Aparat kompaktowy

Aparaty, kamery, programy do edycji i montażu nieliniowego.
Gregor
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Re: Aparat kompaktowy

Postautor: Gregor » 18 maja 2016, 20:05

A ja myślę o Samsung EX2F troszkę droższy ale chyba wart swoich pieniędzy.

Awatar użytkownika
huzar
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: huzar » 19 maja 2016, 09:29

Hej,
co do aparatów:
ja w lataniu testowałam dwa. Jestem fanką lustrzanek i fotografii przyrodniczej, ale do latania to się nie nadawało. Najpierw przypadł mi w udziale Sony DSC WX7 z całkiem fajnymi parametrami
http://www.optyczne.pl/1326-Sony_DSC-WX ... aratu.html
robi bardzo dobre zdjęcia, ma niesamowicie poprawnie napisany soft do HDR oraz panoram - składa je sobie sam w bardzo ładnej jakości. Z filmami radził sobie lepiej niż niejedna kamera - nawet w słabym oświetleniu.
minus - po jakimś czasie trza było mieć zapasowy akumulator, ale to chyba normalne. Nie miał nastaw trybów typu manual, preselekcja przysłony czy preselekcja czasu. Ale w końcu to kompakt :) Czasem w grubych rękawiczkach był problem z wciśnięciem przycisku ON/OFF.

Niestety ukradziono mi go. Po roku nie posiadania aparatu los się do mnie uśmiechnął i w moje ręce trafił kolejny kompakt ze stajni Sony. tym razem DSC RX-100. Jest znacznie bogatszy w wyposażenie i możliwości.
http://www.optyczne.pl/index.php?test=a ... est_ap=193
Ma nastawy których brakowało wcześniej. Kwestia HDR i panoram oraz filmików - tak samo doskonała. Ogromna matryca (20Mpx) i wysuwana lapmka błyskowa. większy przycisk ON/OFF... z tego co zauważyłam cena też wyższa. (Ja miałam szczęście i dostałam w prezencie, heh). Kwestie akumulatora jeszcze nie znane, bo mam go od miesiąca :)

Oba mieszczą się w kieszeniach i nie przeszkadzają w locie. Oczywiście - to nigdy nie będzie lustrzanka jakościowo, ale RX-100 jest dobrym poziomie.

Co do statywów - oczywiście Manfrotto, jak już wspomniano. I to taki, który waży swoje. W przeciwnym razie nie ma sensu kupować, bo od najdrobniejszych powiewów wiatru będzie wchodził w drgania i i tak nie zrobisz ostrych zdjęć :)

no, powiedziałam co wiedziałam :D
pozdrawiam,
Kasia :
Jak ci się zdarzy zgłupieć w czasie lotu - leć do nieba. O niebo się jeszcze nikt nie rozbił.

R0bby
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Postautor: R0bby » 29 maja 2016, 07:57

Nadal szukam ale na placu boju pozostały praktycznie 2 modele: Canon PowerShot G11 / G12 i Fujifilm X10 /x20. Kusi mnie również Panasonic DMC-FZ200 - jest najbardziej funkcjonalny i tani ale jest przy tym zbyt duży - w kieszeni trudno go upchać.

Zastanawia mnie jedna rzecz jeśli chodzi o Canono i nie mogę doczytać - dużo osób sprzedaje egzemplarze z ryskami na obiektywie. Nie ma tam jakiegoś konstrukcyjnego babola polegającego na zbyt bliskim zamontowaniu listków ochronnych przy soczewce?
Pozdrawiam,
Robert

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 29 maja 2016, 09:19

G11 ma rzeczywiście taką wadę. Lamelki obiektywu są za blisko soczewki i ją rysują. Poza tym bardzo dobry apart :)
Zbyszek Gotkiewicz

R0bby

Postautor: R0bby » 29 maja 2016, 12:09

To niedobrze bo to faworyt :(
Pozdrawiam,
Robert

R0bby

Postautor: R0bby » 20 czerwca 2016, 13:21

No i po długich walkach wewnętrznych kupiłem Fujifilm X20. I jestem bardzo zadowolony. Mały, solidny i ma to co potrzebuję.
Pozdrawiam,
Robert

Awatar użytkownika
arekgarbacz
Doświadczenie: Przelotowiec
Kontakt:

Postautor: arekgarbacz » 20 czerwca 2016, 13:30

Ten aparat ma wymienną optykę?
Gdyby ktoś jeszcze się zastanawiał, to ja w dalszym ciągu polecam NX300, w końcu miałem okazję go trochę "potestować" i wyszło całkiem spoko :) Fotki w RAW + Lightroom - efekt można zobaczyć tu https://www.facebook.com/arek.garbacz/m ... 186&type=3
Pozdr!
ArekG

R0bby

Postautor: R0bby » 20 czerwca 2016, 13:47

Nie ma wymiennej i takie było założenie.
Pozdrawiam,
Robert

Wróć do „Gadżety (foto/video/vario/GPS/odzież/dodatki)”