Procedury do wyciągarki indywidualnej.

Latanie bezsilnikowe
Awatar użytkownika
micro
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Kontakt:

Re: Procedury do wyciągarki indywidualnej.

Postautor: micro » 23 kwietnia 2020, 19:09

prokopcio pisze:Dziś się holowałem i co do procedur ( na polnych drogach / przygodnym terenie - w szczególności ) należy przemyśleś sytuację gdzie osoby postronne mogą znaleźć się w bezpośredniej bliskości liny.

Z góry widziałem że ktoś się kręcił co prawda daleko ale to potencjalbe niebezpieczeństwo zrobienia komuś krzywdy.

A film ?, bez filmu się nie liczy... :D .
Roman Michalak

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 23 kwietnia 2020, 20:42

Piotr Domański pisze:https://photos.app.goo.gl/HVsTDSdodtFNwaZV8 to jest rower który załapał się na hol, jego "kierowca" nie wybrał się na tą podniebną przejażdżkę, tylko dlatego że starcze ręce szczęśliwie nie wytrzymały trudów tej jakże ekscytującej podróży;) Zupełnie serio chłop uczepił się liny fart, że wyrwała mu się z rąk. Młody byk pewnie mógłby utrzymać się dłużej.

Holowałeś się wtedy w Legnicy?
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
prokopcio
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Postautor: prokopcio » 23 kwietnia 2020, 21:39

micro pisze:A film ?, bez filmu się nie liczy... :D .

Generalnie zakańczam filmowanie bo to nie moja działka a jak jest filmowanie to niema latania ( jakaś dziwna "presja" ).
Z dziś coś sklecę specjalnie dla Cię :lol:
Łukasz Prokop

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: uriuk » 23 kwietnia 2020, 21:43

Piotr Domański pisze:https://photos.app.goo.gl/HVsTDSdodtFNwaZV8 to jest rower który załapał się na hol, jego "kierowca" nie wybrał się na tą podniebną przejażdżkę, tylko dlatego że starcze ręce szczęśliwie nie wytrzymały trudów tej jakże ekscytującej podróży;) Zupełnie serio chłop uczepił się liny fart, że wyrwała mu się z rąk. Młody byk pewnie mógłby utrzymać się dłużej.

Wyglada na to, ze latales u mnie w Skarbimierzu ;).

Awatar użytkownika
der
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: der » 23 kwietnia 2020, 21:57

Bezpieczeństwo musi być zachowane niezależnie od rodzaju wykonywanego holu. Jeśli jest jakiekolwiek ryzyko wtargnięcia osób postronnych należy zmienić miejsce. Wtargnięcie to nie tylko złośliwy intruz, ale rolnik jadący ciągnikiem z szerokim siewnikiem, opryskiwaczem czy później kombajnem. Sam robiłem podejścia do kilku lokalizacji bliższych domu i odpuściłem. Tak samo nie holowałbym się tam abrolką malinką czy stacjonarką z pełną obsługą. Wybrałem dalsze lotnisko choć tam ruch jest większy w powietrzu co rzadko wpływa korzystnie na komfort startów i samych lotów. Tak się składa, że w promieniu 20km to jedyna łąka o długości ponad kilometra nie przecięta drutami, zagajnikiem czy rowem melioracyjnym. Taka specyfika terenu.

Wróć do „PG”