Cena lic FAI- AP s...syny

Latanie bezsilnikowe
SP8EBC
Latam: Nie latam
Doświadczenie: Były Pilot
Kontakt:

Re: Cena lic FAI- AP s...syny

Postautor: SP8EBC » 05 marca 2023, 05:48

der pisze:W międzyczasie narodziła się w głowie jednego z forumowiczów koncepcja obwinienia za to największą organizację paralotniową w Polsce, za opieszałość i właściwie pasywność w działaniach. Padły nawet nazwiska osób, które z tego powodu powinny dla własnego dobra zrezygnować z zajmowanych funkcji.

Tylko właśnie problem w tym, że prezesem największej organizacji paralotniowej w Polsce, która powinna występować w interesie paralotnairzy jest człowiek, który jest w zarządzie organizacji, która narzuciła to 200pln opłaty dla pilota. I to jest już problem, chodź jak zwykle Jarek się ekstremalnie nakręcił i zaczął pisać, jak ma to w zwyczaju. Sytuacja ta jest moim (i nie tylko) zdaniem po prostu konfliktem interesu tym bardziej, że M. Górski jest jeszcze w radzie szkoły GSS Żar, czyli swego rodzaju ichniejszej Radzie Nadzorczej, która zatrudnia i rozlicza jej dyrektora. Biorąc pod uwagę to, co się tam dzieje w stosunku do paralotniarzy (wojna tandemiarzy, przestawianie lądowiska PG z miejsca na miejsce itp) jest to jeszcze większy konflikt interesów.

Mnie publicznie oskarżano o to, że jestem jednocześnie w PSP i BSP, nie podając w ogóle w czym jest tak naprawdę problem. Tu problem można wyjaśnić łatwo. AP jest orgniazacją, która ma rozbieżne interesy od PSP, często bezpośrednio przeciwne paralotniarstwu i paralotniarzom. Moim zdaniem członkowie zarządu PSP powinni sobie wybać. Albo są w zarządzie Aeroklubu Polskiego lub KLIP albo są w zarządzie PSP. W tym kształcie jaki jest teraz, to słabo to wygląda. Załóżmy hipotetycznie, że GSS będzie chciał utworzyć nad górą Żar TRA albo w inny sposób definitywnie pozbyć się nas z tego miejsca. No i co teraz ma zrobić zarząd PSP, którego prezes jest w zarządzie właściciela GSS Żar i w zasadzie jego osoba jest bezpośrednim przełożonym dyrektora GSS Żar?

Jak widzisz sprawa jest do dyskusji, tylko jak zwykle forma wypowiedzi Jarka taka nie za bardzo.
Mateusz Lubecki
tel: +48 660 43 44 46

JaroXS
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Akrobata

Postautor: JaroXS » 05 marca 2023, 07:57

Forma jest prosta i dosadna. Nie ma sensu tutaj pisac jak Mickiewicz i gadac o jakiejs rybie co podlaczona jest do swojego ogona...

1) Lkz spo zoo jest slupem dla AP. To jest moje zdanie bo kasa idzie do AP a to AP narzucilo cennik. W ramach protestu nie zaklada sie spolki ktora to wspiera. Takze za mnie LKZ wspiera faule ktore robi AP.
2) Zarzad PSP zamiast cos z tym robic nie zrobil prawdopodobnie nic. Mirek sie zapisal do AP i zalozyl sobie LKZ. Jest konflikt interesow, jest to slabe i glupie.
3) Owszem nie mozna wymagac od organizacji non profit PSP wynikow (a moze mozna i ja jestem jakis dziwny) ale tak jak to jest teraz do niczego nie prowadzi. Proponowalbym zmienic nazwe stowarzyszenia albo niech zarzad zwolni stolki i da sie wykazac innym. Jak ktos nie ma czasu to spedza go z rodzina. Minmalny poziom odpowiedzialnosci jest potrzebny jak masz najwieksze stowarzyszenie przez polskie P.
4) Piloci nie sa winni ze chca byc zawodnikami i musza zaplacic 8x wiecej niz w krajach sasiednich. To jest patologia z ktora sie walczy a nie wmawia ludziom ze maja siedziec cicho i nie plakac.

Takze to tyle w temacie i owszem komus sie moze nie podobac moje zdanie i prostota podawania tematu ale taki juz jestem.

Pozdrawiam,
Jarek Borowiec | www.flyordie.info

Awatar użytkownika
der
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: der » 05 marca 2023, 12:22

Jarek, czyli co dalej ?
Proponujesz niezmiennie by Gorski i Sułtan czyli ostatni dwaj, którym w ogóle się jeszcze cokolwiek chce podali się do dymisji z PSP i co dalej ?
Przewidujesz jakieś sterowanie zarządem na obczyźnie ?
Nie przerwanie przyświeca ci idea rozjebania wiszącego na włosku skupiającego największą liczbę członków stowarzyszenia paralotniowego w Polsce. Chwytasz się w tym celu każdego możliwego punktu zaczepnego, jak nie wcześniej kasa (coś nie wypaliło), to teraz FAIki (też nie wypali, bo od PSP ani LKS zupełnie nic nie zależy, takimi samymi słupami są BSP SPS, PKP, UFO, Zywiec, Tęcza itd, bo to nie słupy a zwyczajni dawcy kapitału ze swoimi przedstawicielami w Komisji Paralotniowej AP) Górski ze swoim jednym głosem w AP może co najwyżej robić za gumowe ucho podsłuchujące u źródła niż zostać lobbystą pełną gębą wpływającym na decyzje zarządu w kwestii płatności za licencje zawodnicze wszystkich kategorii lotniczych.

Odkryj karty i po prostu napisz jaki masz w tym cel ? Nie wierzę w niespełnione ambicje, a może to jakaś forma zemsty ? Ale na kim i za co ? Chcesz uszczęśliwić kogoś na siłę ? Czy może stoi za twoją postawą jakiś krąg osób, które cię o takie zachowanie poprosiły ? Czy to ci "inni" którzy chcę się wykazać ? Możesz już czas ich przedstawić ?

Za KAŻDE rozgrywane zawody trzeba oddać od KAŻDEGO zawodnika haracz do FAI taki sam lub większy niż ta cała roczna droga opłata za licencję. I to jest według Ciebie normalne ? To też jest wina Górskiego i Warzyboka ?
Spójrz na listę wydanych licencji https://www.aeroklub-polski.pl/wp-conte ... yplina.pdf
Liczba paralotniarzy przy modelarzach wygląda jak stosunek liczby skaczących wiewiór do paralotniarzy w jesiennych Dolomitach. AP kroi, to niezaprzeczalne, ale paralotniarze nie mają żadnej mocy sprawczej w tej kwestii. Bo w porównaniu do innych niemal nie istnieją.

Jeśli jest drogo w sklepie, to idę do innego, albo nie kupuję tego produktu wcale. A nie rozpisuję się na podrzędnych grupkach konsumentów jakie to uje muje i że to wina tego i tamtego, że te te wszystkie organizacje konsumenckie powinni zamknąć bo nie potrafią wpłynąć na ceny, bo było taniej a jest drożej a mi się przecież należy. Szczucie jednych przeciw drugim jeszcze nigdy nie wywołało nic dobrego. Rządzi tylko pieniądz. a Tak się składa, że to są pieniądze pilotów. Tylko ich nie wydając mogą wpłynąć na cenę. Tak to działa. Wszędzie. Niestety, jeśli stosunek liczby modelarzy do paralotniarzy ubiegających się o licencje jest podobny na całym świecie, to mocy sprawczej ci drudzy swoimi pieniędzmi nie mają żadnej. Ani FAI ani AP tego nie odczują.
Więc płacić i nie płakać. Bo ani FAi ani AP (wbrew temu co ma w statucie) nie jest organizacją społeczną tylko zwykłym biznesem do dojenia członków. Albo w pretescie przeciw temu mafijnemu układowi zacząć brać udział w imprezach nieharaczowych.

JaroXS

Postautor: JaroXS » 05 marca 2023, 16:17

Dyskusja publiczna jest o tym aby uzmyslowic innym pilotom ktorzy to czytaja w jak beznadziejnej sytuacji jest cale stowarzyszenie i ze nikt nie reprezentuje ich interesow bo nie ma czasu. Wiele osob nie ma bladego pojecia o calej sytuacji koneksjach itd. moze jak przeczytaja czyjesz zdanie to dojda do wniosku ze warto sie tym zaopiekowac albo po prostu tego nie dotykac. Gotkiewicz wmawial wszystkim publicznie ze stowarzyszenie jest zywe, na to Mateusz kontrargumentowal ze nie mogl sie Sultana doprosic o prosty przelew. Jestem przeciwny zakrzywianiu rzeczywistoaci i temu ze kazales mi siedziec cicho i nie plakac. Jest mnostwo osob w Polsce ktore moga cos zrobic wystarczy miec tylko checi i przejac stolki. Pytanie czy te stolki ktos bedzie chcial tak prosto oddac.

Jezeli chodzi o mnie to jestem za tym aby stowarzyszenie istnialo i dzialalo ale aby to mialo sens to trzeba sie tym zajac. Moze wlasnie teraz wiecej osob sie zainteresuje tematem bo byly juz dwa solidne watki.

Obecnie to mozna zmienic nazwe PSP na np. Mirek i przyjaciele ;)

JaroXS

Postautor: JaroXS » 05 marca 2023, 17:02

Aha i przewaga negatywizmu w stosunku do zarzadu polega na tym ze drukuja kalendarze zamiast opublikowac np. raport kosztow za ostatnie lata PSP. Wszyscy dobrze wiemy ze stworzenie i rozeslanie kalendarza jest trudniejsze niz zrobienie raportu z aktywnosci i finansow aby zdobyc wiecej zaufania i np. opowiedziec o problemach. No aleeee prawda przeciez bedac czlonkiem nie moge o nic prosic bo jest non profit i nie maja czasu, ale na kalendarze czas znajduja. Po kiego grzyba komu kalendarz jak inne sprawy wazne stoja w miejscu. Priorytety sa zupelnie pomieszane dlatego taki stosunek do obecnego zarzadu a nie inny.

Awatar użytkownika
Michał Adamczuk

Postautor: Michał Adamczuk » 05 marca 2023, 17:52

Przepraszam, ale będzie personalnie.
Szanowny Jarku, Ty niczego nie uzmysławiasz. Ty siejesz pomówienia a jednocześnie nie chce Ci się sprawdzić podstawowych faktów. Der doskonale Cię podsumował.
Zgłoś swoją kandydaturę na najbliższym walnym PSP, przekonaj do siebie członków. Po wejściu do Zarządu pokaż jak to się robi.

Żal mi tylko ludzi nowych, którzy nie znają kontekstu, a poznali Cię od strony Twoich filmów edukacyjnych. Czytając Twoje wypowiedzi w powyższych kwestiach mogą odnieść bardzo mylne, szkodliwe dla społeczności wnioski.

JaroXS

Postautor: JaroXS » 05 marca 2023, 18:18

Michał Adamczuk pisze:Przepraszam, ale będzie personalnie.
Szanowny Jarku, Ty niczego nie uzmysławiasz. Ty siejesz pomówienia a jednocześnie nie chce Ci się sprawdzić podstawowych faktów. Der doskonale Cię podsumował.
Zgłoś swoją kandydaturę na najbliższym walnym PSP, przekonaj do siebie członków. Po wejściu do Zarządu pokaż jak to się robi.

Żal mi tylko ludzi nowych, którzy nie znają kontekstu, a poznali Cię od strony Twoich filmów edukacyjnych. Czytając Twoje wypowiedzi w powyższych kwestiach mogą odnieść bardzo mylne, szkodliwe dla społeczności wnioski.

A niby dlaczego to ja mam ciagle cos udowadniac? Nie chcesz sam sprobowac? Filmy zrobisz dla ludzi za darmo to i tak Cie obgadują ze sie lansujesz. Napiszesz tutaj co myslisz to i tak cie obgadaja ze powinienes milczec po tym co opublikowales, publikujesz.

Wez stary sprobuj sam cos zrobic teraz jak znasz sytuacje masz idealny moment. Poki co to jestes na stronie ktora komentuje ale nic widocznego dla ludzi nie zrobila. A moze sie myle?

Awatar użytkownika
pepperoni
Doświadczenie: Uczeń

Postautor: pepperoni » 05 marca 2023, 19:05

JaroXS pisze:
A niby dlaczego to ja mam ciagle cos udowadniac? Nie chcesz sam sprobowac?

Może dlatego, że to właśnie Ty ciągle narzekasz i żądasz zmiany obecnego zarządu?! Żądasz przekazania sprawowania nad stowarzyszeniem, tylko komu? Masz chociaż jedną osobę chętną do pracy pro publico bono? Kogoś z pomysłami, z wizją, chętną do ciężkiej nieodpłatnej pracy dla środowiska? Z tego co piszesz to sam nie jesteś zainteresowany byciem z zarządzie ani sprawowaniem żadnej funkcji. Nie da się prowadzić stowarzyszenia bez osób, które mają je prowadzić...

Jak dotąd nie podałeś też żadnego sensowego pomysłu na funkcjonowanie PSP poza opublikowaniem raportu finansowego, zażądaniem od AP zmniejszenia opłat oraz sądzenia się w międzynarodowych sądach z AP i FAI. Pierwszy na nic nie wpływa, drugi ma znikome szanse powodzenia, a trzeciego to chyba nie trzeba komentować nawet.

Masz jeszcze coś do zaproponowania? Jakieś realne zmiany, pomysły, wizje, koncepcje?

Wstąpiłeś do PSP miesiąc temu wyłącznie w celu jątrzenia i prowadzenia gównoburzy. Nie masz tam w Czechach jakiejś organizacji, która by potrzebowała Twojego "wsparcia" i "reformacji"? Jesteś jak na razie jedyną osobą, która wyraża swoje niezadowolenie i z uporem maniaka, pomimo wielu przeciwnych głosów forsujesz swoje grubo naciągane, żeby nie powiedzieć, że z brudnego palca wyssane wizje i teorie. Zasłaniasz się dobrem środowiska i kolegów, a jak dotąd żaden z nich się nie ujawnił. Gdzie są ci wszyscy niezadowoleni, chcący zmian ludzie? Jakoś kolejki chętnych do zarządu PSP nie widać. Próbujesz cały czas wyważyć drzwi do domu sąsiada, żeby przemalować mu duży pokój na kolor, który uważasz za ładniejszy, ale nie masz nawet farby ani pędzla. Jedyne co aktualnie Ci się udaje to zniszczenie drzwi wejściowych.
Ostatnio zmieniony 05 marca 2023, 21:07 przez pepperoni, łącznie zmieniany 2 razy.

JaroXS

Postautor: JaroXS » 05 marca 2023, 19:44

Czasem ktos musi wywalic drzwi aby inni mogli zobaczyc ze wspolny pokoj nie byl malowany od wielu wielu lat. To forum nie ma duzego zasiegu. Mozesz przeniesc dyskusje na fejsika aby sprawdzic reakcje ludzi. Dopiero wtedy bedzie jazda i zacznie sie kasowanie postow.

Jezeli chodzi o mnie to pisze pismo do AP ze skarga i prownaniem oplat z roznych panstw. Jestem czlonkiem PSP to chyba moge bez pytania wyslac w imieniu PSP prawda?

Takze robie kroki, a jakie ty zrobbiles oprocz zarzucania mi jatrzenia?

pwarzybok

Postautor: pwarzybok » 05 marca 2023, 19:57

Nic nie możesz w imieniu PSP bo nie masz do tego prawa.
Reprezentacja PSP jest widoczna w krs.
W imieniu PSP może występować tylko zarząd zgodnie z reprezentacją, bądź ktoś kto ma do tego stosowne umocowanie, jednak nie przypominam sobie takiego w Twojej jakże barwnej i wieloletniej karierze członka PSP. No chyba, że jak byłeś tym założycielem i wieloletnim działaczem o którym nikt nie słyszał w historii?

JaroXS

Postautor: JaroXS » 05 marca 2023, 20:20

Sultan, dobrze to wysle jako wkurzony pilot ktory jest czlonkiem PSP i dam tam numer legitymacyjny :D

Szczerze to dam swojemu prawnikowi aby to napisal i pociagnal temat. Kij z tym zainwestuje jakies PLNy do walki z ta patologia.

SP8EBC
Kontakt:

Postautor: SP8EBC » 05 marca 2023, 21:54

Czytam tą pasjonującą dyskusję i jest mi przykro. Jarek Borowiec spuszcza w klozecie ostatnie resztki swojego autorytetu. Jarek ma w wielu aspektach rację ale styl wypowiedzi i słownictwo jest skandaliczne.

Byłem w tym (PSP) stowarzszenie przez prawie 8 lat. Przetrwałem cztery kadencję i trzech prezesów. Mariusza Nowackiego, Karolinę Kocieńcką i M. Górskiego na którym poległem. Wiem bardzo dużo o wewnętrznej pracy zarządu stowarzyszenia i tego, co działo się tam przez te lata. Znam dużo szczegułów z życia prywatnego, kto był z kim w konflikcie itp. Większość tych rzeczy powinna zostać zachowana w tajemnicy. What happened on board, stays on board. Po prostu pewnych historii się nie opublicznia, bo nie wypada, chodź ciężko wtedy zrozumieć kontekst.

Moim zdaniem najlepszy okres w historii PSP którą znam, to Karolina Kocieńcka. Wtedy PSP było naprawdę potężną organizacją, silnie obecną w branży. PSP było kojarzone z organizacją Mistrzostw Polski i Polskiej Ligi Paralotniowej. PSP prowadziło wtedy rejestr zdarzeń, na stronie PSP pojawiały się ciekawe artykuły. PSP walczyło z sukcesami o przestrzeń powietrzną. W tamtych czasach zmieniła się rola wojska, które dzięki zaangażowaniu kilku osób z PAŻP nie mogło już więcej ot tak, wyłączać pół Polski ""bo ja tak mówię"". To był bardzo dobry okres, dużo żeśmy wtedy zdziałali.

Teraz orgnizacja jest cieniem samej siebie i mówię to wiedząc jak to się zmieniało. Chociażby drobny aspekt: kiedyś mieliśmy raz na dwa tygodnie, raz na miesiąc posiedzenia na Skype. Tego nie było już od 2018/2019 roku. W pewnym momencie nie wiedziałem nawet kto jest w zarządzie a kto nie. Kowid ubił już wszystko i zmienił ludzi. To właśnie wtedy stwierdziłem z M. Górskim nie da się już współpracować i zarówno Mateusz Gawenda, jak i Paweł Warzybok wiedzą o jaką sytuację chodzi.

Słowo do DERa. Nie chcę dyskutować na temat kosztów licencji FAI, bo to jest taka sama jałowa rozmowa, jak o normach. Zaczęlibyśmy dryfować w wielobok pomiędzy prywatnymi opiniami, ideologią, foliowymi teoriami, wiarą i pieniędzmi. Chcę tylko podjąc jeden temat. Jeżeli zakładamy, że bawimy się w jakieś demokratyczne standardy, to czy jest w porządku, że tak szeroka władza jest skupiona w rękach jednej osoby? Paralotniarze nie potrzebują moim zdaniem gumowego ucha w AP, bo informację spod lady da się pozyskiwać innymi metodami. Tak samo jak bardzo wiele osób uważa, że w zarządzie Beskidzkiego SP nie ma miejsca na tandemiarzy i innych ludzi zarabiających na lataniu, tak i myślę wielu się zgodzi, że nie jest OK, że prezes PSP, prezez LKS Zefir, członek zarządu AP i Rady Nadzorczej GSS Żar to jedna i ta sama osoba.

Na ostatnim walnym w BSP do zarządu nie wszeł Benek tandemiarz, nie wszedł też pilot latający tandemy u Lakiernika. To jaskrawo pokazało, że piloci chcą aby w reprezentujących ich stowarzyszeniach byli ludzi dbający WYŁĄCZNIE o interesy pilotów solo a nie szybowników, tandemiarzy, instruktorów itp itd.

Być może czas i formuła takiego bytu jak PSP się skończył. Jeżeli nie ma nikogo poza M. Górskim i P. Warzybokiem, kto chciałby być w zarządznie, to być może trzeba dociagnąc następny sezon ubezpieczeń do końca i postawic sprawę jasno. Albo znajdą się nowi ludzie do zarządu albo podejmujemy uchwałę o likwidacji organizacji. Raczej myślę, bez żalu z czyjejkolwiek strony. Takie jest życie, że coś się kiedyś zaczyna a coś się kiedyś kończy. Czy w praktyce ktoś będzie płakał? Raczej nie sądzę. Po prostu idzie sie dalej. Zmieniło się środowisko, zmienił się sport. Paralotniarstwo jest już czymś innym niż 10 lat temu. Jest czymś komercyjnym, gdzie klient oczekuje konkretnych usług. Szkolenia, ubezpieczenia, wywózki itp. To se ne vrati. Ja już zakończyłem etap bycia społecznikiem w soim życiu i jestem z tego bardo szczęśliwy. Odciąłem się od toksycznego dla mojej osoby środwiska. Nie chcę mieć z tymi ludźmi żadnego kontaktu. Zajmuje się swoimi projektami, mam też inne zajawki. Jestem szczęśliwym człowiekim, bez PSP.
Mateusz Lubecki

JaroXS

Postautor: JaroXS » 05 marca 2023, 22:16

A jakiego jezyka Ty chcesz niby uzywac? Trzeba pisac jak jest obecnie a nie kamuflowac non stop.

Mateusz tylko Ci przypomne ze prezes ostatnio uznal ze Twoje slownictwo bylo skandaliczne odnosnie pisma do PKBWL ;) a o wjazdach na moja rodzine nie chce mi sie przypominac nawet bo to bylo skandaliczne. Martw sie o swoj autorytet bardzo Cie prosze.

Skoro mam racje to oszczedz wszystkim jatrzenia na temat stylu wypowiedzi.

Zaczales pisac jakies pismo? Czy masz juz w 4 literach to wszystko?

JaroXS

Postautor: JaroXS » 05 marca 2023, 22:18

Ehh edytowales juz doczytalem. Widze ze sie poddales...

matgaw
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Przelotowiec

Postautor: matgaw » 05 marca 2023, 22:59

Moim zdaniem PSP powinno trwać dalej, bo przynosi środowisku wartość.

Można albo próbować wejść do stowarzyszenia do zarządu i realizować swoje wizje, albo założyć kolejne stowarzyszenie powołane w jakimś konkretnym celu i tam je realizować.

Ale proszę nie tykać kalendarzy, ubezpieczeń itp. bo to działa i nie jest drogie :)

A licencje... no sk...syny. Ja tylko czekam aż Jaro się jeszcze dowie, że po opłaceniu składki PSP, składki LKS, licencji FAI do AP, trzeba jeszcze wpłacić wpisowe na zawody :D I to wpisowe to często nie pokryje nagród na podium ;)

JaroXS

Postautor: JaroXS » 05 marca 2023, 23:15

matgaw pisze:Moim zdaniem PSP powinno trwać dalej, bo przynosi środowisku wartość.

Można albo próbować wejść do stowarzyszenia do zarządu i realizować swoje wizje, albo założyć kolejne stowarzyszenie powołane w jakimś konkretnym celu i tam je realizować.

Ale proszę nie tykać kalendarzy, ubezpieczeń itp. bo to działa i nie jest drogie :)

A licencje... no sk...syny. Ja tylko czekam aż Jaro się jeszcze dowie, że po opłaceniu składki PSP, składki LKS, licencji FAI do AP, trzeba jeszcze wpłacić wpisowe na zawody :D I to wpisowe to często nie pokryje nagród na podium ;)

Sek w tym ze nie trzeba zakladac zadnego nowego stowarzyszenia bo jest ich duzo. Wystarczy miec checi tworzenia czegokolwiek ale i czasem checi destrukcji w celu uzyskania zmian. Czasami bez drastycznych zmian nie zrobisz nic nowego. Zgadzam sie z Mateuszem ze czasami sie cos musi skonczyc aby cos nowego moglo powstac ale wolalbym zeby PSP istnialo bo bylem przy zalozeniu.

Co do ubezpieczen to mozna je poprawic, moze gdybys wiecej latal solo bez napedu to bys wiedzial ;) Kalendarze sa z czapy wedlug mnie i ten czas mozna przeznaczyc na inne bardziej wartosciowe rzeczy.

Watek sie wyczerpal chyba. Mirek sie powinien wypisac a na prezesa bym polecal Mateusza Gawende :D

SP8EBC
Kontakt:

Postautor: SP8EBC » 06 marca 2023, 07:51

JaroXS pisze:Mateusz tylko Ci przypomne ze prezes ostatnio uznal ze Twoje slownictwo bylo skandaliczne odnosnie pisma do PKBWL ;) a o wjazdach na moja rodzine nie chce mi sie przypominac nawet bo to bylo skandaliczne. Martw sie o swoj autorytet bardzo Cie prosze.

Moja bardzo krytyczna opinia o zarządzie PSP i o M. Górskim osobiście powstała dużo wcześniej przed sytuacją z tym pismem... W zasadzie można powiedzieć, że punktem krytycznym była kwestia licencji sportowej Mateusza Gawendy i to, jak byłem przy tej okazji wulgarnie lżony. Nie chce jednak używać argumentów problemów komunikacyjnych wewnątrz PSP, bo:

:arrow: Zaraz ludzie zarzucili mi, że mam ostry konflikt personalny (bo mam) z zarządem PSP i patrzę na nich przez ten pryzmat
:arrow: Pewnych rzeczy nie wypada mówić publicznie, chodź trzeba by było

Po prostu uważam, że największe w PL stowarzyszenie paralotniowe powinno dbać wyłącznie o interesy paralotniarzy. Aeroklub Polski jest patologiczną instytucją i nie sądzę, że czlonkowie zarzadu PSP powinni swoim nazwiskiem firmować tego, co się tam dzieje. Chodzi też o zachowanie przejrzystości w dyskursie publicznym i unikania nawet drobnego cienia podejżeń o konflikty interesów.

Aby nie być gołosłownym znowu ustawa o sporcie i Polskie Związki Sportowe. Narzuca ona szereg wymagań i ograniczeń na członków zarządu PZS. Osoba taka nie może być np. trenerem ani członkiem sztabu szkoleniowego kadry, nie może być zawodnikiem, nie może świadczyć bezpośrednio lub pośrednio usług i dostaw na rzecz PZSu. Nie może też być pracownikiem, ani pełnić funkcji z nadania lub wyboru w organach kontroli nad PZSem, czyli np. w ministerstwie sportu. Właśnie po to aby nie tworzyć konfliktów interesów.

Znając kim M. Górski jest osobiście uważam, że on NIE powinien być absolutnie prezesem PSP. Tu poprzestanę na tym, że zarząd PSP nie powinien być w strukturach AP. Kiedyś PSP miało 8 głosów na walnym zgromadzeniu Aeroklubu Polskiego, czyli najwięcej ze wszystkich organizacji członkowskich. Ba! Druga po nas miała podajże 5 albo 6 głosów. Liczono się wtedy z PSP, bo nasz głos mógł przeważyć szalę w głosowaniach.W praktyce głosowanie w sprawach AP też wyglądało specyficznie ale nie chcę mi się tu rozpisywać.

Oddzielił bym też tutaj Jarek twoje pomówienia mnie, oraz reszty PSP od tej dyskusji. Używasz agresywnej, napastliwej retoryki, bez końca powtarzając na to samo kopyto o tym samym. Nie jesteś w stanie pojąć, że to w jaki sposób się zachowujesz jest absolutnie niestosowne i nie jest akceptowalne przez reszte środowiska. Zapędzałeś się bardzo daleko w swoich pomówieniach o moim członkowskie w PSP pomimo tego, że bez końca Ci powtarzałem że nie masz racji. Dopiero rzucenie papierami na stół spowodowało, że uwierzyłeś. Potem z uporem maniaka żądałeś wypowiedzenia słowa >>przepraszam<<, za komentarze dot. twojej rodziny. Tego jednego, konkretnego słowa. Wydaje mi się, że Mateusz Gawenda może mieć racje pisząc w tamtym wątku o Zespole Aspergera, dużo rzeczy tu pasuje do twojego zachowania
Mateusz Lubecki

rg
Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Kontakt:

Postautor: rg » 06 marca 2023, 08:33

JaroXS pisze:1) Lkz spo zoo jest slupem dla AP. To jest moje zdanie bo kasa idzie do AP a to AP narzucilo cennik. W ramach protestu nie zaklada sie spolki ktora to wspiera. Takze za mnie LKZ wspiera faule ktore robi AP.
2) Zarzad PSP zamiast cos z tym robic nie zrobil prawdopodobnie nic. Mirek sie zapisal do AP i zalozyl sobie LKZ. Jest konflikt interesow, jest to slabe i glupie.
(...)

Takze to tyle w temacie i owszem komus sie moze nie podobac moje zdanie i prostota podawania tematu ale taki juz jestem.

Jaro - z jednej strony w tematach wydajesz się wyrażać troskę o to, aby składki członków PSP nie były zżerane przez inflację, a tutaj atakujesz sposób w jaki sposób PSP realnie oszczędza kasę.

Uważasz, że lepiej byłoby gdyby nie było LKZ i PSP większą kasę transferowało do AP ze składek członków? Czy może PSP powinno nie dawać nic do AP i wypiąć się na członków, którzy chcą startować w zawodach FAI? Oni pewnie dopisaliby się do innych stowarzyszeń, które też muszą płacić haracz zawodniczy do AP.

Czy masz pomysł na jakieś lepsze rozwiązanie pozwalające członkom PSP na zdobycie licencji FAI?
Obrazek
--
Najlepszą formą docenienia mojej pracy nad leonardo.pgxc.pl jest POLECENIE i wgrywanie logów.

SP8EBC
Kontakt:

Postautor: SP8EBC » 06 marca 2023, 09:14

Bardzo trafne porównanie rg.
Mateusz Lubecki

JaroXS

Postautor: JaroXS » 06 marca 2023, 10:03

rg pisze:
JaroXS pisze:1) Lkz spo zoo jest slupem dla AP. To jest moje zdanie bo kasa idzie do AP a to AP narzucilo cennik. W ramach protestu nie zaklada sie spolki ktora to wspiera. Takze za mnie LKZ wspiera faule ktore robi AP.
(...)

Jaro - z jednej strony w tematach wydajesz się wyrażać troskę o to, aby składki członków PSP nie były zżerane przez inflację, a tutaj atakujesz sposób w jaki sposób PSP realnie oszczędza kasę.

Uważasz, że lepiej byłoby gdyby nie było LKZ i PSP większą kasę transferowało do AP ze składek członków? Czy może PSP powinno nie dawać nic do AP i wypiąć się na członków, którzy chcą startować w zawodach FAI? Oni pewnie dopisaliby się do innych stowarzyszeń, które też muszą płacić haracz zawodniczy do AP.

Czy masz pomysł na jakieś lepsze rozwiązanie pozwalające członkom PSP na zdobycie licencji FAI?

Tylko że ja nie widzę nigdzie oszczędności pieniędzy pilotów z tego tytulu że Mirek postawił sobie LKZ sp zoo.
Uważam że nie należy transferować pieniędzy do AP których kwoty są z kosmosu. Uważam że należy wyrazić sprzeciw i z tym walczyć, a nie zakładać do tego spółki kolejnej która wspiera patologie. PSP nie powinno się wypiąć na członków ale uzasadnić swoje postępowanie że nie zamierza wspierać patologii i podejmuje odpowiednie inne działania (a czy zakończą się sukcesem to niewiadomo), coś takiego powinno się moim zdaniem wydarzyć. Stworzenie kolejnej spółki która zbiera kasę za członkostwo a potem transferuje pieniądze do AP jest według mnie głupim rozwiązaniem bo tańczysz tak jak grają w AP a potem Ci się jeszcze śmieją w twarz. Środowisko na tym cierpi bo wydaje więcej pieniędzy niż trzeba, a można by było te pieniądze przeznaczyć na inne sprawy np. prawników do walki z innymi rzeczami czy choćby hosting Zefira czy nawet dla Sułtana za jego robotę, choć pewnie grosza by nie wziął. To czy ktoś wewnętrznie nie wyraża sprzeciwu i zapisuje się do innego stowarzyszenia tylko po to aby uzyskać licencję to już każdego prywatna sprawa. Takie podejście oczywiście mi się nie podoba ale każdy ma prawo podjąć własną decyzję. Tak naprawdę to każdy pilot powinien zrozumieć o co tutaj chodzi i wyrażać sprzeciw w stosunku do AP wszędzie gdzie to tylko możliwe. LKZ sp zoo to żadne obejście czy oszczędności. Prowadzę kilka spółek i widzę że tutaj oszczędności nie ma żadnych są tylko koszty. Być może mój język jakim komunikuję się komuś nie podoba, ale jestem prostym człowiekiem który mówi to co myśli. Jeżeli się będziemy kłócić o formę komunikacji to do niczego nigdy nie dojdziemy.

Odpowiadając na Twoje ostatnie pytanie to nie zastanawiałem się jeszcze nad tym jak członkom PSP umożliwić tanią licencję FAI ale wierzę że opcji jest przynajmniej kilka. Wymaga to jednak czasu rozeznania tematu i kontaktów. Na razie według mnie najważniejszym punktem jest zmiana struktury PSP i pozyskanie nowej krwi której się coś chce robić. Taka nowa krew powinna być według mnie zapłacona a nie że będzie znowu non-profit. To jest możliwe moim zdaniem do przeprowadzenia, ale trzeba zacząć od zera. Innymi słowy jestem zwolennikiem postawienia biznesu tak jak zrobili Czesi. LAA to maszyna do robienia kasy której wiele można zarzucić ale na pewno nie można zarzucić tego że nie istnieje i zbiera kasę, i że nie reprezentuje godnie środowiska pilotów. Także tak trzeba zrobić wszystko od nowa, tylko to musi zrobić ktoś kto prowadził jakiś biznes i chce to prowadzić w ten sposób. Mateusz słusznie również zauważył że czasy się zmieniły. Czesi to zauważyli dawno temu, tylko my już ponad 15 lat staramy się wszystko robić non-profit. Potem wynik jest taki że nie ma wyników.

Pozdrawiam,

Wróć do „PG”