PGDron zamiast wyciągarki - Full Size - prototyp
Moderator: prokopcio
- prokopcio
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Re: PGDron zamiast wyciągarki - Full Size - prototyp
bez protektora problem przestaje istnieć 

Łukasz Prokop
Uprząż Dudek Techno i PPG - film do analizy, napęd ma dwie pozycje. Może takie rozwiązanie? Na innych filmach tego autora zestaw oblatany. Jednak pozycja pilota (plecy) mocno pionowa.
https://youtu.be/8uu0fB4aZQE
https://youtu.be/8uu0fB4aZQE
- prokopcio
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Szkoda, że filmik przycięty z przodu i ztyłu, chciałbym zobaczyć jak biegnie lub choć jak stoi w miarę wyprostowany.
Na filmiku ze startu też bardzo kiepsko to jest widoczne.
Na filmiku ze startu też bardzo kiepsko to jest widoczne.
Łukasz Prokop
- Zbyszek Gotkiewicz
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Ten napęd jest podwieszony na wyporach. Pilot wisi na końcu wypory a skrzydło jest podczepione około 10 cm w stronę napędu. Wszystko jest ok, póki ma się napęd na plecach. Po odrzuceniu napędu pojawia się problem. Nie jest on prostu do rozwiązania, bo potrzebna by była dodatkowa rama z tylu mocowana do barków. Zmiana pochylenia napędu z moich doświadczeń nie jest konieczna bo zachodzi automatycznie. Akurat ta uprząż z filmu się nadaje, bo ma krótki protektor tylko pod deską i nie ma zapasu na plecach. Mnie w takim napędzie śmigło uszkodził kokon w czasie rozbiegu, dlatego trzeba było przerobić kokon tak, żeby nogi przekładać dołem kokonu do startu.
Zbyszek Gotkiewicz
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Coś takiego:
- Załączniki
-
- P2010853.JPG (118.5 KiB) Przejrzano 4770 razy
-
- P2020874.JPG (92.44 KiB) Przejrzano 4770 razy
-
- P2010866.JPG (126.61 KiB) Przejrzano 4770 razy
Zbyszek Gotkiewicz
- der
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
Szkoda Maciek G, że się nie zalogowałeś. zasłużyłeś na kciuka w górę. Jak widać a jednak się da, a sterowanie ciałem działa doskonale.
Zbyszek, przecież to jest realizacja dokładnie tego co opisałem w poscie na pierwszej stronie. Napęd wymusza pozycję wyprostowaną, przez co środek ciężkości przenosi się do przodu i równoważy układ. Po pozbyciu się drona uprząż przechodzi do pozycji pół leżącej, środek ciężkości się cofa i równowaga zostaje zachowana. Ty widzisz tylko 20 kg napęd. Ja widzę 70 czy 80kg pilota. Od początku proponuję uprząż odwracalną czy też inną dowolną dobrze pakowalną z airbagiem. Kokonami jak na razie nie ma co sobie głowy zawracać. Ty w swojej konstrukcji skupiłeś się na wygodzie lotu z napędem. To może być bardzo niewygodne w trakcie szukania pierwszego komina (czyt płaska deska za plecami) i bardzo wygodne po odrzuceniu drona (deski brak).
Zbyszek, przecież to jest realizacja dokładnie tego co opisałem w poscie na pierwszej stronie. Napęd wymusza pozycję wyprostowaną, przez co środek ciężkości przenosi się do przodu i równoważy układ. Po pozbyciu się drona uprząż przechodzi do pozycji pół leżącej, środek ciężkości się cofa i równowaga zostaje zachowana. Ty widzisz tylko 20 kg napęd. Ja widzę 70 czy 80kg pilota. Od początku proponuję uprząż odwracalną czy też inną dowolną dobrze pakowalną z airbagiem. Kokonami jak na razie nie ma co sobie głowy zawracać. Ty w swojej konstrukcji skupiłeś się na wygodzie lotu z napędem. To może być bardzo niewygodne w trakcie szukania pierwszego komina (czyt płaska deska za plecami) i bardzo wygodne po odrzuceniu drona (deski brak).
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Na takie dość eleganckie rozwiązanie mogłem sobie pozwolić tylko dlatego bo nie przewidywałem zrzucania napędu. Napęd zrzucany wyglądał zupełnie inaczej. Poszukam zdjęć i pokażę.
Zbyszek Gotkiewicz
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
- der
Jak odrzucany ??? Na spadochronie ? Raczej lekko przekombinowane PPG z łatwo demontowalną klasyczną uprzężą
W każdym razie ja to pamiętam jako wózeczek ciągnięty za sobą. Biorąc pod uwagę punkt podwieszenia przednich tasiemek i sztywność rur od prowadzenia napędu i tłumika, nie dziwię się , że z tym nie dało się biegać.

- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Akurat bieganie i start był bardzo wygodny. Sterowanie ciałem też było ok. Naprawdę projekt posiadał olbrzymi potencjał rozwojowy. Kolega Marcin Wiązania zrobił mi nawet fajny wskaźnik z zegarami pokazującymi wszystkie ważne parametry. Zrzut miał być na spadochronie a napęd miał być chroniony przed poduszkę powietrzną która by się napełniała podczas swobodnego spadania. Prościej się nie da i stwierdziłem, że to przerost formy nad treścią.
Zbyszek Gotkiewicz
- der
te tasiemki z przodu wymuszały poziomą pozycję deski. To nie podcinało nóg ? One raczej powinny być podwieszone jak najbliżej karabinków.
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Tasiemki z przodu to jedynie łącznik podnózka.
Zbyszek Gotkiewicz
-
- Latam: Tylko Swobodnie
Taki patent - po zrzucie zostajemy z kawałkiem rurki i tasiemkami.
- Załączniki
-
- pgd.jpg (33.39 KiB) Przejrzano 4725 razy
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Coś w tym rodzaju było już rozpatrywane. Masz cztery punkty mocowania które muszą równocześnie zadziałać. Technicznie to dość skomplikowane do zrobienia w prototypie a w masowym zastosowaniu łatwo podatne na awarie. Przynajmniej ja tak to widzę. Może na ktoś proste rozwiązanie na równocześnie i bezawaryjne odrzucenie napędu mocowanego w czterech punktach. Dla mnie optimum byłby jeden węzeł łączący napęd z pilotem.
Zbyszek Gotkiewicz
- der
Zbyszek. To jest rozwiązanie teoretyczne. W praktyce każdą z tych taśm możesz puścić przez rolki prowadzące montowane do kosza drona i połączyć w jednym wspólnym mechanizmie zwalniającym na wysokości środka pleców. Wszystkie taśmy nośne skupiają się w uprzęży na karabinku. Czy ktoś się martwi ich ilością ?
Krzyk. świetny patent, ewolucja mojej sugestii pozwalająca wyeliminować nawet ramę pośrednią. Minusem może być konieczność podniesienia podwieszenia.
Krzyk. świetny patent, ewolucja mojej sugestii pozwalająca wyeliminować nawet ramę pośrednią. Minusem może być konieczność podniesienia podwieszenia.
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Twoja propozycja też jest teoretyczna. Chciałbym zobaczyć rozwiązanie praktyczne. Na tym filmie masz drugi prototyp który miał mocowanie jednopunktowe.
Zbyszek Gotkiewicz
-
- Latam: Tylko Swobodnie
Rysunek przedstawia uprząż ppg z dolnym podwieszeniem. Dla pg należałoby doszyć jakieś ucho / kieszonkę na rurkę do taśm idących do siedziska - z 10cm pod punktem podczepienia skrzydła w celu wypchnięcia pilota do przodu. Oczywiście do momentu zrzutu i tak siedzimy jak na kiblu. Do wyczepienia potrzebny jest jakiś system ucho - przelotka lub trzy kółkowy odpinający najpierw szelki do noszenia napędu potem taśmy przy ramie. Resztę załatwi grawitacja.
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Krzyk. Myślę, że dało by się to zrobić, jednak na tym etapie chodzi o sprawdzenie napędu i drona w jednym, a nie o zrobienie napędu odrzucanego pasującego do każdej uprzęży. Robienie specjalnej uprzęży do napędu który nie wiadomo jak będzie działał i jakie problemy wynikną przy oblotach to trochę działalność na wyrost.
Zbyszek Gotkiewicz
- der
Źle napisałem. To rozwiązanie schematyczne. Technicznie da się to w bardzo prosty sposób rozwiązać.
Teraz będzie trzeba zrobić również wszystko pod uprząż, tyle, że proponowaną ppg z górnym podwieszeniem i dolnymi wyporami. Jeśli wszystko się uda, robota od nowa. jeśli wyjdzie zmoka techniczna po stronie napędu i i tak trzeba poprawiać. Nie ważne z jaką uprzężą. Używając uprzęży klasycznej od początku, jeśli napęd zadziała, mamy gotowy metariał do latania.
Teraz będzie trzeba zrobić również wszystko pod uprząż, tyle, że proponowaną ppg z górnym podwieszeniem i dolnymi wyporami. Jeśli wszystko się uda, robota od nowa. jeśli wyjdzie zmoka techniczna po stronie napędu i i tak trzeba poprawiać. Nie ważne z jaką uprzężą. Używając uprzęży klasycznej od początku, jeśli napęd zadziała, mamy gotowy metariał do latania.
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Ta propozycja nie jest uniwersalna do latania swobodnego. Nie pozwala zapakować bagażnika. Nikt nie poleci na przelot bez zabrania paru rzeczy które są niezbędne przy powrocie z latania. Napęd przylegający do pleców wymyślili napędowcy. Przy wyporach da się na tyle odsunąć napęd żeby było miejsce na bagaż ale w praktyce nie jest to tak proste jak się wydaje.
Zbyszek Gotkiewicz