Paralot pisze:Zbyszek Gotkiewicz pisze:Jeśli chodzi o utratę przytomności to bym taką przyczynę umieścił bardzo daleko na skali prawdopodobieństwa. Szczególnie w spirali typu satowego, gdzie siła odśrodkowa jest niewielka.
Zbyszek to co napisałeś poniżej zaprzecza temu co piszesz powyżej. Spirala upadkowa może doprowadzić do utraty przytomności . W takim przypadku pilot jest obecny nieprzytomny .
Poza tym jedni mdleją przy 6 inni przy 10 G inni nie mdleją przy 13 ale od 8 już nie są wstanie nic zrobić.
Najbardziej prawdopodobny scenariusz takich wypadków to: najpierw skrzydło zaczyna samo utrzymywać spiralę upadkową, pilot postanawia wychodzić i podnosi ręce do góry, skrzydło nie wychodzi, pilot jest zaskoczony, nie wie co się dzieje, zaczyna bezradnie ciągnąć za sterówki lub wpada w panikę. Patrzy na skrzydło a nie na wysokość. I tyle.
Może już czas aby napisać jak się przygotować do nauki spirali . Czego się spodziewać i co zrobić żeby nie zacząć od upadkowej . Bardzo proszę i wiem że zrobisz to profesjonalnie.
Pozdrawiam
Robiłem to już parę razy. Nawet w książce cały rozdział poświęciłem temu problemowi. Poza tym jest też wiele innych opisów w większości wartościowych.