Szukam wyjazdu -- 1-20 IV

Pytania o dobre miejscówki oraz propozycje organizacji wspólnych wyjazdów.
Andrzejt
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Szukam wyjazdu -- 1-20 IV

Postautor: Andrzejt » 21 marca 2018, 20:15

Cześć.
W końcu udało mi się dogadać w kwestii urlopu. Więc co za tym idzie chce gdzieś dobrze polatać ;-)
Szukam czegoś w okresie w sumie od 1 do max 20 kwietnia. Najchętniej poćwiczył bym jakieś niestandardowe stany lotu (nie SIV) bądź zrobił pierwsze kroki w przelotach. A najchętniej to i to ;-)
Jakieś propozycje? :-D

Ps. Dobrze by było dodać do nazwy podforum jeszcze "szkolenia". Chwilę szukałem zanim znalazłem odpowiedni dział, dopiero po otwieraniu każdego po kolei

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Re: Szukam wyjazdu -- 1-20 IV

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 21 marca 2018, 21:34

Jakoś w połowie kwietnia wybieramy się na wyjazd towarzyski w okolice Słoweni, ale nie wiem czy taki wyjazd by cię interesował. Coś jakby 8-15 kwiecień.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
Zippo_Drill
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Postautor: Zippo_Drill » 22 marca 2018, 14:15

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Jakoś w połowie kwietnia wybieramy się na wyjazd towarzyski w okolice Słoweni, ale nie wiem czy taki wyjazd by cię interesował. Coś jakby 8-15 kwiecień.

Kto jedzie i jak jedziecie? Macie miejsce?
Bartek Naszewski

Te­raz, gdy już nau­czy­liśmy się la­tać w po­wiet­rzu jak pta­ki, pływać pod wodą jak ry­by, bra­kuje nam tyl­ko jed­ne­go: nau­czyć się żyć na ziemi jak ludzie - G.B. Shaw

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 22 marca 2018, 15:06

Zippo_Drill pisze:
Zbyszek Gotkiewicz pisze:Jakoś w połowie kwietnia wybieramy się na wyjazd towarzyski w okolice Słoweni, ale nie wiem czy taki wyjazd by cię interesował. Coś jakby 8-15 kwiecień.

Kto jedzie i jak jedziecie? Macie miejsce?

Szczegóły będziemy wyjaśniać przed samym wyjazdem. Z mojego doświadczenia wynika że zawsze chęć do przyłączenia się deklaruje cztery razy więcej pilotów niż potem jedzie.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
Zippo_Drill
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Postautor: Zippo_Drill » 22 marca 2018, 16:49

[quote="Zbyszek Gotkiewicz"}

Szczegóły będziemy wyjaśniać przed samym wyjazdem. Z mojego doświadczenia wynika że zawsze chęć do przyłączenia się deklaruje cztery razy więcej pilotów niż potem jedzie.[/quote]

To daj znać jakoś bliżej wyjazdu, gdy by miejsce było, tylko nie tak dzień przed, ok? : :geek:
Bartek Naszewski

Te­raz, gdy już nau­czy­liśmy się la­tać w po­wiet­rzu jak pta­ki, pływać pod wodą jak ry­by, bra­kuje nam tyl­ko jed­ne­go: nau­czyć się żyć na ziemi jak ludzie - G.B. Shaw

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 22 marca 2018, 17:23

To daj znać jakoś bliżej wyjazdu, gdy by miejsce było, tylko nie tak dzień przed, ok? : :geek:[/quote]

Myślę że trzeba będzie się zdzwonić na początku kwietnia. Gdybym zapomniał co u mnie jest bardzo prawdopodobne to dzwoń do mnie 604 153 402.
Zbyszek Gotkiewicz

Andrzejt

Re: RE: Re: Szukam wyjazdu -- 1-20 IV

Postautor: Andrzejt » 22 marca 2018, 20:35

Z chęcią bym się z wami przejechał jednak pewnie by to tak wyglądało że startujemy, 15 minut i ja zostaje gdzieś daleko w tyle oglądając jak mi znikacie za horyzontem :-P. Ale dzięki za propozycję.
Jakieś inne ktoś ma? :-D

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 22 marca 2018, 20:55

Jeśli zależy Ci na opiece instruktora w sensie, że będzie w jakiś sposób nadzorował twoje latanie, to zapraszam na wyjazd do Chorwacji ze szkołą 28 kwietnia. Myślę, że nawet jeśli nie będzie długich przelotów, to będzie możliwość przećwiczyć wiele elementów z techniki pilotażu: starty wszystkimi sposobami, toplandingi, latanie żaglowe i termiczne, latanie aktywne, groudhandling, precyzyjne lądowania. Będę też opracowywał metodologię nauki zrzucania połówki, więc będzie można popatrzeć, bo nie wiem czy będą warunki na przećwiczenie.
Zbyszek Gotkiewicz

Andrzejt

Postautor: Andrzejt » 22 marca 2018, 21:14

Nie tyle nadzorował ponieważ latam samodzielnie, co po prostu zwrócił ktoś na mnie uwagę, podpowiedział, chwilkę zaczekał jak bym został za bardzo z tyłu ;-) A może będzie tak że sobie poradzę. Do tej pory latałem tak żebym mógł wróci więc nie wiem jak jest na typowych przelotach ;-)

Na ten wyjazd o którym piszesz patrzyłem, jednak termin mnie nie puszcza :-(

Awatar użytkownika
huzar

Postautor: huzar » 25 marca 2018, 22:42

POzwolę sobie na małą korektę terminową - przynajmniej jednego z aut :P
Wyjazd o którym pisze Zbyszek jest planowany wstępnie na około tydzień czasu. Ekipa Gdańska ruszyć będzie mogła najwcześniej w okolicy 9-10tego kwietnia i najpóźniej musi wrócić do 18go. Jest więc niewielki margies żeby jak najlepiej dopasować się z datą do pogody.
Grupa jest zróżnicowana umiejętnościami, potrzebami i chęciami :P
Wyjazd towarzyski jak najbardziej, ale jak to w grupie bywa - zawsze jakoś się wzajemnie wspieramy :)
Jak ci się zdarzy zgłupieć w czasie lotu - leć do nieba. O niebo się jeszcze nikt nie rozbił.

Andrzejt

Postautor: Andrzejt » 25 marca 2018, 23:30

Dzięki #huzar, teraz to troszku inaczej wygląda ;-) termin pasuje mi idealnie. W sobotę wracam do kraju to się pewnie zaraz po świętach zorientuje jak sytuacja na moim podwórku wygląda i dam znać ostatecznie czy jadę.
Ale jeżeli mnie przyjmiecie to raczej na pewno tak ;-)

Awatar użytkownika
huzar

Postautor: huzar » 26 marca 2018, 13:00

Andrzej,
Wyjazd planujemy po kosztach, więc jeśli pogoda dopisze to raczej namioty. Czy ty w razie co masz jakiś swój transport? skąd planujesz jechać z kraju?
Obstawiam, że wyjazd 10go będzie bo nie wyrobimy się tu gdańska ekipa z robotą szybciej...
Ważne - nie zakładamy na sztywno miejsca docelowego :)
Jak ci się zdarzy zgłupieć w czasie lotu - leć do nieba. O niebo się jeszcze nikt nie rozbił.

Andrzejt

Postautor: Andrzejt » 26 marca 2018, 21:57

Co do samochodu to mam, kombi ;-) , jednak jeżeli chodzi o koszty to poniżej 10l ciężko zejść ;-)
Ja bym jechał z Nowego Sącza. Na południe, południowy wschód od Krakowa ;-) Jak jechałem z Cloudbase to Marek przechwytywał mnie na BP przy lotnisku Pyrzowice. Co do namiotów - nie pamiętam kiedy ostatnio spałem :-D dzieciak byłem :-D to może być ciekawe przeżycie ;-)

Awatar użytkownika
huzar

Postautor: huzar » 28 marca 2018, 00:41

:) bliżej terminu trza by się zgrać. W aucie Gdańskim komplet, może u Zbyszka będzie miejsce. A może jeszcze ktoś się dołączy?
Namiot Andrzeju masz? :D kombinuj, żebyś na koniec nie został z załatwianiem :D

Awatar użytkownika
huzar

Postautor: huzar » 02 kwietnia 2018, 22:17

Andrzej i ewentualnie inni zainteresowani. Będziemy próbowali wyjechać około 10go. Chcemy spasować się z prognozami pogody. Zatem ważne pytanie: na ile jesteś/jesteście elastyczni z dniem wyjazdu? Jeśli fajniej byłoby wyjechać 8go albo 11go to wolelibyśmy się spasować niż jechać twardo 10go.

Daj/dajcie znać jak z twojej/waszej strony :)

Andrzejt

Postautor: Andrzejt » 02 kwietnia 2018, 22:46

Ja najbliższe sztywne plany mam na 21, wcześniej wszelakie plany dostosowane podporządkowane lataniu ;-) chodź dobrze było by znać dokładnie termin ;-) tylko pasuje mi jeszcze zapas kupić przed wyjazdem ;-) Staremu zostało.jeszcze chyba 4 lata, jednak nie zdążę wysłać do go przełożenia. A dwa to ostatni dzwonek żeby coś za niego jeszcze mieć ;-)

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 02 kwietnia 2018, 22:50

Sprawdzam prognozy ale jeszcze za wcześnie. W piątek powinny już być w miarę rzetelne.
Zbyszek Gotkiewicz

Andrzejt

Postautor: Andrzejt » 02 kwietnia 2018, 23:09

A tak ogólnie, wstępnie i w ogóle jak się sytuacja prezentuje? Duże szanse że będzie super, że po prostu da się latać czy że raczej lipa? ;-)

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 02 kwietnia 2018, 23:16

Andrzejt pisze:A tak ogólnie, wstępnie i w ogóle jak się sytuacja prezentuje? Duże szanse że będzie super, że po prostu da się latać czy że raczej lipa? ;-)

Na razie nie ma żadnych przesłanek do przewidywania pogody. Oczywiście gdyby to był wyjazd komercyjny to bym poszukał jakiejś optymistycznej prognozy ale w tej sytuacji nie ma takiej potrzeby. Jakiś sens mają prognozy tygodniowe, ale prawdopodobieństwo ich sprawdzenia są według mnie na poziomie 50%. Czyli sprawdzą się albo nie :)
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
huzar

Postautor: huzar » 03 kwietnia 2018, 10:44

Andrzej. Jeśli nie kupisz to swój stary rozwieś i złożymy na wyjeździe. Nauczysz się przynajmniej samemu to robić. To dość przydatna umiejętność :)

Wróć do „Miejscówki i wyjazdy paralotniowe”