Dzisiaj będzie super warun !

Znajomość meteorologii jest wymagana do bezpiecznego latania, ale jest też ciekawa sama w sobie. W tym forum możesz zamieszczać wszystko co związane z pogodą, zarówno w ujęciu paralotniowym jak i w ogólnym
Awatar użytkownika
micro
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Kontakt:

Re: Dzisiaj będzie super warun !

Postautor: micro » 12 września 2016, 16:39

Super, zazdroszczę :).
Chodziło mi o to, że jak nie ma warunu to zawsze można się wycholować kolejny raz, więc wyciągarka jakby zamiast warunu.
Zawsze to POLATANE :D .
Roman Michalak

Awatar użytkownika
prokopcio
Latam: Swobodnie i z Napędem

Postautor: prokopcio » 12 września 2016, 17:05

na kursie też mi się wydawało że te 5-10min to jest polatanie :) ale oprócz jeszcze małych wymagań mnie "pilota" to tam ktoś zawsze logistycznie wszystko robił za mnie więc po lądowaniu na starcie wystarczyło poczekać na swoja kolej i tak w kółko, tutaj musisz samodzielnie wywlec kilometr linki (raz, dwa to nie problem) i warto byłoby się zabrać z termiką, w przeciwnym razie więcej się najeździsz i więcej przygotowań niż latania... tak więc fajnie jest jak kominy są wszędzie (zeszły piątek) - po wyciągnięciu wyciągarki kolega pojechał autem z liną i paralotniami na start, ja go wyholowałem, po czym z liną pojechałem na start (rowerkiem) i wyholowałem siebie - kominy jak zgubiłeś jeden to drugi zaraz o mało zębów Ci nie wybił...

naprawdę najważniejsze są warunki do polatania, żeby spędzić 90% czasu w powietrzu a 10% na ziemi a nie odwrotnie....

podobnie jak w górach - iść długo pod górę ze szpejem po to żeby się nie zabrać na żagiel/termikę i po 5min być na dole i mieć szansę znów się spakować i podchodzić licząc że tym razem się uda ;)
Łukasz Prokop

Awatar użytkownika
micro
Kontakt:

Postautor: micro » 12 września 2016, 19:46

Kurczę, szkoda, że to tak daleko od Poznania - hol miałbyś zawsze na starcie. Dla mnie najbardziej widowiskowe to start i lądowanie :D .
Roman Michalak

Awatar użytkownika
starry
Kontakt:

Postautor: starry » 13 września 2016, 07:09

Super temat zszedł jak widzę trochę na boczne tory, to może zobaczcie jak wygląda Super Warun w Karkonoszach :) z 11 września 2016

http://glajtem.pl/11+09+2016+czerna+hor ... leria.html
Darecki -starry
------------------------------
http://glajtem.pl

Awatar użytkownika
prokopcio

Postautor: prokopcio » 13 września 2016, 08:50

racja, właśnie potrzebuję wielu zdjęć i ewentualnie innych czynników które składają się na warun "aktualny"... Zbyszek wspomniał o ciśnieniu - nie wiedziałem, że po nim też można wywnioskować kiepski warun
Łukasz Prokop

Smile
Doświadczenie: Sympatyk

Postautor: Smile » 16 września 2016, 05:36

taka pora roku że latanie termiczne powoli będzie dobiegało końca... :(
i ładne chmurki nawet nie pomogą.

Awatar użytkownika
Marcus Biesioroff
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: Marcus Biesioroff » 17 września 2016, 00:06

prokopcio pisze:Zbyszek wspomniał o ciśnieniu - nie wiedziałem, że po nim też można wywnioskować kiepski warun

Warun jest jak pogoda, zawsze jakiś jest, ale czy odrazu kiepski... ?

Pierwszy punkt widzenia, w niżu powietrze się unosi i ochładza (zgodnie z gradientem wilgotnoadiabatycznym), w wyżu opada i ociepla (zgodnie z gradientem suchoadiabatycznym). Przy rozległych układach wyżowych z jakimi mieliśmy do czynienia w zeszłym (2015) i po częśći obecnym (2016) roku w porze letniej opadające powietrze wyżowe stworzyło warstwę inwersyjną na ok. 400m AGL utrzymującą się ponad dwa miesiące, przez którą ciężko było się przebić wszystkim swobodnym (PPGanci przysyłali zdjęcia jak to wygląda z góry, a teściowa dzwoniła do mnie codziennie, że chyba nas trują chemtrailsami... Nic takiego się nie zdarzyło, ale te teściowe...).

W języku potocznym taki długo utrzymujący się wyż letni nazywa się "przegrzanym powietrzem" albo "@!&$%^ blachą" amen†

Drugi punkt widzenia, stabilność atmosfery http://www.xcmag.com/2013/01/encounters ... quid-kind/.

W wyżach termika ma tendencje do urywania się w wąskich, ostrych szpilach a docierając do warstwy inwersji "lubi" się skotłować przed rzeczoną warstwą. W niżach (najczęściej połączonych z chłodnymi frontami) rozległe parcele powietrza mkną do góry radośnie generując najpierw Cumulusy, potem Congestusy a na koniec najchętniej CB'ki. Zatem najlepszym wyborem jest układ ciśnienia, który nie szpili zbyt mocno, ani nie sprzyja powstawaniu CB'ków.

Teoretycznie więc, najlepiej latać przeloty, gdy uśrednione do poziomu morza ciśnienie wynosi trochę ponad 1013.25 hPa (dajmy na to do 1023.00 hPa - wartość arbitralna), ale jeszcze lepiej po prostu latać ;)
Lubię patrzeć na niebo, bo wiem, że go nie wyasfaltują

Awatar użytkownika
prokopcio

Postautor: prokopcio » 17 września 2016, 11:06

ależ ja ma braki meteorologiczne ... widzę że sporo przede mną nauki, nauki nauki a i tak nie wiadomo czy się uda wywnioskować warunki...

Ja chcę mocno od Was wysępić wiedzę już nie tyle jaka pogoda sprzyja warunkom do polatania ale wystarczyło by mi wyciągnięcie od Was przy jakich warunkach się na 99% nie polata, przecież macie dużo doświadczenia...
Łukasz Prokop

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 17 września 2016, 11:27

prokopcio pisze:ależ ja ma braki meteorologiczne ... widzę że sporo przede mną nauki, nauki nauki a i tak nie wiadomo czy się uda wywnioskować warunki...

Trzeba zbierać wiedzę jeśli cię to interesuje. Ja nie rozwijałem tematu, bo wydawało mi się, że sprawy o których tu piszemy są oczywiste. Proponuję zacząć naukę od zapoznania się z podstawowymi pojęciami takimi jak wyże, niże, masy powietrza, fronty, wiatry, rodzaje chmur. To teoria. A w praktyce proponuję sprawdzać prognozy pogody pod kątem tych pojęć i porównywać prognoz z własnymi obserwacjami. Na przykład zapowiadają nadejście frontu chłodnego wywołanego nadchodzącą chłodną masą powietrza. Ma to być dziś lub jutro. W związku z tym obserwuj zmiany w zachmurzeniu, wietrze, opadach, temperaturze. Po przejściu frontu zmieni się widoczność powietrza i pojawią się ładne kumulusy (powina być termika naniesiona czyli pochodząca z rozgrzanej wcześniej ziemi), ale pojawi się też wiatr, który może uniemożliwić latanie zaraz po przejściu frontu. trzeba będzie poczekać dzień - dwa. Oczywiście to jest prognoza, czyli może być inaczej :)
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
prokopcio

Postautor: prokopcio » 17 września 2016, 11:59

puki co z mojej bardzo niewielkiej praktyki wynika, że lata się najlepiej przy całkowicie czyściutkim niebie, co jest trochę sprzeczne z logiką... a może takie dziwne tu miejsce mamy.
Łukasz Prokop

Latawiec

Postautor: Latawiec » 18 września 2016, 15:57

A jak z praktyki widzicie latanie termiczne z uwzglednieniem pór roku? Słyszałem tylko tyle, ze wiosna jest najbardziej szalona...

Tomasz Trębiński

Postautor: Tomasz Trębiński » 18 września 2016, 18:13

Najmocniej kopie wtedy, kiedy nad mocno ogrzaną ziemią zalega chłodne powietrze. Dwa najpopularniejsze przypadki to marzec-maj (czyli wiosna właśnie) i lato-wczesna jesień po przejściu frontu chłodnego.

deszczowe

pozdro

Tomasz Trębiński

PS. Łukasz, koło Ciebie dobrze nosi Przeworno i sam Grodków.

Awatar użytkownika
prokopcio

Postautor: prokopcio » 22 września 2016, 08:16

Latawiec pisze:A jak z praktyki widzicie latanie termiczne z uwzglednieniem pór roku? Słyszałem tylko tyle, ze wiosna jest najbardziej szalona...

dopnę się do pytania - do kiedy w praktyce da się polatać nad płaskim ?
i czy dziś wg Was jest ok ?
Łukasz Prokop

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 22 września 2016, 09:48

prokopcio pisze:
Latawiec pisze:A jak z praktyki widzicie latanie termiczne z uwzglednieniem pór roku? Słyszałem tylko tyle, ze wiosna jest najbardziej szalona...

dopnę się do pytania - do kiedy w praktyce da się polatać nad płaskim ?
i czy dziś wg Was jest ok ?

Do końca września? A potem żagiel aż do kwietnia. Czyli pół roku abstynencji jeśli ograniczysz się tylko do wyciągarki.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
prokopcio

Postautor: prokopcio » 15 października 2016, 19:49

Stacje Meteo mierzą ruchy poziome powietrza a czy jest sprzęt "pionowy", lub czy jest realne jego wykonanie, analizując ruchy powietrza w pionie i na tej podstawie określć czy dziś termika pracuje? Pytanie czysto teoretyczne bo pewnie ciężko określić miejsce gdzie toto zamontować. Czytając posty doświadczonych pilotów jak analizują podmuchy na starcie wiedzom gdzie jest komin i czy w ogóle jest zastanawiam się czy dałoby się połączyć w jeden algorytm np 3 stacje w trójkącie 300m powiedzmy i wywnioskować czy termika pracuje...
Łukasz Prokop

szymon.strus

Postautor: szymon.strus » 15 października 2016, 21:40

ale do tego nie potrzeba kilku stacji, wystarczy jedna. w termiczny dzien wachania predkosci wiatru to jakies 3-4 m/s. jesli prognoza zaklada gradientowy wiatr 3 m/s to w momencie jak ruszy termika na wykresie predkosci wiatru bedziesz mial przedzial min 2 m/s do max 5 m/s. mowie o danych pokazywanych przez http://meteojs.lab42.pl albo http://warun.com.pl/
pzdr,
/Szymon

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 16 października 2016, 10:41

prokopcio pisze:Stacje Meteo mierzą ruchy poziome powietrza a czy jest sprzęt "pionowy", lub czy jest realne jego wykonanie, analizując ruchy powietrza w pionie i na tej podstawie określć czy dziś termika pracuje? Pytanie czysto teoretyczne bo pewnie ciężko określić miejsce gdzie toto zamontować. Czytając posty doświadczonych pilotów jak analizują podmuchy na starcie wiedzom gdzie jest komin i czy w ogóle jest zastanawiam się czy dałoby się połączyć w jeden algorytm np 3 stacje w trójkącie 300m powiedzmy i wywnioskować czy termika pracuje...

To lepiej postawić przy wyciągarce wytwornicę dymu. On najlepiej pokaże jak pracuje powietrze.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
prokopcio

Postautor: prokopcio » 16 października 2016, 10:46

Ale mi Zbyszku chodzi o to czy "w tej chwili" warto się z wyciągarką rozkładać ;) jak już jestem rozłożony to wolę wystartować i sprawdzić organoleptycznie. Co do jednej stacji to zadziała tylko właśnie przy wietrze gradiantowym, który w moim rejonie nie występuje na małej wysokości :( ale przyglądnę się jak to wyglądało będzie prze jesień i zimę i porównam jak ruszy terma.
Łukasz Prokop

Awatar użytkownika
prokopcio

Postautor: prokopcio » 19 grudnia 2016, 20:59

Pytanie typowego laika, który jeszcze nie ma wyczucia pogodowego... Czy w jakiś sposób może przydać się kamerka termowizyjna? Właśnie takową zakupiłem do celów nieparalotniowych ale widzę pięknie temperaturę chmur, terenu . Niestety pogoda jest mało sprzyjająca głębszym wnioskom... czy ktoś kiedyś próbował użyć kamery termowizyjnej do oceny przydatności terenu do generowania termiki ?
Łukasz Prokop

Awatar użytkownika
Chrzaszczu
Kontakt:

Postautor: Chrzaszczu » 19 grudnia 2016, 22:19

Sprawdzisz ciepłe miejsca na Ziemi. Czarne samochody, drogę blachę i kontrastujące zimne obszary. Jest to z pewnością ciekawa wiedza, ale jak wcześniej pisałem do tego potrzebna jest jeszcze woda. Termiki nie zobaczysz. Myślę, że dasz w glebę poświęcając czas na obsługę kamery.

Gdyby to działało już by szybownicy to stosowali ;)

Sprawdź i daj znać- tak mi się tylko wydaje.
Paweł Chrząszcz

Wróć do „Meteorologia”