Ucze sie latac sztywnoplatami (samoloty, szybowce). Znaczy sie licencje mam juz dawno w kieszeni i nalot taki, ze od biedy moglbym sie zglosic na kurs instruktorski (bo zanizyli minima). Zaraz sie odezwie moj byly instruktor i mnie smiechem zabije. I bedzie mial racje.
Bo sama licencja pilota nie czyni. To dopiero poczatek nauki.
Kiedys musialem polatac kilka godzin z pilotem z Zelaznych (to taki acro team jakby ktos nie wiedzial). Skoro juz mialem z nim latac, to poprosilem, zeby mnie czegos nauczyl. Zgodzil sie i zaproponowal najtrudniejsza figure akrobacji, mianowicie... lot po prostej. Kazal mi leciec z Poznania do Gorzowa tak, zeby nie zejsc z kursu wiecej niz 10 m. Z poczatku myslalem, ze sobie jaja robi. Pozniej, ze to niewykonalne.
Okazalo sie, ze gosc wie co robi. Po pierwsze to wykonalne, a po drugie to byla naprawde potrzebna lekcja.
Zeby robic jakies hakenkrojce najpierw trzeba sie nauczyc latac prosto. To znaczy zeby np skrzydlo nie tanczylo nad glowa, zeby zakret byl zakretem a nie jakims piruetem poloczonym z podwojny axlem.. Ma byc wprowadzenia, stale pochylenie i i prawidlowe wyjscie. Oczywiscie z utrzymaniem stalej predkosci.
Jesli cwiczymy spirale, to ma byc spirala. W pelni kotrolowana i z wyjsciem w trzech zwitkach bez "podwieszenia" Osobiscie uwazam, ze spirala opanowana jest wtedy , gdy potrafimy wyjsc z niej 10x pod rzad na zadany kierunek (np w slonce). No ale do takiego wyjscia musimy miec opanowane wczesniejsze elementy lotu, np trzymanie skrzydla za morde tak, zeby sie nie kiwalo.
namiastki acro
- uriuk
- Site Admin
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Re: namiastki acro
Zeby nie bylo, ze sie chwale bez pokrycia. To moj lot tego tygodnia z Wloclawka do Opola. Zanim zaczniemy robic tumblingi, to wypadaloby, zeby w banalnym locie po prostej skrzydlo sie nie kiwalo.
[attachment=0]track.jpg[/attachment
[attachment=0]track.jpg[/attachment
- Załączniki
-
- track.jpg (951.24 KiB) Przejrzano 5563 razy
- prokopcio
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
też mi filozofia, leciałem koło Ciebie tyle, że do Grodkowa
- Załączniki
-
- UriukTrackEditedByPaint.jpg (147.1 KiB) Przejrzano 5560 razy
Łukasz Prokop
- prokopcio
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
aj tam co za różnica igc czy jpg...
Piękny locik.
Piękny locik.
Ostatnio zmieniony 19 września 2016, 09:39 przez prokopcio, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz Prokop
- calhal
- Latam: Tylko Swobodnie
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
Ej no ale nie zaśmiecajmy wątku, to jest totalny off-topic ;P
Wróć do „Wejście dla początkujących”