Zegarek Android Wear App Wristglider jako mini komputer lotu

Aparaty, kamery, programy do edycji i montażu nieliniowego.
Awatar użytkownika
prokopcio
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Re: Zegarek Android Wear App Wristglider jako mini komputer lotu

Postautor: prokopcio » 16 lipca 2020, 23:13

Dięki za odpowiedź. Postaram się cofnąć bo to dawno było i Ci napiszę jak to analizowałem. Oczywiście nie jest to jednolite dla wszytkich napędów ale proporcjonalne co pozwala na zastosowanie tylko skalowania.
Łukasz Prokop

Awatar użytkownika
prokopcio

Postautor: prokopcio » 17 lipca 2020, 15:23

1. zainstaluj sobie na tel. dowolny analizator widma np. spectroid.
2. Puść jakieś filmiki surowe z latania ppg i zobacz co ciekawego pokazuje spectroid :)

przykład ( kiepsko widać - ale jest podczas wznoszenia max 88Hz ( 7000rpm ), potem już do lotu poziomego ok 70Hz (5600rpm) ) :

Pierwszy bardzo wyraźny "pik" w analizie widma jest proporcjonalny do obrotów silnika - u mnie przemnożony przez 80 odzwierciedla RPM ale jak porównuję z innymi to jest to taka sama wartość. W rzeczywistości to działa dużo lepiej niż z filmików.

jak już mamy obroty to możemy jakże pożyteczną daną łatwo wyliczyć jaką jest zużyte paliwo od uruchomienia apki :)
i to wszytko bez przewodów i czujników.
Łukasz Prokop

MrGroch

Postautor: MrGroch » 17 lipca 2020, 23:50

Myśle, że można by dorobić tryb PPG (który by wykluczał stosowanie wario), w którym górna połowa paska wario wskazywałaby poziom paliwa. W aplikacji podawałoby się średnie zużycie w l/h i ilość paliwa. Deklarowana ilość przed każdym lotem oznaczałaby 100% czyli pełny pasek. Wraz z czasem od startu poziom malałby wg podanego średniego zużycia przemnożonego przez aktualną średnią wartość RPM (interwal uśredniania powiedzmy 10 sekund).

Do ustalenia - jak przemnażać średnie zużycie w zależności od RPM?

Do nauki - analiza dźwięku - nigdy się tym nie bawiłem... lata temu na studiach jedynie co to generowałem dźwięki ale nigdy nie analizowałem...

Nie ma sensu pokazywać RPM ani zastanawiać się nad tym by było poprawne dla różnych napędów - wystarczy że określimy max i min dla obliczeń zużycia paliwa.

Awatar użytkownika
der
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: der » 18 lipca 2020, 08:36

Dokładność może być 10-20% czyli kiepska. Bo przepływ paliwa nigdy nie jest liniowy w funkcji obrotów. Dodoatkowo kolosalną różnicę stanowić moze regulacja gaźnika albo drożność układu dolotowego. Moim zdaniem "szkoda prądu".Tym bardziej, że ppgant lejąc paliwo już z góry przewiduje jaki długi lot planuje a sam wie, na jak długo mu tego paliwa w czasie wystarczy. Ostatecznie od lat są lustereczka na lince.
Chyba już bardziej użytecznym byłby pomiar odległości od miejsca startu. Albo dodatkowo wskaźnik orientacyjnego dolotu do miejsca startu w czasie, bo przecież prędkość mierzy na bieżąco. Częściej zdarzało mi się dolatywać do celu o zmroku, niż lądować z braku paliwa. Tego ppgant zwykle leje z naddatkiem.

Awatar użytkownika
prokopcio

Postautor: prokopcio » 18 lipca 2020, 16:05

der pisze:przepływ paliwa nigdy nie jest liniowy w funkcji obrotów.
Ktoś na forum tu pisał że jest. Ja nie sprawdzałem.
Masz rację, o kierunku do lądowiska już wspominałem ale odległość to też niezła funkcja.
Człowiek czasem się zagalopuje i rozmarzy żeby pozbyć się zbędnych rzeczy - wario już nie zabieram, a jeszcze obrotomierz byłby zbędny ;)

Olej mr Groszku tą analizę :)

Lepiej kierunek i odległość od włączenia apki :)

der pisze: ppgant zwykle leje z naddatkiem
W statystykach brak paliwa jest chyba na samej górze lądowań awaryjnych ;)
Mi nie brakło ale zależnie od charakteru lotu spalanie mam od 3 do 6 l/h a lustereczek bardzo nie lubię. Jak odchylę uprząż do widzę czy mam paliwa mniej czy więcej niż 2,5l :) to mi wystarcza.
Łukasz Prokop

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 18 lipca 2020, 16:08

Statystykę lądowań awaryjnych zamieściłem zadaje się w książce.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
der

Postautor: der » 18 lipca 2020, 21:49

Od wskazania ilości paliwa tym co lądują z jego braku w zbiorniku im nie przybędzie. Gumowy zawór w karterze, podciśnienie, gumowa membrana dwie śrubki. To nie ma prawa działać liniowo i u każdego tak samo.

ciacholot
Doświadczenie: Były Pilot

Postautor: ciacholot » 19 lipca 2020, 10:14

Tutaj też było o zużyciu paliwa itp.
viewtopic.php?f=17&t=2026&hilit=combo+wynalazek
Mariusz Kilian

JarekPG
Doświadczenie: Były Pilot

Postautor: JarekPG » 21 lipca 2020, 11:07

Szkoda, że nie było takich fajnych rzeczy jak latałem.
Super wygodne narzędzie.

Awatar użytkownika
prokopcio

Re: Zegarek Android Wear jako mini komputer lotu

Postautor: prokopcio » 13 listopada 2020, 10:05

MrGroch pisze:Kierunek wskazujacy na miejsce startu - to byloby do zrobienia - jest juz funkcja wykrywajaca start (do nagrywania IGC), wiec mozna by zapisac tez ta pozycje i wskazywac jej kierunek. Tylko nie wiem kiedy bede mial czas by znow wrocic do tego projektu i cos tam dorobic :P

PLEASE !!!

Zegareczek sprawuje się ZAJEBIŚCIE w lotach napędowych , brakuje mi tylko wskazania kierunku startowiska, zwłaszcza nad chmurkami ;)
Minimalizm powala.
Łukasz Prokop

MrGroch

Postautor: MrGroch » 13 listopada 2020, 10:21

Zegarek mi padł... Pisałem Ci chyba w PW zdaje się, niestety nie mam więc jak kontynuować pracy... :/ Źrodla sa na github, projekt jest opensource, więc mam nadzieje, że ktoś się poweźmie kontynuacji pracy nad projektem... Please :)

https://github.com/pulce/Wristglider

Jarko_147
Latam: Tylko z Napędem

Postautor: Jarko_147 » 13 listopada 2020, 10:44

prokopcio pisze:
MrGroch pisze:Zegareczek sprawuje się ZAJEBIŚCIE w lotach napędowych

Podrzucisz co to za zegarek? Szukałem w wątku, ale jakoś mało skutecznie :/

Awatar użytkownika
prokopcio

Postautor: prokopcio » 13 listopada 2020, 11:30

Asus zenwatch 2
Łukasz Prokop

Awatar użytkownika
prokopcio

Postautor: prokopcio » 13 listopada 2020, 11:30

MrGroch pisze:Zegarek mi padł... Pisałem Ci chyba w PW zdaje się, niestety nie mam więc jak kontynuować pracy... :/ Źrodla sa na github, projekt jest opensource, więc mam nadzieje, że ktoś się poweźmie kontynuacji pracy nad projektem... Please :)

https://github.com/pulce/Wristglider

A gdybym ci wysłał mój?
Albo Ci kupię w prezencie identyczny bo warto dla tej funkcji :)
Łukasz Prokop

MrGroch

Postautor: MrGroch » 24 czerwca 2021, 19:05

Nowa wersja robocza aplikacji Wristglider 0.4.8:

• Naprawiony błąd z "białym ekranem" przy geście scrollowania ekranu (gest ten został zablokowany, by nie zamknąć aplikacji przypadkowo)

• Dodano wskaźnik kierunku miejsca startu ("kropeczka" względem obecnego kierunku nad wskaźnikiem tegoż). Wskaźnik pokazuje się automatycznie po wykryciu startu (można także ręcznie włączyć 2x tapnięciem w zegarek cyfrowy - kolejne 2x tapnięcie wyłącza wskaźnik)

Obrazek

• Dodano obsługę wbudowanego barometru zegarka (jeśli takowy zegarek posiada) - barometr wykorzystywany do wysokości względnej (3x tapnięcie na wysokość GPS zeruje wysokość względną i od tego momentu jest wykorzystywane baro do pokazywania wysokości - przełączanie na wysokość GPS 2x tapnięcie na wskaźniku wysokości - tak jak to było w przypadku trybu pracy z zewnętrznym vario BT) oraz do wariometru (uwagi poniżej). Nagrywane w budynku i GPS troszke wariuje (prędkość skacząca)

Wersja testowa do ściągnięcia stąd (w sklepie Play za niedługo powinna pojawić się wersja z samym wskaźnikiem startu - 0.4.7, wersja 0.4.8 z obsługą barometru wymaga jeszcze testowania):

https://groch.cloud/misc/wear-wear2-debug.apk

Uwagi co do wariometru:
Dane z czujnika traktuje filtrem Kalmana, nawet podwójnie - otrzymany wynik filtru z ciśnienia po przekonwertowaniu na metry przekazuje jeszcze raz przez filtr Kalmana (tym razem dużo bardziej osłabionym) i dopiero na podstawie tych wynikowych danych wyświetlam prędkość pionową. Dość długo próbowałem dobrać odpowiednie parametry filtra, nie twierdze, że są idealne ale wbudowany barometr niestety nie jest najwyższej jakości co widać po wykresie "gołych danych" z czujnika - wariacja jest może i nie najgorsza ale czujnik lubi "pływać" - wartości ciśnienia nie stabilizują się zbyt szybko i dodatkowo nie wracają do tych samych wartości wyjściowych. Stąd nie ma równego 0.0 m/s przy braku ruchu (waha się między -0.1 a 0.1).

Myśle, że to co otrzymałem to dobry kompromis między opóźnieniem a stabilnością pokazywanych wartości w stosunku do realnego stanu.

Jendakże bardzo by się przydało więcej testerów z różnym sprzętem ;)

Wykres ciśnienia z czujnika (niebieski), po kalmanie (czerowny) i dorysowane na żółto realne położenie zegarka (tak na oko ta linia w paincie dorysowana jak ruch wyglądał wg mnie):

Obrazek

Niżej wykres przedstawia prędkość pionową wynikającą z czujnika (niebieksie), po działaniu filtrów (czerowny) i dorysowany na żółto realny ruch zegarka (tak na oko ta linia w paincie dorysowana jak ruch wyglądał wg mnie):

Obrazek

To nie są wykresy z tego samego ruchu niestety - generowałem oddzielnie dane dla ciśnienia i dla prędkości pionowej, starając się powtórzyć ten sam ruch ale w czasie się to nie zgrywa niestety.

Awatar użytkownika
prokopcio

Postautor: prokopcio » 25 czerwca 2021, 20:11

prokopcio pisze:Zegareczek sprawuje się ZAJEBIŚCIE w lotach napędowych , brakuje mi tylko wskazania kierunku startowiska, zwłaszcza nad chmurkami ;)
Minimalizm powala.

MrGroch pisze:Dodano wskaźnik kierunku miejsca startu

Dziękuję bardzo za pozytywne rozpatrzenie wniosku :)
Działa, nic się nie wiesza.
Przewijanie ekranów zablokowane.

Mistrz :)

Muszę dokupić jakieś mini wario bt bo mi do swobodnego nic więcej "niecza" przy moich zerowych umiejętnościach.

Do PPG za to wykorzystuję zawsze i uwielbiam !
Dzięki jeszcze raz Grochu!
Łukasz Prokop

MrGroch

Postautor: MrGroch » 27 czerwca 2021, 17:57

Kolejna wersja robocza:

• Dodano pikawę wariometru. Działa zarówno dla wbudowanego czujnika barometrycznego jak i przy wykorzystaniu wariometru zewnętrznego BT. Oczywiście pikawę można wyłączyć za pomocą dołączonej apki konfiguracyjnej (domyślnie wyłączona). Możliwość konfigurowania także od jakiego wznoszenia ma "pikać" (domyślnie >0) i od jakiego opadania ma ostrzegać o nadmiernym opadaniu (domyślnie <-2). Poniżej filmik z "debugu", w nieco oszukańczy sposób wymuszałem wahania vario ;)

Wymagana instalacja zarówno apki na zegarek jak i na telefon ze wgzlędu na nowe opcje konfiguracyjne:

Zegarek:
https://groch.cloud/misc/wear-wear2-debug.apk
Telefon:
https://groch.cloud/misc/mobile-debug.apk

Chrab
Latam: Tylko Swobodnie

Postautor: Chrab » 27 czerwca 2021, 19:36

Pochwal się tym projektem na www.paraglidingforum.com, na pewno zyska wielu użytkowników.

Awatar użytkownika
prokopcio

Postautor: prokopcio » 29 czerwca 2021, 10:59

Wczoraj polatałem troszkę (z napędem) i wskaźnik kierunku do lądowiska idealnie działa :)
Bardzo fajne jeśli lata się w nowym terenie jakiś przelocik niezbyt wysoko lub nad chmurami.
Łukasz Prokop

Awatar użytkownika
prokopcio

Postautor: prokopcio » 02 lipca 2021, 21:56

Tak pokochałem ten minimalistyczny projekt, że kupiłem zegarek z barometrem, zainstalowałem najnowszy sofcik który zamieściłeś, porównałem dziś
( w windzie i biegając po schodach :lol: ) z używanym przeze mnie zabytkowym iq one i jest dosłownie o ułamek sekundy opóźniony ale dla mnie nie ma to najmniejszego znaczenia. Działa wyśmienicie - nie mogę się doczekać kiedy przetestuję w powietrzu.

Teraz jeden zegareczek którego i tak używam na co dzień obejmie mi też latanie PPG i PG + rejestrację trasy :D

Kosmetyczna uwaga do oprogramowania konfiguracyjnego na telefon : suwaki ustalające poziom działania pikawki opadania / wznoszenia są tragiczne w obsłudze - zakres każdego z nich od -10m/s do + 10m/s jest zbyt duży i ustawienie paluchem drobnego suwaka z dokładnością do 0.1m/s wymaga niezłych umiejętności manualnych.

Okrój proszę np. pięciokrotnie zakres ustawień dla opadania od 0.0 do -4.0m/s i dla wznoszenia -1.0m/s do +3.0m/s co znacznie ułatwi obsługę, chyba bezpodstawne jest wychodzenie poza te zakresy.

Poza tym nie mam najmniejszych zastrzeżeń !
REWELACJA !
Łukasz Prokop

Wróć do „Gadżety (foto/video/vario/GPS/odzież/dodatki)”