Spirala do ziemi

Kwestie związane z bezpieczeństwem latania i zapobieganiem wypadkom. Ze względu na powagę tematu wszelakie trolowanie nie będzie tutaj tolerowane.
Awatar użytkownika
marek mastalerz
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Re: Spirala do ziemi

Postautor: marek mastalerz » 30 grudnia 2016, 22:54

Żeby wyjść ze spirali tuż nad ziemią trzeba paradoksalnie wychodzić bardzo powoli i płynnie. Jeśli przy wyjściu komuś wychodzą hopki to sobie nogi połamie jak zrobi to tuż nad ziemią. Trzeba mieć perfekcyjnie opanowane skrzydło - to oczywiste.
Ogólnie jest to niebezpieczna zabawa, choć nie powiem - ekscytująca ;)

pozdrawiam
marek mastalerz
szkoła paralotniowa cloudbase
http://cloudbase.pl/

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Latam: Swobodnie i z Napędem
Kontakt:

Postautor: uriuk » 30 grudnia 2016, 22:58

Ja uwazam, ze spirale ma opanowana ten pilot, ktory zakonczy spirale dowolna ilosc razy pod rzad wychodzac na zadany kierunek (np w slonce).
Jesli 10-20 razy zrobisz to bez problemu. Oczywiscie wario nie smie zapikac przy tej operacji :)

Awatar użytkownika
prokopcio
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Postautor: prokopcio » 30 grudnia 2016, 23:39

uriuk pisze:Ja uwazam, ze spirale ma opanowana ten pilot, ktory zakonczy spirale dowolna ilosc razy pod rzad wychodzac na zadany kierunek (np w slonce).
Jesli 10-20 razy zrobisz to bez problemu. Oczywiscie wario nie smie zapikac przy tej operacji :)

Mam wrazenie ze to nie wystarczy zeby się nie zabić przy spiral landingu, a o nim tu mowa
Łukasz Prokop

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 31 grudnia 2016, 00:16

Oczywiscie ze nie wystarczy. To swiadczy tylko ze opanowales spirale zwykla i mozesz przejsc do bardziej zlozonych rzeczy. Czasem jest tak, ze gosc wykoal w zyciu kilka spiral, zakonczonych chatycznym wyjsciem w stylu rozpaczliwym i uwaza ze dojrzal do bardziej zaawansowanych rzeczy.
Wg mnie pierwsze 1000 spiral (slownie: jeden tysiac) daje dobra podstawe do trudniejszych rzeczy typu SAT, garoundspiral, helikopter itp . Przynajmniej u mnie tak bylo, ze zaczalem kumac wlasnie w okolicach tysiaca.. Moze sa zdolniejsi i dadza rade po 500. Ale cudow nie ma. Zrobienie 100 spiral to dopiero wstep do nauki.

Wróć do „Bezpieczeństwo i Wypadki”