Zdarzenia 2018
- Zbyszek Gotkiewicz
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Re: Zdarzenia 2018
Dzięki za opis. Dokładnie w taki sam sposób zginął wiele lat temu jeden z naszych dobrych pilotów pg lądując po przelocie z wiatrem wzdłuż linii wysokiego napięcia. Lądował pod słońce i nie widział drutów odchodzących w poprzek od linii wzdłuż której leciał.
Zbyszek Gotkiewicz
- Marcus Biesioroff
- Latam: Tylko Swobodnie
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
Only21 pisze:Ps. Na koniec chciałem przeprosić za braki w prądzie mieszkańców Jachranki.
Z ciekawości, jakieś konsekwencje finansowe z tego tytułu poniosłeś?
Lubię patrzeć na niebo, bo wiem, że go nie wyasfaltują
-
Only21
- Latam: Tylko z Napędem
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Nie wiem jeszcze. Leżę w szpitalu i póki co cisza,..mam nadzieje ze nie przed burza . Opisze wszystko jak kurz opadnie.wszystkie dokumenty miałem Ok Wiec liczę ze będzie jak kolizji drogowej... OC .
-
Only21
Zbyszek Gotkiewicz pisze:Dzięki za opis. Dokładnie w taki sam sposób zginął wiele lat temu jeden z naszych dobrych pilotów pg lądując po przelocie z wiatrem wzdłuż linii wysokiego napięcia. Lądował pod słońce i nie widział drutów odchodzących w poprzek od linii wzdłuż której leciał.
Uwierz mi ze boli jak cholera ale cieszę się że mogę osobiście wyjaśnić kwestie. Inni nie mieli tyle szczęścia. Jestem młodym pilotem i nauczkę dostałem solidną. Nie zapomnę tego nigdy.
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Mam niedaleko pilota ppg któremu dwanaście razy załączali prąd jak zawisł na linii. I lata dalej ale rehabilitacja kosztowała sporo wysiłku.
Zbyszek Gotkiewicz
-
ciacholot
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Doświadczenie: Były Pilot
Mam nadzieję, że bolą Cię tylko obicia i szybko się zagoją. To co siedzi w głowie czasem "boli" dłużej. Twierdzę jednak, że wypadek,o ile kończy się na bólu też jest potrzebny bo uczy nas pokory. Jednak trzeba pamiętać, że pewnie takiego czegoś jak przy wypadku już nie stworzysz, ale czycha na nas tyle przeróżnych "zasadzek" że nigdy ich nie przewidzimy i zawsze trzeba być czujnym i to bez względu na wiek, nalot czy podejście. Przesadna uwaga na jedno coś, zawęża nam widzenie innych zagrożeń.
Ps.
a pielęgniarki fajne?
Ps.
a pielęgniarki fajne?
Mariusz Kilian
- micro
- Kontakt:
Only21 pisze:Nic z tych rzeczy Zbyszek.Nie miałem wysokosci żeby przelecieć przeszkodę w postaci Zalew Zegrzyński..
A z jakiego powodu silnik nie pracował ? .
Roman Michalak
-
JakubM
Borsk, niskie manewry przy lądowaniu, złamany kręgosłup.
Do ciężkiego wypadku doszło w piątek, 1 czerwca w Borsku, w gminie Karsin.
Szybujący paralotnią 33-letni mężczyzna, mieszkaniec Gdyni, już kończył lot podchodząc do lądowania. Niestety manewr nie wyszedł prawidłowo i paralotniarz uderzył w ziemię spadając z wysokości około 4 metrów. Upadek był na tyle silny, że mężczyzna złamał sobie kręgosłup. Został przetransportowany do szpitala w Grudziądzu.
Nie wiadomo co było bezpośrednią przyczyną wypadku, być może małe doświadczenie, gdyż uprawnienia do latania 33-latek miał dopiero od 2 tygodni.
Źródło: http://nowepomorze.pl/koscierzyna/kosci ... oslup.html
EDIT: komentarz innego pilota (za FB):
pilot młody stażem, postanowił niestety wylądować blisko samochodu i dlatego odwrócił lot na "z wiatrem" na bardzo małej wysokości. Gdy się zorientował, że to błąd chcąc odwrócić pod wiatr zbyt mocno zaciągnął sterówkę i z około 3 metrów w mocnym przechyle uderzył w ziemię tyłkiem. Podniósł tuż przed przyziemieniem nogi przyjmując uderzenie na tyłek. Złamanie kompresyjne kręgu lęźdzwiowego- lekarz mu powiedział 3 miesiące i będzie jak nowy
Szybujący paralotnią 33-letni mężczyzna, mieszkaniec Gdyni, już kończył lot podchodząc do lądowania. Niestety manewr nie wyszedł prawidłowo i paralotniarz uderzył w ziemię spadając z wysokości około 4 metrów. Upadek był na tyle silny, że mężczyzna złamał sobie kręgosłup. Został przetransportowany do szpitala w Grudziądzu.
Nie wiadomo co było bezpośrednią przyczyną wypadku, być może małe doświadczenie, gdyż uprawnienia do latania 33-latek miał dopiero od 2 tygodni.
Źródło: http://nowepomorze.pl/koscierzyna/kosci ... oslup.html
EDIT: komentarz innego pilota (za FB):
pilot młody stażem, postanowił niestety wylądować blisko samochodu i dlatego odwrócił lot na "z wiatrem" na bardzo małej wysokości. Gdy się zorientował, że to błąd chcąc odwrócić pod wiatr zbyt mocno zaciągnął sterówkę i z około 3 metrów w mocnym przechyle uderzył w ziemię tyłkiem. Podniósł tuż przed przyziemieniem nogi przyjmując uderzenie na tyłek. Złamanie kompresyjne kręgu lęźdzwiowego- lekarz mu powiedział 3 miesiące i będzie jak nowy
- calhal
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
JakubM pisze:Podniósł tuż przed przyziemieniem nogi przyjmując uderzenie na tyłek. Złamanie kompresyjne kręgu lęźdzwiowego- lekarz mu powiedział 3 miesiące i będzie jak nowy
Standard, też tak raz zrobiłem na początku mojej "kariery". Skończyło się na szczęście tylko lekko stłuczoną kością ogonową
Niemniej warto sobie zapamiętać, że lepiej nawet złamać nogę (albo i obie) niż uszkodzić kręgosłup, a podwozie lepiej wysunąć wcześniej.
-
JakubM
A tak na boku ostatniego wydarzenia w Borsku... Smuci mnie fakt, że pisząc o tym zdarzeniu trzeba było powoływać się na artykuł w mediach bo nikt z obecnych na miejscu pilotów nie pofatygował się, żeby to zdarzenie zgłosić tutaj.
To pokazuje jak mało wiadomo o tym co się dzieje i jak wiele szans tracimy żeby się z takich wydarzeń uczyć.
I biję się w piersi - sam przestałem pisać o drobniejszych zdarzeniach jak drzewowania/poobijania itp bo... zacząłem czuć się trochę jak "sygnalista".
To pokazuje jak mało wiadomo o tym co się dzieje i jak wiele szans tracimy żeby się z takich wydarzeń uczyć.
I biję się w piersi - sam przestałem pisać o drobniejszych zdarzeniach jak drzewowania/poobijania itp bo... zacząłem czuć się trochę jak "sygnalista".
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
JakubM pisze:A tak na boku ostatniego wydarzenia w Borsku... Smuci mnie fakt, że pisząc o tym zdarzeniu trzeba było powoływać się na artykuł w mediach bo nikt z obecnych na miejscu pilotów nie pofatygował się, żeby to zdarzenie zgłosić tutaj.
Jakub. Zawsze bardzo ceniłem pilotów dla których wspólne dobro, w przypadku bezpieczeństwo było celem wartym poświęcenia tych paru chwil na opisanie zdarzenia. Tym bardziej że muszę się uderzyć w pierś bo sam przestałem to robić. Tych zdarzeń jest tak dużo, że przestały robić na mnie wrażenie i traktuję je jako codzienność. Mam nadzieję że młodsi stażem piloci nie stracili jeszcze swojej wrażliwości i zdarzenia będą się pojawiałynie tylko w doniesieniach dziennikarskich.
Zbyszek Gotkiewicz
-
JakubM
Teraz to już nawet dają negatywa za wklejenie informacji o wypadku :/
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
JakubM pisze:Teraz to już nawet dają negatywa za wklejenie informacji o wypadku :/
To zawsze można naprawić, a kolega xcm który dał negatywną ocenę być może zrobił to niechcący. Mnie też zdarzało się przypadkiem wcisnąć nie ten przycisk, a nie każdy użytkownik forum ma uprawnienia do kasowania.
Zbyszek Gotkiewicz
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
uriuk pisze:To bardziej kolezanka jest
To nie ma znaczenia. Zakładam że negatywna ocena faktu zgłoszenia niebezpiecznego zdarzenia mogła być spowodowana tylko pomyłką, bo wiedza każdego pilota o tym jak latać bierze się w dużym stopniu z wiedzy o tym jak nie latać.
Zbyszek Gotkiewicz
-
xcm
Tak, potwierdzam było to niechcący.
Monika
Monika
-
Gość
ciacholot pisze:Ps.
a pielęgniarki fajne?
Pielęgniarki rzecz gustu może ze dwie bym wybrał. Gra nie była warta świeczki.
Nie wiem czy chcecie i Moderator pozwoli ale mogę wam pokazać parę fotek efektu bliskiego spotkania z drutami
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Po takim wypadku to możesz wrzucać co chcesz. Nawet zdjęcia pielęgniarek 
Zbyszek Gotkiewicz
-
Only21
No to ku przestrodze .nie wiem jakie napięcie na drutach ale sprawdzenie napięcia w gniazdku językiem to pikus 
Jak pozwolą odebrać zgliszcz sprzętu to tez wrzucę fotki
Jak pozwolą odebrać zgliszcz sprzętu to tez wrzucę fotki
- Załączniki
-
- IMG_3164.JPG (1.63 MiB) Przejrzano 10832 razy
-
- IMG_3163.JPG (1.41 MiB) Przejrzano 10832 razy
-
- IMG_3162.JPG (907.52 KiB) Przejrzano 10832 razy
-
- IMG_3161.JPG (1.73 MiB) Przejrzano 10832 razy
-