Wpływ uprzęży na opadanie i doskonałość.

Latanie bezsilnikowe
Michał T
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Wpływ uprzęży na opadanie i doskonałość.

Postautor: Michał T » 14 czerwca 2016, 20:10

Tak sobie czytam i nie wiem czy wierzyć, jak duży wpływ mogłaby mieć zmiana uprzęży na kokon.
Opadanie lepsze nawet o 0.2m/s , doskonałość o 1, prędkość też większa.
http://para2000.org/wings/data/advance-sigma7_uk.pdf str11
To oczywiście dla konkretnego połączenia glajt+uprząż.

Chciałbym zmienić uprząż i zastanawiam się nad kokonem, chociaż nie jestem jeszcze z tych kokoniastych...
Takie 0,1m/s byłoby zbawienne w wielu sytuacjach, a ostatnio odczułem jak dobrze byłoby mieć chociaż o 0,2 większą doskonałość gdy wracałem pod wiatr .

Czy uprząż ma aż takie znaczenie?? Nie chce mi się wierzyć...

Awatar użytkownika
tooosh

Re: Wpływ uprzęży na opadanie i doskonałość.

Postautor: tooosh » 14 czerwca 2016, 21:15

http://www.SRUdoChmury.pl

Marcin Duszyński

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 14 czerwca 2016, 21:59

tooosh pisze:http://skywalk.info/en/development-2/wind-tunnel/

Nie podali przy jakiej prędkości były robione pomiary. Fajnie by było dostać od nich dokładniejsze wyniki pomiarów.
Zbyszek Gotkiewicz

Michał T

Postautor: Michał T » 14 czerwca 2016, 22:13

Więcej niż tu http://www.paraglidingforum.com/viewtopic.php?t=1476 pewnie nie obgadamy.
Na pewno nie szkodzi parametrom :-)

We wcześniejszym linku masz wykres z pomiarów w tunelu w Zurichu przy różnych prędkościach

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 14 czerwca 2016, 22:28

Michał T pisze:Więcej niż tu http://www.paraglidingforum.com/viewtopic.php?t=1476 pewnie nie obgadamy.
Na pewno nie szkodzi parametrom :-)

We wcześniejszym linku masz wykres z pomiarów w tunelu w Zurichu przy różnych prędkościach

Nie otwierają mi się te wykresy.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
der
Latam: Swobodnie i z Napędem

Postautor: der » 14 czerwca 2016, 22:41

Aby móc oglądać załączniki należy być zarejestrowanym.

Michał T

Postautor: Michał T » 14 czerwca 2016, 22:49

Trudno mi powiedzieć czego nie widzicie , bo ja dałem tylko linki
http://para2000.org/wings/data/advance-sigma7_uk.pdf Instrukcja z sigmy , wykres w konfiguracji z advance impress str11
A tu http://www.paraglidingforum.com/viewtopic.php?t=1476 jest link do długiej dyskusji na paraglidingforum. Nie zarejestruję się za Was :-). Piszą tam,że mają różne doświadczenia, a ankieta ma wyniki takie:
~50% twierdzi że jest szybciej
~26% mniejsze opadanie, bez zwiekszenia predkosci
~24,4% lepsza doskonalosc, lepsze opadanie, wolniej

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 14 czerwca 2016, 23:09

Teoretycznie zmniejszenie oporów pilota powinno zmniejszyć opadanie i prędkość lotu oraz poprawić doskonałość. Mnie osobiście interesuje porównanie oporów kokona i uprzęży z podnóżkiem.
Zbyszek Gotkiewicz

Michał T

Postautor: Michał T » 14 czerwca 2016, 23:25

Szukam w słowniku VIRIDIAN i nic. Intuicja ;) podpowiada mi że chciałeś powiedzieć iż masz to w nosie. Tylko nie wiem co w takim razie by Cię interesowało w tym temacie.

Michał T

Postautor: Michał T » 15 czerwca 2016, 11:43

Widzę, że edytowałeś posta.
Ja w ostatnim nie mam ikonki edycji i nie mogę usunąć viczegoś.
Do rzeczy. Wg mnie zmniejszenie oporów zwiększy a nie zmniejszy postępową. Nurtuje mnie pytanie "o ile?".

Awatar użytkownika
der
Latam: Swobodnie i z Napędem

Postautor: der » 15 czerwca 2016, 13:36

Otym, że nieznaczny wzrost prędkości ma pozytywny wpływ na doskonałość można się przekonać w każdym locie wciskając lekko belkę i zerkając na elektronikę. Zatem każda niwelacja oporów ma sens. Nawet taka, która ułatwia opływ powietrza zamiast zawijać się gdzieś między kolanami. Choćby te były wyprostowane.

Awatar użytkownika
tooosh

Postautor: tooosh » 15 czerwca 2016, 17:01

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Nie podali przy jakiej prędkości były robione pomiary. Fajnie by było dostać od nich dokładniejsze wyniki pomiarów.

Zakładam, że ludzie płacący dużo kasy za wynajem tunelu nie są idiotami i badania przeprowadzili przy prędkości trymowej/na beli ;)
http://www.SRUdoChmury.pl

Marcin Duszyński

Awatar użytkownika
calhal

Postautor: calhal » 16 czerwca 2016, 10:42

Michał T pisze:Chciałbym zmienić uprząż i zastanawiam się nad kokonem, chociaż nie jestem jeszcze z tych kokoniastych...
Takie 0,1m/s byłoby zbawienne w wielu sytuacjach, a ostatnio odczułem jak dobrze byłoby mieć chociaż o 0,2 większą doskonałość gdy wracałem pod wiatr

Zanim przesiadziesz sie na kokon, kilka pytan:
  • Na jakim skrzydle latasz?
    Sporo skrzydel nizszych klas ma tendencje do "odbijania sie" (zostaje za glowa) od termiki. To znaczaco wplywa na doskonalosc.
  • Jak latasz, szczegolnie wracajac pod wiatr?
    Hamujesz czy rece calkiem w gorze? Opanowales juz latanie na speedzie? Jesli Twoje skrzydlo ma tendencje do zostawania w tyle, a Ty latasz na mocno zaciagnietych sterowkach, to jeszcze bardziej psujesz doskonalosc, a zysk z kokonu Ci tu nie pomoze ;) Za to bardzo moze pomoc nauka latania na speedzie.
  • Latasz przeloty? Przy malych dystansach i malych ilosciach przeskokow te 0,2 (jesli faktycznie taki zysk jest) doskonalosci niewiele zmieni.
  • Jestes swiadomy zagrozen zwiazanych z przejsciem na kokon?
    • Nogi z przodu, do tego czesto pozycja bardziej lezaca, przez co ryzyko skrecenia w tasmach w razie atrakcji nieco wieksze.
    • Nalezy wyrobic sobie odruch zwijania nog pod cztery litery i zablokowana ich tam, oraz prostowania plecow w razie atrakcji. Dodatkowo przed zakupem kokonu postaralbym sie przetestowac (w podwieszonej uprzezy) czy w tej uprzezy przybranie takiej pozycji jest mozliwe.
    • Ryzyko tego, ze zapomnimy sie zapiac jest IMHO nieco wieksze niz bez kokonu - dobrze wiec kupic taka uprzaz, ktora uniemozliwia zapiecie kokonu bez zapiecia tasm udowych.
I to wszystko powyzej, zeby napisac, ze faktyczny zysk predkosci/doskonalosci jest zbyt maly, zeby to byl argument za kokonem, szczegolnie jesli nie mamy jeszcze opanowanych podstaw, bo tego zysku nawet nie zauwazymy.

Ja nie mowie, ze kokon jest zly, ma wiele zalet i sam w tym latam. Ale osobiscie bardziej bym sie skupil na strategii i technice pilotazu, szczegolnie krecenia termiki, oraz latania na speedzie w taki sposob, zeby skrzydlo bylo caly czas nad glowa. Ja ciagle nad tym pracuje. Tydzien temu mialem okazje polatac na moim podworku z Chrzaszczem i niezle mnie popychal do cisniecia beli na przeskokach (i nie tylko), oraz niekrecenia za duzo gdy takiej potrzeby nie ma. I bylo to bardzo pouczajace :) Mam nadzieje, ze uda mi sie jeszcze z nim polatac.

Wielu udanych lotow zycze,
pozdro

P.S. Bardzo przepraszam za brak polskich znakow, ale nie mam ich na PC, z ktorego pisze.

Michał T

Postautor: Michał T » 16 czerwca 2016, 12:22

Dzięki za wylewne podpowiedzi :-)
Uprząż chce zmienić głównie dlatego że jest za luźna i za słabo podpiera plecy. Po pół godziny robi się niewygodnie. Znajomy zachęcał do kokona.
Skrzydło ICARO INSTINCT. W termice i na żaglu latam na lekko zaciągniętych. Na przeskoku odpuszczam i cisnę speeda. Jak coś poczuję to zwalniam. Skrzydło istotnie ma tendencje do odbijania ale odpuszczam(sterówki jeśli mam zaciągnięte) przy wejściu to dajemy rade.
Zagrożeń od kokona jestem świadomy. Odruchy rozumiem i ćwiczę nawet na zwykłej w razie szamotania.
Przelotów nie latam jeszcze (3 poniżej 25km) ale to jest to do czego dążę bo kręcenie się nad górką nudzi mi się po 15 minutach , poniżej 300AGL jestem chory.:)
Kokon na pewno kupie , ale może rzeczywiście jeszcze nie teraz. Chyba dopiero jak nadejdzie czas że przed startem będę wiedział że lecę na przelot.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
tom.beluzi

Postautor: tom.beluzi » 21 czerwca 2016, 15:38

Nie wytrzymałem, muszę dodać coś od siebie, dość lużno ale na temat...

Przeczytałem z ciekawości te instrukcje advance, fajnie że poświęcili tyle uwagi - to się liczy, widać jakość, ALE.
Cytuję:
"The sporty side of the SIGMA 7 (optimal glide). The wing seeks out the strongest lift and pulls the XC enthusiast from one thermal to the next one
The thermal side of the SIGMA 7 (optimal glide). Great for long and relaxed soaring sessions with the sensation of real high performance."

WOW! Same latają :)

Jak widzę te wszystkie parametry, to mi się żal robi jakie moje skrzydełko jest beznadziejne, że nie ma opadania 1.0m/s tylko jakaś nędza 1.3 - jak ja mam tym wogóle latać teraz? ;) Muszę zajrzeć do mojej instrukcji, to mi się polepszy.

A co do latania w kokonie, widzę pewien pozytywny aspekt, o którym dotąd nikt nie wspomniał: odkąd zacząłem, to wiem że to ja daję ciała, a nie wina słabej doskonałości skrzydła. Lepiej się nauczyć speedem operować, a nie poprawiać doskonałość o 0.2 uprzężą. No chyba, że w nogi zimno...
Pozdrawiam,
Tomasz B.

Wróć do „PG”