Dodatek na plusy i minusy pod postami

Kwestie techniczne i nie tylko...
Bogdan
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Re: Dodatek na plusy i minusy pod postami

Postautor: Bogdan » 06 stycznia 2016, 02:30

surmat pisze:
SP8EBC pisze:teraz powinno być ok. daj znać, czy ruszyło...

Mateusz,
paluchy biją w ocenę Autora a nie konkretnego wpisu - dasz radę to zmienić ? W tej sytuacji łapki będą działały tak jak Bogdan napisał, na zasadzie: lubiany/nielubiany.

Ideałem byłoby wyliczenie "karmy" Autora na podstawie postów, które napisał i jakie zebrał pod nimi oceny. Wydaje mi się, że to w sumie tak działa, ale widzę problem w swobodnym klikaniu +/- przez osoby nie udzielające się w temacie.

Zaraz to przetestuję w jednym z wątków gdzie nie pisnąłem słowa. Kto dostanie - bez urazy proszę.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 06 stycznia 2016, 10:15

Bogdan pisze:Jeden warunek: oceniać będzie można tylko posty, na które się odpowiedziało.

Uważam ze to dobra propozycja. Wtedy odpowiedz byłaby także uzasadnieniem oceny.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
sto

Postautor: sto » 06 stycznia 2016, 18:59

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Wtedy odpowiedz byłaby także uzasadnieniem oceny.

Przeciw.
No bez przesady - to tylko plusy i minusy, które wyrażają aprobatę bądź nie dla posta. Wymuszanie uzasadnienia zalatuje urzędnictwem.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 06 stycznia 2016, 19:31

Znając temperament niektórych dyskutantów może dojść do tego że wątki będą przeglądane wyłącznie po to aby dać minus temu kogo się nie lubi. Natomiast napisanie choćby trzech słów "nie zgadzam się" pozwoli na bardziej merytoryczną, a nie emocjonalną ocenę.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Latam: Swobodnie i z Napędem
Kontakt:

Postautor: uriuk » 06 stycznia 2016, 19:36

Mozna tez uzywac systemu plusow do przeglosowywania roznych rzeczy. Np regulaminu czy wobory Rady Starszych

JJR
Doświadczenie: Przelotowiec

Postautor: JJR » 06 stycznia 2016, 20:01

surmat pisze:paluchy biją w ocenę Autora a nie konkretnego wpisu - dasz radę to zmienić ? W tej sytuacji łapki będą działały tak jak Bogdan napisał, na zasadzie: lubiany/nielubiany.

Mamy przecież wzór w postaci paraglidingforum i tam to jest fajnie rozwiązane - widać ocenę zarówno dla autora, jak i osobno dla każdego postu. Dzięki temu widać gdzie minusy są zasłużone konkretnie, ale też można ocenić autora jako np.kontrowersyjnego.
Niemniej nie ma z tym pośpiechu, na początek łatwo przesadzić z wodotryskami. Może warto teraz dać sobie spokój przez jakiś czas z poprawkami, niech forum okrzepnie i nabierze treści, a za dwa miesiące zrobi się przegląd funkcjonowania? Nie ma sensu zajechać admina od razu na wejściu :)

Zbig
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: Zbig » 06 stycznia 2016, 20:12

Ideałem byłoby wyliczenie "karmy" Autora na podstawie postów, które napisał i jakie zebrał pod nimi oceny.

Nie przesadzałbym. Czy utworzenie Forum miało na celu kreowanie jakiegoś rankingu autorów ("guru", wokół których za jakiś czas znów mogą zacząć powstawać konflikty), czy możliwość spokojnej wymiany informacji, pomysłów...?
Pozdrawiam

SP8EBC
Latam: Nie latam
Doświadczenie: Były Pilot
Kontakt:

Postautor: SP8EBC » 06 stycznia 2016, 21:36

Plusy i minusy mają przede wszystkim jako metoda na szybkie sprzątanie spamu na wypadek zaglądnięcia tutaj Trolli. Po prostu jeżeli ktoś zacznie robić jakiś chlew a inni będą tam dawali minusy to dla moderatorów będzie od razu wiadomym gdzie tego szukać.

Poza tym ogranicza nas nieco sam silnik. phpBB w wersji 3.1 jest jeszcze nowością i autorzy dodatków dopiero portują swój kod na nową platformę. Dodatek, który jest teraz to jedyne co narazie jest dostępne. Da się włączyć ocenianie użytkowników ale to jest osobny system dostępny, przez wejście w cudzy profil i wyartykułowanie tam swojego zdania. Nie ma on powiązania z postami.
Mateusz Lubecki
tel: +48 660 43 44 46

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 08 stycznia 2016, 00:14

Wlaczylem cwiczebnie komentarze do ocen. W sumie bylbym za tym, zeby minusy mialy obowiazkowo komentarz (chocby po to, zeby minusowany wiedzial o co chodzi), ale nie znalazlem opcji ze obowiazkowo to tylko dla minusow.

u

Awatar użytkownika
sto

Postautor: sto » 11 stycznia 2016, 01:13

Tak na oko, to chyba przestaliśmy używać plusów/minusów od czasu wymogu komentarza.
Ja bym ten wymóg wyłączył.

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 11 stycznia 2016, 01:30

Zrobione

Awatar użytkownika
Cezar100
Latam: Tylko z Napędem

Postautor: Cezar100 » 07 lutego 2016, 09:42

O kant dupy rozbić te plusy i minusy ( za przeproszeniem ;) ). Proponuje to całkowicie wyłączyć i dać se spokój z jakimis ocenami. Wcale nie obiektywna sprawa i tyle.
Pozdrawiam, Cezar100

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 07 lutego 2016, 10:43

Trzeba je zacząć wykorzystywać. Podoba to dajemy plus. A jak napiszę coś w stylu grupy to dostaje minusa. Wtedy autor takiego posta ma szansę zobaczyć jak jest odbierana jego wypowiedź:)
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
Cezar100
Latam: Tylko z Napędem

Postautor: Cezar100 » 07 lutego 2016, 11:11

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Trzeba je zacząć wykorzystywać. Podoba to dajemy plus. A jak napiszę coś w stylu grupy to dostaje minusa. Wtedy autor takiego posta ma szansę zobaczyć jak jest odbierana jego wypowiedź:)

Rozumiem Zbyszku, ale też nie pozbawiajmy się mozliwości delikatnego , nie uszczypliwego żartowania lub tez uzywania przenośni pod groźba otrzymania "minusa" . Troszkę luzu sie przyda chyba wszystkim ;)
Pozdrawiam, Cezar100

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 07 lutego 2016, 11:23

To zależy jak ustalimy wagę minusa. Czy to jest zmarszczenie brwi, czy wyrok śmierci. Dla mnie najlepiej by było gdyby minus był uwagą, że wypowiedź jest po prostu niepotrzebna w dyskusji. Jeśłi wszyscy będą się dobrze bawić i w jakimś wątku przerzucając się złośliwościami, to w takiej sytuacji trudno źle oceniać złośliwe wypowiedzi, ale wtrącanie złośliwości jedynie po to, żeby zdeklasować rozmówcę powinno być tępione. Czyli mamy wybór. Albo odpowiedzieć złośliwością, albo pokazać, że nie bawimy się w danym przypadku w taki sposób rozmowy. Podobnie z postami, które nic nie wnoszą. Jakieś dziękuję, albo zgadzam się najlepiej jeszcze z długim cytatem. To już lepiej dać autorowi plus i nie budować wątku z miałkich stwierdzeń. Skoro jest narzędzie, dzięki któremu dyskusja może być lepsza to czemu z tego nie korzystać?
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 08 lutego 2016, 13:54

Pozwolilem sobie na mala prowokacje w watku o zapasach i czekalem na reakcje. Dostalem minusa (jednego), czyli dziala. Jest to sposob wyrazenia dezaprobaty dla sposobu dyskutowania. Piszac tego posta spodziewalem sie kilku minusow. Dostalem jedngo. Dobre i to ;).
CIesze sie, ze forumowicze sami dbaja o poziom dyskusji. Czasem nawet chcialoby sie poczytac ciut ostrzejsza polemike, ale rozumiem, ze przyklad precla dziala paralizujaco.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 08 lutego 2016, 14:22

Też Ci chciałem dać minusa :p
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 08 lutego 2016, 14:32

I co, nie miales smialosci?
A to prowokacja byla z mojej strony ;P

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 08 lutego 2016, 14:39

uriuk pisze:I co, nie miales smialosci?
A to prowokacja byla z mojej strony ;P

Uważaj bo wywód jest piętrowy: Ponieważ mi to śmierdziało prowokacją to pomyślałem sobie że jak wezmę w tym udział to ty myśląc że ja nie zauważyłem prowokacji dałem się sprowokować. Czyli jednym słowem nie chciałem cie wprowadzić w błąd :)
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
tom.beluzi

Postautor: tom.beluzi » 29 lutego 2016, 11:17

Cezar100 pisze:
Zbyszek Gotkiewicz pisze:Trzeba je zacząć wykorzystywać. Podoba to dajemy plus. A jak napiszę coś w stylu grupy to dostaje minusa. Wtedy autor takiego posta ma szansę zobaczyć jak jest odbierana jego wypowiedź:)

Rozumiem Zbyszku, ale też nie pozbawiajmy się mozliwości delikatnego , nie uszczypliwego żartowania lub tez uzywania przenośni pod groźba otrzymania "minusa" . Troszkę luzu sie przyda chyba wszystkim ;)

Dostałem minusy za żart w wątku. Minusant oczywiście nic nie uzasadnił, więc nie wiem czy jest po prostu burakiem bez poczucia humoru czy faktycznie jakieś takie faux pas popełniłem, że żal.

Czyli konieczność skomentowania minusa by się jednak przydała, bo teraz aż mnie świerzbią palce by minusować w ramach rewanżu:)
Pozdrawiam,
Tomasz B.

Wróć do „Sprawy Forum”