Zbyszek Gotkiewicz pisze:JaroXS pisze:Zbyszek Gotkiewicz pisze:Jarek. Ja tylko w sprawie pewnego szczegółu, bo to zauważyłem już wcześniej w Twoich wypowiedziach (możemy to przedyskutować w osobnym wątku) Według mojej wiedzy propagacji ciśnienia wewnątrz skrzydła nie ma najmniejszego wpływu nas podwijanie się skrzydła. Może mieć pewne znaczenie dla szybkości otwierania się podwinięcia, ale tu też największe znaczenie mają ciśnienia na zewnątrz skrzydła.
Myslisz ze wielkosc otworow i ich rozmieszczenie w zebrach nie ma znaczenia na wystepujace cisnienie i nie ma wplywu na deformacje i tego czy stabile sa miekkie lub twarde?
No i co z kontrklapa ktora czasami wystepuje? Sadzisz ze dynamiczne otwarcie prawej np. Polowki nie może zassac czasteczek powietrza i zmienic cisnienia po drugiej stronie co spowoduje chwilowe rolowanie sie stabila?
Pozdrawiam,
To dyskusja nie na ten wątek. , ale odpowiem, że ciśnienie wewnętrzne nie ma żadnego wpływu na chęć podwijania się stabili, a kontrklapa to zjawisko związane bardziej z ugięciem płata niż z ciśnieniem wewnętrznym i propagacją ciśnienia.
Hej Zbyszek,
pozwoliłem sobie zadzwonić do mojego kolegi konstruktora.
Mój kolega z Gradienta twierdzi że ciśnienie wewnętrzne ma bardzo duży wpływ na czas regeneracji czaszy i jej bezpieczeństwo. Podjęliśmy dłuższa dyskusję i wyszło nam z tego że:
- wielkość otworów w żebrach ma duże znaczenie związane z utrzymywaniem ciśnienia
- im mniejsza odległość od żeber tym większa stabilność czaszy (zależne również od wielkości otworów w żebrach i wyważenia całego układu)
- w dzisiejszych konstrukcjach stabile nie posiadają komór, a w związku z tym, jednym z faktorów do otrzymania twardych stabili jest umiejętne pracowanie również z ciśnieniem wewnętrznym.
- kontr klapa może być wynikiem gwałtownej zmiany ciśnienia wewnętrznego. Cząsteczki powietrza są zasysane z przeciwległej strony skrzydła podczas dynamicznego otwarcia przeciwległej zaklapionej strony skrzydła.
W ocenie mojego kolegi umiejętna praca z ciśnieniem wew. w różnych stanach lotu pozwoli stworzyć skrzydło doskonałe.
Pozdrawiam,