Dzisiaj będzie super warun !
- prokopcio
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Re: Dzisiaj będzie super warun !
Znów to samo niezrozumienie... ja nie chcę z powietrza oceniać i szukać tylko ocenić czy dziś termika pracuje czyli czy dziś w tym powietrzu warto być.
Łukasz Prokop
- uriuk
- Site Admin
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
prokopcio pisze:Znów to samo niezrozumienie... ja nie chcę z powietrza oceniać i szukać tylko ocenić czy dziś termika pracuje czyli czy dziś w tym powietrzu warto być.
Komin jest cieplejszy od otaczajacego powietrza o 0,1-0,2 st C, tego zadna kamera nie wychwycisz. Roznice w nagrzaniu ziemi tez nie sa wyznacznikiem (najwieksze roznice sa zima kiedy ludzie pala w piecach, a ile cumulusow widzisz nad takimi wioskami?). Moi kursanci lapia o co chodzi w jeden sezon, ty juz troche latasz ale zamiast uczuc sie latac usilujesz skonstruowac sobie proteze. A to jest proste, ptak ma ptasi mozdzek i daje rade.
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
uriuk pisze:prokopcio pisze:Znów to samo niezrozumienie... ja nie chcę z powietrza oceniać i szukać tylko ocenić czy dziś termika pracuje czyli czy dziś w tym powietrzu warto być.
Komin jest cieplejszy od otaczajacego powietrza o 0,1-0,2 st C, tego zadna kamera nie wychwycisz. Roznice w nagrzaniu ziemi tez nie sa wyznacznikiem (najwieksze roznice sa zima kiedy ludzie pala w piecach, a ile cumulusow widzisz nad takimi wioskami?). Moi kursanci lapia o co chodzi w jeden sezon, ty juz troche latasz ale zamiast uczuc sie latac usilujesz skonstruowac sobie proteze. A to jest proste, ptak ma ptasi mozdzek i daje rade.
Uriuk, bez przesady. Łukasz ma fajną zabawkę i zastanawia się czy da się ją jakoś wykorzystać do oceny "termiczności" dnia. Ja tu nie mam pomysłu, bo nigdy nie brałem kamery pod uwagę. Najlepszedo tego dla mnie są chmury i ptaki. I ukształtowanie terenu, wiatr, nasłonecznienie i zbiorniki ciepłego powietrza oraz uwalniacze. Kiedyś sprawdzałem czy da się skaner podczerwieni wykorzystać do znalezienia komina, ale w końcu uznałem że jest to na tyle łatwe że nie są potrzebne żadne cudowne okulary:)
Zbyszek Gotkiewicz
- arekgarbacz
- Latam: Tylko Swobodnie
- Doświadczenie: Przelotowiec
- Kontakt:
prokopcio pisze:...ocenić czy dziś termika pracuje czyli czy dziś w tym powietrzu warto być.
Chyba lepiej zużyć tą energię na analizę meteo, polecam fajnie zebrany temat:
http://www.free.aero/pl/contentsHTML/We ... L/?page=18
Pozdr!
ArekG
ArekG
- uriuk
- Site Admin
- Kontakt:
Zbyszek Gotkiewicz pisze:
Uriuk, bez przesady. Łukasz ma fajną zabawkę i zastanawia się czy da się ją jakoś wykorzystać do oceny "termiczności" dnia. Ja tu nie mam pomysłu, bo nigdy nie brałem kamery pod uwagę. Najlepszedo tego dla mnie są chmury i ptaki. I ukształtowanie terenu, wiatr, nasłonecznienie i zbiorniki ciepłego powietrza oraz uwalniacze. Kiedyś sprawdzałem czy da się skaner podczerwieni wykorzystać do znalezienia komina, ale w końcu uznałem że jest to na tyle łatwe że nie są potrzebne żadne cudowne okulary:)
Termicznosc dnia wyznacza najbardziej gradient spadku temperatury wraz z wysokoscia. Do sciagniecia codznnie z NORMALNEJ prognozy pogody, a pozniej tak jak pisales, termika sama wali po oczach.
- prokopcio
uriuk pisze:prokopcio pisze:Znów to samo niezrozumienie... ja nie chcę z powietrza oceniać i szukać tylko ocenić czy dziś termika pracuje czyli czy dziś w tym powietrzu warto być.
1. Dokładnie rok temu odebrałem licencję, pół roku temu kupiłem pierwsze skrzydło.
2. Kamerką wykrywa różnice 0,1st ale niestety nie widzi powietrza tylko obiekty od niego gęstsze i nie odbijające światła.
3. Dopiero się uczę a meteorologia jest dla mnie najtrudniejsza
Łukasz Prokop
- prokopcio
uriuk pisze:Termicznosc dnia wyznacza najbardziej gradient spadku temperatury wraz z wysokoscia.
Trzeba było tak od razu
Łukasz Prokop
- uriuk
- Site Admin
- Kontakt:
prokopcio pisze:uriuk pisze:Termicznosc dnia wyznacza najbardziej gradient spadku temperatury wraz z wysokoscia.
Trzeba było tak od razu
Przeciez ja to mowie od razu. Na kazdym kursie
-
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
Ehem:
viewtopic.php?f=28&t=820&start=40
"Wnioski:
1. Im większa różnica temperatur, tym wyżej można polecieć. Dlatego latamy w ciepłej porze roku, albo w ciepłych krajach.
2. Spadek temperatury wraz z wysokością wyrażamy w °C/100m. Określamy tę wartość jako gradient termiczny.
3. Gradient termiczny w różnych miejscach na Ziemi, o różnych porach roku i o różnych porach dnia będzie się dynamicznie zmieniał."
Nic się nie zmieniło w ciągu ostatnich miesięcy
pozdro
viewtopic.php?f=28&t=820&start=40
"Wnioski:
1. Im większa różnica temperatur, tym wyżej można polecieć. Dlatego latamy w ciepłej porze roku, albo w ciepłych krajach.
2. Spadek temperatury wraz z wysokością wyrażamy w °C/100m. Określamy tę wartość jako gradient termiczny.
3. Gradient termiczny w różnych miejscach na Ziemi, o różnych porach roku i o różnych porach dnia będzie się dynamicznie zmieniał."
Nic się nie zmieniło w ciągu ostatnich miesięcy
pozdro
-
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
Temat super
By przeczytać ze zrozumieniem i nauczyć się tego potrzeba trochę czasu.
W związku z tym mam pytanie- jakie książki do tego byłyby najlepsze ? Idzie zima i idealnie się przyda.
Chciałbym nauczyć się czytać te wykresy
By przeczytać ze zrozumieniem i nauczyć się tego potrzeba trochę czasu.
W związku z tym mam pytanie- jakie książki do tego byłyby najlepsze ? Idzie zima i idealnie się przyda.
Chciałbym nauczyć się czytać te wykresy
- uriuk
- Site Admin
- Kontakt:
W poczatkach pl.rec.paralotnie dawalo sie cos tam zrobic. M.in kurs meteorologii. Wystrugal go "Profesor" Lutoslawski (sistrzeniec kompozytora zreszta).
http://www.paralotnie.atomnet.pl/parakurs.html
-
- Doświadczenie: Przelotowiec
- Kontakt:
uriuk pisze: Wystrugal go "Profesor" Lutoslawski (sistrzeniec kompozytora zreszta).
bratanek
T.