Rzuciłem swoją pierwszą paczkę

Kwestie związane z bezpieczeństwem latania i zapobieganiem wypadkom. Ze względu na powagę tematu wszelakie trolowanie nie będzie tutaj tolerowane.
Art
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Re: Rzuciłem swoją pierwszą paczkę

Postautor: Art » 30 maja 2023, 22:15

Mam takie same przemyślenia, które zresztą omówiłem z instruktorem
Zapas sterowalny B3 ma sens tak jak pisał Broda- gdy się wypniesz od skrzydła, bądź uda ci się je ściągnąć
Bo jak inaczej chcesz nim sterować?
na małej wysokości nie skorzystasz z dobrodziejstw jego - nie zdążysz ustabilizować całego zestawu.

Vogel

Postautor: Vogel » 30 maja 2023, 23:55

Nawet kiedy nie masz czasu zwinąć skrzydła i odpalić sterówek, na beamerze masz -3.7m/s zamiast ponad 5. Do tego prawie 2x szybsze otwarcie. Na ile się to przyda, nie wiem, ale chyba nie ma takich kwadratów z tak niskim opadaniem.

Vogel

Postautor: Vogel » 30 maja 2023, 23:59

Michał Adamczuk pisze:
Vogel pisze:
tooosh pisze:
Eliminuje efekt 'down planning'?

Dokładnie. Szczegóły można doczytać na stronie producenta.

https://www.highadventure.ch/en/beamer-3-en.html

W Annecy na SIVie bardzo odradzają rogallo właśnie z uwagi na konieczność całkowitego złożenia/wypięcia glajta. Jest to super.rozwiazanie dla akro, a nie dla XC.
To że producent zachwala swój produkt .....
Pokazywali nam na kursie dużo filmików z Beamerami. Wniosek był taki, że tylko kwadrat, sterowalny albo nie i co ważne duuuży.

Która szkoła dokładnie? Masz może jakieś modele kwadratów do polecenia? Właśnie szukam czegoś dla siebie

Art

Postautor: Art » 31 maja 2023, 09:59

Vogel pisze:Nawet kiedy nie masz czasu zwinąć skrzydła i odpalić sterówek, na beamerze masz -3.7m/s zamiast ponad 5. Do tego prawie 2x szybsze otwarcie. Na ile się to przyda, nie wiem, ale chyba nie ma takich kwadratów z tak niskim opadaniem.

podane opadanie BEZ paralotni. Czyli musisz ją wypiąć....
Tak- wtedy tak może być. Leci do przodu i opada
A jakie ma, gdy nie sterujesz?

Vogel

Postautor: Vogel » 31 maja 2023, 15:39

No dobra, nawet jeśli Opadanie wzrośnie to i tak będzie mniejsze niż w przypadku okrąglaka czy kwadratu, a w dodatku otworzy się dużo szybciej, co jest chyba najważniejszym aspektem jeżeli rozważać małe wysokości. Sterowalność

kstepien74
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Przelotowiec

Postautor: kstepien74 » 31 maja 2023, 19:56

Vogel pisze:No dobra, nawet jeśli Opadanie wzrośnie to i tak będzie mniejsze niż w przypadku okrąglaka czy kwadratu, a w dodatku otworzy się dużo szybciej, co jest chyba najważniejszym aspektem jeżeli rozważać małe wysokości. Sterowalność

Prędkość opadania to jedno, prędkość postępowa to drugie. Siła uderzenia o ziemie jest wprost proporcjonalna do obu predkosci. Rogallo moze wolniej opadać, ale szybciej zasuwa do przodu. Jezeli jest czas i mozliwosc na przyhamowanie czaszy przed przyziemienien, ladowanie moze byc lagodne. W przeciwnym razie niekoniecznie.
Dodatkowym czynnikiem ryzyka przy zapasach sterowalnych i lataniu w gorach jest mozliwosc uderzenia o skaly w przypadku rzucenia zapasu w bliskiej odleglosci zanim zdola sie przejac kontrole nad kierunkuem lotu.

Kamil

Awatar użytkownika
Michał Adamczuk

Postautor: Michał Adamczuk » 31 maja 2023, 21:32

Vogel pisze:
Michał Adamczuk pisze:
Vogel pisze:

Dokładnie. Szczegóły można doczytać na stronie producenta.

https://www.highadventure.ch/en/beamer-3-en.html

W Annecy na SIVie bardzo odradzają rogallo właśnie z uwagi na konieczność całkowitego złożenia/wypięcia glajta. Jest to super.rozwiazanie dla akro, a nie dla XC.
Pokazywali nam na kursie dużo filmików z Beamerami. Wniosek był taki, że tylko kwadrat, sterowalny albo nie i co ważne duuuży.

Która szkoła dokładnie? Masz może jakieś modele kwadratów do polecenia? Właśnie szukam czegoś dla siebie

Flyeo
Mam kwadrat airvuisa i kwadrat sterowalny Mac Para. Podkreślali, że ważne jest żeby zapas ( kwadrat ) był przewymiarowany min o 25%.
Przed kursem też sądziłem że jedynym minusem beamera to składanie.
Wydaje mi się że praktyka i materiały promocyjne producenta mogą się nie pokrywać. Podkreslę jednak że moja praktyka w rzucaniu paczek jest mała i tutaj relacjonuję tylko to co usłyszałem.

Krzych@

Postautor: Krzych@ » 31 maja 2023, 21:46

Może mi ktoś przy okazji wyjaśnić zalety zapasu paralotniowego kwadratowego, w porównaniu do okrąglaka ?
Nie chcę zakładać nowego tematu.
Szybsze otwarcie ? , mniejsze opadanie ? , stabilność ?
Czy rzeczywiście jest to chociaż trochę lepsze, bezpieczniejsze ?

Vogel

Postautor: Vogel » 31 maja 2023, 22:53

Michał Adamczuk pisze:
Vogel pisze:
Michał Adamczuk pisze:

Flyeo
Mam kwadrat airvuisa i kwadrat sterowalny Mac Para. Podkreślali, że ważne jest żeby zapas ( kwadrat ) był przewymiarowany min o 25%.
Wydaje mi się że praktyka i materiały promocyjne producenta mogą się nie pokrywać. Podkreslę jednak że moja praktyka w rzucaniu paczek jest mała i tutaj relacjonuję tylko to co usłyszałem.

Jak podobał Ci się kurs? Dużo się nauczyłeś? Zastanawiam się właśnie nad Sivem i nie wiem gdzie go zrobić.

Awatar użytkownika
calhal

Postautor: calhal » 01 czerwca 2023, 10:01

Vogel pisze:Jak podobał Ci się kurs? Dużo się nauczyłeś? Zastanawiam się właśnie nad Sivem i nie wiem gdzie go zrobić.

Jeśli mówisz dobrze po angielsku (a jeszcze lepiej francusku) to tylko les passagers du vent z Davidem Eyraud albo Flyeo, IMHO

JakubM
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Postautor: JakubM » 01 czerwca 2023, 12:16

Krzych@ pisze:Może mi ktoś przy okazji wyjaśnić zalety zapasu paralotniowego kwadratowego, w porównaniu do okrąglaka ?
Nie chcę zakładać nowego tematu.
Szybsze otwarcie ? , mniejsze opadanie ? , stabilność ?
Czy rzeczywiście jest to chociaż trochę lepsze, bezpieczniejsze ?

Ja kupiłem kwadratoogkrągły (SQR) który ma łączyć zalety obu :-)

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: uriuk » 01 czerwca 2023, 12:31

JakubM pisze:

Okragly ma dwie zalety w porownaniu do kwadratowego. Jest tanszy i zlozyc go da rade srednio uzdolniona malpa. Zastanawiam sie w jaki sposob da sie polaczyc te zalety z kwadratowym?

Glownym problemem wszelkiej masci spadochronow nieszybujacych jest nadmiar powietrza gromadzacy sie pod czasza. Ono musi jakosc ujsc, co powoduje kiwanie sie spadochromu na boki, a wiec kiwanie pacjentem, co skutkuje dosc dynamicznym przyziemieniem. Zeby temu zapobiec stosuje sie otwor centralny (tzw kominek), otwory na samej czaszy (tzw podwojna czasza), czy tez wstawia sie pierscien z mocno przewiewnej tkaniny (co znaczaco zwieksza powierzchnie czaszy a wiec wielkosc samego zapasu).
Zapas kwadratowy ma w naroznikach takie dlugasne szczeliny, zwane potocznie "cipami", ktore wypuszczaja nadmiar powietrza na boki, co zdecydowanie zmniejsza kiwanie sie zapasu. Ale ze nie ma nic za darmo, to taki zapas trudniej jest poskladac (raczej u zawodowca), a wykonanie jest bardziej skomplikowane, a wiec drozsze.
images.jpg
images.jpg (5.77 KiB) Przejrzano 9104 razy

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 01 czerwca 2023, 12:48

Tak sobie dumam nad tym SQR i widze, ze jest to konstrukcja zapasu kwadratowego, ktorem w "cipy" wszyto dodatkowe kawalki materialu, ktore kieruja strugi w dol (co jest w sumie korzystne). Tak wiec konstrukcyjnie jest to taki bardziej skomplikowany zapas kwadratowy.
Tak na marginesie, zaden zapas nie jest okragly, wszystki sa wielkatami.

Awatar użytkownika
calhal

Postautor: calhal » 01 czerwca 2023, 17:46

Uriuk, za geniusza się nie uważam ale składałem z kumplem jego kwadratowy zapas i z instrukcją obsługi i filmem demonstracyjnym daliśmy radę bez problemu.

Problemem Beamera jest układanie - mały błąd może się skończyć krawatem. Do tego 7 otwarć na 10 z naszych obserwacji kończy się twistem więc sterowanie bez zwinięcia czy odpięcia glajta jest niemożliwe. Do tego wszyscy których znam a którzy używają Beamera mają drugi zapas standardowy.

SkyTrekking
Kontakt:

Postautor: SkyTrekking » 01 czerwca 2023, 20:43

uriuk pisze:
JakubM pisze:

Okragly ma dwie zalety w porownaniu do kwadratowego. Jest tanszy i zlozyc go da rade srednio uzdolniona malpa. Zastanawiam sie w jaki sposob da sie polaczyc te zalety z kwadratowym?

Glownym problemem wszelkiej masci spadochronow nieszybujacych jest nadmiar powietrza gromadzacy sie pod czasza. Ono musi jakosc ujsc, co powoduje kiwanie sie spadochromu na boki, a wiec kiwanie pacjentem, co skutkuje dosc dynamicznym przyziemieniem. Zeby temu zapobiec stosuje sie otwor centralny (tzw kominek), otwory na samej czaszy (tzw podwojna czasza), czy tez wstawia sie pierscien z mocno przewiewnej tkaniny (co znaczaco zwieksza powierzchnie czaszy a wiec wielkosc samego zapasu).
Zapas kwadratowy ma w naroznikach takie dlugasne szczeliny, zwane potocznie "cipami", ktore wypuszczaja nadmiar powietrza na boki, co zdecydowanie zmniejsza kiwanie sie zapasu. Ale ze nie ma nic za darmo, to taki zapas trudniej jest poskladac (raczej u zawodowca), a wykonanie jest bardziej skomplikowane, a wiec drozsze.
images.jpg

Składanie zwykłego zapasu kwadratowego(nie sterowalnego) jest banalnie proste. Dlatego ta usługa u nas jest w takiej samej cenie jak składanie okrąglaka.
Pozdrawiam
Piotr Cwudziński

http://skytrekking.pl
http://www.sklep-paralotniowy.pl
https://www.facebook.com/skytrekking.paralotnie

Paralotnie ITV-WINGS, SKY, SOL, BDG
Napędy - SkyTrekking
tel. 530815381

Awatar użytkownika
Michał Adamczuk

Postautor: Michał Adamczuk » 01 czerwca 2023, 20:54

Vogel pisze:
Michał Adamczuk pisze:
Vogel pisze:

Flyeo

Jak podobał Ci się kurs? Dużo się nauczyłeś? Zastanawiam się właśnie nad Sivem i nie wiem gdzie go zrobić.

Żeby nie zaśmiecać wątku. Najlepiej wydane pieniądze na latanie:) Jak chcesz jakiś szczegółów to pisz na priv.

GreeN_DG
Doświadczenie: Uczeń

Postautor: GreeN_DG » 01 czerwca 2023, 21:41

JakubM

Postautor: JakubM » 02 czerwca 2023, 12:23

uriuk pisze:Okragly ma dwie zalety w porownaniu do kwadratowego. Jest tanszy i zlozyc go da rade srednio uzdolniona malpa. Zastanawiam sie w jaki sposob da sie polaczyc te zalety z kwadratowym?

Uważam się za osobę z tzw. dwiema lewymi rękami (jestem praworęczny) i ze składaniem zapasu SQR nie żadnych mam problemów, choć osobiście by przełamać się do samodzielnego składania potrzebowałem złożyć kilka zapasów pod okiem instruktora (robiliśmy to w ramach SIV w ElSpeedo).

Składałem wcześniej 1-2 razy swój okrąglak (Dudkowy) i szczerze nie potrafię nawet wymienić różnicy pomiędzy składaniem jednych a drugich.

PS Ostatnio Companion (producent SQR) opublikował jeszcze bardziej uproszczoną metodę składania. Z pomocą ich instrukcji i filmów instruktażowych myślę, że ze składaniem każdy kto chce/potrzebuje to sobie poradzi.

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 02 czerwca 2023, 12:47

JakubM pisze:
Składałem wcześniej 1-2 razy swój okrąglak (Dudkowy) i szczerze nie potrafię nawet wymienić różnicy pomiędzy składaniem jednych a drugich.

PS Ostatnio Companion (producent SQR) opublikował jeszcze bardziej uproszczoną metodę składania. Z pomocą ich instrukcji i filmów instruktażowych myślę, że ze składaniem każdy kto chce/potrzebuje to sobie poradzi.
[/quote]

No wlasnie, nie dostrzegasz roznicy, a one sa :). Czyli cos tu nie gra.
Zapasy kwadratowe maja rozne niespodzianki. Jesli ktos pisze, ze to banalne, to znaczy ze delikatnie mowiac jest malo doswiadczony.
Albo sklada tylko jeden czy dwa rodzaje i nie natknal sie na problemy. Parz punkt pierwszy.
Sa zapasy, ktore maja tylko jedna tasiemke pomocnicza (a nie na kazdym brycie jak normalnie), sa zapasy ktorych nie da sie prawidlowo poskladac w niektorych rozmiarach, bo producent, mowiac delikatnie, nie przemyslal koncepcji do konca. I to tez trzeba umiec wylapac.
Pisalem juz wiele, wiele razy: Instrukcja pokazuje jak zlozyc zapas poprawnie, a nie otwieraja sie zapasy zloznone niepoprawnie. Wniosek jest oczywisty: trzeba wiedziec jakie bledy da sie popelnic przy skladaniu. Przeciez ci ktorzy zlozyli go zle, daliby sobie jajka ogolic, ze zlozyli go zgodnie z instrukcja.
Malo tego, niektore instrukcje zawieraja bledy. To znaczy mozna je calkowicie poprawnie zinterpretowac na dwa rozne sposoby, a tylko jeden z tych sposobow jest prawidlowy. Przyklad dwoistej interpretacji: jesli wloze autorowi instrukcji palec w dupe, to kto ma palec w dupie, ja czy on?

Kiedys SP Adam Grzech mi nie wierzyl i postanowilismy poskladac jego zapas z instrukcja w reku. Dotarlismy do takiego niedoprecyzowanego punktu i tez sie poddal.

Jajolot

Postautor: Jajolot » 03 lipca 2023, 20:42

Jaką miałeś wagę startową? Może jednak powinno brać się większy margines Poniecu wagą startową a górnym zakresem zapasu..

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Wróć do „Bezpieczeństwo i Wypadki”