Ile dziewczyn lata ?

Dyskusja na tematy nie pasujące w żaden sposób do pozostałych kategorii na forum. Dyskusje niezwiązane z glajtami, a nawet nielotnicze proszę umieszczać w "Szwarc, mydło i powidło"
Awatar użytkownika
Chrzaszczu
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Kontakt:

Re: Ile dziewczyn lata ?

Postautor: Chrzaszczu » 19 stycznia 2016, 20:46

Dominika pisze:W Polsce widać też...Myślę, że całkiem sporo.
Może po prostu uczymy się wolniej, nie mamy parcia na wyczyn tylko na niewątpliwą frajdę która daje latanie...
Przynajmniej część tych babek , które latają i znam

Całkiem sporo w ostatnich latach latających dziewczyn się u nas pojawiło, ale porównywać jeszcze się nie możemy. Zresztą byłaś we Francji i wiesz jak to wygląda. Dane francuskie nie mają nic wspólnego z naszymi. Styl życia w Polsce się zmienia więc to kwestia tylko kilku lat.
Paweł Chrząszcz

Dominika
Doświadczenie: Uczeń

Postautor: Dominika » 19 stycznia 2016, 20:59

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Zawsze pytam się dziewczyn latających po co to robią. W większości przypadków nie potrafią odpowiedzieć, podobnie jak faceci. Dopiero dłuższa obserwacja pozwala dać jakąś odpowiedź. I w przypadku kobiet ja bym wyróżnił trzy główne powody. Pierwszy to taki, że naprawdę mają taką potrzebę aby latać i zawsze o tym marzyły. Powód drugi, to aby być w towarzystwie pilotów bo to ich target. Powód trzeci to aby być bliżej swojego faceta i zrozumieć trochę co on takiego w tym widzi, że schodzę na drugi plan. Jest jeszcze czwarta kategoria kobiet uczących się latać, które nagle zorientowały się, że trzeba coś zrobić ze swoim życiem. Oczywiście nie wykluczam mieszania tych wszystkich powodów :)

??? , zatkało mnie, że niby jak?:)
A nie trafiła Ci się taka, której się to latanie po prostu podoba? :)
Bo się w nim zakochała?

Takich też jest sporo, rozejrzyj się...:)

Michał T
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: Michał T » 19 stycznia 2016, 21:18

Przecież wymienił je na pierwszym miejscu :-/

Dominika

Postautor: Dominika » 19 stycznia 2016, 21:24

Ok, zasugerowałam się rozwinięciem tematu. Mam na myśli te, które nigdy o tym nie marzyły i zakochały się z zaskoczenia;)

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 19 stycznia 2016, 21:40

Sporo dziewczyn spróbowało przypadkiem, bo na przykład dostały lot w prezencie, a potem chciały kontynuować, bo im się spodobało. Tym niemniej musze powiedzieć, że wszystkie latające są troszkę inne niż większość kobiet. Muszą mieć w sobie coś męskiego, ale to raczej nie są wąsy a męski charakter. Same wybierają sobie facetów, a sa nawet takie które lubią rywalizację :) Zostają wtedy mistrzyniami świata, choć normalnej kobiecie taki tytuł to chyba po to aby poczuć się wielbiona przez szersze grono a nie dla smaku zwycięstwa.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
huzar

Postautor: huzar » 20 stycznia 2016, 00:51

ciekawe... temat latania kobietek podjął facet i w rzeczy samej pociągnęli go dalej też faceci... wyjątkiem okazała się Dominika :)
w Borsku bywają sytuacje, gdy facet jest rodzynkiem w kolejce do liny, bo przed nim i za nim dwie-trzy kobietki czekają, oczywiście otaczając go wianuszkiem ze swoimi sprzętami ;) Taki facet pewnie czuje się zadowolony, nawet czekając na linę :)

Na klifach też często damskiego towarzystwa uświadczyć można.

Nie wiem czy to specyfika pomorza, czy wszędzie tak licznie, ale mam wrażenie że u nas z latających jakieś 20% to MY :D

A kącika osobnego nie ma co zakładać... myślę, że - w odniesieniu do Zbyszka słów - nie znajdziecie tam posprzątanych pokoików z ciastem i kwiatami.
Może nie klniemy aż tyle co wy (najczęściej), ale raczej wyłamujemy się charakterologicznie ze stereotypów... tak mi się przynajmniej wydaje... :D

A ciasto? Przyjedź Zbyszku kiedyś znów to pewnie zabiorę na start :D z herbatą w termosie :D

pozdrawiam,
Kasia :)

ps. Nie każda musi mieć "lepszego" faceta pod bokiem żeby się czuć pewniej - niektóre są całkiem samowystarczalne - tak samo jak faceci :)
Jak ci się zdarzy zgłupieć w czasie lotu - leć do nieba. O niebo się jeszcze nikt nie rozbił.

Awatar użytkownika
Lucjan Piekutowski
Latam: Nie latam

Postautor: Lucjan Piekutowski » 20 stycznia 2016, 11:24

huzar pisze:ciekawe... temat latania kobietek podjął facet i w rzeczy samej pociągnęli go dalej też faceci... wyjątkiem okazała się Dominika :)
w Borsku bywają sytuacje, gdy facet jest rodzynkiem w kolejce do liny,
Na klifach też często damskiego towarzystwa uświadczyć można.
Nie wiem czy to specyfika pomorza, czy wszędzie tak licznie, ale mam wrażenie że u nas z latających jakieś 20% to MY :D

Kasia :)

ps. Nie każda musi mieć "lepszego" faceta pod bokiem żeby się czuć pewniej - niektóre są całkiem samowystarczalne - tak samo jak faceci :)

Witamy ! :)

Zbyszek założył temat, i trafił, jest tendencja wzrostowa i jak widać nie tylko ja mam takie obserwacje. Masz rację Kasiu, że Was jest na pomorzu dużo i coraz więcej (może to specyfika Pomorzanek? - odwaga, niezależność i nietuzinkowość?) :). Dajecie też sobie szanowne przedmówczynie duże wsparcie a to powoduje, że przychodzą następne pasjonatki i wcale nie chodzi im o facetów. Poszukiwanie faceta w tym sporcie jest raczej dodatkiem i wisienką na torcie, którym jest latanie, bez utraty paralotniarskiej niezależności. A czy facet ma być od Was "lepszy", "gorszy" to chyba nie o to chodzi, ważne żeby podobnie patrzył na życie i na latanie.

EDIT: Nie zgadzam się z tym, że przychodzą wyłącznie dla facetów, a jeśli, to latają trochę "na siłę". Jest raczej tak, że jak w każdej grupie relacje zawiązują się w obrębie tej grupy, paralotniarska nie jest wyjątkiem.

Awatar użytkownika
Chrzaszczu
Kontakt:

Postautor: Chrzaszczu » 20 stycznia 2016, 19:12

huzar pisze:wrażenie że u nas z latających jakieś 20% to MY :D

Kasiu! :)
Pozłoszcze się trochę z Tobą. Dawno Cię nie widziałem! :/

Dlaczego Karolina K. podpisuje się jako "Karol", Ty z pięknego nazwiska w formie damskiej zrobiłaś "Huzar", całe szczęscie ratuje Was Dominika, przecież mogła nazwać się nickiem "Dominik"... :)

Nie walczcie tak. Chyba każdy facet się cieszy gdy widzi kobietę na startowisku! :)

Niestety W mojej okolicy "kuj-pom team" i "aktywni" jesteśmy w 100% męskimi ekipami, a to tak blisko do Pomorza
Paweł Chrząszcz

Dominika

Postautor: Dominika » 20 stycznia 2016, 21:16

Nie walczymy, bo po co...lubimy , tfuuuu, uwielbiamy latanie:)
Może ambicje są inne, ale co to ma do rzeczy.

Wy też nie walczcie....Chrząszczu, przeprowadźcie się wszyscy na Pomorze ,hihi:)

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 20 stycznia 2016, 21:36

Jak przestaniemy ze sobą walczyć to skąd będziecie wiedzieć kto wam się podoba? Żeby nie było że piszę OT, to próbuje ustalić skąd bierze się rywalizacja w paralotniarstwie.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
Lucjan Piekutowski

Postautor: Lucjan Piekutowski » 20 stycznia 2016, 22:18

Zbyszek Gotkiewicz pisze: próbuje ustalić skąd bierze się rywalizacja w paralotniarstwie.

Z chęci bycia pierwszym. <== to nie offtop :)

Dominika

Postautor: Dominika » 20 stycznia 2016, 22:46

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Jak przestaniemy ze sobą walczyć to skąd będziecie wiedzieć kto wam się podoba?.

Będziemy, będziemy...:)

u nas wynik na XC nie musi być jedynym przelicznikiem:)

JJR
Doświadczenie: Przelotowiec

Postautor: JJR » 21 stycznia 2016, 20:49

Dominika pisze:u nas wynik na XC nie musi być jedynym przelicznikiem :)

A nawet nie powinien, bo faceta jednak wybiera się w trochę szerszych celach niż tylko do latania ;)
Swoją drogą chciałem dać plusa za tę uwagę, ale nie miałem jak. No to daję opisowo.

Awatar użytkownika
huzar

Postautor: huzar » 31 stycznia 2016, 21:40

hej Paweł! :)
wiesz i tak jest lepiej - bo kiedyś jak prowadziłam zespół tańca i zawsze - z braku oryginałów - musiałam robić za faceta, to już nawet mówiła o sobie "zrobiłem, poszedłem, tańczyłem"... :D

a Huzar? przecież i tak większość mówi do mnie Kasia, a Huzarka brzmi jakoś infantylnie i za długo :D

nie to, że winny się tłumaczy :D

na szczęście - o ile jesteś gdzieś "w kominie" to możesz przyjechać do nas i popławić się trochę w damskim towarzystwie przy lataniu, albo... zaklinaj pogodę na wasze klifiki wiślane to ci nawet ciacho przywiozę domowe :D
Jak ci się zdarzy zgłupieć w czasie lotu - leć do nieba. O niebo się jeszcze nikt nie rozbił.

Awatar użytkownika
Marcin Kawula

Postautor: Marcin Kawula » 31 stycznia 2016, 21:58

Źbyszku. Opisałeś wcześniej 4 powody dla których latają dziewczyny. Czy jest jakiś innny powód dla którego latają faceci? Wg mnie nie ma. Wychodzi z tego że nie ma żadnej różnicy między nami jeśli chodzi o piwody dla których latamy.
Pozdrawiam
Marcin

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 31 stycznia 2016, 22:10

Marcin Kawula pisze:Źbyszku. Opisałeś wcześniej 4 powody dla których latają dziewczyny. Czy jest jakiś innny powód dla którego latają faceci? Wg mnie nie ma. Wychodzi z tego że nie ma żadnej różnicy między nami jeśli chodzi o piwody dla których latamy
Marcin

Chłopaków badałem trochę pod innym kątem. I wyszło mi, że piloci cechują się pewnymi przymiotami. Najważniejszy to jest umiłowanie wolności. Poza tym jesteśmy dobrymi kierowcami i kochankami. Jeśli od razu nie wybraliśmy latania jako sposobu na życie, to próbowaliśmy się realizować w górach, żeglując, nurkując lub jeżdżąc motocyklem. No i z reguły pieniądze same do nas przychodzą. Nawet jeśli trochę przesadziłem, to bym nie dementował tej opinii :)
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
Lucjan Piekutowski

Postautor: Lucjan Piekutowski » 31 stycznia 2016, 23:26

Zbyszek Gotkiewicz pisze:
(...)piloci cechują się pewnymi przymiotami. Najważniejszy to jest umiłowanie wolności. Poza tym jesteśmy dobrymi kierowcami i kochankami. (...) w górach, żeglując, nurkując lub jeżdżąc motocyklem. No i z reguły pieniądze same do nas przychodzą.

Dobrze wiedzieć, że tak jest :D

Awatar użytkownika
Lucjan Piekutowski

Postautor: Lucjan Piekutowski » 31 stycznia 2016, 23:28

Ja się pytam: " Pieniądze, daleko jeszcze ?" :)

szybkibzykacz

Postautor: szybkibzykacz » 02 lutego 2016, 03:55

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Rzeczywiście to interesujący pomysł żeby zrobić tu damski kącik i zastrzec ze mogą tam pisać tylko panie. Narzędzia są żeby to wyegzekwować. Dziewczyny mają sporo problemów ze sprzętem.

Nie moge sobie tego wyobrazic, ze dziewczyny tu maja swoj kacik, jedna z nich pisze, ze ma problem ze sprzetem, a ty zbyszek nie zstepujesz z niebios z dobra rada (bo to tylko dla kobiet).
Duzo facetow to bajeranci i jak nie podotykac, to chociaz pobajerowac lubi.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 02 lutego 2016, 09:16

Ja dopuszczam taka możliwość że dziewczyny mogą nie chcieć nachalnej pomocy z mojej strony :) One są jakieś inne.
Zbyszek Gotkiewicz

Wróć do „Ogólne”