Nazwa uzytkownika a wyswietlana nazwa

Kwestie techniczne i nie tylko...
Awatar użytkownika
Maciej Pigulski
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Nazwa uzytkownika a wyswietlana nazwa

Postautor: Maciej Pigulski » 30 grudnia 2015, 17:21

Czy bylaby mozliwosc rozdzielenia nazwy uzytkownika z nazwa konta? Albo dodac opcje na ustawienie 'wyswietlanej nazwy'?

Bez obrazy ale dla mnie np. dosc nieintuicyjne okazalo sie to ze nazwa uzytkownika to bedzie rowniez wyswietlana nazwa konta uzywanego potem na forum. Zwlaszcza ze jesli chce sie np wpisac imie i nazwisko to nagle nazwa uzytkownika robi sie dwuczlonowa, dosc awangardowe podejscie co do polityki tworzenia nazw uzytkownikow ;-) Byc moze wygralo tutaj przyzwyczajenie jako druga natura czlowieka ale skoro ja sie zgubilem to byc moze ktos inny tez sie zgubi...

Maciej

Awatar użytkownika
Maciej Pigulski

Re: Nazwa uzytkownika a wyswietlana nazwa

Postautor: Maciej Pigulski » 30 grudnia 2015, 17:58

Nie można oczywiście pominąć kwestii bezpieczeństwa, wiem bez specjalnego starania się, że Uriuk ma login Uriuk (bo login to wyświetlana nazwa), teraz "wystarczy" zgadnąć hasło i można trolować ;-)

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: uriuk » 30 grudnia 2015, 18:01

Odblokowalem mozliwosc zmiany nazwy, wiec mozesz sobie ustawic nowa juz po zarejestrowaniu.

u

Awatar użytkownika
Marcus Biesioroff

Postautor: Marcus Biesioroff » 30 grudnia 2015, 18:11

Maciej Pigulski pisze:Czy bylaby mozliwosc rozdzielenia nazwy uzytkownika z nazwa konta?

Obawiam się, że bez interwencji informatyka to nierobialne w tym sofcie, toteż polecam wszystkim użytkownikom (jak zwykle, nie tylko na forum) generowanie długich niezgadywalnych haseł i trzymanie ich w jakichś tam swoich password managerach.
Lubię patrzeć na niebo, bo wiem, że go nie wyasfaltują

Wróć do „Sprawy Forum”