Zegarek Android Wear App Wristglider jako mini komputer lotu

Aparaty, kamery, programy do edycji i montażu nieliniowego.
MrGroch
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Zegarek Android Wear App Wristglider jako mini komputer lotu

Postautor: MrGroch » 27 listopada 2017, 13:19

Witam

Szukałem na ten temat i nic satysfakcjonującego nie znalazłem, więc postanowiłem wziąć sprawy w swoje ręce. Najpierw kombinacje z XCTrack, na "siłę" zainstalowanym na zegarku, efekt nawet dobry dla kogoś kto ma Vario z bluetooth i chce tylko widzieć z niego odczyty (nie dało rady skonfigurować GPSa...)

Niezbyt mi to odpowiadało - po pierwsze konfiguracja tego to koszmar na zegarku, po drugie samo vario to trochę mało...

Znalazłem jeszcze aplikację Wristglider (https://play.google.com/store/apps/deta ... ider&hl=pl). Całkiem spoko już to dawało radę ale brakowało znów Vario :) Aplikacja korzystała tylko z danych GPS dzielonych z telefonem. Skontaktowałem się więc z autorem - niestety nie miał planów dodania obsługi Vario po bluetooth, gdyż takowego nie posiada, ale udostępnił mim kod źródłowy więc mogłem wziąć sprawy całkowicie w swoje ręce :)

Efekt mojej pracy poniżej:

(Na filmiku trochę szaleje wysokość z GPS - kręcone w budynku ze słabym sygnałem GPS)

Główne cechy zmodyfikowanej aplikacji:
  • dane GPS synchoronizowane z telefonem, nie musi na telefonie działać żadna apka, można na telefonie odpalić np XCTracka i nie będzie się to kłócić (nie można tylko współdzielić vario bluetooth)
  • dane vario brane z zewnętrznego wariometru z obsługą Bluetooth
  • aplikacja na zegarku wyświetla - kompas (ikona samolotu), prędkość (obok kompasu), wysokość MSL (na dole), zegarek (pionowo mniejszą czcionką), po włączeniu obsługi vario BT - prędkość pionową i pasek variometru (od -5 do +5)
  • obsługa dwóch wskaźników wysokości - MSL/ASL z GPS i AGL z GPS lub vario (jeśli dane z vario dostępne). Po trzykrotnym tapnięciu w ekran resetujemy licznik AGL do 0, dwukrotne tapnięcie przełącza wyświetlanie AGL/MSL
  • wszystko to co oryginalna aplikacja posiadała (konfiguracja jednostek z apki na telefonie, obrotu ekranu, nagrytwanie IGC, itd)

Co o tym myślicie? Byłoby zainteresowanie wśród forumowiczów?

Awatar użytkownika
der
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Re: Zegarek Android Wear jako mini komputer lotu

Postautor: der » 27 listopada 2017, 14:22

Fajna opcja dla napędowców.
W PPG kokpit to niepotrzebny zbytek, a taki zegarek rozwiązuje te kilka najważniejszych informacji w locie.
Tu by się takowe sprawdziło całkiem fajnie.

W swobodnym albo potrzebna jest tylko pikawka, albo sporo więcej informacji. Zegarek byłby dobry co najwyżej do bujania się na żaglu.
Wiedz, że rynek paralotniarski jest bardzo mały, a roszczeniowość ponadprzeciętna.
Aby móc zaistnieć, wszystko trzeba by dawać darmo.

W każdym razie pomysł bardzo dobry, jakaś alternatywa dla drogiego sikora garmina jest.

MrGroch

Postautor: MrGroch » 27 listopada 2017, 15:47

Dzięki za opinię. Co do sugestii, że to za mało informacji dla swobodnego latania - zgadzam się, jednakże może zbyt mało precyzyjnie określiłem cel stworzenia tej aplikacji - to w założeniach ma być tylko dodatek (no chyba, że komuś wystarczy ;) który się ma na wysokości oczu i można zawsze szybko zerknąć. Ja akurat nie mam żadnych innych przyrządów oprócz telefonu i vario - vario gdzieś wpięte w uprząż, telefon w kokpicie z XCTrack, FlyMe, XCSoar lub inną aplikacją - i telefon jest moim głównym przyrządem. Użycie zegarka nie pozbawia mnie możliwości używania aplikacji w telefonie, a jest dodatkowym źródłem informacji - wygodniej wg mnie spojrzeć na odczyt vario na zagarek niż pochylać głowę do kokpitu.

Jak ktoś używa dedykowanych przyrządów to i tak pewnie ma telefon przy sobie, choćby w kieszeni, więc aplikacja na zegarku także mogłaby się sprawdzić jako dodatek do informacji wyświetlanych na kokpicie.

Wg mnie ma to sens w przypadku gdy zerknięcie na zegarek jest łatwiejsze niż zerknięcie na kokpit - jak ktoś ma kokpit bardzo wysoko, prosto przed oczami, to rozumiem doskonale, że moja propozycja wydaje się zbędna.

Chętnie poznam także sugestie co do wyświetlanych danych na zegarku, czy cos może jest zbędne, coś innego w zamian by się przyadło, itd.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 27 listopada 2017, 15:56

Do latania swobodnego minimum to dźwięk wariometru od zera do góry i od około 2.5 m/s opadania. Do tego wysokość i prędkość względem ziemi. To w zupełności wystarczy. Można dodać jeszcze odległość od startu dla początkujących przelotowców i czas lotu dla mistrzów nawisu.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
der

Postautor: der » 27 listopada 2017, 19:31

Nie ma co mnożyć opcji bo stanie się to zagmatwane i nieczytelne. Pozatym PGant lata niemal zawsze w rękawiczkach. A przed oczyma ma pulpit.
A na ten zerkam tylko wtedy, gdy potrzebuję którąkolwiek a często kilka na raz z poniższych informacji:
Kierunek i prędkość wiatru
Odległość od miejsca startu
Odległość do strefy
Prędkość względem ziemi
AGL chyba że znam teren a nie wgrałem map to ASL
Czas lotu

Kilka tych informacji jestem w stanie wyłapać jednym spojrzeniem na pulpit.

PPGant potrzebuje tylko kilka informacji a większość z nich już zamieściłeś.
W dodatku ten w trakcie lotu ma dużo więcej czasu na ewentualne zmiany ekranu. Poza tym nie potrzebuje vario bo odczyt wznoszenia z GPS w większości zupełnie wystarcza. Zatem smartfon w kieszeni to wszystko.
PPGant potrzebuje
Czas
Czas lotu
AGL
Długość trasy przelotu od startu/punktu zwrotnego
Prędkość gps

W dodatku PPGanci są bardziej skorzy do gadżetów.

Ten telefon to lg ?
Nie znam się na nich kompletnie.
Jak długo działa w tym bateria w trybie pracy po BT?

MrGroch

Postautor: MrGroch » 29 listopada 2017, 12:57

der pisze:Ten telefon to lg ?
Nie znam się na nich kompletnie.
Jak długo działa w tym bateria w trybie pracy po BT?

To Xiaomi Redmi 4. Mam BT ciągle aktywne ze względu na połączony zegarek, ładuje co 2 dni. Z XCTrack włączonym wytrzymuje ok 5 godzin ciągłego działania z ekranem 100% jasności.

Awatar użytkownika
der

Postautor: der » 29 listopada 2017, 14:29

Chciałem zapytać o zegarek, a zapytałem nie wiadomo dlaczego o telefon
Tak właśnie się na nich znam :)

MrGroch

Postautor: MrGroch » 29 listopada 2017, 16:24

A zegarek to Asus ZenWatch 2. Jeszcze nie miałem okazji przetestować tego "w boju", jednakże nie sądze by to było mocno bateriożerne - zegarek i tak zawsze ma włączony ekran i połączenie BT aktywne. Z tym, że przy włączonym wristglider transfer po BT jest ciągły więc szacuje, że też pochodzi to może z 5 godzin... A tak normalnie to zegarek daje do ładowania codziennie w nocy, z tym, że ma ok. 50% energii.

MrGroch

Postautor: MrGroch » 17 grudnia 2017, 13:36

Podjęliśmy współpracę z twórcą aplikacji i moje modyfikacje zostały zawarte w głównym branchu. Od dziś aplikacja jest do pobrania ze sklepu Play:

https://play.google.com/store/apps/deta ... ider&hl=pl

Zapraszam do testowania :)

Awatar użytkownika
der

Postautor: der » 18 grudnia 2017, 10:03

Świetnie. Jeśli masz możliwość edycji, dodaj proszę nazwę apki w tytule wątku, by nie zginęło w czeluściach.

Dzięki.

MrGroch

Postautor: MrGroch » 18 grudnia 2017, 12:18

Niestety nie mam możliwości edytowania :/

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: uriuk » 24 września 2019, 21:02

Kupilem zegarek z czujnikiem baro. Nie daje sie sparowac z telefonem, bo wspolpracuje jedynie z aplikacja Fundo, a to straszny pazdzierz. Mam pytanko, czy da sie wgrac jakas aplikacje robiaca z tego zegarka pikawke-variometr? Moze jeszcze robic za wysokosciomierz. Wiecej pewnie sie nie zmiesci na wyswietlaczu.

Ktos, cos?

http://www.microweartech.com/col.jsp?id=191

Andrzejt
Latam: Tylko Swobodnie

Postautor: Andrzejt » 07 stycznia 2020, 12:55

Spotkał się ktoś z tego typu aplikacja na Galaxy Watch? Albo jakąś która mogła by służyć jako nawigacja w terenie? Nie chodzi mi o dokładną topografia, i tak by nie wiele było widać. Bardziej w celu zorientowanie się w terenie

Awatar użytkownika
prokopcio

Postautor: prokopcio » 29 czerwca 2020, 23:44

Dla PPG po prostu rewelacja. Baro zbędne, GPS dostarcza wystarczająco informacji.
MrGroch pisze:czy coś innego by się przydało ?

Dla zaspokojenia w 100% moich potrzeb przydał by się alarm bliskości strefy po krawędzi której często się ślizgam ;)
Jako programista domniemam, że do zrobienia ale niestety dużym nakładem pracy...
Kupiłem na olx za 150zł, przetestuję i zdam relacje. To coś, czego szukałem do napędowego latania. Jak mi podejdzie to poszukam też vario BT dla PG.
Łukasz Prokop

Awatar użytkownika
prokopcio

Postautor: prokopcio » 02 lipca 2020, 12:53

Dla napędowego latania działa super w moim odczuciu przydały by się dwie funkcje :)
1. wario gps ( sądziłem, że jest "w standardzie" a jest to wystarczające dla ppg)
2. przy symbolu samolotu znacznik kierunkowy lub ze dwa - np. startowiska i celu :), przydatne gdy się lata w nowym "nieznanym" terenie.

Wada tego Asus - kiepsko widać w słońcu.
Łukasz Prokop

MrGroch

Postautor: MrGroch » 02 lipca 2020, 14:36

Hej, ciesze sie, ze sie podoba :) Zegarek napewno trzeba ustawic na max jasnosc - u mnie nie jest tak zle, specjalnie kolory sa tak kontrastowo dobrane (bialy/czarny) by bylo jak najleppiej w sloncu :)

Co do wario GPS - bawilem sie tym, ale efekty sa tak marne, ze lepiej chyba z tego bylo zrezygnowac... Wysokosc GPS nawet przy jednostajnym wznoszeniu potrafi nie raz spasc w dol i analogicznie na odwrot przy opadaniu.. Wario dziala tylko po podpieciu wariometru na BT i tak mysle, ze zostanie, bo wg mnie nie ma sensu inaczej...

Kierunek wskazujacy na miejsce startu - to byloby do zrobienia - jest juz funkcja wykrywajaca start (do nagrywania IGC), wiec mozna by zapisac tez ta pozycje i wskazywac jej kierunek. Tylko nie wiem kiedy bede mial czas by znow wrocic do tego projektu i cos tam dorobic :P

Co do kierunku pokazujaccego cel - chyba nie wykonalne bez popsucia czytelnosci niestety. No i sporo developmentu wymagaloby dorobienie w aplikacji na telefon dodanie mapy, wskazanie celu na niej... W kazdym badz razie szczerze nie planuje takiej funkcjonalnosci poki co...

Awatar użytkownika
prokopcio

Postautor: prokopcio » 02 lipca 2020, 15:43

xctrack wznoszenie gps pokazuje całkiem fajnie, ale spoko, nie jest to rzecz pierwszej potrzeby przy ppg podobnie jak opcja wskazania kierunku jakiegoś waypointa ;).

i tak super wygodna zabawka
Łukasz Prokop

Awatar użytkownika
prokopcio

Postautor: prokopcio » 12 lipca 2020, 08:40

Ja to pokochałem :), zwłaszcza, że ppg już i tak latam bez kokpitu i wario mnie irytowało.

wristglider.png
wristglider.png (478.68 KiB) Przejrzano 13550 razy
Łukasz Prokop

Awatar użytkownika
prokopcio

Postautor: prokopcio » 14 lipca 2020, 11:00

Swojego czasu miałem pomysł na obrotomierz/miernik zużycia paliwa. To dość proste zadanie bo wystarczy przerzucić dźwięk z mikrofonu przez filtr 25-150 Hz co odzwierciedla obroty :) a na ich podstawie mierzyć zużycie paliwa.
Ja to analizowałem "ręcznie" i zadanie jest do zrobienia niedużym nakładem pracy ale nie mam Androidowej wiedzy programistycznej a nie za bardzo znajdę czas się tego nauczyć.

Coraz bardziej doceniam tą zabawkę :)
Łukasz Prokop

MrGroch

Postautor: MrGroch » 16 lipca 2020, 18:06

Taki obrotomierz myślisz byłby uniwersalny dla każdego rodzaju napędu? Są przecież o mniejszej/większej pojemności, wolno/szybkoobrotowe... Spalanie na pewno uniwersalnie nie dałoby rady oszacować dla różnych napędów... Można by jakies parametry do tego do aplikacji na telefon wyciągnąć, a wariometr "przerobić" jak nieużywany dla napędowców do tego... W PW Ci odpisałem jaki problem formalny z tą aplikacją jest jeśli chodzi o takie przeróbki...

Wróć do „Gadżety (foto/video/vario/GPS/odzież/dodatki)”