Spirala upadkowa - odcinek 13

Latanie bezsilnikowe
JaroXS
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Akrobata

Spirala upadkowa - odcinek 13

Postautor: JaroXS » 03 czerwca 2019, 08:31

Hej,

tym razem odcinek o spirali upadkowej. Uwaga początkujący. Nie trenujcie nad ziemią jak nie potraficie rozpoznać ile wytrzymacie podczas większych przeciążeń. Skorzystajcie z SIV aby nauczyć się to błyskawicznie i poprawnie wyprowadzać. Pozdrawiam.

Pozdrawiam,

Jarek
Jarek Borowiec | www.flyordie.info

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Re: Spirala upadkowa - odcinek 13

Postautor: uriuk » 03 czerwca 2019, 11:19

Swierzak naoglada sie filmow Jaro na skrzydle akro i potem sie zdziwi na swoim Nemo, bo zarowno wprowadzanie jak i wyprowadzanie bedzie trwalo duzo dluzej i na drastycznie dluzszych drogach sterowania.
W obecnej formie film szkodliwy, mogacy kogos kosztowac zycie (ostatni wypadek smiertelny w spirali byl wczoraj).
Jesli chcesz rzeczywiscie zrobic film dydaktyczny to uzyj skrzydla, na ktorym lataja odbiorcy filmow.
Na razie odnosze wrazenie ze powstal film "zobaczcie jaki jestem swietny"

JaroXS

Postautor: JaroXS » 03 czerwca 2019, 11:48

Na kazdym skrzydle jest inna droga sterowania co jest podkreslone w filmie. Obecne nowe konstrukcje rekreacyjne sa czule i wystarczy impuls. Wiem bo latalem rowniez na szkolnych i robilem to samo. Tylko glebokosc zaciagniecia sterowki jest inna. Sprobuj na akro na szkolnych potem na innych wydluzeniach i mozemy ponownie pogadac.

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 03 czerwca 2019, 12:02

Probowalem kilka dni temu. Zatrzymanie rotacji trwa znacznie dluzej niz na twoim skrzydle. Do wprowadzenia rowniez trzeba sie przylozyc.
Nastepna sprawa, to zapomniales wspomniec,, ze uczen moze przesadzic z kontrowaniem zewnetrznej i wygeneruje gigantyczna hopke. Moze nawet wyskoczyc ponad skrzydlo. Konieczna wg mnie jest uwaga, ze kiedy skrzydlo zaczyna zwalniac, nalezy spowrotem zaciagnac wewnetrzna i kontrolowac nia tempo wychodzenia ze spirali

JaroXS

Postautor: JaroXS » 03 czerwca 2019, 12:14

Wspomnialem o tym o czym mowisz...

A jak u Ciebie trwa dluzej to znaczy ze nie umiesz tego szybko zatrzymac i tyle. EN A da sie zatrzymac blyskawicznie, pocwicz.

:D

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 03 czerwca 2019, 12:22

Ja testowalem metody kursanckie. To znaczy jak sie zachowa skrzydlo kiedy kursant wykona okreslona komende. Zeby wiedziec czego moge oczekiwac po kursancie, sam musze najpierw zobaczyc, jak to bedzie wygladalo w prakryce.
A wyglada ciut inaczej niz na twoim filmie. Poza tym trzeba podawac jedna metode wyprowadzania. Jesli uczen najpierw wyprostuje sie w uprzezy i bedzie czekal na reakcje, to traci czas, a wysokosc maleje. Ma JEDNOCZESNIE wyprostwac sie i dolozyc zewnetrzna. Jak zacznie zwalniac, to odpuscic zewnetrzna, dolozyc wewnetrzna i wyjsc w sposob kontrolowany. Czekanie na reakcje zasterowania samym cialem byloby dobre na tysiacu metrow, a to sie zdarza rzadko.

Krzycha
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: Krzycha » 03 czerwca 2019, 14:40

Uriuk - czekam na twój film.

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 03 czerwca 2019, 14:52

Ja jestem fotografem nie filmowcem. Moge zrobic fotke :)
Nie umiem grac tez na wiolaczeli w zwiazku z tym nie gram na wiolaczeli.

Za to znam sie na szkoleniu paralotniowym.

Andrzejt
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Re: RE: Re: Spirala upadkowa - odcinek 13

Postautor: Andrzejt » 03 czerwca 2019, 19:25

uriuk pisze:Swierzak naoglada sie filmow Jaro na skrzydle akro i potem sie zdziwi na swoim Nemo, bo zarowno wprowadzanie jak i wyprowadzanie bedzie trwalo duzo dluzej i na drastycznie dluzszych drogach sterowania.
W obecnej formie film szkodliwy, mogacy kogos kosztowac zycie (ostatni wypadek smiertelny w spirali byl wczoraj).
Jesli chcesz rzeczywiscie zrobic film dydaktyczny to uzyj skrzydla, na ktorym lataja odbiorcy filmow.
Na razie odnosze wrazenie ze powstal film "zobaczcie jaki jestem swietny"
Nasza kochana mentalność... ktoś coś robi z pasji, dla ludzi, za darmo, dla samej satysfakcji to pierwsze co to krytyka i to formie wysmiewczej...
Wyśmiać, wydrwić i napiętnować - od tak, dla zasady, bo go nie lubię, bo ja tak lubie, itd., itp...

Po raz kolejny apeluje - ogarnijcie się, Ty uriuk w szczególności, niszczycie swój dorobek i ściągacie to forum w kierunku poziomu precla.

Tak ciężko coś konstruktywnego napisać? Krytyka również może być konstruktywną.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 03 czerwca 2019, 19:49

Jaro. Dałeś kiedyś opis spirali i był on dużo lepszy niż ten filmik. To co mi się nie podobało to: Mam 300 metrów wysokości i mogę zaczynać robienie spirali upadkowej, przekładanie rąk na kołki (niby po co jeśli umiarkowane pociągnięcie sterówki wprowadza w upadkową), wychodzenie bez wytracania energii doprowadzające do powieszenia krzyżem na niebie i rolowania stabili. Poza tym strasznie ci flateruje to skrzydło w spirali, ale dzięki temu powinno samo wychodzić z upadkowej i nie blokować się. Przy szkolnych skrzydłach już tak łatwo może nie być. Co do wstępu to był za długi i też nie zgodzę się z sugestiami, że spirale upadkowe zdarzają się przypadkiem. Nie spotkałem się z takimi przypadkami. Zdarzają się takie spirale z krawatem, ale wtedy próba wyprowadzania może pilota kosztować życie bo skrzydło nie wyjdzie ze spirali, a potem już nie ma wysokości nad rzucenie paki. Trzeba jeszcze rozróżnić sytuację, gdy skrzydło samo wychodzi i sytuację gdy nie wychodzi samo z upadkowej, bo nie zawsze trzeba inicjować przerwanie rotacji.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 03 czerwca 2019, 20:24

Andrzejt pisze:Nasza kochana mentalność... ktoś coś robi z pasji, dla ludzi, za darmo, dla samej satysfakcji to pierwsze co to krytyka i to formie wysmiewczej...
Wyśmiać, wydrwić i napiętnować - od tak, dla zasady, bo go nie lubię, bo ja tak lubie, itd., itp...

Po raz kolejny apeluje - ogarnijcie się, Ty uriuk w szczególności, niszczycie swój dorobek i ściągacie to forum w kierunku poziomu precla.

W spirali gina ludzie. Ostatnio po kilka osob rocznie. Gina, bo sie szkolili na youtube.
To jest wlasnie jeden z takich filmow z ktorych przyszli denaci czerpia wiedze.
Jaro byl instruktorem i to instruktorem SIV. Mogl zrobic film dobry. Zrobil, to co zrobil, wiec poczulem sie zobowiazany do odezwania sie.
Jak pozbierasz kiedys trupa po podobnej akcji, to wtedy mozemy porozmawiac o hejtach i pietnowaniu.
Mam nadzieje, ze Jaro zrobi dobry film na temat spirali. Ma do tego wiedze, sprzet i umiejetnosc robienia filmow (mi by wyszedl jeden wielki swist w mikrofonie)

JaroXS

Postautor: JaroXS » 03 czerwca 2019, 21:17

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Jaro. Dałeś kiedyś opis spirali i był on dużo lepszy niż ten filmik. To co mi się nie podobało to: Mam 300 metrów wysokości i mogę zaczynać robienie spirali upadkowej, przekładanie rąk na kołki (niby po co jeśli umiarkowane pociągnięcie sterówki wprowadza w upadkową), wychodzenie bez wytracania energii doprowadzające do powieszenia krzyżem na niebie i rolowania stabili. Poza tym strasznie ci flateruje to skrzydło w spirali, ale dzięki temu powinno samo wychodzić z upadkowej i nie blokować się. Przy szkolnych skrzydłach już tak łatwo może nie być. Co do wstępu to był za długi i też nie zgodzę się z sugestiami, że spirale upadkowe zdarzają się przypadkiem. Nie spotkałem się z takimi przypadkami. Zdarzają się takie spirale z krawatem, ale wtedy próba wyprowadzania może pilota kosztować życie bo skrzydło nie wyjdzie ze spirali, a potem już nie ma wysokości nad rzucenie paki. Trzeba jeszcze rozróżnić sytuację, gdy skrzydło samo wychodzi i sytuację gdy nie wychodzi samo z upadkowej, bo nie zawsze trzeba inicjować przerwanie rotacji.

Zbigniew,

1) Film jest o wybiciu skrzydła z ustabilizowanego upadku spiralnego a nie o ładnym wychodzeniu po łuku. Film o ładnym wychodzeniu po łuku był w odcinku 3. Odsyłam Cię tam ponownie.
2) Moje skrzydło się przepięknie blokuje w spirali upadkowej i flaterowanie stabilu nie ma nic do rzeczy czy pozostanie w upadku spiralnym na stałe. Powinieneś to wiedzieć z resztą.
3) Na szkolnych skrzydłach jest bardzo ciężko doprowadzić do ładnej ustabilizowanej spirali upadkowej. Obecne skrzydła szkolne wychodzą ze spirali upadkowej po impulsie sterówki zewnętrznej który zaprezentowałem.
4) Nie zgadzam się z Tobą że trzeba rozróżniać sytuacje. W mojej ocenie zawsze trzeba zatrzymać upadek spiralny po przez kontrę na przeciwnej sterówce, na skrzydłach szkolnych wystarczy często jednak przenieść ciężar ciała z racji tego że małe wydłużenie nie przejawia dużych chęci do przesunięcia osi obrotu w punkt LOCK OUTU.
5) Ja robię co chcę. Nawet na 150 metrach robię upadkowe do samej ziemi gdzie dalej zakańczam ground spiralą. Inni niech robią jak im się również żywnie podoba. Ja lubie taki sposób latania i sprawia mi to frajde. Nudzi mnie latanie kolejnych 150km jak balon bo nuda. Staram się dbać o bezpieczeńśtwo ale ryzyko zawsze mam wliczone.
6) Spirale upadkowe prawie zawsze zdarzają się po dużej bombie gdzie jest przestrzał asymetryczny i brak jego zrozumienia ze strony pilota. Dlatego tak dużo ludzi ginie w spiralach/rotacji...
7) Co do wstępu to cóż... zawsze możesz przewinąć :D
8) Twoją opowieść o krawacie pomijam bo nie dotyczy tego wątku.
9) Kołki są wyśmienite, spróbuj.
10) Moje skrzydło ma krótsze drogi sterowania ale to zostało podkreślone w filmie. Na każdym skrzydle kontra wygląda inaczej. Na niektórych jest dłużej przytrzymana a niektórych nawet krócej. Dlatego napisałem że nie da się tego określić tak po prostu.

JaroXS

Postautor: JaroXS » 03 czerwca 2019, 21:23

uriuk pisze:
Andrzejt pisze:Nasza kochana mentalność... ktoś coś robi z pasji, dla ludzi, za darmo, dla samej satysfakcji to pierwsze co to krytyka i to formie wysmiewczej...

W spirali gina ludzie. Ostatnio po kilka osob rocznie. Gina, bo sie szkolili na youtube.
To jest wlasnie jeden z takich filmow z ktorych przyszli denaci czerpia wiedze.
Jaro byl instruktorem i to instruktorem SIV. Mogl zrobic film dobry. Zrobil, to co zrobil, wiec poczulem sie zobowiazany do odezwania sie.
Jak pozbierasz kiedys trupa po podobnej akcji, to wtedy mozemy porozmawiac o hejtach i pietnowaniu.
Mam nadzieje, ze Jaro zrobi dobry film na temat spirali. Ma do tego wiedze, sprzet i umiejetnosc robienia filmow (mi by wyszedl jeden wielki swist w mikrofonie)

ooo ja jebie Uriuk....

:D

Nie pogrążaj się. Z racji tego że spłodziłeś kilka artykułów kiedyś o spirali i jej nauce wypadałoby abyś zamilkł bo ktoś mógłby stwierdzić że tych kilka denatów to z powodu Twoich artykułów w sieci :D

HAHAHAHAHHAHAA!

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 03 czerwca 2019, 22:02

Jaro, a czy mozesz zrobic film instruktazowy o nauce spirali? Tak, jakbys robil wyklad przed SIVem, a nie po lebkach. I na jakims skrzylde A.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 03 czerwca 2019, 22:03

Jarosław. Ja sprawdzałem że wyjście z upadkowej zablokowanej może być spowodowane nawet przechyleniem głowy w bok. Kołki są głupie szczególnie dla pilotów kończących kurs i zastanawiając się jakie skrzydło kupić. Lans na kołki już dawno minął. A teraz poważnie. Ci o których wiem że zginęli w upadkowej to piloci którym spirala dostarczała dużo emocji. Zaczynali ją na trzystu metrach jak Ty. Potem ciągnęli do 50, podnosili ręce do góry i czekali na wyjście. Przecież zawsze samo wychodziło. Pierwsza sekunda nic druga panika. Trzecia sekunda szukanie zapasu. 50 metrów, opadanie 20 metrów na sekundę. Trzy sekundy. A jak wygląda wyjście zaproponowane przez Ciebie? Zbyt mocno użyta sterówka do wyjścia, przerzucenie w przeciwną rotację i spotykamy się na pogrzebie.
Zbyszek Gotkiewicz

matgaw
Doświadczenie: Przelotowiec

Postautor: matgaw » 03 czerwca 2019, 22:08

Zbyszek Gotkiewicz pisze:nie zgodzę się z sugestiami, że spirale upadkowe zdarzają się przypadkiem

Mi skrzydło wyszło ze spadochronowania wprost w spiralę upadkową z drobnym krawatem. Zajęło mu to sekundę albo dwie. Czy to się zalicza jako "przypadek" - nie wiem.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 03 czerwca 2019, 22:15

Ten mały krawat to jest duży problem w rotacji. Najlepiej rzucić pakę a nie próbować wyprowadzać.
Zbyszek Gotkiewicz

JaroXS

Postautor: JaroXS » 03 czerwca 2019, 22:17

Aha i Zbigniew,

bo mówiłeś coś o krzyżu na niebie. Nie zapominaj chłopie że ja te filmy nagrywam kiedy jest szał macicy na ulicy pod względem termiki. To się tak łatwo mówi ale jak terma Ci zatrzymuje glajta w różnych miejscach i do tego masz mały lee side rotor od zbocza, bo akurat jesteś nad lądowiskiem po drugiej stronie góry to wtedy zaczynasz rozumieć co znaczy termin "woda... Oludeniz".

Nagrywanie tego typu filmów w naszym regionie gór jest trudne. Nie dość że wykładasz część teorii w powietrzu kręcąc kominy to do tego musisz ogarniać akwarium na typowej górze która ma długość 200m i lata na niej 20 skrzydeł...

Ja Was nie chcę namawiać, ale spróbujcie zrobić podobny film z 2 kamer z mikrofonami, w termie, w warunkach naszych po prostu. Tydzień będziesz latał i wywalisz 80% nagranego materiału do kosza a potem sobie powiesz "o ja jebie jeden odcinek 2 miesiąc robię."

Owszem zawsze może być lepiej, ale tak to nigdy się niczego nie doczekamy. Zobacz, 25 lat a nikt nie nagrał po polsku żadnych filmów instruktażowych. Czemu? Bo to jest trudne. Nie dość że jakąś wiedzę musisz mieć to w dodatku musisz umieć to pokazać praktycznie oraz sensownie w miarę opowiedzieć.

I mnie nie zależy na jakimś kozaczeniu. Ja już się dość nakozaczyłem wcześniej. Mnie interesuje przyjemna forma filmu która coś opowiada (np. miejsce Velky Javornik) i przedstawia mnie jako pilota, bo taki po prostu jestem i taki lubię styl latania.

Moje filmy nigdy nie będą doskonałe dla instruktorów bo ciężko wszystkich zadowolić. Lepsze to jednak niż nic.

Zacząłem pisać książkę, może tam będzie bardziej wyczerpująco...

Pozdrawiam,

JaroXS

Postautor: JaroXS » 03 czerwca 2019, 22:18

uriuk pisze:Jaro, a czy mozesz zrobic film instruktazowy o nauce spirali? Tak, jakbys robil wyklad przed SIVem, a nie po lebkach. I na jakims skrzylde A.

Ja już zrobiłem 2 lata temu. Odcinek 3 obejrzyj.

Pozdrawiam,

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 03 czerwca 2019, 22:28

Jarosławie. Ja mam potrzebę zrobić ponad 50 krótkich filmików instruktażowych. Do tego trzeba zdobyć finansowanie. Masz jakiś pomysł skąd wziąć pieniądze na niekomercyjne filmy?
Zbyszek Gotkiewicz

Wróć do „PG”