Bardziej doświadczonych poproszę o przypomnienie zasad rozmowy na radiu. Przy wywoływaniu w jakiej kolejności podać komunikat? Dominika do Piotra czy Piotr do Dominiki?
Pamiętam, co mnie uczono na kursie, ale może zasady się zmieniły lub- co po ostatnich bytnościach tu i ówdzie i wspólnej częstotliwości dla wielu obcych Polakow tak się zastanowiłam, czy są jeszcze jakiekolwiek zasady....czy tylko samowolka:)
Dzięki:)
Jak rozmawiamy na radiu?
- Marcus Biesioroff
- Latam: Tylko Swobodnie
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
Re: Jak rozmawiamy na radiu?
Zasada oficjalna (np KS <-> wyciągarka) jest TY do MNIE, czyli "wyciągarka do startu" jeśli woła KS albo "start do wyciągarki" jeśli woła wyciągarka. Tak samo w powietrzu.
Jeśli chcesz sobie to utrwalić możesz sobie dopowiedzieć "Piotrek do Dominiki (niech się zgłosi...)"
p.s. O co jest zakład?
Jeśli chcesz sobie to utrwalić możesz sobie dopowiedzieć "Piotrek do Dominiki (niech się zgłosi...)"
p.s. O co jest zakład?
Lubię patrzeć na niebo, bo wiem, że go nie wyasfaltują
-
- Doświadczenie: Uczeń
Paru znajomych bardzo latających upiera się, że jest odwrotna kolejność.. Wzywasz kogo wzywasz a potem przyznajesz się kim jesteś. Z tym się spotkałam tak często, jak i z odwrotną formą, stąd pytanie.
Mnie uczyli najpierw powiedz kogo szukasz.Formaliści to byli?;)
a wiesz - to niegłupie, założę się i w końcu coś wygram ( totolotek jakoś nie współpracuje, choć mu daję regularnie szansę;)))
Mnie uczyli najpierw powiedz kogo szukasz.Formaliści to byli?;)
a wiesz - to niegłupie, założę się i w końcu coś wygram ( totolotek jakoś nie współpracuje, choć mu daję regularnie szansę;)))
- Marcus Biesioroff
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
Dominika pisze:Paru znajomych bardzo latających upiera się, że jest odwrotna kolejność.. Wzywasz kogo wzywasz a potem przyznajesz się kim jesteś.
No cóż skoro tak im wygodniej i się tak umówili i trzymają się tego konsekwentnie to niech im tak będzie, zwłaszcza jeśli gadają na innej częstotliwości niż wszyscy, oficjalnie jest jak wyżej, zresztą przecież o tym wiesz
Lubię patrzeć na niebo, bo wiem, że go nie wyasfaltują
Dominika pisze:Paru znajomych bardzo latających upiera się, że jest odwrotna kolejność.. Wzywasz kogo wzywasz a potem przyznajesz się kim jesteś. ....
Tak jest w Duzym lotnictwie. Chodzi o to aby od razu zwrocic uwaga tego ktory ma sluchac a nie zawracac uwagi wszystkim innym swoim "przedstawianiem" sie.
Marek
- starry
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
- Kontakt:
Z przykrością stwierdzam, że mnie nikt nie uczył na kursie jak się przez radio gada. Pewnie dlatego odzywam się bardzo rzadko, ale słuchając innych nie jest sztuką wpaść na to jak być powinno, a jak nie
- Lucjan Piekutowski
- Latam: Nie latam
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Jak rozmawiamy na radiu ? Jak najmniej
Wróć do „Szkolenie i technika latania”