strasznie drogo.

Pozdrawiam,

Nie wiem kim jest Mirek i co robi. Wiem, że Ty masz zasięgi w mediach społecznościowych większe niż cała komisja paralotniowa w AP i pół PSP razem wzięte i zamiast zrobić coś pozytywnego dla środowiska, napisać do AP, nagrać filmik, wysłać jakieś pismo do ministerstwa, do FAI, zjednoczyć ludzi żeby się przeciwstawili takiej sytuacji, to Ty zużywasz całą energię na szukanie innych osób, które tak samo jak Ty nic nie zrobiły, przy okazji dzieląc społeczeństwo.

Brawo, świetna, obywatelska, prospołeczna postawa.

pwarzybok

Postautor: pwarzybok » 03 marca 2023, 21:19

A ile kosztuje składka w jakimś aeroklubie lokalnym ?
Bo np w Warszawskim 960zl w tym roku..
to u nas jest nadal drogo czy nie ?

JaroXS

Postautor: JaroXS » 03 marca 2023, 21:35

pepperoni pisze:
JaroXS pisze:
pepperoni pisze:

Tak dokładnie tak. Jak ktoś fauluje non stop to się z nim nie gra. AP fauluje tak że czerwona się należy. LKZ sp zoo nie likwiduje faulowania ale pozwala na kolejne faule. Tym samym LKZ sp zoo jest tak samo dla mnie winne jak AP. LKZ sp zoo to kolejny SLUP od wyciągania kasy dla AP bo tutaj nie ma żadnych oszczędności jeżeli licencja jest 8x droższa. Możecie się z tym nie zgadzać ale takie jest moje zdanie. Składka tu, składka tam, składka kij wie gdzie jeszcze, aby kolejny melonik komuś na konto zebrać. Składki płacę po to aby mnie ktoś reprezentował i rozwiązywał pewne problemy a nie mówił ciągle "wiesz Jaro nie da się, albo weź Jaro zrób sam jaki taki mądry jesteś, napisz do AP". Spróbujcie trochę myśleć inaczej na miłość boską. Ja mogę pisać do AP ale to jest w obowiązku PSP które powinno protestować wysyłać pisma grozić sądami europejskimi ;) kij wie czym jeszcze bo to jest chore aby paralotniarze w Polsce mieli 8x droższe FAJKI niż w krajach sąsiednich. PSP w końcu ma tylu członków i oszczędności na koncie aby prawnicy mogli się wykazać. Tutaj masz też konflikt interesów bo Mirek jest w komisji AP ale i też PSP no i jest też prezesem LKZ sp zoo. To po której stronie gra Mirek?

Pozdrawiam,

Nie wiem kim jest Mirek i co robi. Wiem, że Ty masz zasięgi w mediach społecznościowych większe niż cała komisja paralotniowa w AP i pół PSP razem wzięte i zamiast zrobić coś pozytywnego dla środowiska, napisać do AP, nagrać filmik, wysłać jakieś pismo do ministerstwa, do FAI, zjednoczyć ludzi żeby się przeciwstawili takiej sytuacji, to Ty zużywasz całą energię na szukanie innych osób, które tak samo jak Ty nic nie zrobiły, przy okazji dzieląc społeczeństwo.

Brawo, świetna, obywatelska, prospołeczna postawa.

Mirek jest prezesem PSP, prezesem LKZ sp zoo ale i członkiem wysokiej komisji AP. Wiele osób go szanuje, ja również, ale uważam że jest beznadziejnym prezesem organizacji PSP która ma tak wielu członków. Uważam że należy go wymienić na kogoś kto potrafi rozmawiać z ludźmi i chce coś zrobić. Mirek siedzi na stołku już długo bo wszyscy twierdzą że nikogo lepszego nie ma albo nikt nie chce wejść na jego miejsce. Ja na ten stołek się nie pcham żebyś mnie źle tutaj nie zrozumiał. Jest wielu młodych lepszych pełnych ambicji którzy by mogli coś zrobić, wystarczą tylko chęci.

Nawiązując do tego co napisałeś to nie masz pojęcia o czym mówisz. Ja mogę napisać do AP, z resztą mogę Ci na bank teraz powiedzieć że to zrobię, bo ja nie jestem człowiekiem który sobie tylko gada o lataniu albo przyszedł tylko gównoburzę zrobić. Owszem mogę też nagrać film o AP i wylać żale podobnie jak to było z PKBWL gdzie ktoś potem nagle mi zadzwonił i wyspowiadał się do telefonu z Warszawy. Tutaj jednak to jest za mało, tutaj trzeba angażować prawników i eliminować ten złodziejski system. Sorry ale tego członek komisji AP nie zrobi bo niby jak? Głupio mu będzie względem kolegów z AP.

Możesz napisać że nie mam postawy prospołecznej i w związku z jakimś internetowym zasięgiem czy rozpoznawalnością robię więcej złego niż pożytecznego. Ale zadaj sobie też pytanie co Ty zrobiłeś albo Twoi koledzy oprócz dyskusji tutaj? Póki co to wszyscy piszą "weź zrób sam, napisz, nie da się, to najlepsze wyjście będzie taniej bo tak to by było jeszcze drożej". Jeżeli do PSP płacimy to też musimy wymagać WYNIKÓW ! A nie że tylko się użalamy jak w loży szyderców.

Wróć do „PG”