II etap - w kraju czy wyjazd?

Dział dla niezorientowanych, acz chętnych. Odpowiemy tu na najbardziej podstawowe pytania. Dla ułatwienia nam zadania prosimy o podanie jakiejś lokalizacji i innych szczegółów, które mogą okazać się istotne.
R0bby
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Re: II etap - w kraju czy wyjazd?

Postautor: R0bby » 06 kwietnia 2016, 14:18

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Jędrek. Po co ci nauka latania jak nie będziesz umiał wystartować :) Płacisz za zrealizowanie programu szkolenia. Co do zwalania połówek to mam zamiar wprowadzić ten element do szkolenia. Jeśli nie ciągnie się taśmy A dynamicznie to jest to banalne ćwiczenie.

Dobrze Zbyszku, że dałeś uśmieszek, bo myślałbym, że piszesz poważnie. Jak kursant nie opanuje alepejki to wystartuje klasycznie albo pójdzie na łąkę się jej uczyć. Natomiast otrzymując glejt uprawniający do latania powinien być, chociaż w minimalnym stopniu, przygotowany na atrakcje w postaci klap, zdarzające się na porządku dziennym.

Niedawno na newsach, (wątek o niebezpiecznych fazach lotu), jeden z doświadczonych kolegów ironicznie odniósł się do mojej wypowiedzi, w której stwierdziłem, że na kusie podstawowym byłem zapoznawany z reakcjami na w/w. Wiadomo że kurs podstawowy to nie SIV, ale dziwię się, ze takie podstawowe i przydatne umiejętności nie są w nim zawarte.

p.s.
Marek nadal się chyba śmieje, bo pewnie by mi to wyjaśnił.
Pozdrawiam,
Robert

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 06 kwietnia 2016, 14:34

Robert. Pomijając twoją urażoną ambicję to nauka zrzucania połówki nie jest istotnym elementem szkolenia. Dużo ważniejsze jest nauczenie pilota zasad aktywnego pilotażu, a wtedy prawidłowa reakcja na podwinięcie będzie się działa automatycznie. Poza tym na skrzydle rekreacyjnym dostanie podwinięcia jest sporą sztuką, dużo trudniejsza niż znalezienie i wykręcenie komina, a z tym piloci po kursie tez maja olbrzymie problemy.
Zbyszek Gotkiewicz

R0bby

Postautor: R0bby » 06 kwietnia 2016, 14:49

Zbyszku nie psuj tego startującego forum takimi uwagami.
Pozdrawiam,
Robert

Fly2
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: Fly2 » 09 kwietnia 2016, 22:19

Witam na forum!

Uzyskałem licencję kat. L kilkanaście lat temu, od tego czasu latałem rekreacyjnie (żagiel, ślizgi). Wiem że to już dawno nieaktualne papiery. Chcę powrócić do latania rekreacyjnego. Wiem że w Polsce można uzyskać ŚK, jednak zależy mi na czasie. Dlatego zastanawiam się nad czeską szkołą, ponadto mam do nich niedaleko i jest możliwość polatania w górach.
Jest o tym trochę w intrenecie, ale dużo jest sprzeczności i starych wątków. W związku z tym pytam:

1. Czy na podstawie czeskiego PL-A (IPPI 3) można dostać polskie Świadectwo Kwalifikacji? Jak wygląda procedura? Czy tak jak tu jest napisane (2009):
http://www.paragliding.com.pl/silp2/ind ... e&Itemid=3
(ktoś wyżej napisał że po PL-A czesi wydają ippi-2 a ja że w zależności od umiejętnosci też ippi-3..)

2. Czy mając czeską licencję PL-A i kartę IPPI-3 oraz OC można samodzielnie latać legalnie w Polsce, Czechach, Słowacji i Słowenii?

3. Czeska PL-A wydawana jest z ważnością 10 lat na latanie na skrzydłach EN A i B (więcej nie chcę), czy są jeszcze jakieś dodatkowe przeszkody, np. konieczność przeglądów skrzydła w Czechach?

4. Czy będąc Polakiem posiadającym Czeską licencję i kartę IPPI będę mógł być wpuszczany na startowiska w UE (wiem że Włochy wymagają IPPI 4 i Szwajcaria IPPI5)

5. Z góry zaznaczam że nie mam wielkich ambicji przelotowych, zależy mi na swobodnym niskim lataniu czysto rekreacyjnym (nie chcę latać na holu i PPG). Czy mając PL-A mogę się czuć bezpiecznie pod względem prawnym?

Proszę o konkretną odpowiedź Kogoś znającego się w temacie, szczególnie Pana Gotkiewicza.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 09 kwietnia 2016, 22:59

Jest procedura przepisania licencji zagranicznej na polską, ale w przypadku paralotni jeszcze nikt tego nie zrobił. Łatwiej było zrobić kurs od podstaw w Polsce. Jeśli do PL A dolatasz na IPPI 4 to możesz legalnie latać na Słowenii i w innych krajach. Nie znam zasad funkcjonowania PL A więc wolę na ten temat się nie wypowiadać.
Zbyszek Gotkiewicz

Fly2

Postautor: Fly2 » 09 kwietnia 2016, 23:41

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Jest procedura przepisania licencji zagranicznej na polską, ale w przypadku paralotni jeszcze nikt tego nie zrobił. Łatwiej było zrobić kurs od podstaw w Polsce. Jeśli do PL A dolatasz na IPPI 4 to możesz legalnie latać na Słowenii i w innych krajach. Nie znam zasad funkcjonowania PL A więc wolę na ten temat się nie wypowiadać.

A teraz zapytam w drugą stronę:
Posiadając np. ŚK mogę dostać na podstawie tego dokumentu dostać kartę IPPI 3. I czy w takim razie mając ŚK mogę samodzielnie latać za granicą?

Xanax

Postautor: Xanax » 09 kwietnia 2016, 23:46

@Fly2
Posiadanie polskiego Świadectwa kwalifikacji daje możliwość wystąpienia o przyznanie licencji IPPI III. Ten poziom jest wystarczający do samodzielnego latania w wielu krajach, choć np. w Szwajcarii i Austrii wymagane minimum to IPPI 4.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 10 kwietnia 2016, 00:06

IPPI 3 na podstawie ŚK dostaje się z automatu. Żeby dostać IPPI 4 należy coś tam do latać. Jakieś 20 godzin.
Zbyszek Gotkiewicz

Fly2

Postautor: Fly2 » 10 kwietnia 2016, 00:30

A czy ogólnie podsumowując: czy na czeskich papierach PL-A i IPPI 3 można latać legalnie w Polsce?

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 10 kwietnia 2016, 00:33

Fly2 pisze:A czy ogólnie podsumowując: czy na czeskich papierach PL-A i IPPI 3 można latać legalnie w Polsce?

Tak. Oczywiście jeśli się spełnia wszystkie ograniczenia związane z PL A oraz posiada OC wymagane przez nasze przepisy.
Zbyszek Gotkiewicz

Fly2

Postautor: Fly2 » 10 kwietnia 2016, 15:34

Z tego co rozumiem w przypadku uzyskania ŚK aktualna na dzień dzisiejszy procedura dostania karty IPPI 3 opisana jest tutaj?
http://www.aeroklub-polski.pl/media/201 ... t-IPPI.pdf

Jędrek QŃ

Postautor: Jędrek QŃ » 10 kwietnia 2016, 19:51

Jak można "zdobyć " poświadczenie instruktora w książce lotów?-Dotyczy to lotów poza wyjazdami ze szkołą??

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 10 kwietnia 2016, 20:13

Jędrek QŃ pisze:Jak można "zdobyć " poświadczenie instruktora w książce lotów?-Dotyczy to lotów poza wyjazdami ze szkołą??

Najlepiej kupić książkę lotów, wpisać tam wykonane loty i mieć instruktora który cię zna i wierzy, że wpisałeś prawdę. Niektóre czynności mogą być potraktowane normalnie i po ludzku. Bo książkę lotów pilot prowadzi przede wszystkim dla siebie.
Zbyszek Gotkiewicz

Jędrek QŃ

Postautor: Jędrek QŃ » 10 kwietnia 2016, 20:47

Książkę posiadam ,wpisy też :)- gdzie znaleźć takiego instruktora który mi to potwierdzi. Instruktor u którego się szkoliłem twierdzi ,że może mi potwierdzić tylko loty z wyjazdów z jego szkołą.twierdzi ,że nie może potwierdzić mi lotów zapisanych w Vario ,nawet jeżeli widział mnie wtedy na górce :(.

edit: bo np. mogłem dać komuś "przelecieć" moje vario :roll:

obiektywny

Postautor: obiektywny » 10 kwietnia 2016, 20:50

Jędrek QŃ pisze:Książkę posiadam ,wpisy też :)- gdzie znaleźć takiego instruktora który mi to potwierdzi. Instruktor u którego się szkoliłem twierdzi ,że może mi potwierdzić tylko loty z wyjazdów z jego szkołą.twierdzi ,że nie może potwierdzić mi lotów zapisanych w Vario ,nawet jeżeli widział mnie wtedy na górce :(.

edit: bo np. mogłem dać komuś "przelecieć" moje vario :roll:

Jeśli rejestrowałeś loty jakimś programikiem zapisującym ślady w plikach IGC to wgraj je na xcportal.pl i masz tam opcje automatycznego generowania wniosku pod karty IPPI.

Jędrek QŃ

Postautor: Jędrek QŃ » 10 kwietnia 2016, 20:53

Ja raczej z tych dinozaurów które są raczej na bakier z techniką. moja elektronika to gołe vario :(

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 10 kwietnia 2016, 20:56

To może najwyższy czas poszerzyć krąg znajomych :) Trzeba szanować przekonanie twojego instruktora że nalot możesz zdobywać jedynie na wyjazdach z nim i jestem daleki od tego aby twierdzić że nie ma prawa tak uważać. Ja nie mam takiego problemu. Jeśli pilot którego znam opowiada mi z błyszczącymi oczami o swoich ostatnich lotach jakie wykonał i prosi o potwierdzenie to ja mu wierzę. Bo dlaczego miałby kłamać? Przecież to jest jego sukces.
Zbyszek Gotkiewicz

obiektywny

Postautor: obiektywny » 10 kwietnia 2016, 21:21

Jędrek QŃ pisze:Ja raczej z tych dinozaurów które są raczej na bakier z techniką. moja elektronika to gołe vario :(

Jeśli już trochę latasz, i całkiem dobrze sobie radzisz to tak jak pisze Zbyszek chyba warto wybrać się z jakąś inną szkołą/instruktorem na wyjazd 3-etapowy albo rekreacyjny. Nalot na IPPI4 zdobędziesz z palcem w nosie, a jeśli chcesz IPPI5 to domyślam się, że instruktor po takim wyjeździe będzie w stanie ocenić czy loty z Twojej książki lotów są prawdopodobne (i podbić kilka lotów wstecz jeśli nie wylatasz limitu na jego wyjeździe) czy może to jakaś fantastyka.

szymon.strus

Postautor: szymon.strus » 10 kwietnia 2016, 21:57

Jędrek QŃ pisze:Ja raczej z tych dinozaurów które są raczej na bakier z techniką. moja elektronika to gołe vario :(

do rejestrowania lotu wystarczy jakikolwiek telefon z gps. uzywke mozna zanabyc za kilkadziesiat zlotych. darmowych aplikacji do zapisywania trackow jest od groma.
pzdr,
/Szymon

Jędrek QŃ

Postautor: Jędrek QŃ » 10 kwietnia 2016, 22:17

Zbyszek Gotkiewicz pisze:To może najwyższy czas poszerzyć krąg znajomych :)

Chyba masz rację. Tylko nie jest wcale tak łatwo znaleźć instruktora podczas latania.

Zbyszek Gotkiewicz pisze: Trzeba szanować przekonanie twojego instruktora że nalot możesz zdobywać jedynie na wyjazdach z nim i jestem daleki od tego aby twierdzić że nie ma prawa tak uważać..

Każdy może uważać co chce. ;) ;)Ale niekoniecznie trzeba to szanować. W związku z tym "trzeba poszerzyć krąg znajomych " :lol: :lol: :lol:

Wróć do „Wejście dla początkujących”