Pomysł na bagażnik do przewozu napędu PPG
-
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Doświadczenie: Były Pilot
Re: Pomysł na bagażnik do przewozu napędu PPG
Już nie pamiętam jak sam robiłem te manewry, ale chyba chodzi o środek ciężkości. W ten sposób masa jest bliżej auta, ale kosze są różne więc to pewnie nie zawsze tak jest.
Mariusz Kilian
- der
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
Prokopcio,
Kocept z zamocowaniem wyciagarki tak, by ciąg był na wysokości haka dobry. Bedzie potrzebna jedna podpora z tyłu. Te siły nie są aż tak wielkie. O masę wyciągarki mniejsze. Niestety przy holach z odchyłką będziesz miał spadochron na samochodzie i przypaloną linę od nadwozia przy zwijaniu. W tej sytuacji sugeruję wszelkie łączenia niemetalowe. Ja mam mocno w przodzie a scenic nie raz dostał albo deltką albo kółkiem od liny jak za dużo wciągnął. Jest też ślad po linie na tylnej lampie.
Dla cześciowego zaradzenia sugeruję chociaż go obrócic. Tak by beben był dalej od nadwozia. Ten zaczep też wymusi odsunięcie od nadwozia.
Ppg woziłem śmigłem do auta. Z prostej przyczyny, mniej ciażył na haku a kosz był blizej nadwozia.
Kocept z zamocowaniem wyciagarki tak, by ciąg był na wysokości haka dobry. Bedzie potrzebna jedna podpora z tyłu. Te siły nie są aż tak wielkie. O masę wyciągarki mniejsze. Niestety przy holach z odchyłką będziesz miał spadochron na samochodzie i przypaloną linę od nadwozia przy zwijaniu. W tej sytuacji sugeruję wszelkie łączenia niemetalowe. Ja mam mocno w przodzie a scenic nie raz dostał albo deltką albo kółkiem od liny jak za dużo wciągnął. Jest też ślad po linie na tylnej lampie.
Dla cześciowego zaradzenia sugeruję chociaż go obrócic. Tak by beben był dalej od nadwozia. Ten zaczep też wymusi odsunięcie od nadwozia.
Ppg woziłem śmigłem do auta. Z prostej przyczyny, mniej ciażył na haku a kosz był blizej nadwozia.
- prokopcio
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Na PPG gotowe - jeden motylek + 4 rzepy, montaż / demontaż napędu jedna minuta
Teraz czas powiercić na mocowanie wyciągarki
Teraz czas powiercić na mocowanie wyciągarki
- Załączniki
-
- 20210411_165525.jpg (311 KiB) Przejrzano 4047 razy
-
- 20210411_171049.jpg (132.76 KiB) Przejrzano 4047 razy
-
- 20210411_164747.jpg (512.3 KiB) Przejrzano 4047 razy
-
- 20210411_165338.jpg (284.32 KiB) Przejrzano 4047 razy
Łukasz Prokop
-
- Doświadczenie: Przelotowiec
Chyba nie do końca kumam jak ten motylek trzyma ci napęd? Czy tam po prostu jest luźno ten kształtownik, na śrubie i motylku, i trzyma się on w tej pozycji tylko ściskaniem?
Obwiąż dodatkowo ten napęd pasem transportowym przywiązanym do tego bagażnika. Zostałeś ostrzeżony.
P.S. A ta sytuacja na ostatnim zdjęciu to taki książkowy przykład żeby zastosować pod tą śrubą podkładkę
Obwiąż dodatkowo ten napęd pasem transportowym przywiązanym do tego bagażnika. Zostałeś ostrzeżony.
P.S. A ta sytuacja na ostatnim zdjęciu to taki książkowy przykład żeby zastosować pod tą śrubą podkładkę
- prokopcio
matgaw pisze:Chyba nie do końca kumam jak ten motylek trzyma ci napęd? Czy tam po prostu jest luźno ten kształtownik, na śrubie i motylku, i trzyma się on w tej pozycji tylko ściskaniem?
docelowo ten ksztłtownik będzie uprofilowanym elementem idealnie pasującym do ramy / dołu kosza. Jego zadaniem jest tylko dociągnięcie spodu, żeby się zaklinował pod śrubami (z czerwonymi osłonkami).
ok, dzięki za zwrócenie na to uwagi.matgaw pisze:Obwiąż dodatkowo ten napęd pasem transportowym przywiązanym do tego bagażnika. Zostałeś ostrzeżony.
matgaw pisze:sytuacja na ostatnim zdjęciu to taki książkowy przykład żeby zastosować pod tą śrubą podkładkę
tak jak pisałem wyżej ten element i tak będzie zmieniony teraz tylko próbnie czy zda egzamin takie rozwiązanie, muszę konstrukcję przygotować pod wyciągarkę, żeby sprawdzić czy jedno z drugim nie koliduje.
Łukasz Prokop
-
Ok, te śruby z czerwonymi osłonkami nie budzą mojego zaufania. M6 czy jeszcze mniejsze? Zdecydowanie oprócz nich trzeba jeszcze solidnie napęd dociągnąć tak jak pisałeś.
Te rzepy na wiele się nie zdadzą jeżeli te elementy z tyłu zawiodą, rzepy pójdą bardzo szybko podczas jazdy.
Z detali to pamiętaj o trzeciej rejestracji w finalnej wersji
Te rzepy na wiele się nie zdadzą jeżeli te elementy z tyłu zawiodą, rzepy pójdą bardzo szybko podczas jazdy.
Z detali to pamiętaj o trzeciej rejestracji w finalnej wersji
- prokopcio
Tak, M6, Mojego też zaufania nie wzbudziły , mimo, że trzymają jak diabeł to zmeinię na M8. Jestem przekonany, że ta strona nie zawiedzie a na drugiej stronie duże siły nie występują ale masz rację, pasem złapać należy. Na razie o rejestracji nie myślę, bo staruję max 500m od domu jeśli mam hu_owy kierunek wiatru . Jak dalej będę jeździł to pomyślę o tym jak i o innych "usolidnieniach". dzięki za radymatgaw pisze:Ok, te śruby z czerwonymi osłonkami nie budzą mojego zaufania. M6
Łukasz Prokop
-
Tak, ja zawsze stosuję dodatkowo pas transportowy z prostego powodu - elementy metalowe, choć "pancerne", to mogą pęknąć bez ostrzeżenia, np. od przeciążeń na nierównościach. Nigdy nie wiadomo kiedy.
Wtedy zostaje pas, który sam ma też ogromną wytrzymałość, natomiast widać po nim zużycie i nie ma szans, żeby pęknął niespodziewanie (no chyba że zadziałamy na niego ogromnymi siłami - tyle że te siły z pewnością zniszczą też już ramę napędu).
Wtedy zostaje pas, który sam ma też ogromną wytrzymałość, natomiast widać po nim zużycie i nie ma szans, żeby pęknął niespodziewanie (no chyba że zadziałamy na niego ogromnymi siłami - tyle że te siły z pewnością zniszczą też już ramę napędu).
- max
- Latam: Tylko z Napędem
- Doświadczenie: Sympatyk
prokopcio pisze:a i ponowię pytanie dlaczego głównie wozi się napędy śmigłem do tyłu ?
Ja także wożę śmigłem do przodu bo tak wyszło z projektu i lepiej się odkłada napęd na auto. Na uprząż uszyłem pokrowiec - sprawdza się. Na silnik też mam pokrowiec ale jak jest sucha droga to nie zakładam.
Jedyny minus ustawienia śmigła do przodu to minus dwa do zajebistości wyglądu w trakcie jazdy
- Daniel
- Latam: Tylko z Napędem
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
max pisze:prokopcio pisze:a i ponowię pytanie dlaczego głównie wozi się napędy śmigłem do tyłu ?
Ja także wożę śmigłem do przodu bo tak wyszło z projektu i lepiej się odkłada napęd na auto. Na uprząż uszyłem pokrowiec - sprawdza się. Na silnik też mam pokrowiec ale jak jest sucha droga to nie zakładam.
Jedyny minus ustawienia śmigła do przodu to minus dwa do zajebistości wyglądu w trakcie jazdy
Czy mógłbyś podzielić się zdjęciami pokrowca? Również wożę napęd na haku, śmigłem do przodu. Czasem po 60-80 km dziennie i szukam patentu na dobry pokrowiec.
Pozdrawiam
Daniel
Poszukaj pokrowca przeciwdeszczowego na plecak, mają przeróżne rozmiary i są ze ściągaczami.