Jest afera (nowy zapas złożony na lewą stronę)

Kwestie związane z bezpieczeństwem latania i zapobieganiem wypadkom. Ze względu na powagę tematu wszelakie trolowanie nie będzie tutaj tolerowane.
Awatar użytkownika
Cezar100
Latam: Tylko z Napędem
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Re: Jest afera

Postautor: Cezar100 » 07 lutego 2016, 11:04

Tomo pisze:Z tego co rozumiem zapas został źle złożony w fabryce a więc informacja do fabryki, że coś takiego miało miejsce. A tu widzę pełna jazda - układacz miał wyrobić normę, był wystraszony, pijany. No, a jak pijany to pewnie złodziej. Bo każdy pijak to złodziej.
A o prawidłowym, bądź nie, złożeniu zapasu i tak dowiemy się, w najlepszym przypadku, przy kolejnym przekładaniu. Hy, hy.

Tomo

A uważasz, że "nie ma jazdy". Chciałbys trafic na ten zapas i awaryjna sytuację ?
Nikt nie pisał o wystraszonym, złodzieju- Ty to dokładasz.
O kolejnym przypadku możemy się jednak dowiedziec nie na sali WF tylko w szpitalu lub *
Pozdrawiam, Cezar100

Tomo
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Przelotowiec
Kontakt:

Postautor: Tomo » 07 lutego 2016, 14:21

Cezar100, polecam dokładną lekturę tego wątku. Wówczas doczytasz, że Bogdan napisał o babce w panice i wyrabianiu normy a zdzicho lansuje tezę o alkoholu.

Ja tylko chcę zwrócić uwagę, że nie nam tu rozstrzygać co było przyczyną, w jakim stanie był pracownik, który układał zapasy i co musiał a czego nie. Bo to zupełnie nic nie wnosi. Widzimy tylko efekt: źle złożony zapas. Na jakiej podstawie wyciągacie wnioski, że układacz był pijany czy zestresowany wykonaniem normy? A jeśli wcześniej odebrał telefon, ze szkoły, że mu dzieciak łobuzuje? Nieee, na pewno był najebany i wyrabiał normę u złego kapitalisty, producenta zapasów.

W takim przypadku należy tylko i aż poinformować producenta o faktach. A fakty są takie jak widać na zdjęciach.

Można podyskutować co zrobić żeby zminimalizować ryzyko takiej niespodzianki. Np. oddawać nowy zapas do Mistrza Świata w Przekładaniu Zapasów z tym, że i tak o tym czy jest dobrze złożony dowiesz się, cytuję: "na sali WF, w szpitalu lub *".

Tomo

Awatar użytkownika
Cezar100

Postautor: Cezar100 » 07 lutego 2016, 15:51

Tomo pisze:Cezar100, polecam dokładną lekturę tego wątku. Wówczas doczytasz, że Bogdan napisał o babce w panice i wyrabianiu normy a zdzicho lansuje tezę o alkoholu.
Tomo

No własnie, dokładną lekturę i wtedy już będziesz Tomo wiedział, że to co napisał Bogdan to nie potwierdzenie faktów a jedna z możliwych hipotez.
Napisałeś " W takim przypadku należy tylko i aż poinformować producenta o faktach." Wcale nie, należy o tym rozmawiać, przypuszczać co mogło być lub co było przyczyną złego ułożenia zapasu inaczej takie twory jak forum czy też grupa dyskusyjna nie byłyby potrzebne.

"Można podyskutować co zrobić żeby zminimalizować ryzyko takiej niespodzianki. Np. oddawać nowy zapas do Mistrza Świata w Przekładaniu Zapasów z tym, że i tak o tym czy jest dobrze złożony dowiesz się, cytuję: "na sali WF, w szpitalu lub *". "

W tym miejscu niestety znowu się z Tobą nie zgadzam. O tym czy zapas był dobrze czy źle złożony możesz się również dowiedzieć podczas rzucania paki, w sytuacji która tego wymagała, w locie, bez żadnych symulacji na salach gimnastycznych.

Na tym kończe wywody bo piszemy mało merytorycznie. Pozdrawiam i jak najmniej tych rzutów życzę :)
Pozdrawiam, Cezar100

Tomo
Kontakt:

Postautor: Tomo » 07 lutego 2016, 17:37

Ale zgodzisz się, że bijąc pianę n/t możliwych przyczyn nie wyeliminujesz problemu natomiast wysyłając opis z fotami do producenta jest szansa, że tak.

Tomo

Awatar użytkownika
Cezar100

Postautor: Cezar100 » 07 lutego 2016, 17:45

Oczywiście, że tak. Należy wysłac fotki, powiadomić producenta, to nie podlega dyskusji. Jednak to nie jest warunek kończący luźną dyskusje na forum - nie tam od razu bicie piany
Pozdrawiam, Cezar100

Tomo
Kontakt:

Postautor: Tomo » 07 lutego 2016, 19:22

Luźna dyskusja a rzucanie zarzutów, że układacz był pijany albo na kacu, i to powtórzone dwa razy, to nie to samo.
W luźnej dyskusji można podać X powodów, ale to tutaj wygląda jak sąd nad układaczem. Zdzicho napisał "Nadal uważam, że spadochron mógł być złożony przez osobą pijaną/skacowaną". To zdanie ma takie samo poparcie w faktach, jak to, że układacz w tym dniu był chory na półpasiec. Nie ważne że nie był, ja uważam, że był. Skoro nie ma wiedzy ani o procesach w tej fabryce ani o tym kim był układacz ani w jakiej był dyspozycji tego dnia to po co wygadywać takie rzeczy?

A jak zdzicho wleci komuś w czaszę, bo się zagapi, a ja napiszę, że pewnie był najebany... niee, na pewno był najebany a co najmniej na kacu, nie wiedząc nawet kim zdzicho jest, to też będzie luźna dyskusja? A Bogdan wtedy doda, że zdzicho mógł być napięty tego dnia bo musiał dolatać do 100h w sezonie, to też będzie luźna dyskusja?

Wiemy tylko, że zapas został dostarczony źle złożony. I tyle. Śledztwo musi przeprowadzić producent. Lepiej żeby to zrobił zanim ktoś zrobi sobie krzywdę na jego sprzęcie bo później będą za niego wyjaśniać inni.

Tomo

Bogdan
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Postautor: Bogdan » 08 lutego 2016, 09:10

@Tomo
W mojej historii chodziło raczej o to, czy przy takim biegu wydarzeń przełożenie technicznie byłoby możliwe.
Przykład z wyrobieniem normy jest całkowicie neutralny, bo większość pracujących ma jakieś terminy, normy itp. obwarowania. A jeżeli, jak to ująłeś "zły kapitalista", wyśrubuje normy za bardzo, to błędy będą się zdarzać częściej.
Ty zaś Tomo, robisz jazdę na dziecko układaczki z mojej historii. Ono jest takie grzeczne, a Ty insynuujesz, że łobuzuje w szkole? Jak możesz... ;)

Marcin.

Postautor: Marcin. » 08 lutego 2016, 12:41

A możliwe by było chyba coś takiego jak pisze szybkibzykacz . Przełożone linki mogły spowodować odchylenie nie w tą stronę co trzeba brytu/brytów tkaniny zapasu przy wypełnianiu. Dalej błędna akcja się toczyła i zapas wywrócił się na lewą stronę.
Chyba że w jakimś tam procencie otwarć takie wywinięcie na lewą stronę może się zdarzyć nawet w prawidłowo złożonej paczce. Gdzieś słyszałem że na 100 zapasów 3 się nie otwierają z niewiadomych przyczyn, więc może to tak jest.
A ciekawe jak taki układ opada? o ile szybciej? Bo na zdjęciu widać że jakiś tam hamulec jest. :?
Marcin.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 08 lutego 2016, 13:08

Nie 3 a 4 na 100. I przyczyny są dobrze znane. Odsyłam do "Sumy wszystkich błędów".
Zbyszek Gotkiewicz

janek44

Postautor: janek44 » 08 lutego 2016, 13:15

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Nie 3 a 4 na 100. I przyczyny są dobrze znane. Odsyłam do "Sumy wszystkich błędów".

ten komentarz niewiele wnosi, poza reklamą książki. Po co spamować, skoro różnica jest na poziomie błędu statystycznego? Odsyłanie do książki przy każdej możliwej okazji tylko zniechęci ludzi do jej kupna.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 08 lutego 2016, 13:26

Bo autor postu potrzebuje sięgnąć do wiedzy, a w poruszanym temacie jest to jedyne źródło jakie znam. Łatwiej mi jest odesłać do źródła niż tłumaczyć oczywiste rzeczy.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Latam: Swobodnie i z Napędem
Kontakt:

Postautor: uriuk » 08 lutego 2016, 13:36

To moze wklejaj cytaty z ksiazki z podaniem zrodla. W ten sposob nie bedziesz musial nic pisac od nowa, a przy okazji zachecisz do czytania ksiazki ;)

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 08 lutego 2016, 13:44

Niby mogę, ale w przypadku jeśli komuś się wydaje że zapas może sam się przenicować w czasie otwarcia to bym musiał wkleić cały rozdział, a i to by było mało żeby wyjaśnić problem.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 08 lutego 2016, 13:49

Jak mu goraczka przezjdzie, to sam zauwazy babola ;)

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 08 lutego 2016, 13:51

Marcin tez miał taki problem.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 08 lutego 2016, 14:00

tostero-pokrowiec-na-parasol-czarny__0306808_PE427281_S4.JPG
tostero-pokrowiec-na-parasol-czarny__0306808_PE427281_S4.JPG (10.28 KiB) Przejrzano 8384 razy

To jest parasol ogrodowy w pokrowcu. W srodku parasola idzie rurka. Mam teraz pytanko, jak spowodowac, zeby rurka byla na zawnatrz parasola. Zadanie drugie, zrobic to bez rozpinania pokrowca ;)

Marcin.

Postautor: Marcin. » 08 lutego 2016, 14:03

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Nie 3 a 4 na 100. I przyczyny są dobrze znane. Odsyłam do "Sumy wszystkich błędów".

A sorry , faktycznie 4 bo 4procent jak mówiłeś :oops:

Marcin.

Marcin.

Postautor: Marcin. » 08 lutego 2016, 15:28

uriuk pisze:

To jest parasol ogrodowy w pokrowcu. W srodku parasola idzie rurka. Mam teraz pytanko, jak spowodowac, zeby rurka byla na zawnatrz parasola. Zadanie drugie, zrobic to bez rozpinania pokrowca ;)

Pewnie jakiś magik dałby rade to zrobić :)
A jak mowa o zaskakujących sprawach z zapasem , to nie spodziewałbym :shock: :o się takiego czegoś jak chyba Tobie(filmik gdzieś tu na forum albo na grupie -nie pamiętam) się przytrafiło gdy spadałeś w rotacji ,a zapas w osi obrotu kręcił pod Tobą i nie otworzył się. Dobrze że nic Ci się nie stało :?
Tak że z tym wywinięciem trzeba by eksperymenty jakieś porobić :idea:
Marcin.

Tomo
Kontakt:

Postautor: Tomo » 08 lutego 2016, 17:34

Bogdan pisze:Ty zaś Tomo, robisz jazdę na dziecko układaczki z mojej historii. Ono jest takie grzeczne, a Ty insynuujesz, że łobuzuje w szkole? Jak możesz... ;)

nie no, to była antyjazda, taki kontrprzykład, że skoro może być stres od normy to dlaczego nie dziecko-łobuz... można sobie tak mnożyć potencjalne przyczyny tylko co to da? Co innego dyskusja o tym jak technicznie taki myk wykonać :-)

Tomo

Awatar użytkownika
JarekJx
Kontakt:

Postautor: JarekJx » 08 lutego 2016, 17:37

uriuk pisze:

Żaden problem

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
JarekJx #ParaSofa #TryFly

Wróć do „Bezpieczeństwo i Wypadki”