Zdarzenia 2019
- krislerta
- Latam: Tylko Swobodnie
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
- Kontakt:
Re: Zdarzenia 2019
ByŁo tam wielu pilotów doświadczonych, rozmawialiśmy. Dzięki radom udaŁ mi się pierwszy w życiu żagiel, tylko nie przewidziaŁem wszystkiego. Teraz już mam "trochę większe doświadczenie". Pozdrawiam
Krzysztof Łukasiewicz
-
- Latam: Tylko z Napędem
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
krislerta pisze:ByŁo tam wielu pilotów doświadczonych, rozmawialiśmy. Dzięki radom udaŁ mi się pierwszy w życiu żagiel, tylko nie przewidziaŁem wszystkiego. Teraz już mam "trochę większe doświadczenie". Pozdrawiam
Jeszcze raz dzięki Krzysiek za bliższe zobrazowanie zaistniałej sytuacji. Twoje zgłoszenie jest bardzo cennym przykładem właściwego postępowania dla każdego z nas . Aby pomimo upływu czasu, postanowić jednak się podzielić swoim starym doświadczeniem, by innych czy to ze stażem czy zaraz po kursach chronić przed popełnieniem podobnego błędu. Ten okres euforycznych zachwytów, mieszanych z wielką trwogą, jest bardzo trudny i wymaga właśnie bardzo dobrego nauczyciela(lub udostępnienia wiedzy z przykładami doświadczeń-również takich jak to Twoje). Warto za w czasu zrozumieć mechanikę lotu oraz "terenowo-powietrzną" naturę zjawisk z których zamierzamy czerpać energię.
Myślę że można by jeszcze o wiele więcej i jeszcze bardziej cennych wniosków wyciągnąć z zaistniałej sytuacji ale szczerze mówiąc obawiam się że dalsze publiczne dopytywanie i odpowiadanie mogło by być niezręczne i krępujące dla każdego .
Zapytam tylko- co myślisz Krzysiek o tym aby powstało tez jakieś poza publiczne miejsce, gdzie można by anonimowo zgłaszać i na luzaku dyskutować (z doświadczonymi pilotami)o różnych zdarzeniach po to by z czasem zacząć uzupełniać to co obecnie było Ci dane uzyskać na oficjalnym kursie ?
Pozdrawiam Wiesiek
-
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Doświadczenie: Przelotowiec
fotolot pisze:Zapytam tylko- co myślisz Krzysiek o tym aby powstało tez jakieś poza publiczne miejsce, gdzie można by anonimowo zgłaszać i na luzaku dyskutować (z doświadczonymi pilotami)o różnych zdarzeniach po to by z czasem zacząć uzupełniać to co obecnie było Ci dane uzyskać na oficjalnym kursie ?
A czym by się to miało różnić od takiego forum oprócz jego adresu, i skoro to będzie anonimowe - to skąd będzie wiadomo, że dyskutuje się z doświadczonymi pilotami? Czy doświadczeni piloci będą chcieli się tam udzielać?
- krislerta
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
- Kontakt:
Staram się chŁonąć wiedzę. Czytam, oglądam i jak najbardziej szukam kontaktów w realu. PoznaŁem na tym wyjeździe fajnych pilotów z WrocŁawia i będę się ich trzymać. Poza tym chcę dalej kursy robić. Siv i nauka termiki. Jest mi niezmiernie miŁo ze tu też nawiązuje kontakty na forum. Dzieki. Dzieki Dzieki.
Krzysztof Łukasiewicz
-
Odnośnie SIV to póki co się wstrzymaj. Zdecydowanie lepiej jak chcesz się rozwijać to pojedź sobie na wyjazd doszkalający gdzieś w Alpy z dobrą szkołą. Jak już ogarniesz temat termiki tak abyś samodzielnie już szukał i ładnie wykręcał to przyjdzie czas na oswojenie się z nią, a taka wiosenna np w Bassano potrafi wzmocnić zwieracze
A instruktor będzie widział co potrafisz, jak szybko się uczysz, A co najważniejsze jak sobie radzisz w sytuacjach stresowych i Ci doradzi (bądź odradzi ) SIV
A instruktor będzie widział co potrafisz, jak szybko się uczysz, A co najważniejsze jak sobie radzisz w sytuacjach stresowych i Ci doradzi (bądź odradzi ) SIV
- Blazej
- Doświadczenie: Sympatyk
Zdecydowanie NIE wstrzymuj sie z SIV. Super ze chcesz go zrobic. Jesli mowisz po angielsku jedz do Annecy lub Gerlitzen. I jak najbardziej rownolegle jezdzij na wyjazdy doszkalajace i lataj jak najwiecej.
-
Co osoba to inne spojrzenie .Blazej pisze:Zdecydowanie NIE wstrzymuj sie z SIV. Super ze chcesz go zrobic. Jesli mowisz po angielsku jedz do Annecy lub Gerlitzen. I jak najbardziej rownolegle jezdzij na wyjazdy doszkalajace i lataj jak najwiecej.
Tak z ciekawości pociągnie temat. Jaki sens widzisz w kursie SIV gdzie niejednemu dobremu pilotowi ręce drżą przez poziom stresu, dla osoby która jeszcze nie poznała termiki i to już będzie dla niej stresem?
- Zbyszek Gotkiewicz
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
W nawiązaniu do tej dyskusji popełniłem dwa posty w dziale dla początkujących. Z Andrzejem zgadzam się, że lepiej nauczyć się latać niż iść na siv i może nam się wydawać że proces nauki mamy za sobą.
Zbyszek Gotkiewicz
-
- Latam: Tylko z Napędem
matgaw pisze:A czym by się to miało różnić od takiego forum oprócz jego adresu, i skoro to będzie anonimowe - to skąd będzie wiadomo, że dyskutuje się z doświadczonymi pilotami? Czy doświadczeni piloci będą chcieli się tam udzielać?
Publiczne fora niech sobie po swojemu działają, choć niestety mają swoje zady i walety . Tylko wtedy byłby sens tworzenia czegoś nowego czy dodatkowego, jeśli będzie to w czymkolwiek lepsze lub mniej wadliwe od tego co już istnieje. Wiem że wielu bardzo dobrych fachowców w pewnych dziedzinach, prawie w ogóle się publicznie na forach nie udziela, z powodu dokonywania tam idiotycznych ataków personalnych( dzięki nawiedzonym chamom, fora są nazywane "opluwaczkami" albo i gorzej) . Czy doświadczeni będą chcieli pomagać na spokojnie, poza publicznie? -tego nie wiem ale jak się kilku zapytam to może Ci wtedy coś odpowiem. Znam też przypadki wad systemu szkoleń, których uczestnicy nie chcą upubliczniać gdyż np. cyt: "nie chcę się bić z gównem" (bo to nie higieniczne).
Pytania o wady edukacji i odpowiadanie co tak naprawdę zostało udostępnione lub działo się podczas szkolenia, wydaje mi się dość krępujące i moim zdaniem nierealne w uzyskaniu obrazu na publicznych forach.
Jeśli z winy systemu szkoleń lub niesolidności nauczycieli dochodzi do wypadków. To nie istnieje w Polsce żaden skutecznie działający system bezpieczeństwa, oddziałujący na system edukacji ZAPOBIEGAWCZO !. A jedynie taki całkowicie przypadkowy jak tutaj o wątpliwym zasięgu i skuteczności, z kontrowersyjnymi poradami, dopiero po bolesnych zdarzeniach(- bez szans poprawy wad edukacji ale oczywiście dobre chociaż taka wzajemna pomoc..) .
Pozdrawiam Wiesiek Sobczak
Ostatnio zmieniony 05 stycznia 2020, 21:13 przez fotolot, łącznie zmieniany 1 raz.
- Blazej
- Doświadczenie: Sympatyk
Andrzejt pisze:Co osoba to inne spojrzenie .Blazej pisze:Zdecydowanie NIE wstrzymuj sie z SIV. Super ze chcesz go zrobic. Jesli mowisz po angielsku jedz do Annecy lub Gerlitzen. I jak najbardziej rownolegle jezdzij na wyjazdy doszkalajace i lataj jak najwiecej.
Tak z ciekawości pociągnie temat. Jaki sens widzisz w kursie SIV gdzie niejednemu dobremu pilotowi ręce drżą przez poziom stresu, dla osoby która jeszcze nie poznała termiki i to już będzie dla niej stresem?
Aby nie zasmieac tutaj odpowiedzialem Ci w nowym watku Zbyszka-SIV
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Teneryfa, poskładanie, śmierć pilota
W grudniu na Teneryfie zginął nasz pilot który latał tam razem z synem który wylądował wcześniej. Dostał się w turbulencje. Nie użył zapasu. Jakoś wszystkim udało się przemilczeć ten wypadek. Tylko pogratulować. Potem w tym samym miejscu tandem z pasażerem zawisł na skałach. Dodatkowo jakaś dziewczyna z Polski uszkodziła się poważnie przy lądowaniu.
Zbyszek Gotkiewicz
-
- Doświadczenie: Były Pilot
Teneryfa jest dość specyficzna i zmienna. Najlepiej jadąc tam doklejać się do lokalesów. Oni są w kontakcie między sobą i wiedzą w ten sposób gdzie są jakie warunki.
viewtopic.php?f=6&t=2450&p=21026&hilit=teneryfa#p21024
viewtopic.php?f=6&t=2450&p=21026&hilit=teneryfa#p21024
Mariusz Kilian
-
Klement pisze: Z relacji pilota który był wtedy w powietrzu - nad ofiarą wypadku - wynika że dzień był bezchmurny i bardzo termiczny. Helikopter zjawił się po 45 minutach. Pilot który zginął był z Dolnego Śląska, zdaje się że przyjechali tylko we dwóch, z synem.
Blue sky...
Jak było bezchmurnie to najpewniej wiała Calima. Lokalsi wtedy raczej nie latją na grani Conde ani w Jama. Kiedy nad wyspą wisi wielki Cumulus a to zimą jest standard, warunki w powietrzu są dość łagodne. Jedynym problemem dla początkujących na Teneryfie jest mało dogodnych miejsc do lądowania awaryjnego a i lądowiska też niezbyt obszerne.
Jakies 3 tygodnie temu, Starogrod. Pilot po klapie skreca o 180 stopni w zaklapiona strone i daje nura w drzewa na lewo od startu. Pogotowia nie bylo. Ostatni zamykalem drzwi wiec nie bylo juz kogo zapytac czy jakies straty.
BTW
30 sek. po tym zdarzeniu sam dostalem klape ( pierwsza naturalna) . O drugiej dowiedzialem sie z dzwieku na filmie z kamerki.
Na innym filmie tego dnia ktos inny tez z klapa.
Lacznie 4 udokumentowane klapy tego dnia.
Starogrod to zło.
Adam
BTW
30 sek. po tym zdarzeniu sam dostalem klape ( pierwsza naturalna) . O drugiej dowiedzialem sie z dzwieku na filmie z kamerki.
Na innym filmie tego dnia ktos inny tez z klapa.
Lacznie 4 udokumentowane klapy tego dnia.
Starogrod to zło.
Adam
-
A jakieś linki do tych filmików.
Krzycha, wprowadzilem w blad. 2 klapy widziane na wlasne oczy , z czego jedna to ten wypadek, druga moja. Tego na filmie nie mam .
Trzecią można uslyszec na filmie ale nie ma co pokazywac bo nie widac zaklapionej czesci. Slychac tylko szelest jak klapa odchodzi.
Czwarta:
Sorry za udokumentowany skrót myślowy.
Adam
Trzecią można uslyszec na filmie ale nie ma co pokazywac bo nie widac zaklapionej czesci. Slychac tylko szelest jak klapa odchodzi.
Czwarta:
. 2:54.
Sorry za udokumentowany skrót myślowy.
Adam
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Zbyszek,
„Aż tak”?
Mialem 2 podwiniecia, z czego jedno tylko uslyszalem wiec chyba zbyt wielkie nie bylo.
To na filmie to nie ja.
Ale może masz rację... bo to moje pierwsze naturalne podwiniecia od kiedy zaczalem latac (2014). Nie mając lepszego wytłumaczenia zrzuciłem to na karb łamignatka Starogrodu.
Adam
„Aż tak”?
Mialem 2 podwiniecia, z czego jedno tylko uslyszalem wiec chyba zbyt wielkie nie bylo.
To na filmie to nie ja.
Ale może masz rację... bo to moje pierwsze naturalne podwiniecia od kiedy zaczalem latac (2014). Nie mając lepszego wytłumaczenia zrzuciłem to na karb łamignatka Starogrodu.
Adam
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Może uprząż zmieniłeś na bezdeskową? Przyczyny mogą być różne.
Zbyszek Gotkiewicz
-
- Doświadczenie: Przelotowiec
Przecież klapa to coś normalnego w lataniu, każdemu się kiedyś zdarza. Co innego latanie za blisko stoku albo zła reakcja po klapie albo latanie na klifie z odchyłką i złymi klapami do stoku - to już mogą być zdarzenia.
P. S. 3 tygodnie temu to już był 2020, szanujmy Zbyszka który to potem kataloguje
P. S. 3 tygodnie temu to już był 2020, szanujmy Zbyszka który to potem kataloguje
Wróć do „Bezpieczeństwo i Wypadki”