Szkolenie paralotniowe przez email, youtube, pw.

Tu można wrzucać filmy. Zanim podzielisz się z nami swoim odkryciem, sprawdź proszę, czy już go tu nie ma.
Awatar użytkownika
prokopcio
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Re: Szkolenie paralotniowe przez email, youtube, pw.

Postautor: prokopcio » 02 października 2022, 12:13

fotolot pisze:
prokopcio pisze:..u Mazbiego w całkiem niezłych filmach pojawiają się brednie, których nie pozwala nawet skomentować, sprostować, wyjaśnić... ...

Prokopcio dawaj wiec te swoje wylowione "brednie", dla "scislosci" tutaj na tapete(cytuj), ...

Teraz ma sporo tych filmow i musialbym oglądnać i wyłowić ponownie cytaty a na to nie mam czasu a to stwierdzenia sprzed kilku lat.
Przykład : Próbowałem z Mazbim ( klika lat temu ) popisać w na temat jego filmików na temat profilu samostatecznego. Ba... padła nawet moja propozycja, że przyjadę z moim samostatkiem i sprawdzimy lecąc obok siebie część jego twierdzeń.
Oczywiście zniknęły wszytkie moje wpisy, którymi zarzadza Mazbi. Ja nie twierdzę, że nie ma racji we wszytkim.
Co do samego bezpieczeństwa to przede wszytkim ( ten temat ja tu założylem ) nie zgodzę się że zdalne nauczanie latania online jest bezpieczne.
Inne nieścisłości ktore w wypowiedziach wyłapałem nie wpływają na bezpieczeństwo jako takie. Piloci nie muszą wiedzieć jak działa skrzydło żeby bezpiecznie latać.

Jak mam traktować człowieka poważnie skoro on nie traktuje poważnie mnie usuwając moje publiczne zapytania.

Powtórzę jednak stwierdzenie że dużo niegłupich rzeczy wyniosłem również z jego filmików.
Łukasz Prokop

fotolot
Latam: Tylko z Napędem
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: fotolot » 02 października 2022, 13:00

uriuk pisze:Podczas twojego szkolnia nie dales rady opanowac teorii i teraz probujesz na caly interet zdyskredytowac system szkolenia. Ze niby to system jest zly, a nie ty masz problem z ogarnieciem teorii.

Uwielbiam humor Andrusa.. ;)

Oczywiscie ze system nadzorczy nad lotniarstwem i paralotniarstwem, reprezentowany obecnie przez Pana Samsona nadal jest absurdalnie nie jawny odnosnie wymagan wiedzy teoretycznej. Przez to korupcjogenny i smiertelnie niebezpieczny w nastepstwach.

O korupcjach egzaminatorskich, dowiedzialem sie kilka lat temu przypadkowo od bardzo zaufanego instruktora.
Uswiadomil mnie ze nie mam w PL mozliwosci zdania egzaminu w sposob legalny, poniewaz jesli nie uiszcze lapowy to dostane z pod drugiej pachy, specjalnie spreparowany zestaw pytan, ktorych nikt nie ma prawa zaliczyc.

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: uriuk » 02 października 2022, 13:07

Co ty pieprzysz? Pokazalem ci, ze postulowane przez ciebie publikowanie materialow teoretycznych na stronach rzadowych nie wystepuje w cywilizowanych krajach. A ty dalej swoje.
Urzadzalem wiele egzaminow i o ZADNYM drugim zestawie pytan nie slyszalem.
System jest faktycznie do dupy, ale problem nie lezy w tym, ze ty nie jestes w stanie opanowac teorii i wydaje ci sie, ze jesli dana teoria bedzie opublikowna na rzadowej stronie, to ty ja w magiczny sposob pojmiesz.
Jesli nie byles w stanie zdac obecnych egzaminow, ktore sa tak idiotycznie proste, ze nawet CBA zainteresowala sie zdwalnoscia siegajaca 100%, to zwyczajnie nie powienienes latac. Wolalbym nie wspoldzielic przestrzeni powietrznej z kims, kto nie zdolal zdac egzaminu, ktory zdaja absolutnie wszyscy.

fotolot

Postautor: fotolot » 02 października 2022, 13:46

uriuk pisze: Wolalbym nie wspoldzielic przestrzeni powietrznej z kims, kto nie zdolal zdac egzaminu, ktory zdaja absolutnie wszyscy.

Nie lekaj sie bo wcale nie o to chodzi co mi idiotycznie po swojemu wmawiasz.
Poprostu nigdy nie wybralem sie na egzamin lotniowy odlegly o 550km nie majac zadnej pewnosci ze co najmniej w 99% przyswoilem jakies nie jawne, a wymagane odemnie przez nadzor tajne informacje .
Ktos o zdrowych zmyslach moglby powiedziec, ze troche obawia sie takich gdzie zdaja absolutnie wszyscy.. . ;)
Nie widze sensu dyskutowac z twoim swiatem(tak samo jak wielu innych) ale mozesz podac przyklady np. jak to wyglada w stanach.
Ostatnio zmieniony 02 października 2022, 13:56 przez fotolot, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 02 października 2022, 13:47

fotolot pisze:
Zbyszek Gotkiewicz pisze:Twierdzenie, że wszyscy instruktorzy to oszuści i naciągacze...

Wskaz dokladnie takie Jego twierdzenie albo sam wyjdziesz na zafalszowanego manipulanta i dywanowego zamiatacza.
Panie Mazus, mam nadzieje, ze nie zostal Pan tutaj zablokowany. Prokopcio mozesz wykazac sie swoimi uzasadnieniami naprawczymi przy fundamentach?. Dogadujmy sie z wzajemnym szacunkiem jak piloci ktorych laczy jedna pasja.

Zacząłem przeglądać jego filmiki i okazuje się że w każdym są jakieś bulwersujące tezy. Rusz dupę i sam obejrzyj. Nie będę ich tu wrzucał żeby nie popularyzować tez w rodzaju, że na skrzydłach na których się piloci szkolą nie da się latać a szkoły te skrzydła wciskają swoim kursantom i ci zaraz po kursie muszą się ich pozbyć.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 02 października 2022, 14:03

fotolot pisze:[ ale mozesz podac przyklady np. jak to wyglada w stanach.

W Stanach, o zgrozo, nie ma zadnej rzadowej teorii. Malo tego, egzaminator jest prywatny, jak nie przymierzajac fryzjer czy inseminator. Swiadczy uslugi. Jesli on bedzie mial widzimisie cie puscic, to zdales, jak nie bedzie mial ochoty, to nie zdales. Malo tego, nie ma ZADNEJ frazeologii lotniczej, mozesz gadac jak chcesz, a na dodatek angielski nie jest oficjalnym jezykiem w USA. Czyli np huculski jest na takich samych prawach jak angielski. Tam to bys sie dopiero zaplakal. Za to mailbys pewien progres, bo moglbys weszyc patologie w FAA, a to wieksza organizacja niz ULC.

fotolot

Postautor: fotolot » 02 października 2022, 15:35

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Zacząłem przeglądać jego filmiki i okazuje się że w każdym są jakieś bulwersujące tezy. Rusz dupę i sam obejrzyj. Nie będę ich tu wrzucał żeby nie popularyzować tez w rodzaju, że na skrzydłach na których się piloci szkolą nie da się latać a szkoły te skrzydła wciskają swoim kursantom i ci zaraz po kursie muszą się ich pozbyć.

Kilka widzialem i nie uwierze abym mial sie natknac na taki Twoj manipulacyjny tekst o "wszystkich oszustach..".
Czy to za AP czy ULCu zawsze cos tam gdzies bywalo bulwersujacego i chwala tym co sie z tym nie godzili.
Wszedzie sa tylko ludziska, prozno szukac jedynie slusznych "wszystkich swietoszkow". Zrozumiale jest, ze cien moze padac i na uczciwych Nauczycieli. Jednak jesli nie moga miec oni zadnego wplywu na tych kolesi jadacych po bandzie w ekspresowkach. To zapanuje jedno wielkie gowno i sami z czasem jeden po drugim beda szli z torbami(albo pojda sobie dorabiac wykladaniem swoich teorii u Mazbyego...).
Kwestie hadlu uzywkami w roznym stanie, nawet przed samym rozpoczeciem kursu, byly juz poruszane i na forach.
Jesli ktos sie natknal na conajmniej dwa lub wiecej jakichs bardzo podobnych przypadkow drastycznych nieprawidlowosci to ma prawo wyrazania sie wiadomo ze nie o "wszystkich" ale jak najbardziej w liczbie mnogiej

fotolot

Postautor: fotolot » 02 października 2022, 17:08

uriuk pisze:W Stanach, o zgrozo, nie ma zadnej rzadowej teorii....FAA, to wieksza organizacja niz ULC.

No i wlasnie na stronach FAA sa tam publicznie w pelni poudostepniane, wszelkie wymagane na dane stopnie wyszkolen, zakresy wiedzy teoretycznej potrzebnej do egzaminow. Na "dlapilota.pl" piloci byli zachwyceni przejrzystoscia tamtego systemu nie szczedzac epitetow dla ULCowskich obyczajow. Co do aktualnych formalnosci dla glajciarzy to moge sprobowac zasiegnac bezposrednie info.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 02 października 2022, 17:29

Kolejna rada Mazbiego dawane pilotom bez uprzedzenia o konsekwencjach to technika zakręcanis gdzie ciało daje się w jedną stronę a sterówkę w drugą. Jest taka technika, doświadczeni piloci z niej korzystają i rzeczywiście stosuje się ją w bardzo słabych noszeniach dla płaskiego krążenia. Mazby nie powiedział tylko tego, że stosując tą technikę dużo łatwiej przeciągnąć skrzydło za pomocą sterówki. Taka drobnostka, od której podowiadywać instruktor powinien zacząć opis techniki.
Zbyszek Gotkiewicz

fotolot

Postautor: fotolot » 02 października 2022, 17:55

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Jest taka technika, doświadczeni piloci z niej korzystają i rzeczywiście stosuje się ją w bardzo słabych noszeniach dla płaskiego krążenia. Mazby nie powiedział tylko tego, że stosując tą technikę dużo łatwiej przeciągnąć skrzydło za pomocą sterówki.

No i o takie wzajemnie uzupelniajace dyskusje pasjonatow chodzi ;) .
Na wszelki wypadek dokoncz Zbyszek w pelni i ten swoj tutaj opis techniki.
Rozumiem ze chodzilo Ci tu bardziej o grozbe negatywki niz fullsztala ale uscislij tez czy kierunek krazenia ma byc w strone dociazona czy przyhamowana itd. bez niedomowien od A do Z. Bo wielu nasladowcow moglo ten Twoj malo sprecyzowany przepis teraz przeczytac.

ps. widze ze pupilki Pawlowa, nagle czynia swoja powinnosc... :D
fajne jestescie kocham was... :P

matgaw
Doświadczenie: Przelotowiec

Postautor: matgaw » 05 października 2022, 17:55

W 2019 roku Mazby urządził na Pararudnikach "wykład". W trakcie tego wykładu ośmieszył się, bo wskazał, że nie jest w stanie zrozumieć, jak niby w systemie sterowania 2D skrzydłem - można pociągnąć zewnętrzną linkę nie powodując zaciągnięcia centropłatu drugą linką. I mówił że skrzydła samostateczne to bzdury, i że przedrostek "samo" jest niebezpieczny bo pilot będzie myślał że to skrzydło samo lata za niego.

Chwilę po tych bredniach jeden z pilotów przyniósł Snake'a żeby mu pokazać jak to 2D działa. Okazało się, że Mazby pierwszy raz widzi skrzydło samostateczne na oczy, bo wcześniej widział tylko instrukcje w PDF ze strony Dudka - i z tych instrukcji nie był w stanie wydedukować jak to działa.

Był zdziwiony, że linkę od stabila wystarczy tylko lekko zaciągnąć, a linka od centropłatu ma trochę luzu. Oświeciło go - szkoda że dopiero po tym jak zdecydował się dać wykład z tego właśnie tematu...

Po tym wykładzie w popłochu... zniknął z Pararudników. Tyle z jego wiedzy o paralotniach, które "od 30 lat się nie zmieniły"...

Awatar użytkownika
prokopcio

Postautor: prokopcio » 05 października 2022, 20:50

matgaw pisze:......

o dziwo się przyznał, że nie wiedział jak to działa i fajnie, że ktoś mu pokazał i wytłumaczył....

Łukasz Prokop

fotolot

Postautor: fotolot » 05 października 2022, 22:29

Zbyszek Gotkiewicz pisze: Brak znajomości teorii, także powszechny wśród wielu instruktorów to tylko część problemu....
Rzeczywistym problemem jest to, co podnosi Mazby czyli brak umiejętności po szkoleniu. Rzeczywiście piloci po szkoleniu nie potrafią latać i należy to uświadamiac....

Uczciwiej byloby skutecznie uswiadamiac i przestrzegac Ludzi o tym rzeczywistym problemie. Najlepiej zawczasu przed ich wdepnieciem w ekspresowe zbiorowe pseudokursy. Zanim tego nieswiadomi, straca bezsensownie kilka dni urlopu i przeznaczone na nauke samodzielnego latania, odlozone oszczednosci oraz czesto bezpowrotnie zaufanie do obecnego systemu.
Ostatnio zmieniony 05 października 2022, 22:49 przez fotolot, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 05 października 2022, 22:48

fotolot pisze:Uczciwiej byloby skutecznie uswiadamiac i przestrzegac Ludzi o tym rzeczywistym problemie. Najlepiej zawczasu przed ich wdepnieciem w pseudokursy. Zanim tego nieswiadomi, straca bezsensownie kilka dni urlopu i przeznaczone na nauke samodzielnego latania, odlozone oszczednosci oraz czesto bezpowrotnie zaufanie do obecnego systemu.

Żaden pilot po kursie nie umie latać. Wiem, bo mam szkołę latania. Teraz wygłoś te swoje mądrości pilotowi śmigłowca. Tak się składa, że im mniejszy śmigłowiec, tym trudniejszy w pilotażu, więc, żeby być konsekwentny, udostępnij swoje włości dla samodzielnej nauki powożenia Mi-8. Jak ci te kilka ton na głowę spadnie, to może zmądrzejesz.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 05 października 2022, 23:07

fotolot pisze:
Zbyszek Gotkiewicz pisze: Brak znajomości teorii, także powszechny wśród wielu instruktorów to tylko część problemu....
Rzeczywistym problemem jest to, co podnosi Mazby czyli brak umiejętności po szkoleniu. Rzeczywiście piloci po szkoleniu nie potrafią latać i należy to uświadamiac....

Uczciwiej byloby skutecznie uswiadamiac i przestrzegac Ludzi o tym rzeczywistym problemie. Najlepiej zawczasu przed ich wdepnieciem w ekspresowe zbiorowe pseudokursy. Zanim tego nieswiadomi, straca bezsensownie kilka dni urlopu i przeznaczone na nauke samodzielnego latania, odlozone oszczednosci oraz czesto bezpowrotnie zaufanie do obecnego systemu.

Ja zajmuje się szkoleniem pilotów już kilkanaście lat. Doświadczenie mam i myślę, że moja opinia powinna być brana pod uwagę przez Mazbiego którego doświadczenie instruktorskie jest incydentalne lub przez fotolota, którego doświadczenie instruktorskie jest żadne. A nie jest. Każdy kocha tylko swój przekaz bez względu na to, jak bardzo jest odklejony od rzeczywistości. Proponowane tu przez fotolota samokształcenie się pilotów paralotniowych od podstaw jest obciążone dużym ryzykiem prawnym, ryzykiem nabrania złych nawyków oraz kontuzji z powodu złej oceny warunków do posiadanego sprzętu i umiejętności. Pomijam już tak oczywiste zagrożenia jak na przykład dekapitacja świeżo zakupionym napędem na allegro. Jeśli fotolotowi tak leżą na sercu finanse które są wydawane na zakup umiejętności i wiedzy w czasie szkolenia, to musi wiedzieć, że podczas uczciwego kursu kandydat na pilota nabywa tego tyle za swoje ciężko zrobione pieniądze ile samodzielnie by musiał zdobywać przez cztery lata. W czasie tych czterech lat wydatki na samoedukację wielokrotnie przekroczą koszty kursu nawet jeśli los mu nie doliczy kosztów leczenia i rehabilitacji.
Zbyszek Gotkiewicz

fotolot

Postautor: fotolot » 06 października 2022, 00:23

Zbyszek Gotkiewicz pisze: Proponowane tu przez fotolota samokształcenie się pilotów paralotniowych od podstaw jest obciążone dużym ryzykiem prawnym, ryzykiem nabrania złych nawyków oraz kontuzji z powodu złej oceny warunków do posiadanego sprzętu i umiejętności. Pomijam już tak oczywiste zagrożenia jak na przykład dekapitacja świeżo zakupionym napędem na allegro. Jeśli fotolotowi tak leżą na sercu finanse które są wydawane na zakup umiejętności i wiedzy w czasie szkolenia...

Moze i poruszam temat prowokacyjnie ale obaj macie tu niestety jakies swoje schizy, odnosnie interpretowania moich "propozycji" :o ... :roll:
Przy czym o ile Zbigniewa sprobuje wyprowadzic z "blednych wnioskow ze zle postawionych przeslanek", to z Uriuka "smiglowcami" nie chce dyskutowac(choc akurat o lopatach helikopterowych, troche wiem np. co ma w ich strukurze jaki wplyw na wlasciwosci pilotazowe, autorotacje itp... ;) ).

Jest zupelnie odwrotnie - nikomu nie polecam samodzielnego, poczatkowego "samoksztalcenia sie". Z reguly staram sie przekonywac nowicjuszy(rowniez po pseudokursach) o pojsciu do solidnych nauczycieli(rowniez i bylych), np. o ktorych wiem ze maja indywidualne podejscie i moga poswiecac uczniom, duzo asekurujacego czasu, takze w samodzielnym juz lataniu.

"Jedynie slusznie" narzuconej metodyki szkolen, osobiscie nie wyznaje i uwazam ze sluzy to bardziej zafalszowaniu i czesciowo zacofaniu niz faktycznemu rozwojowi nauczania tych sportow.. Wazna jest solidna efektywnosc wykonanej wspolnie roboty, ktorej nauczycielom bardziej wspolczuwam niz zazdraszczam . Bo klient klientowi, jak by nie mierzyc, nigdynie jest rowny w swoich upodobaniach i zdolnosciach rowniez.

Co do inwestotwania oszczednosci, to caly sek w tym, gdzie nieswiadomy tego jak wyglada faktyczne wyszkolenie, skuszony reklamami klient uiscil wplate. Czasem z uczciwych zrodel, moze sporo taniej zdobyc i przyzwoita wiedze i samodzielne juz umiejetnosci latania. Niz u niektorych wielkich miszczow, pozorantow - gdzie szybko zladuje po paru samoczynnych holach, jako balast bez uzyskania minimalnych samodzielnych umiejetnosci i bez minimum wiedzy potrzebnej do legal egzaminu.

Dlatego przynajmniej co do udostepnienia teorii, to jestem zagorzalym zwolennikiem jej zaktualizowania i ujednolicenia.
Tym bardziej ze jak Zbyszek sam przyznales, nie jest z tym najlepiej u samych instruktorow.

Kwestie wymagan samej teorii, to rzeczywiscie pozostawilbym pomiedzy ULCem ,a uczniami, do spokojnego, rozlozonego w czasie "samoksztalcenia sie".
Dzieki opublikowaniu uporzadkowanych, wymaganych do egzaminu przejzystych materialow(by jedynie tylko w kwestiach nie zrozumialych, truc dupe nauczycielom, ktorzy sami wg. Zbigniewa maja w tym braki...).

I tylko dopiero w takiej przejrzystosci, (bez zafalszowan pseudonadzoru), mozna by kontrolowac przynajmniej posiadany zakres wiedzy w autentycznym systemie egzaminacyjnym online. Potwierdzanie praktyki natomiast, (zamiast rytualu pieczatkowcow) pozostawilbym najlepszej w tym orientacji i sumieniu nauczycieli. Oraz swiadomej samokontroli dopilnowania i rozliczania tych procesow wg. realizacji indeksow, przez zleceniodawcow danej uslugi.
Kto by chcial to na spokojnie sie nauczy teorii z posrod zredagowanych np. 1000 wersji roznych logicznie pouczajacych odpowiedzi albo znajdzie sobie inne dojscia do lewych kwitow- jak np. jest z prawkami.
Ostatnio zmieniony 06 października 2022, 11:57 przez fotolot, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 06 października 2022, 09:45

I znowu całą dyskusja z Wieśkiem rozbija się o jego całkowity brak wiedzy i umiejętności na temat szkoleń. Do drugiego wydania mojej książki, której Wiesuek nigdy nie czytał dodałem zakres umiejętności dla pilotów PG konieczny do bezpiecznego latania. Wystarczy się zapoznać i następnie wymagać tego od szkół podczas nauki latania. Rozumiem niechęć do czytania, bo nawet instruktorzy z którymi współpracuję niechętnie korzystają z cudzy wiedzy i doświadczeń. Może by pomogła w tym jakaś akcja wyrównywania umiejętności instruktorów poprzez wymianę doświadczeń w gronie samych instruktorów bo w tej chwili każda szkoła jest zamknięta w swojej bańce która z czasem ulega degradacji. Poza tym instruktorzy patrzą na siebie głównie jako na konkurencję i zagrożenie co niszczy jakąkolwiek współpracę. Sytuacja jest na tyle chora, że jedynym regulatorem obecnie może być świadomy kursant, który powinien wiedzieć już przed kursem czego chce się nauczyć gdyż sami instruktorzy mogą mieć tendencję do zmniejszania wymagań dotyczących umiejętności pilotów. Sama świadomość pilotów to też jest za mało żeby się czegoś nauczyć ale zauważyłem, że z tym teraz jest słabo. Na propozycję wykonania ćwiczeń na ziemi lub w powietrzu z propozycjj skorzystali kilku i to takich, którym te ćwiczenia nie sprawiały trudności. Zdecydowana większość albo olała ćwiczenia albo symulowała ich wykonywanie. Ja widzę tu dwie przyczyny. Jedna jest brak świadomości pilotów, że nauka latania wymaga opanowania wielu elementów i nie kończy się po oderwaniu od ziemi a druga to zła organizacja szkolenia przez instruktorów. W tych dwóch obszarach bym szukał rozwiązania problemu.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
prokopcio

Postautor: prokopcio » 06 października 2022, 09:53

czy ja dobrze widzę, że Wiesiek Zbyszkowi dał łapkę w górę ?
Chyba przez pomyłkę, może kliknę w dół, żeby nie zaburzać trendów :)
Łukasz Prokop

fotolot

Postautor: fotolot » 06 października 2022, 11:05

prokopcio pisze:czy ja dobrze widzę, że Wiesiek Zbyszkowi dał łapkę w górę ?
Chyba przez pomyłkę, może kliknę w dół, żeby nie zaburzać trendów :)

A rob po swojemu co chcesz. Skoro masz tu chyba jakies stronniczo-kibolistyczne ;) klapki na oczach 8-) . No bo przeciez, nawet na tej stronie, wczesniej tez wyrazilem uznanie dla niektorych spostrzezen Zbyszka(a na przyklady ewidentnie "totalnych" manipulacji, to przymykam juz oko, bo wygladaja na ceche wrodzona... ;) )

Za to trendy z samymi negatywami sa pewnie ulubionymi dla takiego stworzenia, co "ni w zab", nie potrafi sie przy tym odniesc do spostrzezen i wnioskow innych, z wlasnymi, logicznymi kontrargumentami czy innymi propozycjami...

ciacholot
Doświadczenie: Były Pilot

Postautor: ciacholot » 07 października 2022, 07:54

i tak w kółko..., ale niech będzie. W takim razie ja też jeszcze raz.

Jest w naszym kraju kilku instruktorów z niewątpliwym autorytetem i wiedzą, tak teoretyczną jak i praktyczna.
Od kilku lat publicznie namawiam Was do konsultacji ramowego, podstawowego i jednolitego programu z indeksem umiejętności. Taki program zawieszony choćby na naszym forum i w Waszych szkołach, dawał by możliwość, nowym ludziom zainteresowanym naszym sportem, zdobycia podstawowych informacji co do wyboru szkoły realizującej taki program i co do poziomu własnego wyszkolenia dającemu podstawowe bezpieczeństwo.

Nie jest potrzebny żaden urzędnik, ani ustawa. Wystarczy, że my wszyscy rozpropagujemy kulturę środowiskową, że należy znać taki program i że jest on dostępny, ma referencje środowiska i naszych polskich autorytetów.
Taki program i indeks w konkretnej szkole był by gwiazdką Michelin-a.

Jesteście o krok od takiego rozwiązania bo dużo już zostało zrobione. Brakuje tylko konsultacji i akceptacji tych najbardziej uznanych instruktorów.
Tak. To Wy możecie to zrobić, a nie ktokolwiek inny. Wystarczy, że nie wejdziecie tym programem w konflikt z obowiązującym prawem i że będziecie razem go wspierać i realizować, a za chwilę wszyscy będą chcieli się podpiąć pod taki program, razem z urzędnikami i stowarzyszeniami. Dzisiejsi oponenci nie dadzą rady storpedować takiej inicjatywy bo będzie ona oparta o faktyczną wiedzę i doświadczenie poparte przez najlepszych.

Co do wygórowanych oczekiwań w kwestii egzaminów to też już pisałem. Zbyt trudny i skomplikowany egzamin będzie powodował "szarą strefę" pilotów bez kontaktu z jakąkolwiek szkołą i wiedzą, a to jest katastrofa bo wiedza zaczerpnięta od twórców masy bzdur z wątpliwą wiedzą i skamieniałymi przeświadczeniami, albo od kolegów na łące to najlepsza droga do dramatu.
Mariusz Kilian

Wróć do „Filmy paralotniowe”