Dlaczego nie należy szkolić kogo popadnie

Kwestie związane z bezpieczeństwem latania i zapobieganiem wypadkom. Ze względu na powagę tematu wszelakie trolowanie nie będzie tutaj tolerowane.
fotolot
Latam: Tylko z Napędem
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Re: Dlaczego nie należy szkolić kogo popadnie

Postautor: fotolot » 17 maja 2019, 01:04

Uriuk i Ciacholot ,uważają że należy sobie dokonywać "selekcji" predyspozycyjnej wśród uczniów. W tym samym tekście zmieniłem jedynie dwa wyrazy( w tytule) i "specjalną troskę" odwróciłem dla porównania w kierunku "selekcyjnie" sobie dobranej, nadzwyczajnej kasty instruktorsko-egzaminatorskiej czyli tak : "Dlaczego nie POWINIEN szkolić KTO popadnie"

Dlatego, że ludzie mają różne predyspozycje do różnych rzeczy i jedni pewnych umiejętności uczą się szybciej inni w ogóle nie są w stanie ich posiąść. Są wyjątki, którzy wielu zupełnie różnych rzeczy uczą się w mgnieniu oka i tacy którzy niczego nie mogą zrobić dobrze. Nasz sport należy do takich umiejętności, która jeśli nie jest przyswojona na choćby podstawowym poziomie to może zagrażać życiu. To w moim pojęciu jest jedna z głównych przyczyn dla których "nie powinien szkolić kto popadnie" bo są tacy którzy tego podstawowego poziomu nie są w stanie przyswoić i wykonać.

Ciacholot czy teraz tak samo uważasz, że w tego typu skrajnych przypadkach "to może zagrażać życiu" i czy nie sądzisz że dodatkowo na wielokrotnie bardziej masową skalę ?
Proponuję w tym kontekcie dyskusję na temat : "KTO POWINIEN" egzaminować ? Bo próbować wyszkolić można każdego , ewentualnie mu odmówić.

ciacholot
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Były Pilot

Postautor: ciacholot » 17 maja 2019, 06:51

:lol: :lol: :lol:

Wiesiu.
Zmień jeszcze kilka liter i będziemy mieli "Pana Tadeusza".
Mariusz Kilian

xyz

Postautor: xyz » 17 maja 2019, 09:25

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Karmazyn. Ja nie rozumiem dlaczego zakładasz, że wszyscy instruktorzy szkoła na takim samym poziomie. Ja wiem że tak nie jest i mam na to mnóstwo przykładów. A Ty dasz radę dowieść swojej racji? Ja mogę też podać czego uczę, a czy to więcej czy mniej niż inni instruktorzy typ już niech każdy ocenia według swojego doświadczenia. Zresztą był wątek w którym instruktorzy deklarowali co robią. Poszukać ci?

Tu nie chodzi o to co się ma w programie, tylko umiejętność przekazania tego co trzeba tak aby kursant zrozumiał i dobrze zapamiętał. Każdy swoje chwali, jak ktoś zapyta instruktora czy dobrze szkoli to ten odpowie mu że dobrze, ponieważ:
- nie ma jasnego wyznacznika co musiałoby zajść aby szkolenie było złe,
- nawet czuje że przekazywanie wiedzy najlepiej mu nie wychodzi to nie będzie chciał stracić klienta,

Dodatkowo w celu przyciągnięcia klienta może próbować robić innym czarny marketing (nawet jeśli mówi bez kontretów oraz wprost nie chwali się że u niego jest lepiej).

fotolot

Postautor: fotolot » 18 maja 2019, 00:32

ciacholot pisze::lol: :lol: :lol:

Wiesiu.
Zmień jeszcze kilka liter i będziemy mieli "Pana Tadeusza".

Mariuszku to Ty jesteś autorem całego swojego wywodu (ja tylko zmieniłem tytuł).
Czy możesz się odnieść do tak przekierowanych Twoich autorskich zagadnień ? Pytam całkowicie poważnie czy nadal zgadzasz się z nimi w odniesieniu tym razem do nauczycieli ?

ciacholot

Postautor: ciacholot » 18 maja 2019, 09:48

Wiesiu. Rozczaruję Cię, ale musisz szukać w kim innym pływaka literackiego. Lubię wywody nie koniecznie umocowane w rzeczywistości, ale jak dla mnie Ty odpływasz za daleko. Mam nadzieję, że satysfakcjonuje Cię moja odpowiedź i nie potrzebujesz innej ;)
Mariusz Kilian

fotolot

Postautor: fotolot » 18 maja 2019, 11:15

ciacholot pisze: ".. Lubię wywody nie koniecznie umocowane w rzeczywistości,... Mam nadzieję, że satysfakcjonuje Cię moja odpowiedź i nie potrzebujesz innej ;)

Ok. Rozumiem że w swoich fantazyjnych wywodach, lubisz nakazowo segregować jedynie słabszych. Ale wobec niektórych nieporadnych ale ustawionych cwaniaczków, będziesz potulnym barankiem. Już nie mam potrzeby z Tobą dyskutować Mariuszku.

ciacholot

Postautor: ciacholot » 18 maja 2019, 12:34

Wiesiu. Nie dźwignąłeś wyzwania. Szkoda bo liczyłem mocno na pewien dystans, ale się nie udało i dalej jedziesz ze swoją pokrętną logiką. Imaginuję tedy, że potrzebujesz gdzieś być zauważony bo w realu słabo Ci to wychodzi. Cóż bycie potulnym barankiem dumnie noszącym broń na głowie i przewodniczenie stadu widocznie nie jest Twoją domeną, a szkoda bo to sztuka. W takim razie odpowiem Ci jeszcze raz i retorycznie umawiam się z Tobą, że to już ostatni mój wpis w tej rozmowie. Mam nadzieję, że tym razem będziesz w stanie zrozumieć co do Ciebie piszę i dasz mi już spokój bo wyraźnie dzięki Tobie nasza rozmowa schodzi na złą drogę, a po temacie wątku niema już śladu.
Do rzeczy:
Załóżmy że mamy glinę.
Można z niej ulepić piękną Panią o urokliwym spojrzeniu, na której urodę i wdzięk nie sposób nie zareagować poświęceniem czasu na oglądanie w zachwycie.
Teraz wyobraźmy sobie drogę polną, a w jej koleinach kałuże. Na środku garb po którym można by przejechać rowerem. Jedzie facet(tym rowerem) i widzi na tym garbie krowi placek. Myśli sobie : muszę po nim bo w kałuży się wyłożę, ale koło złapie gówno i chlapnie mi po plecach bo błotnika nie mam. „Kurwa ja pierdolę”(Dzień świra).
Z tej gliny z pierwszego zdania można ulepić taki właśnie placek i wywołać emocje w których ludzie przywołują cytat z Dnia świra.
Zagadka dla Ciebie jest taka:
Której rzeźby autorem jesteś manipulując kształtem dostępnej Ci materii w tym wątku?
Odpowiedź taka:
Przekonany jesteś, że pierwszej, ale w rzeczywistości niestety drugiej...
Mariusz Kilian

Wróć do „Bezpieczeństwo i Wypadki”