Dzisiaj będzie super warun !

Znajomość meteorologii jest wymagana do bezpiecznego latania, ale jest też ciekawa sama w sobie. W tym forum możesz zamieszczać wszystko co związane z pogodą, zarówno w ujęciu paralotniowym jak i w ogólnym
Awatar użytkownika
prokopcio
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Re: Dzisiaj będzie super warun !

Postautor: prokopcio » 19 grudnia 2016, 22:43

Znów to samo niezrozumienie... ja nie chcę z powietrza oceniać i szukać tylko ocenić czy dziś termika pracuje czyli czy dziś w tym powietrzu warto być.
Łukasz Prokop

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: uriuk » 19 grudnia 2016, 23:44

prokopcio pisze:Znów to samo niezrozumienie... ja nie chcę z powietrza oceniać i szukać tylko ocenić czy dziś termika pracuje czyli czy dziś w tym powietrzu warto być.

Komin jest cieplejszy od otaczajacego powietrza o 0,1-0,2 st C, tego zadna kamera nie wychwycisz. Roznice w nagrzaniu ziemi tez nie sa wyznacznikiem (najwieksze roznice sa zima kiedy ludzie pala w piecach, a ile cumulusow widzisz nad takimi wioskami?). Moi kursanci lapia o co chodzi w jeden sezon, ty juz troche latasz ale zamiast uczuc sie latac usilujesz skonstruowac sobie proteze. A to jest proste, ptak ma ptasi mozdzek i daje rade.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 20 grudnia 2016, 00:06

uriuk pisze:
prokopcio pisze:Znów to samo niezrozumienie... ja nie chcę z powietrza oceniać i szukać tylko ocenić czy dziś termika pracuje czyli czy dziś w tym powietrzu warto być.

Komin jest cieplejszy od otaczajacego powietrza o 0,1-0,2 st C, tego zadna kamera nie wychwycisz. Roznice w nagrzaniu ziemi tez nie sa wyznacznikiem (najwieksze roznice sa zima kiedy ludzie pala w piecach, a ile cumulusow widzisz nad takimi wioskami?). Moi kursanci lapia o co chodzi w jeden sezon, ty juz troche latasz ale zamiast uczuc sie latac usilujesz skonstruowac sobie proteze. A to jest proste, ptak ma ptasi mozdzek i daje rade.

Uriuk, bez przesady. Łukasz ma fajną zabawkę i zastanawia się czy da się ją jakoś wykorzystać do oceny "termiczności" dnia. Ja tu nie mam pomysłu, bo nigdy nie brałem kamery pod uwagę. Najlepszedo tego dla mnie są chmury i ptaki. I ukształtowanie terenu, wiatr, nasłonecznienie i zbiorniki ciepłego powietrza oraz uwalniacze. Kiedyś sprawdzałem czy da się skaner podczerwieni wykorzystać do znalezienia komina, ale w końcu uznałem że jest to na tyle łatwe że nie są potrzebne żadne cudowne okulary:)
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
arekgarbacz
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Przelotowiec
Kontakt:

Postautor: arekgarbacz » 20 grudnia 2016, 00:10

prokopcio pisze:...ocenić czy dziś termika pracuje czyli czy dziś w tym powietrzu warto być.

Chyba lepiej zużyć tą energię na analizę meteo, polecam fajnie zebrany temat:
http://www.free.aero/pl/contentsHTML/We ... L/?page=18
Pozdr!
ArekG

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 20 grudnia 2016, 00:14

Zbyszek Gotkiewicz pisze:
Uriuk, bez przesady. Łukasz ma fajną zabawkę i zastanawia się czy da się ją jakoś wykorzystać do oceny "termiczności" dnia. Ja tu nie mam pomysłu, bo nigdy nie brałem kamery pod uwagę. Najlepszedo tego dla mnie są chmury i ptaki. I ukształtowanie terenu, wiatr, nasłonecznienie i zbiorniki ciepłego powietrza oraz uwalniacze. Kiedyś sprawdzałem czy da się skaner podczerwieni wykorzystać do znalezienia komina, ale w końcu uznałem że jest to na tyle łatwe że nie są potrzebne żadne cudowne okulary:)

Termicznosc dnia wyznacza najbardziej gradient spadku temperatury wraz z wysokoscia. Do sciagniecia codznnie z NORMALNEJ prognozy pogody, a pozniej tak jak pisales, termika sama wali po oczach.

Awatar użytkownika
prokopcio

Postautor: prokopcio » 20 grudnia 2016, 21:07

uriuk pisze:

1. Dokładnie rok temu odebrałem licencję, pół roku temu kupiłem pierwsze skrzydło.
2. Kamerką wykrywa różnice 0,1st ale niestety nie widzi powietrza tylko obiekty od niego gęstsze i nie odbijające światła.
3. Dopiero się uczę ;) a meteorologia jest dla mnie najtrudniejsza
Łukasz Prokop

Awatar użytkownika
prokopcio

Postautor: prokopcio » 20 grudnia 2016, 21:11

uriuk pisze:Termicznosc dnia wyznacza najbardziej gradient spadku temperatury wraz z wysokoscia.

Trzeba było tak od razu
Łukasz Prokop

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 20 grudnia 2016, 21:15

prokopcio pisze:
uriuk pisze:Termicznosc dnia wyznacza najbardziej gradient spadku temperatury wraz z wysokoscia.

Trzeba było tak od razu

Przeciez ja to mowie od razu. Na kazdym kursie :)

Tomasz Trębiński
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: Tomasz Trębiński » 21 grudnia 2016, 07:46

Ehem:

viewtopic.php?f=28&t=820&start=40

"Wnioski:
1. Im większa różnica temperatur, tym wyżej można polecieć. Dlatego latamy w ciepłej porze roku, albo w ciepłych krajach.
2. Spadek temperatury wraz z wysokością wyrażamy w °C/100m. Określamy tę wartość jako gradient termiczny.
3. Gradient termiczny w różnych miejscach na Ziemi, o różnych porach roku i o różnych porach dnia będzie się dynamicznie zmieniał."

Nic się nie zmieniło w ciągu ostatnich miesięcy :D

pozdro

Art
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: Art » 23 grudnia 2016, 21:04

Temat super
By przeczytać ze zrozumieniem i nauczyć się tego potrzeba trochę czasu.
W związku z tym mam pytanie- jakie książki do tego byłyby najlepsze ? Idzie zima i idealnie się przyda.
Chciałbym nauczyć się czytać te wykresy :)

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 23 grudnia 2016, 22:44

W poczatkach pl.rec.paralotnie dawalo sie cos tam zrobic. M.in kurs meteorologii. Wystrugal go "Profesor" Lutoslawski (sistrzeniec kompozytora zreszta).
http://www.paralotnie.atomnet.pl/parakurs.html

Tomo
Doświadczenie: Przelotowiec
Kontakt:

Postautor: Tomo » 24 grudnia 2016, 10:47

uriuk pisze: Wystrugal go "Profesor" Lutoslawski (sistrzeniec kompozytora zreszta).
http://www.paralotnie.atomnet.pl/parakurs.html

bratanek

T.

Wróć do „Meteorologia”