Szkolenie paralotniowe przez email, youtube, pw.

Tu można wrzucać filmy. Zanim podzielisz się z nami swoim odkryciem, sprawdź proszę, czy już go tu nie ma.
Awatar użytkownika
prokopcio
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Re: Szkolenie paralotniowe przez email, youtube, pw.

Postautor: prokopcio » 29 września 2022, 10:57

leszekm40 pisze:Do dwóch Zbyszków...
Podpiszę się pod tym jednak :)
Dziś dość łatwo mi stwierdzić kto kiedy ma rację.
Ba !
Od dwóch Zbyszków zaczerpnąłem sporo wiedzy gdy zaczynałem interesować się paralotniarstwem.

Jestem jednak "ścisłowcem" a poza tym jestem mocno nieufny i analizuję zawsze skrajne opinie na każdy z tematów i samodzielnie staram się wyciągnąć wnioski i przesiać informacje.

Niestety sprzeczne opinie na temat kluczowych spraw są bardzo niekorzystne dla odbiorców , zwłaszcza świeżaków, którzy zaufają "bezgranicznie" jednemu "swojemu guru".

Bardzo dobrze, że pojawiają się zarzuty z obu stron o pieprzenie głupot strony przeciwnej bo to wręcz jest zachęcające do wysłuchania co "przeciwnik" ma do powiedzenia i wyciągnięcie własnych wniosków.
Przemilczenie było by szkodliwe dla świeżaków w szczególności.
Łukasz Prokop

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 29 września 2022, 20:44

Kolejne prawdy objawione które wciska Mazby swoim klientom dotyczą na przykład posiadania uprawnień. Twierdzi, że nie są potrzebne i nie są w żaden sposób wymagane. Są to kłamstwa, wprowadzanie swoich klientów w błąd i działanie na szkodę całego środowiska. To naprawdę nie jest już śmieszne. Problem w tym, że my już żadnego środowiska paralotniowego które mogło by zadbać o rzetelność szkoleń nie mamy.
Zbyszek Gotkiewicz

Gość

Postautor: Gość » 29 września 2022, 22:50

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Kolejne prawdy objawione które wciska Mazby swoim klientom dotyczą na przykład posiadania uprawnień. Twierdzi, że nie są potrzebne i nie są w żaden sposób wymagane. Są to kłamstwa, wprowadzanie swoich klientów w błąd i działanie na szkodę całego środowiska. To naprawdę nie jest już śmieszne. Problem w tym, że my już żadnego środowiska paralotniowego które mogło by zadbać o rzetelność szkoleń nie mamy.

fotolot
Latam: Tylko z Napędem
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: fotolot » 29 września 2022, 23:43

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Kolejne prawdy objawione które wciska Mazby swoim klientom dotyczą na przykład posiadania uprawnień. Twierdzi, że nie są potrzebne i nie są w żaden sposób wymagane. Są to kłamstwa, wprowadzanie swoich klientów w błąd i działanie na szkodę całego środowiska.

Jakiego konkretnie srodowiska i jaka to mialaby dziac sie dla nich "szkoda"?

Przykladowo we Francji i innych liberalnych krajach, faktyczna nauka samodzielnego latania, nie ma nic wspolnego z ustawkowym przymuszaniem ludzi do zakupu "uprawnien" wg. powszechnie znanych w PL, zafalszowanych obyczajow, kliki rodzimych pieczatkowcow.

Z tego co zrozumialem to Mazby poprostu sam nie wymaga od potrzebujacych nauki, kategorycznego wejscia w posiadanie "kwitow", ani nie namawia do tego zmasowanego procederu, ktorym to sie raczej brzydzi. Za to jest wlasnie oblegany, glownie przez tych co im te zazwyczaj lewe kwitki, juz zostaly sprzedane. Widac, Ci sparzeni posiadacze, maja juz jakas autentyczna niechec do dalszego placenia za nabycie jedynie "syfilisu" i chcieliby nauczyc sie jak mozna np. samodzielnie postawic skrzydlo albo i jak bezpiecznie zrobic pierwszy dupozlocik .

Zbigniewie, jesli nie manipulujesz to wskaz tutaj konkretne cytatyty, gdzie Mazby ma "wciskac" dokladnie to co Ty mu tutaj po swojemu przypisujesz?. Dociekliwy Prokopcio, ponoc juz takim zoltodziobem nie jest i pragnie scislosci.. . ;)

Prokopcio, tych "sprzecznych opinii" to mozesz uzyskac tyle, ilu ludzi stapa po tej ziemi(na dodatek wypowiadanych w roznych dialektach) . Uscislij wiec jaka to "kluczowa sprawe" chcialbys akurat z tymi dwoma starszymi panami tutaj rozwiklac ... ;)
Nie odpuszczaj nikomu i sobie tez, zima idzie, telenowela czy inne teatrzyki pod wirtualnych swierzakow moga potrwac i do wiosny ....

Przeklenstwem polskiego srodowiska paralotniowego jest to, ze prawie wszyscy dobrze wiedza o niedoskonalosciach korupcjogennego, falszywego systemu ale chyba wola wstydliwie milczec.
Ostatnio zmieniony 30 września 2022, 07:50 przez fotolot, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 30 września 2022, 07:44

Wypowiedź Mazbiego o polskich uprawnieniach pochodzi z komentarzy pod jego filmami na jutubie. Tam się nie da kopiować tekstu. Ponieważ brzydzę się czytaniem to nie sądzę, żebyś miał okazję znaleźć te cytaty i musisz mi wierzyć na słowo. Co do szkodliwości okłamywania kandydatów na pilotów to chyba nie muszę tego tłumaczyć. Poza tym jeśli Mazby zna dobrze groundhandling i potrafi go nauczyć to już robi się smutno gdy usiłuje tłumaczyć jakąkolwiek teorię bez względu na to czy to aerodynamika, czy mechanika lotu czy meteorologia czy przepisy. Byłby bardziej wiarygodny, gdyby skupił się nad tym na czym się zna, czyli na stawianiu glajta.
Zbyszek Gotkiewicz

fotolot

Postautor: fotolot » 30 września 2022, 09:11

Zbyszek Gotkiewicz pisze: Poza tym jeśli Mazby zna dobrze groundhandling i potrafi go nauczyć to już robi się smutno gdy usiłuje tłumaczyć jakąkolwiek teorię bez względu na to czy to aerodynamika, czy mechanika lotu czy meteorologia czy przepisy. Byłby bardziej wiarygodny, gdyby skupił się nad tym na czym się zna, czyli na stawianiu glajta.

Moze sie rozweselisz tym co uzyskali i zdolali zapamietac z teorii, nabywcy kwitow.
Wydaje mi sie ze wlasnie taka czasochlonna praktyczna potrzebe chocby postawienia glajta, ten Czlowiek nadal chce wypelniac. Nawet jesli znajdziesz innego nauczyciela ale wcale wymaganych podstaw teoretycznych nieudostepniajacego to bedzie to gowno warte bez uporzadkowanego przyswajania i autentycznego egzekwowania od kursanta . Nie chodzi o to ze jakas tam szkola, cos tam swojego u siebie oferuje.

Dlatego od wielu lat, jestem zwolennikiem reformatorskiego dokonania sie fuzji kilku najlepszych nauczycieli, celem wspolczesnego ujednolicenia wymaganych od kursantow materialow teoretycznych i oficjalnego opublikowania ich przez ULC.
Aby wszyscy zainteresowani paralotniarstwem i lotniarstwem oraz swoja autentyczna, uporzadkowana samonauka wymaganej teorii w tym takze nadzorujacy urzednicy znali wymagane podstawy(o wyprowadzaniu z negatywki rownierz).
Bez nikakich zatajen i niedomowien, czarno na bialym lub bialo na czarnym. Co by polskie swierzaki, jakichs tam "guru" czy innych pasterzy w tak protych kwestiach glajcikowych nie potrzebowaly sobie w nieufnym zagubioniu poszukiwac.
Ostatnio zmieniony 30 września 2022, 13:26 przez fotolot, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 30 września 2022, 09:19

Fotolot. Brak znajomości teorii, także powszechny wśród wielu instruktorów to tylko część problemu i to ta mniej istotna. Rzeczywistym problemem jest to, co podnosi Mazby czyli brak umiejętności po szkoleniu. Rzeczywiście piloci po szkoleniu nie potrafią latać i należy to uświadamia zarówno pilotom jak i instruktorom bo obie strony się wspierają żeby proces szkolenia skrócić do maksimum.
Zbyszek Gotkiewicz

fotolot

Postautor: fotolot » 30 września 2022, 09:44

Rzeczywiście piloci po szkoleniu nie potrafią latać i należy to uświadamia zarówno pilotom jak i instruktorom bo obie strony się wspierają żeby proces szkolenia skrócić do maksimum.

"i nalezy to uswiadamiac.. "... ;) -kto i jak bardzo naiwny mialby probowac odkrecac te wiatraki ?
Zdezorientowani nowicjusze, najczesciej wcale nie sa swiadomi, ze taka "zbiorowa kilkudniowka", dla niby ich samodzielnego juz
latania(wg. "kwitu") to jest tylko parszywa sciema paru rozpedzonych przekretaskow.

ZUSowi mogloby sie oplacac reklamowanie tego sportu i korzystania przez emerytow z takich ekspresowo-masowych obozow... :shock: ;)

Pomijaniu nauki, towarzyszy bezproblemowy handel falszywka, ktorej zlikwidowanie wymogu, mogloby czesciowo ograniczyc te patologiczne tendencje.
Tylko musialaby chyba powstac jakas inna mafia(jak zwykle starych ubekow) co by odkrecila ustawki. Albo jakis autentyczny system, chocby tylko wybiorczego egzaminowania...?

Awatar użytkownika
marek mastalerz
Latam: Tylko Swobodnie
Kontakt:

Postautor: marek mastalerz » 30 września 2022, 17:17

fotolot pisze:Zdezorientowani nowicjusze, najczesciej wcale nie sa swiadomi, ze taka "zbiorowa kilkudniowka", dla niby ich samodzielnego juz
latania(wg. "kwitu") to jest tylko parszywa sciema paru rozpedzonych przekretaskow.

Zwracam uwagę że to co piszesz powyżej to są zwykle pomówienia które nadają się do zbanowania.

Zaraz... Chyba nawet mam uprawnienia administratora ;)
marek mastalerz
szkoła paralotniowa cloudbase
http://cloudbase.pl/

fotolot

Postautor: fotolot » 30 września 2022, 19:28

marek mastalerz pisze:
fotolot pisze:Zdezorientowani nowicjusze, najczesciej wcale nie sa swiadomi, ze taka "zbiorowa kilkudniowka", dla niby ich samodzielnego juz

Zwracam uwagę że to co piszesz powyżej to są zwykle pomówienia które nadają się do zbanowania.

A mozesz sie przyznac, skad Ty niby o tym co mi tutaj przypisujesz, cokolwiek wiesz? Znamy sie?
Moze i pisze jezykiem troche cietym i folklorystycznym ale zareczam Ci ,ze jestes w bledzie, opieram sie na autentycznych faktach od uczestnikow(nie jednej osoby) takich ekspresowych pseudokursow, gdzie program szkolen nie byl zrealizowany.
Nie mam przyjemnosci w dyskutowaniu z nawiedzonymi jasnowidzami, jakiego teraz tutaj zagrales- jestem tego pewny, bo to ja wiem na czym sie opieram.
Ciebie rowniez moge w tym oswiecic. Wiec jesli tylko interesowaloby Cie poznanie autentycznej PRAWDY(odnosze wrazenie ze o wiele bardziej, zafalszowane jej kamuflowanie...?) np. na czym takie pseudoszkolenia w danej szkole polegaja z bezposrednich relacji od ich uczestnikow. To mozemy przejsc na priv i tam przekaze Ci bezposrednie namiary, a nawet moge zorganizowac spotkanie, bys patrzyl w oczy mi i tym Ludziom. A pozniej napiszesz tutaj czy to ja zmyslam pomowienia czy tobie sie zdarzylo zmyslec.

Pozdrawiam
Wiesiek
Sobczak
Ostatnio zmieniony 30 września 2022, 19:43 przez fotolot, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 30 września 2022, 19:43

Myślę, że Marek jest dużo mniej anonimowy niż Ty. A co do ujawnienia nieprawidłowości w czasie szkolenia to nie krępuj się i dawaj tutaj. Pisanie na priva nie zmieni nic A przecież chodzi Ci, żeby było lepiej. Chyba, że się mylę.
Zbyszek Gotkiewicz

fotolot

Postautor: fotolot » 30 września 2022, 23:33

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Myślę, że Marek jest dużo mniej anonimowy niż Ty. A co do ujawnienia nieprawidłowości w czasie szkolenia to nie krępuj się i dawaj tutaj. Pisanie na priva nie zmieni nic A przecież chodzi Ci, żeby było lepiej. Chyba, że się mylę.

Zbyszek, ;) no i wlasnie dlatego uznalem, ze mniej anonimowy Marek, po bezposrednim wtajemniczeniu w tamte nieprawidlowosci, bylby "tutaj" o wiele bardziej przekonujacy.... 8-)
Jesli sie nie myle, ze o publiczne zakapowania, ktore i tak by niczego na lepsze nie zmienily, Tobie tutaj chodzi.. ;)

Domyslam sie, ze jak bys tutaj pozwolil na wyrazenie niepochlebnosci o drastycznie kiepskich efektach szkolenia sie w danej szkole. To z jej salki wykladowej, pewnie musialbys szybko pozabierac swoje wyje..ne z polek ksiazki....
Wiec raczej watpie w jakiekolwiek reakcje i zmiany tego systemu na "lepszy"( zalezy dla kogo..?)
Ale moze chociaz na bardziej transparentny i wygodny w przejrzystym, uporzadkowanym samonauczaniu sie przez zdezorientowanych swierzakow.

Kiedys troche o tym dopisalem w dziale MMA w tem: „Wapno czyli po co komu wiedza.. "

Piotr Domański

Postautor: Piotr Domański » 01 października 2022, 17:43

Zastanawiające jest to że dyskusja poszła w tą stronę, że ewidentnego "analfabafetę" paralotniowego mieniącego się instruktorem bierze się powaźnie a nie piętnuje. Ten człowiek zatrzymał się w latach 90, kto wtedy latał ten zauważy na jego filmach, że nie poszedł ani o krok dalej.
Prokopcio, jesteś pilotem już ze sporym doświadczeniem jestem zadziwiony, że zająłeś neutralne stanowisko pomiędzy Mazbim i Gotkiem.
To że Mazby zaczynał dawno temu nie stawia go jakkolwiek w pozyzcji doświadczonego. Opierajmy się na konkretach, a te są dość dobrze znane dzięki publikacjom samozwańczego "instruktora" Mazbiego.
Latam od 97r- troche się spóźniłem po licenję instuktorską nadaną przez AP ale w 2004 lub 2005 "insrtuował" mnie instuktor, który pierwszy raz na oczy widział trajkę tandem;) Z teraźniejszych obserwacji wynika, że znacznie się poprawiło i nie jest to tak jak Wiesław pisze, wymuszenie rozbujnicze legitymizowane przez państwo, tylko normalnia usługa która jest określona w programie szkolenia.

Awatar użytkownika
leszekm40

Postautor: leszekm40 » 01 października 2022, 19:42

Piotr Domański pisze:Zastanawiające jest to że dyskusja poszła w tą stronę, że ewidentnego "analfabafetę" paralotniowego mieniącego się instruktorem bierze się powaźnie a nie piętnuje. Ten człowiek zatrzymał się w latach 90, kto wtedy latał ten zauważy na jego filmach, że nie poszedł ani o krok dalej.
Prokopcio, jesteś pilotem już ze sporym doświadczeniem jestem zadziwiony, że zająłeś neutralne stanowisko pomiędzy Mazbim i Gotkiem.
To że Mazby zaczynał dawno temu nie stawia go jakkolwiek w pozyzcji doświadczonego. Opierajmy się na konkretach, a te są dość dobrze znane dzięki publikacjom samozwańczego "instruktora" Mazbiego.
Latam od 97r- troche się spóźniłem po licenję instuktorską nadaną przez AP ale w 2004 lub 2005 "insrtuował" mnie instuktor, który pierwszy raz na oczy widział trajkę tandem;) Z teraźniejszych obserwacji wynika, że znacznie się poprawiło i nie jest to tak jak Wiesław pisze, wymuszenie rozbujnicze legitymizowane przez państwo, tylko normalnia usługa która jest określona w programie szkolenia.

A mam do kolegi takie pytanie i tu nie chodzi o 2 Zbyszków których bardzo cenię i szanuję. Moje pytanie mianowicie jest inne co takiego się aż tak zmieniło jeśli chodzi o paralotniarstwo porównując lata 90 te a lata obecne? Jakie według Ciebie są diametralne różnice ? Powiem trochę ze swojej perspektywy sam jestem rocznik 80 mój ojciec latał wtedy na lotniach później motolotniach . Od dziecka jeździłem z nim na łąki i powiem tak najpierw jeśli chodzi o paralotnię a później nawiążę do motolotni bo chodzi o te lata i zmiany. Jeśli chodzi o latanie to samo nie różni się niczym niż to w latach 80 90 i tak dalej . Owszem zmienił się sprzęt został udoskonalony ale powietrze się nie zmieniło ...... może poza tym , że jest bardziej zatrute . Meteorologia cała nauka tego tycząca raczej też się nie zmieniła. Więc co według Ciebie aż tak się zmieniło??? że są nowsze skrzydła? nowsze modele uprzęży? wypory są ruchome choć grono ludzi lata na sztywnych? Jeśli chodzi nawiązując jeszcze do motolotni bo z nimi miałem styczność od dziecka . Lat minęło kupę ale poza tym , że te sprzety ładniej wyglądają , mają mocniejsze silniki już nie trabanty bo nic innego wtedy nie było to samo latanie na motolotni jak i paralotni raczej się nie zmieniło . Więc pozwoliłem sobie skomentować twoją wypowiedź gdyż zabrzmiała tak jak by dzisiaj to było zupełnie co innego i wiedza jaką zdobywało się kiedyś głównie chodzi mi o wiedzę teoretyczną znacznie różniła się od wiedzy jaką zdobywa się dzisiaj. Więc moja punta jest taka według mnie oczywiście jedna rzecz zmieniła się na pewno : " Kiedyś ludzie byli dla siebie bardziej przyjaźni , pomocni latanie łączyło ludzi , jeden dla drugiego był , pomagał bezinteresownie i to było super " Teraz każdy patrzy tylko żeby na drugim zarobić . Więc tacy ludzie jak Zbyszek Mazuś i Zbyszek Gotkiewicz pomimo , że każdy z nich ma swoje racje robią coś dla innych nagrywając choćby filmy różnego rodzaju instruktażowe . Można się ze wszystkim nie zgodzić , można szukać wiedzy gdzie ińdziej ale trzeba to doceniać co chłopaki robią . Oczywiście to moje prywatne zdanie można się z tym nie zgodzić co osobiście mało mnie interesuje :D

fotolot

Postautor: fotolot » 01 października 2022, 22:59

Piotr Domański pisze: "..nie jest to tak jak Wiesław pisze, wymuszenie rozbujnicze legitymizowane przez państwo, tylko normalnia usługa która jest określona w programie szkolenia.

Co kraj to obyczaj . Mozesz miec np. syndrom chlopa panszczyznianego pragnacego wymuszen i batow(dla innych?)lub nucic protestsagi ".. zerwij kajdany, polam bat..."

"usluga" wymuszona, ani nie jest usluga, ani nie jest czyms "normalnym" w faktycznych antymonopolowych systemach wolnorynkowych.
Przykladowo w takich USA wcale nie ma rozbujniczych wymuszen robienia "uslugi" okresowego przegladu technicznego samochodu. A u nas prawie na co trzeciej ulicy wyrosly przybytki od sciagania pewnych haraczy pieczatkowych... 8-)

W tym akurat temacie, zawierajacym kwestie uszanowania wolnego wyboru bylych kursantow, dobrowolnie kierujacych sie do Mazbyego. Odnosilem sie bardziej do przyczyn zjawiska czyli przypadkow, rezimowych pseudouslug, skasowanych i opieczatkowanych ale wg. oficjalnych menu poolewanych.

Awatar użytkownika
prokopcio

Postautor: prokopcio » 02 października 2022, 02:59

Piotr Domański pisze:Prokopcio, jesteś pilotem już ze sporym doświadczeniem jestem zadziwiony, że zająłeś neutralne stanowisko pomiędzy Mazbim i Gotkiem.
To że Mazby zaczynał dawno temu nie stawia go jakkolwiek w pozyzcji doświadczonego.

Chyba kiepsko mnie Piotrze odczytujesz.

1. Nie jestem doświadczonym pilotem.
2. Nie zajmuję neutralnego stanowiska.
3. Gotek też zaczynał dawno.

Należy tu rozgraniczyć doświadczenie i wiedzę.
Trzeba by zrobić im kilka konkurencji żeby umiejętności Zbyszków porownać ;)

Co do wiedzy to oboje mają niemałą jednak u Mazbiego w całkiem niezłych filmach pojawiają się brednie, których nie pozwala nawet skomentować, sprostować, wyjaśnić a to psuje jego reputację ( słusznie ). Masz inne zdanie niz on to wylatuje Twój ( mój ) komentarz.
U Gotka nie spotkałem się z taką praktyką. A często dyskutujemy.
Też czasem mam odmienne zdanie niż ZG ale nie są to rzeczy istotne i fundamentalne jak u Mazbiego. Przede wszytkim za te niezgodnosci nie dostaje bana jak od Mazbi :lol: a jedynie garść argumentów i cennych wyjaśnień etc...
Łukasz Prokop

fotolot

Postautor: fotolot » 02 października 2022, 11:16

prokopcio pisze:
1. Nie jestem doświadczonym pilotem.

..u Mazbiego w całkiem niezłych filmach pojawiają się brednie, których nie pozwala nawet skomentować, sprostować, wyjaśnić...

Też czasem mam odmienne zdanie ....ale nie są to rzeczy istotne i fundamentalne jak u Mazbiego.

Prokopcio dawaj wiec te swoje wylowione "brednie", dla "scislosci" tutaj na tapete(cytuj), wykaz w kazdej ta fundamentalnosc i konkretny wplyw na niebezpieczenstwo .
Zbyszek uwaza, ze teoria w porownaniu do praktyki to jest tylko malutenki pikus.
Badz wiec soba i jesli Ty widzisz wyraznie to napraw te dziury w fundamentach, a zyskasz byc moze szacun rowniez i u Mazbyego.

Dlatego od wielu lat powtazam, ze wymagana teoria, powinna byc jedna, dopracowana i JAWNIE zdeponowana na stronach nadzorujacego ULCu -jak to jest w wielu cywilizowanych krajach.
Ostatnio zmieniony 02 października 2022, 11:32 przez fotolot, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 02 października 2022, 11:31

Ja może dam jakieś drobne przykłady. Pilot mający uprawnienia PG ładuje w stawie lecąc z ppg. Ktoś wzywa strażaków, ale oczywiście przyjeżdża też policja. Sprawdzają papiery i kierują sprawę do sądu, bo brak uprawnień to przestępstwo. Sąd musi pilota skazać za popełnienie przestępstwa a pilot traci możliwość wykonywania zawodu bo pewne zawody wymagają niekaralności. A Mazby twierdzi, że w Polsce uprawnienia można ignorować.
Twierdzenie, że w górach nie ma termiki tylko zjawiska falowe praktycznie uniemożliwia zrozumienie latania w górach.
Twierdzenie, że wszyscy instruktorzy to oszuści i naciągacze podważa zaufanie do szkół i systemu szkolenia i przekierowuje adeptów albo do takich szarlatanów albo do samodzielnej nauki.
Okazaniu pilotom biegać tyłem przy starcie jest tak chore, że trudno mi to komentarze jednak widziałem niebezpieczne zdarzenie gdy jakiś pilot uwierzył w te brednie i usiłował tak wystartować. Teorie Mazbiego dotyczące profilu samostatecznego nie tłumaczą w najmniejszym stopniu zjawiska co nie pozwala bezpiecznie i ze zrozumieniem używania takich konstrukcji.
Zbyszek Gotkiewicz

fotolot

Postautor: fotolot » 02 października 2022, 11:57

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Twierdzenie, że wszyscy instruktorzy to oszuści i naciągacze...

Wskaz dokladnie takie Jego twierdzenie albo sam wyjdziesz na zafalszowanego manipulanta i dywanowego zamiatacza.
Panie Mazus, mam nadzieje, ze nie zostal Pan tutaj zablokowany. Prokopcio mozesz wykazac sie swoimi uzasadnieniami naprawczymi przy fundamentach?. Dogadujmy sie z wzajemnym szacunkiem jak piloci ktorych laczy jedna pasja.
Ostatnio zmieniony 02 października 2022, 12:08 przez fotolot, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 02 października 2022, 12:06

fotolot pisze:
Dlatego od wielu lat powtazam, ze wymagana teoria, powinna byc jedna, dopracowana i JAWNIE zdeponowana na stronach nadzorujacego ULCu -jak to jest w wielu cywilizowanych krajach.

Tak sie jakos sklada, ze moja szkola zajmuje sie szkoleniem nie tylko paralotniowym, ale tez szybowcowym i samolotowym.
Te dwa ostatnie odbywaja sie nie wg przepisow krajowych, tylko EASA, ktore sa wspolne dla calej europy.
Ze zgroza zauwazam, ze na stronach ULC nie ma ZADNEJ teorii dotyczacej szkolenia. Czyli zgodne z twoja definicja, kraje EASA nie sa cywilizowane. Bo Wiesiek tak twierdzi.
Ja mam inna teorie. Podczas twojego szkolnia nie dales rady opanowac teorii i teraz probujesz na caly interet zdyskredytowac system szkolenia. Ze niby to system jest zly, a nie ty masz problem z ogarnieciem teorii.
Mysle, ze powninees wezwac prezesa ULC, jest nim pan Piotr Samson, do natychmiastowego zastosowania sie do twoich swiatlych wskazowek.

Wróć do „Filmy paralotniowe”