Centrale telefoniczne systemu Pentaconta

Przeróżne dyskusje niezwiązane ściśle z paralotniarstwem.
Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Re: Centrale telefoniczne systemu Pentaconta

Postautor: uriuk » 07 stycznia 2016, 23:24

SP8EBC pisze:A wracając do samej Pentaconty. Jak załatwialiście temat trunkowania jej (i poniekąd Strowgerów) do central cyfrowych typu EWSD czy Alcatel gadających protokołem SS7? Telekomunikacja tworzyła jakieś własne dostawki, które tłumaczyły lokalny kod 2 z 5 na SS7?

To zmartwienie projektanta. Dziergali odpowiednia translacje, wstawialo sie ja w stojak, krosowalo i odpalalo. Za takie rzeczy placili fajna kase, wiec byly to dodatkowe konfitury dla tych, ktorzy ogarniali temat.

SP8EBC
Latam: Nie latam
Doświadczenie: Były Pilot
Kontakt:

Postautor: SP8EBC » 10 października 2016, 23:22

Odgrzewając kotleta... Jak myślicie, co się wyświetla po wpisaniu do google haseł pentaconta pc1000 :?: pgforum nie schodzi z pierwszej strony 8-) A tak w ogóle znalazłem w internecie ciekawego PDFa: http://doc.telephonecollectors.info/dm/ ... a_1000.pdf . Nie przeczytałem jeszcze do końca ale przedstawia w skrócie zasadę działania tych central telefonicznych... Może uriuk ma coś jeszcze ze starych czasów po szafach?

Jeżeli chodzi zaś o czasy bardziej współczesne to z informacji, które pozyskałem z branży wynika, że kolejna generacja central idzie na złom. Siemensy EWSD i Alcatele S12, które lata temu zastępowały Pentaconty i Strowgery są kasowane na rzecz VoIP. Jak pewnie sami wiecie lepiej ode mnie (nie dorobiłem się kredytu we frankach :) ) Oranżada nie ciągnie do nowych osiedli łączy analogowych, ISDN ani w ogóle miedzi. Teraz na topie jest GEPON a stacjonarna usługa telefoniczna (jeżeli komukolwiek jest jeszcze potrzebna) jest świadczona właśnie w oparciu o VoIP. Budynki w których stały centrale są spieniężane, bo całe oprzyrządowanie stoi aktualnie w małych szafach dystrybucyjnych pod chmurką. Osobne pomieszczenia nie są potrzebne a call manager (serwer VoIP) jest odpalony w zaledwie kilku lokalizacjach w Polsce.
Mateusz Lubecki
tel: +48 660 43 44 46

zutket

Re: Off Topic. Centrale telefoniczne systemu Pentaconta

Postautor: zutket » 03 marca 2017, 13:57

uriuk pisze:Standardowo na 100 numerow bylo 30 przekaznikow abonenckich (czyli 30 osob moglo dostac sygnal).

Kompletna bzdura. Na 100 abonentów było dokładnie 200 przekaźników abonenckich. Co innego, jeżeli chodzi o szukacze połączeń, lub jak kto woli z zespoły połączeniowe. Tych faktycznie było mniej. Średnio na 100 abonentów przypadało 10 zespołów połączeniowych.

SP8EBC
Kontakt:

Postautor: SP8EBC » 03 marca 2017, 14:57

@Zutket
Nie wiem czy dobrze kojarze, czy Ty jesteś człowiekiem z elektroda.pl który zajmować sie tą ostatnią czynną w kraju Pentacontą?
Mateusz Lubecki

zutket

Postautor: zutket » 04 marca 2017, 11:05

SP8EBC pisze:@Zutket
Nie wiem czy dobrze kojarze, czy Ty jesteś człowiekiem z elektroda.pl który zajmować sie tą ostatnią czynną w kraju Pentacontą?

Blisko:) tyle, że nie PC a strowger FT-100. Czy ostatnia, to nie wiem, ale na pewno jedna z ostatnich. Konserwację robiłem społecznie, aby utrzymać ją jak najdłużej przy życiu. Niestety i na nią przyszedł czas. Zmiany organizacyjne spowodowały, że nikomu ta centrala nie była potrzebna. Trochę to smutne, o ta centrala pracowała w Zespole Szkół o profilu elektrycznym. Obsługiwała samą szkołę, warsztaty szkolne, internat i przyległe budynki.
A tak na marginesie, to PC też nie jest mi obca. Osobiście znałem jedną osobę, która wydaje się, wszystko wiedziała o Pentaconcie. To Eygeniusz Taras, którego miałem przyjemność poznać osobiście, który mi wbijał do głowy jak ten wynalazek działał.
Poniżej filmik z pracy tej centrali.

Jak by ktoś miał ochotę obejrzeć, to zapraszam.

SP8EBC
Kontakt:

Postautor: SP8EBC » 08 marca 2017, 09:14

Tak w ogóle to ostatnio lekko zdziwiłem się, że po wpisaniu do googla hasła Pentaconta jedną z pierwszych stron w wynikach jest...... Forum paralotniowe :) No ale taka specyfika tego sportu, że można tu spotkać w zasadzie cały przekrój społeczeństwa, choć z racji na sporo czasu i pieniędzy które należy temu poświęcić raczej to klasa mocno średnia i wyżej. Z tegoż względu ludzie związani z telekomunikacją i IT też się często trafiają. Zresztą Uriuk nie jest jedynym latającym weteranem Telekompromitacji Polskiej, którego znam :) Za to u nas w regionie bardzo duże grono to właściciele mniejszych, bądź większych firm budowlanych z mocnym nastawieniem na dekarstwo.

Powracając do tematu, to ten krótki wątek nie oddaje kompletnie tego co o Pentaconcie opowiadał mi telefonicznie sam Uriuk. Kiedyś nawet zastanawiałem się czy by tego w jakiś sposób nie spisać tak dla potomności (mam też innego znajomego z Gliwic, który lata pracował na Pentacontach i ma jeszcze masę dokumentacji). Dywagowałem też czy mając odpowiedni zasób przekaźników dało by się zbudować jakąś małą centralę tego typu do obsługi kilku/kilkudziesięciu abonentów. Jednak przy bliższym przyjrzeniu się temu, to pomijając oczywistą oczywistość czyli wybierak krzyżowy pojawia się problem dostępności tych "dziwnych" przekaźników specjalistycznych. Chodzi mi o wykonania o więcej niż jednej cewce i te dekadowe liczące, gdzie przyłożenie napięcia do jednej cewki powoduje przeskok o jedną pozycję do góry, a przyłożenie do drugiej resetuje do pozycji wyjściowej. Pomijam już tutaj z pozoru "zwykłe", które mają X styków zwiernych, Y rozwiernych i Z przełącznych ;)

Niestety Oranżada utylizowała te gerejty z taką skutecznością, że aktualnie chyba ciężko było by skompletować w całej Polsce zestaw podzespołów, który by pozwolił na uruchomienie czegoś takiego. Można by się, oczywiście na zasadzie sztuka dla sztuki pobawić w zrobieniu czegoś, co miało by sterowanie cyfrowe na układach 74HC albo podobnych i komutację na przekaźnikach no ale to musiałbym mieć zajebiście wolnego czasu w nadmiarze...
Mateusz Lubecki

Zutket

Postautor: Zutket » 10 marca 2017, 21:00

Czy dało by się obecnie zbudować model PC? Wątpię. Być może jeszcze w zlikwidowanych zakładach stoją jakieś resztki PC. Największym problemem pewnie był by pewnie wybierak, chociaż jeden. Jak bym miał części, chętnie bym się tym zajął. Z PC które likwidowałem, pozostały mi jedynie przekaźniki wielokrotne. Chciałem wstawić zdjęcie takiego przekaźnika, ale nie bardzo mi wyszło, a może nie wiem jak. Najsmutniejsze jest to, że przy tym całym zamieszaniu ze zmianą ustroju, skrupulatnie było likwidowane całe dziedzictwo związane z Polską Telekomunikacją. Całe szczęście, że jeszcze znajdują się pasjonaci, którym udaje się coś nie coś uratować i zachować dla przyszłych pokoleń.

Wróć do „Szwarc, mydlo i powidlo”