Ubezpieczenie paralotni od kradzieży

Dział przeznaczony na informacje. Wszelkie wątki poboczne i pyskówki będą usuwane bez litosierdzia.
matgaw
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Przelotowiec

Ubezpieczenie paralotni od kradzieży

Postautor: matgaw » 29 marca 2023, 15:26

Ostatnio stanąłem przed zadaniem ubezpieczenia domu w taki sposób aby obejmowało to ubezpieczenie paralotni oraz napędu od pożaru, a przede wszystkim - kradzieży z włamaniem.

Zdecydowana większość ubezpieczalni wyłącza z zakresu ubezpieczenie statków powietrznych lub pojazdów - a nasz sprzęt spełnia definicję statku powietrznego, a czasem nawet i wg ubezpieczyciela - także pojazdu (szczególnie PPG/PPGG).

Poza tym - wiele ubezpieczalni stosuje definicje "ruchomości domowych" które zawężają je do przedmiotów codziennego użytku, lub wymieniają konkretne przedmioty które wg nich są ruchomościami domowymi, i tu łatwo ubezpieczycielowi dowodzić że nasz sprzęt jest bardzo nietypowy i nie jest zwykłą ruchomością domową, lub nie podpada pod ich definicję ruchomości domowej.

Teoretycznie patrząc na OWU, możemy próbować podciągać nasz sprzęt pod "sprzęt sportowy", ale ubezpieczyciel może z nami walczyć w taki sposób, że uzna to za statek powietrzny, pojazd, przedmiot niebędący przedmiotem codziennego/zwykłego użytku, przedmiot wartościowy, przedmiot nietypowy itp.

Moim celem było znalezienie ubezpieczenia które dawałoby największą pewność że sprzęt ten jest ubezpieczony, i przedstawiam moje wnioski po tym wszystkim - okupione dwoma tygodniami telefonów, maili i wczytywania się w różne OWU:

1. Otrzymałem od swojego agenta polisę z TUZ TUW - ubezpieczyciel ten w OWU wyłącza statki powietrzne, natomiast zgodził się na ubezpieczenie paralotni i napędu - jako dodatkowa klauzula do polisy - wybrałem tą opcję, bo wydawała mi się najpewniejsza - bo mam wprost zgodę na polisie na ten rodzaj sprzętu.
Uwagi: jeśli trzymamy to w pomieszczeniu gospodarczym / innym przynależnym - to limit to 30% sumy ubezpieczenia - więc trzeba ubezpieczyć kradzież na odpowiednio wyższą kwotę

2. Compensa w ubezpieczeniu "Mój dom" wprost przyznaje się do ubezpieczania "lotnie, motolotnie, paralotnie" w swoim OWU - ale nie zdecydowałem się na nich, ponieważ:
a) nie jest wymieniona wprost "motoparalotnia" - można by to uznać za błąd drukarski skoro są zarówno motolotnie i paralotnie - ale po co ryzykować
b) ich dział analizy ryzyka - po wysłaniu zapytania przez (innego) agenta - odmówił ubezpieczenia PPG, wbrew swojemu OWU - sprawa mocno podejrzana
c) OWU Compensy wygląda świetnie, jest bardzo ogólne, ma mało wyłączeń - na początku traktowałem to jako zaletę, ale po zachowaniu ich własnego działu analizy ryzyka - zapaliła mi się czerwona lampka

Wyciąg z OWU Compensa:
8. Ubezpieczeniem nie są objęte:
11) pojazdy lądowe, które podlegają obowiązkowi rejestracji, jednostki
pływające (inne niż jednostki napędzane siłą mięśni), statki powietrzne
(inne niż lotnie, motolotnie, paralotnie
, balony, spadochrony, latawce,
modele latające oraz drony), a także wyposażenie znajdujące się
wewnątrz tych pojazdów oraz paliwo;

W przypadku pozostałych ubezpieczalni - z tych które analizowałem - nie dało się z OWU łatwo wywnioskować czy sprzęt taki nie zostanie przez nich odrzucony - nie znalazłem innego OWU które byłoby warte większej uwagi.

Kontakt do agenta który z sukcesem załatwił polisę w TUZ TUW ze zgodą wprost na ubezpieczenie paralotni oraz napędu: Bartosz Jagodziński 781 666 202

Niepodpisany gamoń

Re: Ubezpieczenie paralotni od kradzieży

Postautor: Niepodpisany gamoń » 30 marca 2023, 09:21

Widziałem ten temat na facebooku, ale tam oczywiście "pisz priv". Dzięki za informacje, orientacyjnie ile wynosi takie ubezpieczenie/rok?

matgaw

Postautor: matgaw » 30 marca 2023, 12:22

Niepodpisany gamoń pisze:Widziałem ten temat na facebooku, ale tam oczywiście "pisz priv". Dzięki za informacje, orientacyjnie ile wynosi takie ubezpieczenie/rok?

Na stronie TUZ Ubezpieczenia jest kalkulator - składka wyszła mi praktycznie taka jak z kalkulatora. Bez tej klauzuli na paralotnię miałbym jakąś zniżkę od tej kwoty.

lukasz_k
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Sympatyk

Postautor: lukasz_k » 30 marca 2023, 14:50

Polecam przyjrzeć się ubezpieczeniu mieszkania 'od wszystkich ryzyk' z PZU. Mają dość rozsądne owu..
Gadałem jeszcze z Axą, to była niezła patologia. Mnóstwo niedomówień w owu, a jak człowiek pyta o konkrety to okazuje się że wyłączenia. Ostatecznie prawie rok temu kupiłem PZU za jakieś 600 zł na rok. Z tego co wiem mamy tu takiego jednego, który korzystał z ubezpieczenia PZU bo nastąpił nagły niekontrolowany samozapłon paralotni bez napędu - i PZU zadziałało ;)

matgaw

Postautor: matgaw » 30 marca 2023, 15:07

lukasz_k pisze:Polecam przyjrzeć się ubezpieczeniu mieszkania 'od wszystkich ryzyk' z PZU. Mają dość rozsądne owu..
Gadałem jeszcze z Axą, to była niezła patologia. Mnóstwo niedomówień w owu, a jak człowiek pyta o konkrety to okazuje się że wyłączenia. Ostatecznie prawie rok temu kupiłem PZU za jakieś 600 zł na rok. Z tego co wiem mamy tu takiego jednego, który korzystał z ubezpieczenia PZU bo nastąpił nagły niekontrolowany samozapłon paralotni bez napędu - i PZU zadziałało ;)

OWU PZU:
Ochroną ubezpieczeniową nie są objęte

15) pojazdy lądowe, które podlegają obowiązkowej rejestracji,
jednostki pływające inne niż napędzane siłą mięśni, statki
powietrzne inne niż: lotnie, motolotnie, paralotnie, balony,
spadochrony, latawce, modele latające, drony

Czyli mamy taki sam zapis jak w Compensie - i jak widać w PZU zadziałał. Dzięki za informację.

Co do AXA - teraz została przejęta przez UNIQA - i mam potwierdzenie od agentów, że to nie jest firma tylko w ich opinii jeden wielki bajzel.

Awatar użytkownika
pepperoni
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Uczeń

Postautor: pepperoni » 30 marca 2023, 19:27

lukasz_k pisze:Polecam przyjrzeć się ubezpieczeniu mieszkania 'od wszystkich ryzyk' z PZU. Mają dość rozsądne owu..

Nie wiem czy o tym samym przypadku myślimy, ale ten który ja znam miał w allianz i rzeczywiście dostał finalnie odszkodowanie, chociaż musiał się z nimi trochę kopać, bo mu bardzo zaniżyli wartość całego sprzętu.

Wróć do „Ubezpieczenia”