Siła nośna-jak byliśmy okłamywani ;)

Dyskusja na tematy nie pasujące w żaden sposób do pozostałych kategorii na forum. Dyskusje niezwiązane z glajtami, a nawet nielotnicze proszę umieszczać w "Szwarc, mydło i powidło"
Awatar użytkownika
Blazej
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Sympatyk

Siła nośna-jak byliśmy okłamywani ;)

Postautor: Blazej » 18 marca 2025, 19:58

Ciekawa analiza zjawiska z którą się wcześniej nigdzie nie spotkałem.

GreeN_DG
Doświadczenie: Uczeń

Re: Siła nośna-jak byliśmy okłamywani ;)

Postautor: GreeN_DG » 20 marca 2025, 12:33

Świetny film.

Dorzucam do tego to. Przepięknie zrobiona strona z symulacjami:

https://ciechanow.ski/airfoil/

Tomasz P.
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: Tomasz P. » 20 marca 2025, 15:20

cos z tego wynika praktycznego dla latacza?

Awatar użytkownika
marek mastalerz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: marek mastalerz » 06 kwietnia 2025, 23:10

Hej. Skąd przekonanie że do tej pory wszyscy kłamali? Czy to że nagle wchodzi jakiś gość "cały na biało" i mówi: Ja wam to teraz powiem jak jest naprawdę, świadczy od razu, że to on właśnie ma rację? Hmmm....
marek mastalerz
szkoła paralotniowa cloudbase
http://cloudbase.pl/

Awatar użytkownika
Blazej
Doświadczenie: Sympatyk

Postautor: Blazej » 07 kwietnia 2025, 11:05

marek mastalerz pisze:Hej. Skąd przekonanie że do tej pory wszyscy kłamali? Czy to że nagle wchodzi jakiś gość "cały na biało" i mówi: Ja wam to teraz powiem jak jest naprawdę, świadczy od razu, że to on właśnie ma rację? Hmmm....

Tytuł posta jest żartobliwo-prowokacyjnym zabiegiem mającym przyciągnąć uwagę tych bardziej dociekliwych i zainteresowanych czymś więcej niż tylko pociąganiem dwóch linek. Stąd puszczone oczko na końcu. Nie sądziłem, że trzeba to tłumaczyć.

Swoją drogą czy to nie jest ciekawe ilu pilotów różnej maści statków powietrznych nie zdaje sobie sprawy, że temat siły nośnej może być bardziej złożony? Że ogólna teoria może być wypadkową kilku innych równolegle zachodzących zjawisk o których nikt nie wspomina? A może nawet nie wie o ich istnieniu? Ja nie wiedziałem.

I właśnie wtedy wchodzi jakiś gość, cały na biało Jason Gibson, inżynier NASA ośmielając się to wyłożyć.

Education:
1998 - Bachelor of Science in Electrical Engineering, University of Houston

2001 - Masters of Science in Electrical Engineering, University of Texas

2005 - Masters of Science in Physics, Univ. of Houston at Clear Lake

(2001 - 2009)
In 2001 I graduated with my MSEE degree and accepted a full-time position at the NASA Johnson Space Center in Houston, TX.  In this position I began training to be a Flight Controller for the Space Shuttle in the Misson Control Center.  Also in 2001 I began pursuing my MS in Physics on a part-time basis which I completed in 2005.  In 2008, I completed certification as a  space shuttle flight controller and I am one of a small cadre of individuals that is in charge of the orbiter's flight computer systems, onboard software, and flight critical avionics during missions.  I work console shifts during the Ascent, Orbit, and Entry timeframes, and have been priviledged to work numerous space shuttle flights over the years.

Wróć do „Ogólne”