Wydzielony: Zakładanie kont i anonimowość na forum

Kwestie techniczne i nie tylko...
Dziubdzius
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Re: RE: Re: Paralotniowy slang - słowniczek

Postautor: Dziubdzius » 26 lutego 2018, 14:42

żółty27 pisze:No niby proste. Ale nie mam Paypala. Kryptowaluty też są mi obce.
Boty tez nie maja. Albo sobie skombinujez albo idz na inne forum pogadac z botami. Proste.

Sent from my SM-G920F using Tapatalk
Pozdrawiam Pawel Cypel

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Re: Paralotniowy slang - słowniczek

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 26 lutego 2018, 14:45

Myślę, że boty i spamerzy nie są wielką dolegliwością naszego forum. Nadmierne zabezpieczenia to niepotrzebny koszt.
Zbyszek Gotkiewicz

Dziubdzius

Postautor: Dziubdzius » 26 lutego 2018, 14:52

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Myślę, że boty i spamerzy nie są wielką dolegliwością naszego forum. Nadmierne zabezpieczenia to niepotrzebny koszt.
To zycze powodzenia w zatwierdzaniu postow i wywalaniu spamu. Moje zycie jest zbyt cenne na taka strate czasu.

Sent from my SM-G920F using Tapatalk
Pozdrawiam Pawel Cypel

niedzwiedz_pl
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Postautor: niedzwiedz_pl » 26 lutego 2018, 15:08

Nie wiem czy ktoś zauważył, ale zeszliśmy z tematu tego wątku...

Awatar użytkownika
Piotrek Pokorny
Kontakt:

Re: Wydzielony - zakładanie kont i anonimowość na forum

Postautor: Piotrek Pokorny » 26 lutego 2018, 16:14

Wydzieliłem wątek i przeniosłem do innego działu.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Re: Wydzielony: Zakładanie kont i anonimowość na forum

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 26 lutego 2018, 16:39

Dzięki.
Zbyszek Gotkiewicz

Gemmini

Postautor: Gemmini » 26 lutego 2018, 18:53

niedzwiedz_pl pisze:Nie wiem czy ktoś zauważył, ale zeszliśmy z tematu tego wątku...

Czyżby spamer? :D

W zasadzie możemy znowu ruszyć z duskusją o kolejnych zasadach. Rejestracja obozwiązkowa. Przywitanie na forum w konkretnej formie (np. opisanie czy i gdzie się szkoliłeś).
System plusów i minusów możnaby nieco rozbudować; teraz można dać komuś + / - ale co z tego?

PHPBB jest bardzo uniwersalnym systemem i można go łatwo rozbudować o kolejne elementy.

Spam nie zniknie. Całkiem niedawno dowiedziałem się, że znajoma werbuje na facebooku spamerów forumowych. Niestety jedyne co możemy robić, to bronić się barykadami, ale cokolwiek się wymyśli, spamerzy będą wiecznie przychodzili.

Dziubdzius pisze:masz Paypal?
zakaladam ze masz konto na email np ( zoltychcebycanonimowy@gmail.com) wplacasz zetke na addres mailowy forum uprzednio zaznaczajac czy chcesz zwrotu kasy czy nie.
forum dostaje info ze zolty ktory wplacil kase z adresu zoltychcebycanonimowy@gmail.com zalogowal sie i chce zwrotu kasy np.
automat zwraca kase po ukonczeniu rejestracjii.
proste

Jeżeli kasa będzie zwracana, spamerzy będą się rejestrowali nadal. Im forum większe, tym większe zaangażowanie spamerów.

Andrzejt

Postautor: Andrzejt » 26 lutego 2018, 21:10

Ale aż takim problemem jest to na naszym forum? W obecnym świecie to jest nieuniknione. Kiedyś były akcje nie karmić trolla, teraz będzie bota ;-) To forum jest mocno tematyczne i to w specyficznym temacie. Żaden bot nie znający środowiska się tu nie utrzyma po prostu, przecież tu nie siedzi gimbaza...zaraz się gdzieś wyłoży, ktoś go zgłosi, admin usunie i po temacie.

Dziubdzius

Postautor: Dziubdzius » 26 lutego 2018, 23:34

Gemmini pisze:
niedzwiedz_pl pisze:Nie wiem czy ktoś zauważył, ale zeszliśmy z tematu tego wątku...

Czyżby spamer? :D

W zasadzie możemy znowu ruszyć z duskusją o kolejnych zasadach. Rejestracja obozwiązkowa. Przywitanie na forum w konkretnej formie (np. opisanie czy i gdzie się szkoliłeś).
System plusów i minusów możnaby nieco rozbudować; teraz można dać komuś + / - ale co z tego?

PHPBB jest bardzo uniwersalnym systemem i można go łatwo rozbudować o kolejne elementy.

Spam nie zniknie. Całkiem niedawno dowiedziałem się, że znajoma werbuje na facebooku spamerów forumowych. Niestety jedyne co możemy robić, to bronić się barykadami, ale cokolwiek się wymyśli, spamerzy będą wiecznie przychodzili.

Dziubdzius pisze:masz Paypal?
zakaladam ze masz konto na email np ( zoltychcebycanonimowy@gmail.com) wplacasz zetke na addres mailowy forum uprzednio zaznaczajac czy chcesz zwrotu kasy czy nie.
forum dostaje info ze zolty ktory wplacil kase z adresu zoltychcebycanonimowy@gmail.com zalogowal sie i chce zwrotu kasy np.
automat zwraca kase po ukonczeniu rejestracjii.
proste

Jeżeli kasa będzie zwracana, spamerzy będą się rejestrowali nadal. Im forum większe, tym większe zaangażowanie spamerów.
Gemmini

Spam paralotniarski jest jak najbardziej w pozadku.

Nie widze probemu zebys sprzedal skrzydlo lub zaoferował szkolenie paralotniowe na forum.

Chodzi o śmieci generowane przez boty.

Boty to programy udajace czlowieka.

Ogarniasz?

Sent from my Nexus 7 using Tapatalk
Pozdrawiam Pawel Cypel

Gemmini

Postautor: Gemmini » 27 lutego 2018, 01:48

Dziubdzius pisze:Gemmini

Nie widze probemu zebys sprzedal skrzydlo lub zaoferował szkolenie paralotniowe na forum.

Ogarniasz?

Doskonale wiem czym są boty i ani razu o nich nie wspomniałem. Świadomie używałem słowa spamer. Boty nie stanowią realnego problemu. Spamerzy już tak.

Kolega Niedzwiedz_pl ma na koncie tylko jeden post i adres internetowy jako Nick. Zarejestrował się parę dni temu. Ostatnio tak działają spamerzy.

I teraz do kolegi Niedzwiedzia, jeżeli nie jestes spamerem, w ramach przeprosin zapraszam na piwo np. w trakcie Festiwalu Wiatru w Ustce.

niedzwiedz_pl

Postautor: niedzwiedz_pl » 27 lutego 2018, 08:09

Gemmini pisze:
Dziubdzius pisze:Gemmini

Ogarniasz?

Doskonale wiem czym są boty i ani razu o nich nie wspomniałem. Świadomie używałem słowa spamer. Boty nie stanowią realnego problemu. Spamerzy już tak.

Kolega Niedzwiedz_pl ma na koncie tylko jeden post i adres internetowy jako Nick. Zarejestrował się parę dni temu. Ostatnio tak działają spamerzy.

I teraz do kolegi Niedzwiedzia, jeżeli nie jestes spamerem, w ramach przeprosin zapraszam na piwo np. w trakcie Festiwalu Wiatru w Ustce.

Już na wstępie zaznaczam że to forum odkryłem tak +/- 8 dni temu. Spamować nie chce, nota bene nie mam zamiaru, po prostu chciałem zwrócić uwagę że koledzy odeszli od tematu wątku. Ot, taka trafna sugestia.

Zaproszenia na Festiwal chciałbym nie odrzucać, ale niestety z powodu odległości (bo ja jestem z Beskidu Wyspowego) mogą być delikatne problemy. Ale jeśli dam radę się zjawić to oczywiście dam znać.

Nie mam zamiaru śmiecić na forum. Dodam też tylko tyle że rzadko coś komentuje, bo cóż - świeżak jestem. Z mojej strony to wszystko.

Awatar użytkownika
prokopcio
Latam: Swobodnie i z Napędem

Postautor: prokopcio » 27 lutego 2018, 11:54

Nie chodzi mi o bycie anonimowym, może źle się wyraziłem, raczej o bycie gościem, jak przeglądnięcie forum to często pytanie zadane przez gości lub odpowiedzi są bardzo wartościowe. Ja sam na wielu forach szukam przeróżnych odpowiedzi i nie koniecznie na każdym chcę zakładać konto, tym bardziej za okazaniem przelewu czy innych utrudnień. Konta mam może na trzech forach, których używam systematycznie a z kilkudziesięciu korzystam jako gość czasami również odpowiadam nieanonimowa ale jako gość. Zazwyczaj się podpisuję.
Łukasz Prokop

żółty27
Latam: Nie latam
Doświadczenie: Były Pilot

Postautor: żółty27 » 27 lutego 2018, 12:04

Andrzejt pisze:Ale aż takim problemem jest to na naszym forum? W obecnym świecie to jest nieuniknione. Kiedyś były akcje nie karmić trolla, teraz będzie bota ;-) To forum jest mocno tematyczne i to w specyficznym temacie. Żaden bot nie znający środowiska się tu nie utrzyma po prostu, przecież tu nie siedzi gimbaza...zaraz się gdzieś wyłoży, ktoś go zgłosi, admin usunie i po temacie.

Problem jest chyba w miękkości serc moderatorów. Dzień wcześniej, przed napisaniem pierwszego postu była cała micha "merytorycznych" kotletów na stronie głównej. Osobiście 6 z nich zminusowałem, dzień później napisałem post. Nie wiem ile było dokładnie tych kotletów, myślę, że mogło być ich dużo więcej. Z tego powodu się odezwałem. Nie wiem, czy te wpisy były wygenerowane przez bota, czy wpisane ręcznie. Na szczęście moderatorzy później pokasowali te "merytoryczne" wpisy, za co jestem im wdzięczny. Na koniec dodam, że nie mam nic przeciwko odgrzewaniu kotletów przez osoby mające podobny problem, tylko czegoś nie zrozumiały w dyskusji, i chcą coś wyjaśnić, żeby nie tworzyć identycznego tematu. W takich sytuacjach będę zawsze na tak.
Edit:
Prokopcio dobrze się wyraziłeś :)

Awatar użytkownika
Piotrek Pokorny
Kontakt:

Postautor: Piotrek Pokorny » 27 lutego 2018, 13:02

Staram się powoli czyścić forum, usuwać spamerskie wpisy (po stwierdzeniu że użytkownik to spamer) i zamykać stare tematy. Niestety nie jestem w stanie poświęcić na to tyle czasu ile bym chciał, ale powooooli do przodu. Co do miękkości serca, to faktycznie może tak być, ale ze względu na to że nie zawsze mamy pewność co do tego czy ktoś jest spamerem czy nie. Mam jednak pomysł jak temu zaradzić - muszę tylko dopracować ;)

żółty27
Latam: Nie latam
Doświadczenie: Były Pilot

Postautor: żółty27 » 27 lutego 2018, 14:07

Piotrek Pokorny - Łap plusa za zaangażowanie w sprawy forum, i wydzielenie tematu. Trzymaj tak dalej.

Wróć do „Sprawy Forum”