XCMeteo prośba o wyjaśnienie diagramu

Znajomość meteorologii jest wymagana do bezpiecznego latania, ale jest też ciekawa sama w sobie. W tym forum możesz zamieszczać wszystko co związane z pogodą, zarówno w ujęciu paralotniowym jak i w ogólnym
Michał T
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

XCMeteo prośba o wyjaśnienie diagramu

Postautor: Michał T » 28 maja 2016, 18:06

XCMETEO:
jak wyznaczyć podstawę i co oznacza szare pionowe pole(Cb?)?, deszcz to chyba te niebieskie pasy z dołu?
Nie znalazłem legendy.
xcmeteo.JPG
xcmeteo.JPG (28.61 KiB) Przejrzano 11969 razy

Awatar użytkownika
Marcus Biesioroff

Re: XCMeteo prośba o wyjaśnienie diagramu

Postautor: Marcus Biesioroff » 28 maja 2016, 20:43

Jedyne wyjaśnie jakie znalazłem to info na https://www.facebook.com/Stowarzyszenie ... oweSudety/:

SPS pisze:Możliwość wystąpienia intensywnych spływów prognozowana jest m.in. przez http://www.xcmeteo.net w postaci... nooo... tych takich szparagów.

Chętnie też poznam szczegółowe znaczenie poszczególnych elementów, jedno jest pewne te wartości w milimetrach to opad.
Lubię patrzeć na niebo, bo wiem, że go nie wyasfaltują

Awatar użytkownika
starry
Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Kontakt:

Postautor: starry » 28 maja 2016, 22:51

To poziome na górze to zachmurzenie w % na danej wysokości.
Ten szary słupek, to podobno spływ (opad) zimnego powietrza.

Ten diagram trzeba chyba analizować razem z wykresem który jest do niego i wyświetla się po lewej stronie. Jest tam pionowy wykres temperatury, siły i kierunku wiatru i ... też nie wiem do końca ;)
Darecki -starry
------------------------------
http://glajtem.pl

szymon.strus

Postautor: szymon.strus » 29 maja 2016, 16:42

bardzo fajny opis jak czytac profile atmosfery dla glajciarzy mozna znalezc tu:

www.soaringmeteo.ch/raspsounding.pdf

Niestety ale po angielsku. W sumie to moznaby sie pokusic o przetlumaczenie bo przystepniejszej formy nie znalazlem.

Co do podstawy to wlasnie na profilu atmosfery xcmeteo sa wyznaczone dwie przecinajace sie proste. punkt przeciecia to teoretyczna wysokosc podstaw. Moze sprawdza sie to na plaskim, w gorach trzeba wziac poprawke bo zawsze jest wyzej.
pzdr,
/Szymon

Awatar użytkownika
Marcus Biesioroff

Postautor: Marcus Biesioroff » 29 maja 2016, 17:11

Ogólnie lewa część diagramu chyba nie jest dla nikogo nieczytelna, to akurat determinują użyte symbole, kolejno: wysokość, temperatura, prędkość wiatru i jego kierunek.

Największą zagwózdką są te właśnie pionowe kolumny o które pyta OP, w kodzie źródłowym posiadają klasę "cumulus" więc osobiście obstawiam rozciągłość pionową CU. Próbowałem porównać to ze stanem faktycznym, akurat obecnie mamy bardzo aktywną konwekcję od kilku dni, ale brak tu jakiejkolwiek spójności (przynajmniej dla mojego regionu), pół Polski pokryte grubymi CU/CB a na diagramie pusto.

Awatar użytkownika
starry
Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Kontakt:

Postautor: starry » 31 maja 2016, 21:00

A nie próbowałeś Marcusie spytać u źródła? Może chłopaki coś odpowiedzą na jakiegoś maila ?
Darecki -starry
------------------------------
http://glajtem.pl

Awatar użytkownika
Marcus Biesioroff

Postautor: Marcus Biesioroff » 31 maja 2016, 23:08

starry pisze:A nie próbowałeś Marcusie spytać u źródła? Może chłopaki coś odpowiedzą na jakiegoś maila ?

Taki jest plan, muszę tylko kontakt do tego źródła znaleźć bo się skrzętnie ukrywa ;)
W zakładce contact Petr Chromec pisze:If you feel you really need to contact me, the best way is to meet me on a takeoff on some nice flying day.

Mam trop jeden, będę próbował, wiem też, że powstała tajna grupa składająca się z wielkich umysłów paralotniarstwa polskiego, która zamierza po prostu empirycznie wydedukować znaczenie szparagów ;) (wiem, wiem, ale nie powiem :P)

Decumanus

Postautor: Decumanus » 02 czerwca 2016, 02:06

Xcmeteo.net to jakis spadkobierca gfs.meteoweb.cz? Generalnie to zajebiste narzędzie jest... te wykresy... wiatr(siła i kierunek) można zasadniczo wygumowac w głowie albo przenieść na nowy wykres (też w głowie) bo choć oczywiście ważne, trochę mylą... pozostaje wkres temperatury i temperatury punktu rosy. Im bliżej siebie tym większe prawdopodobieństwo wystąpienia na tych wysokościach chmur. Te wspomniane wcześniej proste linie które się krzyżują to domniemana temperatura i temperatura punktu rosy unoszącego się w kominie powietrza. Tam gdzie się krzyżują teoretycznie będzie podstawa. Im większa odległość wykresu temperatury od wykresu temperatury domniemanej unoszącego się powietrza tym szybsze kominy. Tam gdzie się krzyżują kominy się zatrzymują. To też odpowiedz na niedawno zadawane pytanie czy można wylecieć nad chmurę.... można... zasadniczo się to sprawdza na tyle na ile sprawdzają się prognozy. Natomiast podobno w Polsce badają pionowy wykres atmosfery tylko w 2 miejscach... (trzeba puścić balon) - dobrze że Czesi nam pomagają :)

Jeśli się mylę to niech mnie ktoś poprawi. Ale może źle wytłumaczylem... nie jestem meteorologiem tylko arch.
A cała ta wiedza wywołała kiedyś potężny ból istnienia... kiedy 3lata temu w maju, stałem z klientem na autostradzie za zgorzelcem obok jego zepsutego samochodu... cały dzień czekając na jego teścia (pomoc drogowa)... a ja wiedziałem że jest najlepszy dzień w roku.... od tego czasu nie cierpię Mercedesów. A żeby niektórym uzmysłowić ile można mądrości z tego wykresu wyciągnąć powiem jeszcze że kiedy jakoś w 2008 czy 2009 któryś z polskich szybownikow przeleciał 1000km, to potem powiedział że 10 lat czekał na taki dzień....
rd
Rd
;)

Awatar użytkownika
tom.beluzi

Postautor: tom.beluzi » 02 czerwca 2016, 10:46

Jak kogoś interesuje analiza wykresów sondowania (bo faktycznie mówią bardzo wiele) to polecam tą stronę (szybownicy pewnie znają :)):

http://rasp.linta.de/GERMANY/index_en.html

To co jest tam, a czego nigdzie indziej nie znalazłem to PROGNOZY przekroju pionowego atmosfery (na samym dole po prawej, dla warszawy, prognoza na dzień następny co godzinę).
Pozdrawiam,
Tomasz B.

Awatar użytkownika
arekgarbacz
Doświadczenie: Przelotowiec
Kontakt:

Postautor: arekgarbacz » 02 czerwca 2016, 17:23

Kiedyś już chyba wrzucałem, ale jeśli ktoś jeszcze nie widział to fajny artykuł swego czasu pojawił się na free aero na temat rozpoznania pogody pod latanie:
http://free.aero/en/contentsHTML/Weathe ... 0/?page=12
Pozdr!
ArekG

eltomek
Latam: Swobodnie i z Napędem

Postautor: eltomek » 03 czerwca 2016, 20:05

szymon.strus pisze:Niestety ale po angielsku. W sumie to moznaby sie pokusic o przetlumaczenie bo przystepniejszej formy nie znalazlem.

Po polskiemu, inny materiał, ale traktuje o tym samym: http://lowcyburz.pl/download/radiosondaze.pdf

Tomasz Trębiński

Postautor: Tomasz Trębiński » 03 czerwca 2016, 22:41

Cześć

Coby w gąszczu szparagów nie stracić sedna popełnię parę słów.

Uwaga, jest tu garść uproszczeń, dla łatwiejszego ogarnięcia tematu. Proszę mnie za nie nie rozjeżdżać za mocno.
file.jpg
Szparag
file.jpg (28.61 KiB) Przejrzano 11461 razy

Na obrazku, który rozpoczął dyskusję, można się dopatrzeć spodziewanych poziomów chmur, wraz z prawdopodobieństwem ich wystąpienia.

Dane do tegoż obrazka pochodzą z modelu GFS, który próbuje przewidzieć, co się będzie działo z atmosferą nad naszymi głowami.

Obrazek nie jest w większości kontrowersyjny. Ot, dwa poziomy chmur: jakiś ledwo zamarkowany podinwersyjny stratusik i i gruby cirrus/stratus wysoko pod tropopauzą. Niebieskie kreski pokazują , że możemy się spodziewać niewielkiego opadu.
Niestety, pojawił się również tajemniczy SZPARAG! W kolejnych wątkach rozrósł się do całej plantacji szparagów.

Szparag jest wizualizacją jednego parametrów opisujących atmosferę. Nazywa się CAPE. Co to za dziwo?
Jak zapewne zapomnieliście ze szkoleń teoretycznych, atmosferę cechują trzy stany równowagi.
Równowaga stała, to zwykła wyżowa blacha, w której nie polatamy, bo będzie mocno walić przy ziemi, a już parędziesiąt metrów wyżej wszystko będzie znikać.
Równowaga obojętna, to taka, w której nic się nie dzieje, ale kiedy ogrzeje ziemię słoneczko, albo powietrze trafi na górę, pojawiają się w nim kominy termiczne i można zalatać.
Wreszcie równowaga chwiejna, to taka, gdzie powietrze staję się zbyt chętne do unoszenia do góry. Każdy impuls powoduję, ze chmury błyskawicznie zmieniają się z baranków w rozbudowane wieże congestusów, castelanusów i chmur burzowych. Taki typ równowagi, oznacza dla nas niespodziewane, mocne i rozległe noszenia, z których trudno uciec szmatolotem.

CAPE, to liczbowy parametr, który pokazuje nam, jak bardzo powietrze chce się wypiętrzyć w chmury burzowe. Im wartość wyższa, tym gwałtowność zjawisk pogodowych większa. Jak to zwykle bywa, w różnych źródłach są podane pewne zakresy tego parametru, ale jest to rzecz umowna, jak "połysk" i "mat" przy określaniu farby.
Można śmiało założyć, że wartość poniżej 500, to mocno wypiętrzone barany, ale burz się nie spodziewajmy. Chmury bardzo mocno żrą, ale to ciągle "normalne" chmury.
Po minięciu wartości 1000 prawdopodobieństwo wystąpienia burz rośnie do pewności (tak, wiem, w meteorologii nie ma takiego słowa).
1500 wzwyż to już ostre kowadła z gradem i możliwością tornad.
Powyżej 2000 pełnowymiarowa katastrofa, którą pokażą w telewizji.

Bardzo piękną wizualizację chwiejności mają nasi bracia Czesi

cape12.png
CAPE nad Polską wg Flymet.info
cape12.png (63.74 KiB) Przejrzano 11461 razy

To jest warun na jutrzejsze popołudnie: widać, że będzie żarło na północy polski, trza uważać na wschodzie , bo powstanie mocna komórka burzowa.
W Sudetach spokojnie, W karpatach mocne wypiętrzone chmury i może zagrzmić.

Warto zaglądać na ich stronę, bo wykresy są zacne i czytelne.
http://flymet.meteopress.cz/stev4d/inde ... &gmepic=14

Przy okazji: kupovita oblacnost, to pożądane przez wszystkich podstawy :P

Zatem, szparag to nic innego, jak wrysowanie w obrazek, że w okolicy pośród zwykłych chmurek może się pojawić megakomin przebijający się przez całą troposferę, czyli burza. I trzeba być czujnym, albo jeszcze lepiej zaplanować zakończenie latania przed spodziewanym wystąpieniem burzy (zwanej też gwałownymi zjawiskami konwekcyjnymi).

Uwaga! Zauważcie, że cały czas posługuję się słowami prawdopodobnie, przypuszczalnie, możliwie. A nawet, jak chcecie, to probabilistycznie.
Niestety, to są konsekwencje PRZEWIDYWANIA pogody.

I na koniec jej wysokoście Burze. Dlaczego u mnie miała być , a nie było, a zalało wiochę 20 km dalej? Dlaczego z Kudowy poleciałem swoją pierwszą setkę, a na Miero waliło żabami?

Większość fotografii chmur burzowych z powodów estetycznych pokazuję młode burze:

872874.jpg
Za: plfoto.com
872874.jpg (102.48 KiB) Przejrzano 11461 razy

o, przepraszam:

1e8cdb6852d32b2cdb75292052560b97.jpg
za: pinterest
1e8cdb6852d32b2cdb75292052560b97.jpg (35.98 KiB) Przejrzano 11461 razy

Tymczasem rozwinięta chmura burzowa jest procesem ogarniającym atmosferę w promieniu nawet kilkudziesięciu kilometrów:

pieczarka_zaroslowa.JPG
za: michalak biz pl
pieczarka_zaroslowa.JPG (122.98 KiB) Przejrzano 11461 razy

o, przepraszam:

images.jpg
za wiki
images.jpg (7.25 KiB) Przejrzano 11461 razy

"Noga" burzy ma średnicę kilku-kilkunastu kilometrów. W niej i pod nią, dzieje się wszystko, co najgorsze. Natomiast pomijane zazwyczaj rozciągające się na kilkadziesiąt kilometrów kowadło, również daje glajciarzom mnóstwo zmartwień. Spod niego opada zimne powietrze wyduszając termikę i dając rozpływy zimnego powietrza po okolicy. Spod niego mży i dżdży, a na dokładkę siedzimy w cieniu.
Jeżeli na Interesującym nas obszarze jest przewidywane wysokie CAPE, to burze powstaną, ale nie wszędzie na raz. Nie da się tak. Powietrze musi przecież gdzieś opadać w dół. Mechanizm jest taki sam, jak przy popołudniowej termice: gdzieś nosi, ale zazwyczaj dusi...

Tym samym, jeśli już w okolicy powstanie silnie wypiętrzona chmura, to zacznie pożerać wszystkie inne w zasięgu swojego oddziaływania. I to jest cała tajemnica znikającego szparaga.

Wyniósł się na sąsiedni obrazek.

pozdro

Tomek

PS Jak już wspomniałem na wstępie, ciężko skompilować kilka grubych ksiąg i pół internetu w krótki artykuł. Wszelkie uwagi i propozycje i komentarze mile widziane.

Tomasz Trębiński

Postautor: Tomasz Trębiński » 05 czerwca 2016, 21:44

To jeszcze raz popełnię i już siedzę cicho.

Dzisiaj bardzo fajnie było widać wpływ chwiejności atmosfery na nasze latanie.
Prognozy pokazywały, że na południu Polski będzie zalegało chwiejne powietrze. CAPE dobijające do 1000, to wyraźna zapowiedź kowadeł w okolicy:

wettercentala.png
Spodziewane CAPE
wettercentala.png (132.05 KiB) Przejrzano 11396 razy

I rzeczywiście, Ci co wybrali się rano, zdołali wyrwać warunowi nieco kilometrów, potem ruszyła się termika i CAPE zrobiło swoje:

radar.png
Radar IMGW
radar.png (123.52 KiB) Przejrzano 11396 razy

Na zdjęciach z sat24.com, widać, że w powietrzu płynącym przez Polskę z N pod wpływem ciepła słonecznego budowały się chmury Cu. Jednak tylko w obszarze wysokiej chwiejnośći, miały dość energi, aby zmienić się burze i popsuć nam latanie.
Pełna animacja tu:

A gdzie szparagi? Ano właśnie znów dało o sobie znać efemeryczność burz.
Burza przewidziana dla okolic Karkonoszy:

szparagi2.png
szparag karkonoski
szparagi2.png (26.58 KiB) Przejrzano 11396 razy

rzeczywiście, zaszczyciła nas obecnością.

Natomiast burza, która wk... tłum ludzi na Srebrnej Górze nie była w żaden sposób "przewidziana":

szparag.png
szparag kłodzki
szparag.png (56.49 KiB) Przejrzano 11396 razy

czyżby?

Burza, która spaskudziła pogodę w całej Kotlinie Kłodzkiej urodziła sie nad Wrocławiem. Żaden prognozowany szparag się nie pojawił w okolicy, bo programy prognostyczne uznały, że najciekawszy łomot będzie w wysokich górach.
Nie mniej, CAPE było wystarczająco wysokie, żeby Wzgórza Trzebnickie i ciepły Wrocław dały dość mocy dla powstania Jej Wysokości Cb. I powstała.

A po co ten post?

Ano po to, żeby, jak pisze mój ulubiony komentator z SPS:

https://www.facebook.com/Stowarzyszenie ... oweSudety/

"W dalszej części podlinkowanego komentarza możemy dla przykładu wyczytać taką oto informację: "Prognoza ICM UW nie określa dokładnie miejsca opadu, meteorogram mówi, że w obszarze 28*28 km wyliczono możliwość wystąpienia konwekcji o podanej intensywności", będącą świetnym zrównoważeniem dla niezwykle dokładnych wykresów, z których każdy potrafi odczytać, iż "w Mieroszowie o 14:15 będzie wiało 3,5 m/s z kierunku 175 st., ale o 15:00 to już będzie super warun, bo będzie pewna szóstka z kierunku 210, dobijająca do 7,5 metra o godzinie 17:15."

I na koniec: czy pojawienie się niezerowego CAPE wyklucza latanie? Otóż nie. Trzeba tylko mieć oczy dookoła głowy, żeby odpuścić we właściwym czasie.
W takich warunkach wielogodzinnych lotów raczej nie powinniśmy planować, za to taski Pucharu Dzikowca jak najbardziej:

http://www.paralotnie-sudety.pl/zawody/ ... owca/2016/

Do czego gorąco zachęcam.

A żeby nie było:

http://xcportal.pl/node/103620

pozdro

Tomek

PS
Nad Borskiem, w chłodnym powietrzu znad morza, zafarbowała się fala inwersyjna. Jeżeli ktoś tam był i cyknął jakieś fotki, to poproszę.

Marian Szampera

Postautor: Marian Szampera » 06 czerwca 2016, 08:56

Tomek! A może coś podobnego co tydzień? Myślę że nie tylko ja byłbym zainteresowany.
Pozdrswiam-Marian Szampera.

kris
Doświadczenie: Sympatyk

Postautor: kris » 06 czerwca 2016, 11:04

Tomasz,
dobra robota z opisem
Kris

Awatar użytkownika
Marcin.

Postautor: Marcin. » 06 czerwca 2016, 19:35

TomaszT Bomba opis z tymi CAPE itd. :)
Dzięki!

Awatar użytkownika
der

Postautor: der » 06 czerwca 2016, 20:52

Coś to Cape nie działa albo Czesi zawiedli. Dziś dla całej Polski zero A warun aż furczal od centrum do samych Czech.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 06 czerwca 2016, 21:46

der pisze:Coś to Cape nie działa albo Czesi zawiedli. Dziś dla całej Polski zero A warun aż furczal od centrum do samych Czech.

Przecież wiała północ.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
der

Postautor: der » 07 czerwca 2016, 08:23

Zbyszek Gotkiewicz pisze:
der pisze:Coś to Cape nie działa albo Czesi zawiedli. Dziś dla całej Polski zero A warun aż furczal od centrum do samych Czech.

Przecież wiała północ.
Dołem NE gora N. Ale co to zmienia? Cape przy północy ma wolne?
Ostatnio zmieniony 07 czerwca 2016, 23:20 przez der, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 07 czerwca 2016, 10:16

der pisze:
Zbyszek Gotkiewicz pisze:

Przecież wiała północ.
Dołem NIE gora N. Ale co to zmienia? Cape przy północy ma wolne?

CAPE pewnie wolnego nie ma przy wiejącej północy, ale z tego co zauważyłem to burze mają wolne. Za to termika naniesiona świętuje swoje najlepsze dni. Do tego w powietrzu wali i latać nie ma sensu bo będzie mało przyjemnie.
Zbyszek Gotkiewicz

Wróć do „Meteorologia”