Cena lic FAI- AP s...syny
-
- Latam: Nie latam
- Doświadczenie: Były Pilot
- Kontakt:
Re: Cena lic FAI- AP s...syny
To w takim razie jak ludzie mają uzyskać LS FAI ? Podpowiem, że nie zapiszesz się ani do Tęczy, ani do ŻAT ani do PKP ani do pozostałych klubów. To są zamknięte grupy, właśnie ze względu na składki do AP.
Mateusz Lubecki
tel: +48 660 43 44 46
-
- Latam: Tylko Swobodnie
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
- Kontakt:
JaroXS pisze:Tylko że ja nie widzę nigdzie oszczędności pieniędzy pilotów z tego tytulu że Mirek postawił sobie LKZ sp zoo.
Uważam że nie należy transferować pieniędzy do AP których kwoty są z kosmosu. Uważam że należy wyrazić sprzeciw i z tym walczyć, a nie zakładać do tego spółki kolejnej która wspiera patologie. PSP nie powinno się wypiąć na członków ale uzasadnić swoje postępowanie że nie zamierza wspierać patologii i podejmuje odpowiednie inne działania (a czy zakończą się sukcesem to niewiadomo), coś takiego powinno się moim zdaniem wydarzyć. Stworzenie kolejnej spółki która zbiera kasę za członkostwo a potem transferuje pieniądze do AP jest według mnie głupim rozwiązaniem bo tańczysz tak jak grają w AP a potem Ci się jeszcze śmieją w twarz. Środowisko na tym cierpi bo wydaje więcej pieniędzy niż trzeba, a można by było te pieniądze przeznaczyć na inne sprawy np. prawników do walki z innymi rzeczami czy choćby hosting Zefira czy nawet dla Sułtana za jego robotę, choć pewnie grosza by nie wziął. To czy ktoś wewnętrznie nie wyraża sprzeciwu i zapisuje się do innego stowarzyszenia tylko po to aby uzyskać licencję to już każdego prywatna sprawa. Takie podejście oczywiście mi się nie podoba ale każdy ma prawo podjąć własną decyzję. Tak naprawdę to każdy pilot powinien zrozumieć o co tutaj chodzi i wyrażać sprzeciw w stosunku do AP wszędzie gdzie to tylko możliwe. LKZ sp zoo to żadne obejście czy oszczędności. Prowadzę kilka spółek i widzę że tutaj oszczędności nie ma żadnych są tylko koszty. Być może mój język jakim komunikuję się komuś nie podoba, ale jestem prostym człowiekiem który mówi to co myśli. Jeżeli się będziemy kłócić o formę komunikacji to do niczego nigdy nie dojdziemy.
Pozdrawiam,
Jeśli dobrze znalazłem (http://bip.aeroklub-polski.pl/sprawy-czlonkowskie/ - szukałem na szybko, być może to nie te stawki - popraw mnie jeśli się mylę) to miesięczny haracz członkowski jaki PSP miałoby płacić to AP 2611zł -> 31 332zł/rok, wydzielenie Sp. z o.o. ogarniającej licencje dla wybrańców IMHO daje oszczędności w budżecie stowarzyszenia. Dlageo też obejście w ten sposób konieczności płacenia maksymalnej możliwej składki do AP nie nazwałbym byciem słupem AP. Jak na razie chyba nikt w PSP nie wymyślił jak sprawić aby te koszty bardziej zoptymalizować więc jest pole do popisu dla nowych członków.
Ludzie z PSP są w AP? Bardzo dobrze - lepiej wroga (o ile można nazwać tak relację między PSP i AP) mieć blisko.
Pozdrawiam,
Robert
-
- Kontakt:
rg pisze:Ludzie z PSP są w AP? Bardzo dobrze - lepiej wroga (o ile można nazwać tak relację między PSP i AP) mieć blisko.
I tu się zdecydowanie nie zgadzam. Może nie wróg ale instytucja mające rozbieżne interesy. To tak jak by w prezesem PSP miałbyś prezes SILP. Chyba nikt by tego nie chciał.
Mateusz Lubecki
-
- Kontakt:
Zajmowanie stanowiska prezesa w kilku organizacjach o sprzecznych interesach faktycznie może być problematyczne, chociażby ze względu na to której organizacji członkiem się dana osoba bardziej poczuwa. W takiej sytuacji istnieje duże ryzyko, że któraś z grup będzie w jakiś sposób pokrzywdzona (ale nie musi tak być).
-
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Doświadczenie: Instruktor
Czy paralotniarze są skazani na AP ?
Tak jeśli się na to godzą.
Właśnie wróciłem z Mistrzostw Polski Hokeja Podwodnego po raz pierwszy organizowane przez nowo utworzony Polski Związek Hokeja Podwodnego. Dotychczas przez lata trzeba było organizować zawody pod egidą Polskiego Związku Płetwonurkowania. Parę osób chciało poświęcić energię aby nie być zależnym od związku który ma w dupie hokej podwodny i jak widać się udało. Wszystko zależy od ludzi. https://pzhp.org/kontakt/ http://www.pzp-n.pl/ zawsze nowe dyscypliny w starym związku będą miały gorzej niż te stare -najważniejsze. Problem jest w ludziach. Trudno zebrać dobrych organizatorów chcących za free walczyć o dobro dyscypliny , wyjście ze starego związku i utworzenie nowego. Dlatego AP nadal będzie nas strzygł jak barany. Opłaty będą rosły ,rosly, rosly- a mury nie runą runą runą.
Właśnie wróciłem z Mistrzostw Polski Hokeja Podwodnego po raz pierwszy organizowane przez nowo utworzony Polski Związek Hokeja Podwodnego. Dotychczas przez lata trzeba było organizować zawody pod egidą Polskiego Związku Płetwonurkowania. Parę osób chciało poświęcić energię aby nie być zależnym od związku który ma w dupie hokej podwodny i jak widać się udało. Wszystko zależy od ludzi. https://pzhp.org/kontakt/ http://www.pzp-n.pl/ zawsze nowe dyscypliny w starym związku będą miały gorzej niż te stare -najważniejsze. Problem jest w ludziach. Trudno zebrać dobrych organizatorów chcących za free walczyć o dobro dyscypliny , wyjście ze starego związku i utworzenie nowego. Dlatego AP nadal będzie nas strzygł jak barany. Opłaty będą rosły ,rosly, rosly- a mury nie runą runą runą.
-
- Doświadczenie: Przelotowiec
To ciekawe - jaka jest procedura żeby stworzyć PZS w dyscyplinie sportu, która już podlega pod inny PZS
-
- Kontakt:
matgaw pisze:To ciekawe - jaka jest procedura żeby stworzyć PZS w dyscyplinie sportu, która już podlega pod inny PZS
Da się zrobić secesję. Na tej zasadzie kiedyś bobsleje i skeleton zostąły wydzielone z Polskiego Związku Sportow Saneczkowych do PZBiS. Odbyło się to jednak za obopulną zgodą obydwu stron. To nie tak, że nagle pojawił się PZBiS i stwierdził >>biere<<
Tak samo jest i tutaj. Parlaotniarze zostali w AP nejako przez zasiedzenie z czasów L i A agorkowego i teraz nikt po dobroci tego nie wypuści.
Mateusz Lubecki
-
- Kontakt:
KLIF pisze:Czy paralotniarze są skazani na AP ?
Właśnie wróciłem z Mistrzostw Polski Hokeja Podwodnego po raz pierwszy organizowane przez nowo utworzony Polski Związek Hokeja Podwodnego. Dotychczas przez lata trzeba było organizować zawody pod egidą Polskiego Związku Płetwonurkowania. Parę osób chciało poświęcić energię aby nie być zależnym od związku który ma w dupie hokej podwodny i jak widać się udało.
Kurde tochę ntg ale chciałbym zobaczyć ten hokej podwodny. Brzmi to zajebiście, no przepraszam za stwierdzenie, zabawnie. Odbywa się to na wodach otwartych czy np w dużym basenie typu Deepspot? Trochę mnie też zaskkuje, że nawet do nurkowania jest jakiś patologiczny związek. Myślałem, że od tego są jedynie organizacje typu PADI / IANDT i temu podobne, no bo w zasadzie to one wydają kwity
Mateusz Lubecki
-
- Kontakt:
SP8EBC pisze:KLIF pisze:Czy paralotniarze są skazani na AP ?
Właśnie wróciłem z Mistrzostw Polski Hokeja Podwodnego po raz pierwszy organizowane przez nowo utworzony Polski Związek Hokeja Podwodnego. Dotychczas przez lata trzeba było organizować zawody pod egidą Polskiego Związku Płetwonurkowania. Parę osób chciało poświęcić energię aby nie być zależnym od związku który ma w dupie hokej podwodny i jak widać się udało.
Kurde tochę ntg ale chciałbym zobaczyć ten hokej podwodny. Brzmi to zajebiście, no przepraszam za stwierdzenie, zabawnie. Odbywa się to na wodach otwartych czy np w dużym basenie typu Deepspot?
-
- Kontakt:
Nic mi się nie wyświetla w twoim poście RG, ale siedzę teraz na pulpicie zdalnym przez VNC z 256 kolorami i może rendering przez to kuleje.
Mateusz Lubecki
- calhal
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
Nie mam czasu na zawody w chwili obecnej bo sie dzieciakiem zajmuje. Niemniej faktycznie niefajna sprawa.
Informacyjnie: wydanie FAI francuskiej nic dodatkowo nie kosztuje dla czlonkow FFVL
Natomiast trzeba byc czlonkiem FFVL, a koszt licencji, OC i wpisowego do wybranego klubu to okolo 100 eur/rok.
Informacyjnie: wydanie FAI francuskiej nic dodatkowo nie kosztuje dla czlonkow FFVL
Natomiast trzeba byc czlonkiem FFVL, a koszt licencji, OC i wpisowego do wybranego klubu to okolo 100 eur/rok.
-
- Doświadczenie: Przelotowiec
calhal pisze:Nie mam czasu na zawody w chwili obecnej bo sie dzieciakiem zajmuje. Niemniej faktycznie niefajna sprawa.
Taniej niż u nas
-
calhal pisze:Nie mam czasu na zawody w chwili obecnej bo sie dzieciakiem zajmuje. Niemniej faktycznie niefajna sprawa.
Czy potrafisz wytłumaczyć fenomen, górskiego ubezpieczenia FFCAM które za mniejsze pieniądze oferuje lepszą ochronę i w szerszym zakresie (obejmującego także paralotniarstwo)?
- calhal
matgaw pisze:calhal pisze:Nie mam czasu na zawody w chwili obecnej bo sie dzieciakiem zajmuje. Niemniej faktycznie niefajna sprawa.
Taniej niż u nas
AAA przez przypadek nacisnąłem łapkę w dół z telefonu. Czy ktoś może to odlapkować?
- calhal
JakubM pisze:calhal pisze:Nie mam czasu na zawody w chwili obecnej bo sie dzieciakiem zajmuje. Niemniej faktycznie niefajna sprawa.
Czy potrafisz wytłumaczyć fenomen, górskiego ubezpieczenia FFCAM które za mniejsze pieniądze oferuje lepszą ochronę i w szerszym zakresie (obejmującego także paralotniarstwo)?
Potrafie - liczba członków.
Inna sprawa że FFCAM dla para nie robi nic. FFVL ma jednak sporo misji od utrzymania oficjalnych miejscówek, program szkolenia, szkolenia, wydawanie papierów, walka z ministrami etc