Jak kupić uprząż?
-
- Latam: Tylko Swobodnie
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Jak kupić uprząż?
Myślę nad zakupem nowej uprzęży. Niestety nie jestem zakochany, a wybór jest spory. Marzy mi się stacjonarny sklep w którym można obejrzeć , pomacać i przymierzyć rożne modele.
Z tego co szukałem to znalazłem jedno centrum paralotniowe daleko od domu i nawet nie mam pewności co maja tam dostępne na sklepie.
Jako słabą alternatywę dla przejechania setek kilometrów do rzeczonego sklepu (sprawdzając wcześniej ze jest po co jechać ) wymyśliłem polowanie na jakieś promocje , przeceny, okazje na giełdzie tak by ryzyko nietrafionego zakupu w ciemno kompensować niższą ceną. Nie daje to oczywiście żadnego rozeznania w sprzęcie ale mocno ogranicza wybór.
Jak wy do tego podchodziliście /podchodzicie ?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Z tego co szukałem to znalazłem jedno centrum paralotniowe daleko od domu i nawet nie mam pewności co maja tam dostępne na sklepie.
Jako słabą alternatywę dla przejechania setek kilometrów do rzeczonego sklepu (sprawdzając wcześniej ze jest po co jechać ) wymyśliłem polowanie na jakieś promocje , przeceny, okazje na giełdzie tak by ryzyko nietrafionego zakupu w ciemno kompensować niższą ceną. Nie daje to oczywiście żadnego rozeznania w sprzęcie ale mocno ogranicza wybór.
-
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
Re: Jak kupić uprząż?
ja obie uprzeze wybralem na podstawie obrazkow z internetow, przymierzylem przed zakupem u sprzedawcy i nie narzekam.
pzdr,
/Szymon
/Szymon
- Lucjan Piekutowski
- Latam: Nie latam
JakubM pisze:Myślę nad zakupem nowej uprzęży. Niestety nie jestem zakochany, a wybór jest spory. Marzy mi się stacjonarny sklep w którym można obejrzeć , pomacać i przymierzyć rożne modele.
Skąd jesteś ? Poszukaj obok siebie w okolicy pilotów i zobacz co mają, dogadaj się żeby dali Ci powisieć w swoich uprzężach. Może ktoś obok handluje sprzętem, jakiś dealer? Zapytaj go, może też ma coś do testów, może pożyczy? Jakiej uprzęży szukasz? Są takie które są bardziej popularne i wg większości wygodne jak i mniej i najczęściej piloci wiedzą które to.
Jeszce jedno. Ostatnio zmieniałem uprząż co prawda ze starej na trochę nowszą. Ale było to na zasadzie: Odkupie od Ciebie ale najpierw daj posiedzieć no i tak sprawdziłem kilka sztuk i wybrałem jedną, kumpel bez problemu dał przetestować i odsprzedał.
-
Jak kupić uprząż?
Lucjan Piekutowski pisze:Skąd jesteś ? Poszukaj obok siebie w okolicy pilotów i zobacz co mają, dogadaj się żeby dali Ci powisieć w swoich uprzężach. Może ktoś obok handluje sprzętem, jakiś dealer? Zapytaj go, może też ma coś do testów, może pożyczy? Jakiej uprzęży szukasz? Są takie które są bardziej popularne i wg większości wygodne jak i mniej i najczęściej piloci wiedzą które to.
Latam na Podkarpaciu. Trudno u znajomych trafić sprzęt który jest jeszcze dostępny w sprzedaży, w moim rozmiarze i bez kokonu

Mieszkam w Warszawie ale tutejszego środowiska nie znam zupełnie.
Szukam uprzęży do latania rekreacyjnego, bez kokonu, dość lekkiej (3-5kg, choć raczej nie light) coś w stylu dudkowych disco, funky, jazz.
Nie wiem czy ma być z podnóżkiem czy bez.
Kontener na zapas z tylu lub Ew boku.
Nie mam nic przeciw airbagom ani piankom (choć te pierwsze mnie kuszą).
Nie jestem przekonany do zintegrowanego plecaka - wole go mieć oddzielnie.
- Michał Adamczuk
Kolego, odezwij się do Marka z Cloudbase. Ma szeroką ofertę uprzezy i zawsze coś do przymierzenia.
Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka
-
Lucjan Piekutowski pisze:Jeszce jedno. Ostatnio zmieniałem uprząż co prawda ze starej na trochę nowszą. Ale było to na zasadzie: Odkupie od Ciebie ale najpierw daj posiedzieć no i tak sprawdziłem kilka sztuk i wybrałem jedną, kumpel bez problemu dał przetestować i odsprzedał.
Trzymam się podobnej strategii (choć jestem gotów kupić coś w ciemno) póki nie znajdę lepszej

-
Michał Adamczuk pisze:Kolego, odezwij się do Marka z Cloudbase. Ma szeroką ofertę uprzezy i zawsze coś do przymierzenia
Dzięki za wiadomość. Spróbuje tędy

- Zbyszek Gotkiewicz
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
- Lucjan Piekutowski
Zbyszek Gotkiewicz pisze:Też proponuję kontakt z Markiem. A podnóżek obowiązkowo
Wcale nie !

- Zbyszek Gotkiewicz
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Do startu przekładamy podnóżek na jedną nogę i po starcie drugą nogą zapieramy się od góry. Trwa to pół sekundy. Za to regulacja uprzęży gdy ją kupimy powinna trwać jakieś dwie godziny. Jakby ktoś potrzebował sobie wyregulować uprząż, to zapraszam na weekend do Pińczowa.
Zbyszek Gotkiewicz
-
Michał Adamczuk pisze:Kolego, odezwij się do Marka z Cloudbase. Ma szeroką ofertę uprzezy i zawsze coś do przymierzenia.
Niestety, do przymierzenia aktualnie jest tylko Velvet 2, a sam Marek raczej poleca Haska (którego aktualnie nie ma). Szukam więc dalej.
Przy okazji zaczynam robić swoje zestawienie interesujących mnie uprzęży. Na razie skromne, ale liczę że z Waszą pomocą będzie się rozwijać.
Oto moje aktualne typy:
WV Haska
++ airbag
+ waga (4.15kg)
- wysokość podwieszenia (45 cm gdzie wg producenta skrzydła powinna wynosić 40cm - dajcie znać jeśli Waszym zdaniem to bez znaczenia)
? nieznana pojemność kieszeni bagażowej (może ktoś się podzielić swoimi spostrzeżeniami?)
Dudek Funky/Disco
++ waga (poniżej 3.5kg)
+ niskie podwieszenie (42cm)
+ rodzimy producent
- protektor 15cm
? nie wiem czy podnóżek będzie mi pasował czy nie
Legenda moich subiektywnych odczuć: "++" duży zaleta, "+" zaleta, "-" wada, "--" duża wad, "?" brak informacji.
Ostatnio zmieniony 22 września 2016, 14:13 przez JakubM, łącznie zmieniany 1 raz.
- wlaskow
Witam!
Jestem posiadaczem WV Haska (roz. L, T-Lock) od 2015 roku. Była to moja 1 uprząż, na której wylatałem 40 h. Nie latałem w żadnej innej (oprócz szkolnych) więc nie mogę się wypowiedzieć na ile podwieszenie wynoszące 45 cm jest bardziej komfortowe od krótszych podwieszeń (w teorii - im mniejsza wielkość tym bardziej sportowe siodło). Kieszeń na zapas bez problemu zmieściła dudkowego glob'a 120.
Jestem posiadaczem WV Haska (roz. L, T-Lock) od 2015 roku. Była to moja 1 uprząż, na której wylatałem 40 h. Nie latałem w żadnej innej (oprócz szkolnych) więc nie mogę się wypowiedzieć na ile podwieszenie wynoszące 45 cm jest bardziej komfortowe od krótszych podwieszeń (w teorii - im mniejsza wielkość tym bardziej sportowe siodło). Kieszeń na zapas bez problemu zmieściła dudkowego glob'a 120.
-
wlaskow pisze:Kieszeń na zapas bez problemu zmieściła dudkowego glob'a 120.
Wyżej chodziło mi o kieszeń bagażową - czy możesz napisać o niej dwa słowa?
Czy przy zakupie rozważałeś inne uprzęże? Jakie? Dlaczego wybrałeś Haska?
- Lucjan Piekutowski
JakubM pisze:wlaskow pisze:Kieszeń na zapas bez problemu zmieściła dudkowego glob'a 120.
Woody Valley ma dość mądrze skonstruowane uprzęże (miałem velveta) nie wiem czy wiesz, ale uprzęże WV są produkowane w Polsce.
Nie pomogę za bardzo. Dudek jest chwalony za wygodę, ale WV również, wydaje mi się że WV są trochę bardziej "pancerne" subiektwnie.
-
Lucjan Piekutowski pisze:nie wiem czy wiesz, ale uprzęże WV są produkowane w Polsce.
Coś słyszałem. Słyszałem nawet, że te same uprzęże, ale z różnymi metkami trafiają to różnych firm (VW, Icaro) - takie nasza lokalna chińska fabryka

- wlaskow
JakubM pisze:wlaskow pisze:Kieszeń na zapas bez problemu zmieściła dudkowego glob'a 120.
Ponieważ:
1. niska waga, uzyskana dzięki nowej koncepcji airbag'a z wykorzystaniem sprężyny stalowej nadającej kształt
2. airbag - znalazłem w Internecie test 3 uprzęży z nowymi rozwiązaniami ochrony i w tym teście WV wypadł najlepiej
test DVH 50 kg (165cm wysokości) = 24,7G
3. cena - akceptowalna
4. cena / jakość / wygląd
Kieszeń bagażowa wystarczająca aby zmieścić: plecak dudek duralight 130l; kurtkę puch; 2 x butelka 0,7l, lina 30m.
Kieszeń na zapas podałem jako informacje dodatkową, ponieważ nikt tego przed zakupem nie sprawdza - a powinien.
- filok
wlaskow a gdzie kupowałeś tą Haska ?
ewentualnie skąd jesteś
tez myślę o tej uprzęży ale nie mam gdzie przymierzyć L a jestem ze śląska
ewentualnie skąd jesteś
Piotrek Szymański
- wlaskow
filok pisze:wlaskow a gdzie kupowałeś tą Haska ?
ewentualnie skąd jesteś
WV Haska bez problemu znajdziesz w paru polskich sklepach.
Odległość spora - małopolska, miejscowość Ropa u podnóża góry Chełm gdzie latamy gdy wieje 320-10
-
Odwiedziłem w piątek centrum paralotniowe (chyba jedyne miejsce w Polsce gdzie można przymierzyć sprzęt) mając nadzieję, że po takiej wizycie będę miał lepsze rozeznanie w wyborze uprzęży. Przemiły właściciel sklepu poświęcił mi sporo uwagi prezentując różne modele. Niestety moja ignorancja w tym temacie nie pozwalała doszukać się różnic pomiędzy najtańszymi i najdroższymi modelami - wszystkie wyglądają podobnie, siedzi się podobnie itp. Jakości i trwałości też nie podejmuję się porównywać. Znów usłyszałem, że Woody Valley to uprzęże ładne ale nietrwałe.
Ze sklepu nie wyszedłem zbyt mądrzejszy, poza wiedzą, że w hamaku jest mi bardzo niewygodnie (co potwierdziło chęć zostania przy desce).
Z prezentowanych uprzęży moją uwagę zwróciła Paratech A5. Na tle innych uprzęży za 3000+ robiła wrażenie przemyślanej i dopieszczonej: zabezpieczenie protektora od zewnątrz, podwójne bloczki speeda, wygodne kieszonki, możliwość regulacji w locie (czy ktoś z tego korzysta? czy zgodnie z radą Zbyszka należy wszystko trwale zaszyć?). W dodatku córka oświadczyła, że jest najładniejsza
Urzekło mnie mocowanie zapasu: z tyłu głowy pilota z uchwytem na ramieniu - doskonale i zawsze widoczne, łatwo dostępne oboma rękami, z krótką tasiemką umożliwiającą wyrzut jednym ruchem. Słowem zalety frontkontenera bez jego upierdliwości + lepsza ochrona zapasu. Zastanawia mnie jedynie czy nie występuje tu ryzyko okręcenia taśm zapasu wokół głowy (np. przy rzucie prawą ręką uchwytu umieszczonego na lewym ramieniu).
Nie ma natomiast poszukiwanego przeze mnie airbaga i waga wychodzi ponad 5kg. W dodatku firma Paratech już nie istnieje co chyba jest uwzględnione w cenie: 1640zł.
Czy ma ktoś doświadczenia z tą uprzężą? Z takim mocowaniem zapasu?
Nie ukrywam, że zakup nowej uprzęży w cenie dobrej uprzęży używanej jest dość kuszący.
Ze sklepu nie wyszedłem zbyt mądrzejszy, poza wiedzą, że w hamaku jest mi bardzo niewygodnie (co potwierdziło chęć zostania przy desce).
Z prezentowanych uprzęży moją uwagę zwróciła Paratech A5. Na tle innych uprzęży za 3000+ robiła wrażenie przemyślanej i dopieszczonej: zabezpieczenie protektora od zewnątrz, podwójne bloczki speeda, wygodne kieszonki, możliwość regulacji w locie (czy ktoś z tego korzysta? czy zgodnie z radą Zbyszka należy wszystko trwale zaszyć?). W dodatku córka oświadczyła, że jest najładniejsza

Urzekło mnie mocowanie zapasu: z tyłu głowy pilota z uchwytem na ramieniu - doskonale i zawsze widoczne, łatwo dostępne oboma rękami, z krótką tasiemką umożliwiającą wyrzut jednym ruchem. Słowem zalety frontkontenera bez jego upierdliwości + lepsza ochrona zapasu. Zastanawia mnie jedynie czy nie występuje tu ryzyko okręcenia taśm zapasu wokół głowy (np. przy rzucie prawą ręką uchwytu umieszczonego na lewym ramieniu).
Nie ma natomiast poszukiwanego przeze mnie airbaga i waga wychodzi ponad 5kg. W dodatku firma Paratech już nie istnieje co chyba jest uwzględnione w cenie: 1640zł.
Czy ma ktoś doświadczenia z tą uprzężą? Z takim mocowaniem zapasu?
Nie ukrywam, że zakup nowej uprzęży w cenie dobrej uprzęży używanej jest dość kuszący.