Wielkie dzięki za wyjaśnienie.
Dzięki za troskę - oczywiście, że sam nie będę przepakowywał zapasu - nie jestem samobójcą
Chcę się jednak dowiedzieć jak to powinno być pakowane zgodnie ze sztuką.
Faktycznie w instrukcji jest przykład z kontenerem zewnętrznym - co mnie zmyliło.
Te osłonki/koperty/majtki/pokrowce/kontenery - i co tam jeszcze, mi się mylą.
U mnie zapas jest pakowany pod siedziskiem. Czyli jeśli dobrze rozumiem, uprząż posiada swoje "majtki" (to "coś" na dole obrazka)
a zapas trzeba wyjąć z "majtek"/osłonki, w których był dostarczony i wsadzić w "majtki" od uprzęży - czy tak?
Ułożenie koperty zapasu w kieszeni
- uriuk
- Site Admin
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Re: Ułożenie koperty zapasu w kieszeni
Historycznie rzecz biorac, oslona czaszy przynalezala zawsze do pokrowca (zwanego unas uprzeza), jednak w przypadku zapasow paralotniowych zazwyczaj przynalezy do czaszy. Jesli jednak uprzaz posiada wlasna oslone, to jest to podyktowane wazna przyczyna i nalezy uzyc oslony "uprzezowej". Np oslona zastosowana w uprzezy Advance ma specjalny trojkat "rozcinajacy" zamek blyskawiczny, ktory utrzymuje zapas we wlasciwej pozycji. Zwykle majtki moga sobie z nim nie poradzic.
Przelozenie majtek wiaze sie z duzym ryzykiem rozsypania sie zapasu, a takze blednego montazu, powinien tego dokonac fachowiec. Jesli ktos ma niewielka wprawe, to bezpieczniej jest zlozyc zapas od poczatku, uzywajac wlasciwych majtek.
Przelozenie majtek wiaze sie z duzym ryzykiem rozsypania sie zapasu, a takze blednego montazu, powinien tego dokonac fachowiec. Jesli ktos ma niewielka wprawe, to bezpieczniej jest zlozyc zapas od poczatku, uzywajac wlasciwych majtek.
- marek mastalerz
- Latam: Tylko Swobodnie
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Re: Ułożenie koperty zapasu w kieszeni
PiKot pisze:Wielkie dzięki za wyjaśnienie.
Dzięki za troskę - oczywiście, że sam nie będę przepakowywał zapasu - nie jestem samobójcą
Chcę się jednak dowiedzieć jak to powinno być pakowane zgodnie ze sztuką.
Faktycznie w instrukcji jest przykład z kontenerem zewnętrznym - co mnie zmyliło.
Te osłonki/koperty/majtki/pokrowce/kontenery - i co tam jeszcze, mi się mylą.
U mnie zapas jest pakowany pod siedziskiem. Czyli jeśli dobrze rozumiem, uprząż posiada swoje "majtki" (to "coś" na dole obrazka)
a zapas trzeba wyjąć z "majtek"/osłonki, w których był dostarczony i wsadzić w "majtki" od uprzęży - czy tak?
Tak, ale te dwie koperty są różne i różnie się układa linki przy zapinaniu koperty, więc najrozsądniej byłoby znaleźć w pobliżu jakiegoś mechanika albo instruktora który Ci pomoże. Jeśli jesteś z okolic Warszawy to zapraszam do mnie po 16.04. Za taką czynność nie pobieram żadnych opłat.
Pozdrawiam
Wróć do „Wejście dla początkujących”