Wypadki w polskich szkołach.

Kwestie związane z bezpieczeństwem latania i zapobieganiem wypadkom. Ze względu na powagę tematu wszelakie trolowanie nie będzie tutaj tolerowane.
Piotr Domański
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Re: Wypadki w polskich szkołach.

Postautor: Piotr Domański » 16 sierpnia 2021, 13:57

JaroXS pisze: Ty mozesz napisac cos wiecej. Jezeli oczekujesz przeprosin to nie ma za co przeraszac bo pytania byly proste i nie oczerniajace.

To nie były żadne pytania tylko stwierdzenie faktów. Waltera ze dwa razy na oczy widziałem, Cwudzińskiego nigdy, mimo wszystko wziąłem ich w obronę bo nie pobało mi się to co napisałeś. Co najlepsze widać, że wielu łyknęło tą Twoją narrację i już szykowali stos i zapałki. Walter to wyjątkowy dyplomata gdyby to mnie dotyczyło chyba nie był bym tak opanowany, zimna krew i chłodna głowa to duża zaleta u instruktora Walter pokazał że te obie cechy posiada.
Ostatnio zmieniony 16 sierpnia 2021, 14:00 przez Piotr Domański, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 16 sierpnia 2021, 14:00

Dlaczego na luz? Od dawna wiadomo że Pomarański jest źródłem wielu kłamliwych informacji i zarzutów w naszym środowisku. Jesteś pierwszy, który to przyznał na głos. Do tej pory to źródło było chronione i każdy chronił konfabulanta A jeśli chcesz wiedzieć dlaczego Arek jest tak atakowany to po prostu zapytaj. Lista jest długa.
Zbyszek Gotkiewicz

JaroXS
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Akrobata

Postautor: JaroXS » 16 sierpnia 2021, 14:07

A Ty znowu Zbyszek swoje. Ja nie mam nawet w tendencji podrjrzewac Arka ze mowiac mi takie rzeczy cos chcial osiagnac. Mysle ze nie chcial i tak uwazam. Uwazam po calej dyskusji jestes tendencyjny i bijesz tych ktorych chcesz bic. Bijesz nawet ludzi ktorzy zadaja pytania i sprowadzasz to do tego i Ci ludzie byli zmanipulowani i manipuluja. To jest chore przeciez.
Jarek Borowiec | www.flyordie.info

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 16 sierpnia 2021, 14:17

JaroXS pisze:A Ty znowu Zbyszek swoje. Ja nie mam nawet w tendencji podrjrzewac Arka ze mowiac mi takie rzeczy cos chcial osiagnac. Mysle ze nie chcial i tak uwazam. Uwazam po calej dyskusji jestes tendencyjny i bijesz tych ktorych chcesz bic. Bijesz nawet ludzi ktorzy zadaja pytania i sprowadzasz to do tego i Ci ludzie byli zmanipulowani i manipuluja. To jest chore przeciez.

Przecież osiągnął. Zmanipulował cię jak przedszkolaka. Gdyby nie zdecydowana kontra do tego co napisałeś, to większość byłaby świecie przekonana, że wypadki śmiertelne w czasie szkolenia to coś normalnego i są udziałem każdego instruktora. Czyli że Arek robi tyle samo błędów co inni instruktorzy więc nie ma czego roztrząsać a każdy kto to robi to tylko dlatego że jest uprzedzony do Arka.... Jak dziecko.
Zbyszek Gotkiewicz

Piotr Domański

Postautor: Piotr Domański » 16 sierpnia 2021, 14:19

Jaro, jestem obserwatorem zupełnie z boku, nie jestem instruktorem i nie znam żadnego z wymienionych a odebrałem twoje wpisy jednoznacznie. Napisałeś że wiesz o wypadkach śmiertelnych w ww. szkołach, podlałeś to jeszcze sosem że te wypadki są przez wymienionych ukrywane czy przemilczane. Nie dałem się na to nabrać tylko dlatego że obserwuję w miarę stale co dzieje się w naszym światku i wiem że takie zdarzenia nieprzeszły by bez echa. Mało tego nawet przez pewien czas myślałem, że rzeczywiście sugerowane przez Ciebie zdarzenia miały miejsce ale i tak nie godziłem się na taką narracje bez dokładnej analizy owych zdarzeń. Powinieneś przeprosić chłopaków i tyle.

AndRand

Postautor: AndRand » 16 sierpnia 2021, 15:09

uriuk pisze:Czyli wiadomość pochodzi od Arka Pomaranskiego. Zaczyna się wszystko sklejać w jedną całość.

A cytat mógł brzmieć: "Na innych szkoleniach też zdarzają się wypadki, również tragiczne"

AndRand

Postautor: AndRand » 16 sierpnia 2021, 15:13

JaroXS pisze:Ty jestes mega detektyw Uriuk naprawde...
Jak dostajesz taka informacje po 20 latach to jestes zdziwiony i sprawdzasz czy to prawda. Co z reszta zrobilem komunikujac sie z innymi osobami. Okazuje sie ze Arek nie klamie i jakies wypadki byly. Nie mnie jednak oceniac kto zawinil. Zrobiliscie z prostych pytan gownoburze.

Jaro, jeśli naprawdę chcesz zrobić konsylium nad SIV-ami u Arka to najlepiej umów się z nim na wódkę i sobie obgadacie co można by poprawić czy polepszyć.
Bo tutaj bez udziału zainteresowanych to jest obgadywanie i głuchy telefon, a do tego internet sprzyja gównoburzom.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 16 sierpnia 2021, 15:17

AndRand pisze:
uriuk pisze:Czyli wiadomość pochodzi od Arka Pomaranskiego. Zaczyna się wszystko sklejać w jedną całość.

A cytat mógł brzmieć: "Na innych szkoleniach też zdarzają się wypadki, również tragiczne"

Widzisz Jaro? Opłaca się kłamać i manipulować.
Zbyszek Gotkiewicz

JaroXS

Postautor: JaroXS » 16 sierpnia 2021, 15:47

AndRand pisze:
Jak dostajesz taka informacje po 20 latach to jestes zdziwiony i sprawdzasz czy to prawda. Co z reszta zrobilem komunikujac sie z innymi osobami. Okazuje sie ze Arek nie klamie i jakies wypadki byly. Nie mnie jednak oceniac kto zawinil. Zrobiliscie z prostych pytan gownoburze.

Jaro, jeśli naprawdę chcesz zrobić konsylium nad SIV-ami u Arka to najlepiej umów się z nim na wódkę i sobie obgadacie co można by poprawić czy polepszyć.
Bo tutaj bez udziału zainteresowanych to jest obgadywanie i głuchy telefon, a do tego internet sprzyja gównoburzom.

Tylko ze to nie bylo klamstwo z tego co zostalo potwierdzone i wypadki mialy miejsce na wyjazdach z innymi istruktorami. Oczywiscie nie obwiniam nikogo postawilem proste pytanie a reakcja byla jaka byla. Ja niczego nie zaluje i uwazam ze nie ma za co przepraszac. Jezeli ktos uwaza ze ktos zmanipulowal mnie do takiego pytania to jest w bledzie. Warto abyscie po zmknieciu tej dyskusji przemysleli czy oby na pewno wszystkich glaszczecie jednakowo. Uciekam.

Pozdrawiam,

SP8EBC
Latam: Nie latam
Doświadczenie: Były Pilot
Kontakt:

Postautor: SP8EBC » 16 sierpnia 2021, 15:51

JaroXS pisze:Okazuje sie ze Arek nie klamie i jakies wypadki byly.

No i tego właśnie nie byłbym do końca pewien. Może niekoniecznie kłamie ale pewnie nie mówi całej prawdy albo przeinacza fakty, żeby wyszło dobrze na niego. Niestety Jarda znalazłem się między młotem i kowadłem, trochę uniosłeś się emocjami i honorem i dałeś się przez to wykorzystać.
Mateusz Lubecki
tel: +48 660 43 44 46

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 16 sierpnia 2021, 16:17

JaroXS pisze:
AndRand pisze:

Tylko ze to nie bylo klamstwo z tego co zostalo potwierdzone i wypadki mialy miejsce na wyjazdach z innymi istruktorami. Oczywiscie nie obwiniam nikogo postawilem proste pytanie a reakcja byla jaka byla. Ja niczego nie zaluje i uwazam ze nie ma za co przepraszac. Jezeli ktos uwaza ze ktos zmanipulowal mnie do takiego pytania to jest w bledzie. Warto abyscie po zmknieciu tej dyskusji przemysleli czy oby na pewno wszystkich glaszczecie jednakowo. Uciekam.

Pozdrawiam,

Jaro. Masz problem z odróżnieniem przyczyny od winy. Dyskusja powinna iść w kierunku ustalenia przyczyn wypadków na SIV. A poszła w kierunku że organizator SIV nie może nic zmienić bo inni instruktorzy też mają wypadki. I nikt na temat ich wypadków nie dyskutuje a jedynie o wypadkach w szkole Pomarańskiego. Jeśli chcesz coś zmienić to naucz się, że szukanie winnych nigdy nie likwiduje problemu. Trzeba szukać przyczyn. Czasem przyczyną jest człowiek, ale taki wniosek też wymaga konkretnych argumentów i dyskusji na ten temat. A ta się jeszcze nie zaczęła.
Zbyszek Gotkiewicz

AndRand

Postautor: AndRand » 16 sierpnia 2021, 16:43

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Jaro. Masz problem z odróżnieniem przyczyny od winy. Dyskusja powinna iść w kierunku ustalenia przyczyn wypadków na SIV. A poszła w kierunku że organizator SIV nie może nic zmienić bo inni instruktorzy też mają wypadki. I nikt na temat ich wypadków nie dyskutuje a jedynie o wypadkach w szkole Pomarańskiego.

Jeśli każde wodowanie na SIV wywołuje gównoburzę o kolejny wypadek na treningu bezpieczeństwa to się nie dziwię, że trudno o jakąkolwiek dyskusję.

Akurat świeżo jestem po pół-kursu SIV u Arka z wodowaniem jednego z uczestników, więc mam jakieś swoje przemyślenia. Ale przyznam, że po reakcjach na FB nie mam na to chęci.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 16 sierpnia 2021, 16:55

AndRand pisze:
Zbyszek Gotkiewicz pisze:Jaro. Masz problem z odróżnieniem przyczyny od winy. Dyskusja powinna iść w kierunku ustalenia przyczyn wypadków na SIV. A poszła w kierunku że organizator SIV nie może nic zmienić bo inni instruktorzy też mają wypadki. I nikt na temat ich wypadków nie dyskutuje a jedynie o wypadkach w szkole Pomarańskiego.

Jeśli każde wodowanie na SIV wywołuje gównoburzę o kolejny wypadek na treningu bezpieczeństwa to się nie dziwię, że trudno o jakąkolwiek dyskusję.

Akurat świeżo jestem po pół-kursu SIV u Arka z wodowaniem jednego z uczestników, więc mam jakieś swoje przemyślenia. Ale przyznam, że po reakcjach na FB nie mam na to chęci.

Skoro tak to nie miej do nikogo pretensji że brak jest merytorycznej dyskusji jeśli sam jej unikasz i dokładasz rękę jedynie do szukania winnych.
Zbyszek Gotkiewicz

AndRand

Postautor: AndRand » 16 sierpnia 2021, 17:00

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Skoro tak to nie miej do nikogo pretensji że brak jest merytorycznej dyskusji jeśli sam jej unikasz i dokładasz rękę jedynie do szukania winnych.

A w jaki sposób dokładam rękę?
Bo filmowałem zdarzenie?
Ostatnio zmieniony 16 sierpnia 2021, 18:15 przez AndRand, łącznie zmieniany 1 raz.

xcwalter
Kontakt:

Postautor: xcwalter » 16 sierpnia 2021, 17:19

JaroXS pisze: Uciekam.

Pozdrawiam,

Uciekaj, uciekaj. Ponoć są w świecie plemiona które ucieczkę w obliczu problemu traktują jako postawę honorową, a oddawanie na kogoś moczu jako wyraz szacunku. U was zdaje się puszczanie bąków i bekanie po jedzeniu jest przyjętą normą etyczną, dlatego nie dziwi mnie fakt, że nie pojmujesz coś uczynił. To Ci piszę jeszcze raz, dużymi literami, bo instruktorkę mam we krwi: 13.08 O 12.58 NA TYM FORUM NAPISAŁEŚ, ŻE PRZEMILCZANO WYPADEK ŚMIERTELNY W MOJEJ SZKOLE.
BIORĄC POD UWAGĘ FAKT, ŻE O DWÓCH WYMIENIONYCH W TYM WĄTKU JUŻ KIEDYŚ PISAŁEM, A TY MÓWISZ O JAKIMŚ TRZECIM, W SŁOWENII, TO ZAMIAST UCIEKAĆ, TO MÓGŁBYŚ SIĘ JEDNAK JAKOŚ DO TEGO FAKTU ODNIEŚĆ.
NO ALE SKORO NA KONIEC, DLA URATOWANIA TWARZY PODMIENIASZ "MÓJ" WYPADEK W SŁOWENII NA JEDEN Z WYŻEJ WYMIENIONYCH... TO JA SIĘ Z DZIKUSAMI NIE ZADAJĘ.
KURTYNA
ps. PYTANIE ZADAŁEŚ DZISIAJ 16.sierpnia
Ostatnio zmieniony 16 sierpnia 2021, 18:35 przez xcwalter, łącznie zmieniany 2 razy.
Szkoła Paralotniowa Airaction
Najszybszy glajt PPG Apco F1
Idealny dla zaawansowanych PPG Apco F 3
Paralotnie BGD
Elektronika dla glajciarzy
http://www.airaction.pl

JaroXS

Postautor: JaroXS » 16 sierpnia 2021, 17:34

Walter,

Zapytalem czy byl wypadek w Twojej szkole bo powiedziano mi ze byl a nie wiedzialem. Wiem to trudne pytanie. Pytalem o jeden. Ty opisales dwa. Nie wiem o zadnym trzecim. Odpowiedziales jak czlowiek w tej gownoburzy czujac sie urazony. Niepotrzebnie moim zdaniem. Chodzilo o ustalenie czy to co mowia inni to prawda. Tyle.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 16 sierpnia 2021, 17:38

JaroXS pisze:
Zbyszek Gotkiewicz pisze:Jarek, czy mógłbyś te informacje potwierdzić u wymienionych instruktorów?

Dlaczego człowiek, który nie należy do stowarzyszenia instruktorów ma o to pytać instruktorów bezpośrednio samodzielnie? Inni instruktorzy o tym przecież muszą wiedzieć skoro do mnie taka informacja doszła. Zakładam że to nie jest fejk.

Brnij Jaro, brnij w tłumaczenie że tylko pytałeś. Nie szanujesz rozmówców to i na szacunek nie możesz liczyć.
Zbyszek Gotkiewicz

AndRand

Postautor: AndRand » 16 sierpnia 2021, 18:55

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Skoro tak to nie miej do nikogo pretensji że brak jest merytorycznej dyskusji jeśli sam jej unikasz i dokładasz rękę jedynie do szukania winnych.

Zbyszek, wytłumacz mi - mamy nie szukać winnych bo winny jest Pomarański?

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 16 sierpnia 2021, 19:10

AndRand pisze:

Zbyszek, wytłumacz mi - mamy nie szukać winnych bo winny jest Pomarański?

Mylisz dwa zupełnie różne pojęcia: szukanie przyczyn wypadków i szukanie winnych wypadków. To pierwsze jest konstruktywne a drugie jest destrukcyjne, ale łatwe i intuicyjne. Tylko że wskazanie winnego nie rozwiązuje problemu. Pojęcie winy to kwestia wtórna związana z przestrzeganiem procedur i przepisów. Jak się to ustali, to wtedy można rozmawiać o winie. Na razie próbuję ustalić jakie procedury na SIV zostały źle przeprowadzone a w zamian jestem zasypywany argumentami, że wypadki być muszą bo u innych instruktorów też są. Rozumiesz bezsens takiej dyskusji?
Zbyszek Gotkiewicz

AndRand

Postautor: AndRand » 16 sierpnia 2021, 19:32

Zbyszek Gotkiewicz pisze:. Na razie próbuję ustalić jakie procedury na SIV zostały źle przeprowadzone a w zamian jestem zasypywany argumentami, że wypadki być muszą bo u innych instruktorów też są. Rozumiesz bezsens takiej dyskusji?

To proponuję zamknąć wątek o wypadkach u różnych instruktorów, na kursach/szkoleniach/seminariach/wyjazdach bo wątek niewiele wnosi, a otworzyć Jarkowi wątek o procedurach SIV lub jego propozycjach dot. procedur SIV.
Nie sądzę byśmy doszli tu do porozumienia jaka jest odpowiedzialność instruktora/organizatora w każdym z przypadków, a każdy już chyba przestawił swoje zdanie.

Wróć do „Bezpieczeństwo i Wypadki”