Analiza filmików sekunda po sekundzie
- michuvx
- Latam: Tylko z Napędem
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
Re: Analiza filmików sekunda po sekundzie
Ja tu widzę spiralę i raczej coś z linkami skrzydła.
Michał
Co wskazywałoby na takie warunki w powietrzu? Czy rzucony w porę zapas uratowałby sytuację?
- Zbyszek Gotkiewicz
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Wygląda, że wszedł w silne i wąskie noszenie. Coś na kształt dust devila. Takie noszenia tworzą się na nasłonecznionych zawietrznych. Po tym jak zakręcilo go w taśmach, to powinien rzucać pakę, choć do końca to właściwie leciał tyle że bez kontroli.
Zbyszek Gotkiewicz
-
- Latam: Tylko Swobodnie
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Pytanie jak uniknąć takiej sytuacji, bo nie wygląda to tak, jakby aktywny pilotaż mógł tu pomóc. Pilot podobno zginął.
Michał Matulka
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Są to bardzo rzadkie sytuacje i w zasadzie do przewidzenia. Tylko że z powodu iż są bardzo rzadkie mało kto wierzy, że go to spotka. A jeśli chodzi o użycie zapasu to jakiś czas temu zdefiniowanej zdefiniowałem cztery zasady bezwzględnego, natychmiastowego użycia zapasu. Jedną z tych zasad jest skręcenie w taśmach na małej wysokości i wejście w rotację albo utrata kontroli nad glajtem.
Zbyszek Gotkiewicz
-
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Doświadczenie: Przelotowiec
Zbyszek Gotkiewicz pisze:Są to bardzo rzadkie sytuacje i w zasadzie do przewidzenia
Jak można właśnie coś takiego przewidzieć? Bo chyba nikt nie chciałby w coś takiego wlecieć :/
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Nasłoneczniona zawietrzna zajęć taki efekt, a poza tym takie kominy są często widoczne z powodu kurzu i śmieci. Nie zawsze są też tak agresywne jak ten na filmie. Taki komin da się wykręcić, ale trzeba w niego wejść wyżej niż na tym filmie. Jak wysoko nie powiem, bo to zależy, ale z moich obserwacji wynika, że 300 metrów nad ziemią to już kończy się walka i zaczyna normalne noszenie. I taka rada. Jeśli na małej wysokości dostajemy takiego kopia w górę to należy od razu stawiać krążenie na stabilu.
Zbyszek Gotkiewicz
- uriuk
- Site Admin
- Kontakt:
Zbyszek Gotkiewicz pisze:Nasłoneczniona zawietrzna zajęć taki efekt, a poza tym takie kominy są często widoczne z powodu kurzu i śmieci. Nie zawsze są też tak agresywne jak ten na filmie. Taki komin da się wykręcić, ale trzeba w niego wejść wyżej niż na tym filmie. Jak wysoko nie powiem, bo to zależy, ale z moich obserwacji wynika, że 300 metrów nad ziemią to już kończy się walka i zaczyna normalne noszenie. I taka rada. Jeśli na małej wysokości dostajemy takiego kopia w górę to należy od razu stawiać krążenie na stabilu.
2 tygodnie temu wlecialem w cos takiego na wysokosci ok 300 m. Vario pokazalo 8,8 m/s. Pasazerka powiedziala ze bylo fajnie, ale wiecej nie poleci
Zbyszek Gotkiewicz pisze:(...) I taka rada. Jeśli na małej wysokości dostajemy takiego kopia w górę to należy od razu stawiać krążenie na stabilu.
Jestem nowy stąd prośba o doprecyzowanie. Postawić krążenie na stabilu to inaczej wejść w spiralę czy to jeszcze coś innego.
-
eterum pisze:Zbyszek Gotkiewicz pisze:(...) I taka rada. Jeśli na małej wysokości dostajemy takiego kopia w górę to należy od razu stawiać krążenie na stabilu.
Jestem nowy stąd prośba o doprecyzowanie. Postawić krążenie na stabilu to inaczej wejść w spiralę czy to jeszcze coś innego.
Spirala to jeszcze trochę dalej niż „na stabilu”
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
- uriuk
- Site Admin
- Kontakt:
Postawic na stabilu oznacza bardzo ciasny skret na malej predkoci (na pograniczu negatywki). Sprala to skret na duzej predkosci
-
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
To jest bardzo ciasne krążenie. Normalnie to starasz się jak najbardziej płasko krążyć, żeby jak najmniej skrzydło pochylac, przedewszystkim ciałem nadajesz kierunek. W opcji na stabilu to można powiedzieć przeciwieństwo, całe ciało, sporo sterowki żeby jak najciasniej krążyć. Stabil skrzydła masz na swojej wysokości, albo i jeszcze niżej jak by stawiasz skrzydło na stabilu Stąd nazwa. I faktycznie to działa. Przy takich noszeniach zawsze miałem piętra bo jak wypadasz z tego to skrzydło moooocno wędruje przed Ciebie. Dopiero jak spróbowałem na zawodach lecieć to mapinka zrobiła swoje. Jak wypadłem to bałem się że zaraz przeciagnę glajta, a ten wciąż mnie wyprzedzal. Jak to ustabilizowalem to od razu ostry zwrot i tak na stabilu wkrecielm migiem podstawę jak bym to odpuścił to bym wylądował
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Zawsze jak noszenie jest nieprzyjemne to ostrzej kręcę. Dzięki sile odśrodkowej skrzydło jest lepiej dociążone i bardziej stabilne. Dochodzą do tego jeszcze pewnie jakieś inne zjawiska związane z aerodynamiką i mechaniką lotu, ale najważniejsze że to działa tylko wymaga mocnego zaciśnięcia pośladów
Zbyszek Gotkiewicz
- arekgarbacz
- Kontakt:
eterum pisze:Zbyszek Gotkiewicz pisze:(...) I taka rada. Jeśli na małej wysokości dostajemy takiego kopia w górę to należy od razu stawiać krążenie na stabilu.
Pozdr!
ArekG
ArekG
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Żeby tak krążyć, to spirala powinna wam jeść z ręki. Tu na filmie z krążenia na stabilu pilot wypłaszcza i znowu pogłębia do stabila. Zdarza się że zamiast wypłaszczać trzeba dalej pogłębiać do spirali, ale to w wyjątkowo wrednych kominach. W takiej sytuacji można wziąć pod uwagę także pójście do lądowania
Zbyszek Gotkiewicz
- arekgarbacz
- Kontakt:
Zbyszek Gotkiewicz pisze:Żeby tak krążyć, to spirala powinna wam jeść z ręki. Tu na filmie z krążenia na stabilu pilot wypłaszcza i znowu pogłębia do stabila. Zdarza się że zamiast wywłaszczać trzeba dalej pogłębiać do spirali, ale to w wyjątkowo wrednych kominach. W takiej sytuacji można wziąć pod uwagę także pójście do lądowania
Ze względu na sąsiedztwo szczytu i super wąską szpile, pilot potrzebował czasem wypłaszczyć, żeby nie walnąć w skałę lub żeby wrócić do szpili W międzyczasie dziękował w duchu, że wypadnięcie ze spili nie dało mu bardziej po pysku. Jak widzicie w prawym górnym rogu, wahania "noszenia" są dość spore.
Takie trochę łagodniejsze kręcenie "na stabiuo" mam tu:
Ale jak widać, ciągle pojawia się lekkie wypłaszczanie, żeby trzymać się jak najbliżej centra. Chyba nigdy nie miałem takiej dzidy, która szła by pionowa i dałoby się to kręcić spiralą w górę
2 rzeczy:
1. O której wspomniał Zbyszek powyżej, też mam odruch dokręcania w przypadku atrakcji, żeby siła odśrodkowa "dociągneła" linki
2. Ludzi sami z siebie raczej nie mają tendencji do ostrego kręcenia silnej termy i zazwyczaj oblatują ją dookoła. Lepszy efekt przynosi jednak ostre kręcenie.
Pozdr!
ArekG
ArekG
-
Ale fajna opcja z tym nałożeniem parametrów na film, jak to zrobiłeś?
Michał Matulka
- arekgarbacz
- Kontakt:
Co najlepsze, apka jest za darmo:
http://www.dashware.net/
Potrzebujesz tracka GPS i video, synchronizujesz czas tracka i video w tej aplikacji i masz do wyboru całe mnóstwo wskaźników do pokazania.
http://www.dashware.net/
Potrzebujesz tracka GPS i video, synchronizujesz czas tracka i video w tej aplikacji i masz do wyboru całe mnóstwo wskaźników do pokazania.
Pozdr!
ArekG
ArekG
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
I tu też jest dobra ilustracja że pilot musi umieć latać w chmurach. Tam gdzie wchodzi komin chmura jest wklęsła i często nie ma możliwości żeby w nią nie wlecieć.
Zbyszek Gotkiewicz
Wróć do „Bezpieczeństwo i Wypadki”